αποκριάτικη στολή στο καρναβάλι της Βενετίας

Η Βενετία πέρα από τη μοναδική ομορφιά της, τα γραφικά κανάλια της και τις γόνδολες, είναι επίσης γνωστή για το καρναβάλι της.

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ της Βενετίας π, που πραγματοποιείται από παρά πολύ παλιά. Άνθρωποι ντυμένοι με περίτεχνα κοστούμια και μάσκες βγαίνουν στους δρόμους της Βενετίας και το καρναβάλι ξεκινά!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

FUN FACT: Η πόλη είναι γνωστή για τα κανάλια της και τις γόνδολες. Τα τελευταία 600 χρόνια έχει αλλάξει ελάχιστα και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

στολές στο καρναβάλι της Βενετίας

“Όλοι είχαν πολύ πρωτότυπες στολές”

Η ιστορία του καρναβαλιού της Βενετίας

Λέγεται ότι το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε το 1162, όπου άνθρωποι, λόγω της νίκης τους ενάντια του Πατριάρχη της Ακυληίας, άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του San Marco. 

Παρ´ πόλο που το φεστιβάλ ξεκίνησε εκείνη την εποχή, όμως έγινε πιο επίσημο κατά την αναγέννηση. Το 17ο αιώνα, το μπαρόκ καρναβάλι της Βενετίας πήραν ένας τρόπος απόδειξης του γοήτρου της πόλης. Το 18ο αιώνα το καρναβάλι είχε γίνει πολύ διάσημο, μέχρι που το 1797 απαγόρευσε το καρναβάλι και τη χρήση των μασκών.

Μετά από μακρά απουσία το καρναβάλι πραγματοποιήθηκε ξανά το 1979, όταν η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της Βενετίας. Σήμερα, η πόλη μετρά περίπου 3.000.000 τουρίστες το χρόνο που επισκέπτονται το καρναβάλι της Βενετίας.

Τι είναι το καρναβάλι της Βενετίας

Το καρναβάλι της Βενετίας δεν μοιάζει καθόλου με τα δικά μας καρναβάλια. Όλες οι στολές είναι παλιάς εποχής και πολύ περιποιημένες. Οι «μασκαράδες» δεν οργανώνονται σε άρμα, αλλά ο καθένας βάζει την στολή του και ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι όταν ακούς «καρναβάλι της Βενετίας», κάθε άλλο από ξέφρενο πάρτυ θα πρέπει να περιμένεις. Επίσης, οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε αυτό το γεγονός είναι μεγάλης ηλικίας, επομένως καταλαβαίνεις…

Ποτέ γίνεται το καρναβάλι της Βενετίας

Το καρναβάλι της Βενετίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο κλαπούν στο Φλεβάρη. Οι ημερομηνίες κάθε χρόνο διαφέρουν, καθώς τις ορίζει το Πάσχα. Το καρναβάλι τελειώνει με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής, σαράντα μέρες πριν το Πάσχα. Και σε αντίθεση με το δικό μας καρναβάλι, αυτό τερματίζεται Τρίτη, την «Ευλογημένη Τρίτη» πριν την «Καθαρά Τετάρτη».

στολές στο καρναβάλι της Βενετίας

“Αυτές ήταν από τις πιο εντυπωσιακές στολές που είδαμε”

Οι ημερομηνίες για το καρναβάλι της Βενετίας το 2024

Το Καρναβάλι της Βενετίας το 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2024. Δες το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

Αν θες να δεις τι να κάνεις στη Βενετία, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τα σημαντικότερα event στο καρναβάλι της Βενετίας

Το επίκεντρο όλως των event είναι η πλατεία του San Marco. Κάθε μέρα απλό τις 11 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ (βολεύει και για ημερήσια εκδρομή), η πλατεία γεμίζει με κόσμο και «μασκαράδες» που επιδεικνύουν τις στολές τους.

αποκριάτικες στολές στο καρναβάλι της Βενετίας

“Επίσης, οι μασκαρεμένοι δεν μιλάνε”

Διαγωνισμός καλύτερης στολής

Οι στολές και οι μάσκες είναι το επίκεντρο του Βενετσιάνικου καρναβαλιού, επομένως, όπως καταλαβαίνεις δεν γινόταν να λείπει ένας διαγωνισμός καλύτερης στολής. Κάθε μέρα στην πλατεία του San Marco μπορούν να πάνε όλοι όσοι είναι ντυμένοι και να δείξουν τις στολές τους στο κοινό. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την τελευταία μέρα του καρναβαλιού, από μια ομάδα διεθνών σχεδιαστών μπόχας.

Carnevale dei Regazzi

Αυτό αφορά περισσότερο τους μικρούς ταξιδιώτες, αλλά είναι διασκεδαστικό ακόμα και για τους μεγάλους. Σε διάφορες πλατείες και μεγάλους δρόμους της πόλης, στήνονται μικρές σκηνές και διαδραματίζονται καθημερινά σόου με μίμους και κλόουν.

Volo dell’ Angelo

Η πτήση του Αγγέλου σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού. Μία γυναίκα ντυμένη άγγελος, κατεβαίνει από το πανύψηλο Campanile στην σκηνή που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας του San Marco. Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες τις στο 16ο αιώνα και μεταδίδεται ακόμα και στην τηλεόραση.

Φέτος (2023) δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των έργων που γινόντουσαν στο καμπαναριό του San Marco.

Svolo del Leone

Άλλο ένα event που αξίζει να παρακολουθήσει κάνεις είναι το Svolo del Leone που σηματοδοτεί την λήξη του καρναβαλιού. Μία τεράστια σημαία, που φέρει πάνω της ένα φτερωτό λιοντάρι, το σύμβολο της γαληνότατης δημοκρατίας της Βενετίας, πετάει πάνω από την πλατεία. Οι 12 κοπέλες που ήταν ντυμένες Μαρίες στην τελετή πριν από την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού, μαζί με το Δογη, υποδέχονται τη σημαία και το καρναβάλι λήγει με την εκλογή της πιο όμορφης Μαρίας.

Ιδιωτικά event στο καρναβάλι της Βενετίας

Πέρα από τα δημόσια event που γίνονται σε όλη την πόλη, διοργανώνονται και πολλά ιδιωτικά. Πάρτυ σε ιστορικούς χορούς με χορό, φαγητό και περίτεχνες στολές, είναι αυτό που πρέπει να περιμένεις από κάτι τέτοιο. Αν και είναι πολύ ακριβό το να συμμετάσχει κανείς σε κάτι τέτοιο, κατά τη γνώμη μου είναι μια εμπειρία ζωής και αν σου δωθεί ευκαιρία κάνε το.

Extra tip: Σε αυτά τα πάρτυ, η στολή είναι υποχρεωτική! 

Αξίζει να πάω στο καρναβάλι της Βενετίας;

Δεν είμαι σίγουρη ακόμα 100% αν το να επισκεφθείς το καρναβάλι της Βενετίας αξίζει. Θα σου παρουσιάσω τα γεγονότα όπως τα βίωσα, και αποφάσισε μόνος σου…

Όπως είπα και πιο πάνω το καρναβάλι της Βενετίας απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, επομένως και οι εορτασμοί είναι προσαρμοσμένοι σε αυτούς. Δεν θα δεις κάποια παρέλαση, δεν παίζει μουσική στους δρόμους – ούτε καν στην πλατεία του San Marco κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού των στολών – και όλα τα μεγάλα event γίνονται στην piazza San Marco. Αν έχεις βρεθεί στη Βενετία, μπορείς να καταλάβεις γιατί το τελευταίο είναι κακό. Αν όχι θα σου εξηγήσω… Η piazza San Marco είναι το σημαντικότερο σημείο όλης της Βενετίας με όλα τα αξιοθέατα να συγκεντρώνονται γύρω από αυτήν. Επομένως, την περίοδο του καρναβαλιού, έχεις όλο τον κόσμο που παλεύει για μια φωτογραφία στα αξιοθέατα και όλο τον κόσμο που βρίσκεται εκεί για το καρναβάλι και παλεύει για μια φωτογραφία με τους «μασκαράδες».

Οι στολές είναι πραγματικά υπέροχες και μοναδικές και οι άνθρωποι που τις φοράνε έχουν ρίξει πολύ δουλειά και κόπο. Όμως οι φωτογράφοι είναι τόσοι πολλοί και με τόσο πολύ θράσος που όχι να δεις τους ντυμένους δεν μπορείς, αλλά ούτε και αν περπατήσεις στην πόλη καλά καλά δεν γίνεται. Οι φωτογράφοι πετάγονται κυριολεκτικά απλό παντού για να φωτογραφίσουν τις στολές, και δεν τους νοιάζει τίποτα.

καλύτερες στολές στο καρναβάλι της Βενετίας

“Κυκλοφορούσαν ντυμένοι σε όλους τους δρόμους”

Τα ξενοδοχεία στην Βενετία έχουν ούτως η άλλως πολύ υψηλές τιμές, ποσό μάλλον την περίοδο του καρναβαλιού. Επίσης, τα καλά εστιατόρια είναι γεμάτα και θα βρεις αν έχεις φροντίσει να κάνεις κράτηση. Αν δεν βρίσκεις κάπου να φας, μπορείς να δεις την λίστα μου με τα καλύτερα μέρη για cicchetti στη Βενετία. Είναι μια καλή και οικονομική  λύση για φαγητό, μην κάτσεις κάπου που δεν σου αρέσει, απλά γιατί δεν βρήκες κάπου αλλού!

Extra tip: Εγώ έκλεισα το ξενοδοχείο μας, ένα χρόνο πριν από το καρναβάλι και έτσι βρήκα καλύτερη τιμή από αυτήν που είχαν τρεις και δυο μήνες νωρίτερα. Δες εδώ πιο ξενοδοχείο κλείσαμε και αν μας άρεσε.

BUDGET

Στη Βενετία όπως και σε κάθε μεγάλη πόλη υπάρχουν οι φθηνές και οι ακριβές επιλογές. Είναι στο χέρι σου ποιες θα επιλέξεις εσύ. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να διαθέσεις πολλά για το ξενοδοχείο σου αν θες να είναι κοντά στο κέντρο και αξιοπρεπές. (Τελευταία ενημέρωση Φεβρουάριος 2023)

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 45€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα.

a ΜΜΜ: Το ημερήσιο εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών κοστίζει 9,00€.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  65€ τη βραδιά.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 10,00€ το πιάτο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Την περίοδο του καρναβαλιού ο κόσμος είναι περισσότερος.
Αν και το καρναβάλι της Βενετίας γίνεται Φλεβάρη, είναι υψηλή περίοδος για τη Βενετία και οι τιμές είναι πιο υψηλές.
Στα μέρη με πολύ κόσμο να προσέχεις τα πράγματά σου από τους pickpockets.
Την ώρα του ηλιοβασιλέματος μαζεύονται πολλοί ``μασκαράδες`` στην Piazzetta κοντά στο νερό και θα βγάλεις εκπληκτικές φωτογραφίες αυτών.

Σίγουρα η Βενετία είναι μια πανέμορφη πολύ και αξίζει να την επισκεφθείς οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή σου. Αν τύχει να είναι καρναβάλι, εντάξει, αλλά δεν χρειάζεται να το επιδιώξεις κιόλας. Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες, κάνε subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τα νέα. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα