Η βασιλική του San Marco

Η πλατεία του San Marco είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πλατεία της Βενετίας. Ακόμα και ο Ναπολέοντας την είχε αποκαλέσει το «σαλόνι της Ευρώπης». Δεν γίνεται λοιπόν, να βρεθείς σε αυτή την πόλη και να μην αφιερώσεις το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου σου σε αυτήν.

Ακόμα και αν έχεις έρθει στη Βενετία για μία ολοήμερη εκδρομή, κάνε μία γρήγορη βόλτα στα κανάλια και τις γέφυρες και έλα στην πλατεία του San Marco να μάθεις για τη Βενετσιάνικη ιστορία.

Με τόσα αξιοθέατα που βρίσκονται γύρω από αυτήν, μπορείς να αφιερώσεις και μία ολόκληρη μέρα για να μπορέσεις να τα δεις όλα.

Σε αυτό το post θα βρεις όλα τα πράγματα που βρίσκονται γύρω από την πλατεία του San Marco και αξίζει να δεις, καθώς και μερικές συμβουλές για να μπορέσεις να την απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Fan fucts για την πλατεία του San Marco

Είναι η μοναδική πλατεία στην Βενετία που χαρακτηρίζεται ως piazza, όλες οι άλλες λέγονται campo.
Η πλατεία πήρε τη σημερινή της μορφή γύρω στο 1172–78 υπό τον Δόγη Σεμπαστιάνο Ζιάνι.
Η Piazza San Marco δεν βρίσκεται πολύ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κατά τη διάρκεια του Acqua Alta, πλημμυρίζει.
Η πλατέια του San Marco είναι τόσο μεγάλη που έχει και μία μικρή πλατεία «μέσα» σε αυτήν, την Piazzetta.

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πλατεία του San Marco

Basilica di San Marco (Βασιλική του Αγίου Μάρκου)

Στην άκρη της πλατείας θα δεις την Βασιλική του San Marco μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες σε ολόκληρη την Ιταλία. Αυτή η εκκλησία με Βυζαντινές επιρροές, είναι γεμάτη απίστευτες λεπτομέρειες.

Η περιήγηση στο εσωτερικό της εκκλησίας κοστίζει 3€, θα πρέπει όμως να πας νωρίς, αλλιώς θα χρειαστεί να περιμένεις έως και 1 ώρα για να μπεις.

Extra tip: Η εκκλησία ανοίγει στις 9:30, αλλά αν δεν θες να περιμένεις πολύ, καλό είναι να μπεις στην ουρά πριν ακόμα ανοίξει η εκκλησία, περίπου στις 9:00. Αν αυτό είναι κάτι δύσκολο για σένα, μπορείς να αγοράσεις μία οργανωμένη ξενάγηση με skip the line ή ένα ενιαίο εισιτήριο με το παλάτι του Δόγη.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα με Σάββατο από τις 9:30 έως τις 17:15.
Κυριακή και αργίες από τις 14:00 έως τις 17:15.

Extra tip: Μην ξεχνάς ότι επισκέπτεσαι έναν θρησκευτικό χώρο και υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας. Επίσης, δεν επιτρέπονται οι αποσκευές.

η βασιλική του San Marco

“Την ώρα που έπεφτε ο ήλιος ήταν ακόμα πιο όμορφη #nofilter”

Το παλάτι των Δόγηδων

Δίπλα από τη Βασιλική του San Marco υπάρχει το παλάτι των Δόγηδων. Σε τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική από τη Βασιλικής, το παλάτι είναι κλασσικό δείγμα Γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το σημερινό παλάτι κατασκευάστηκε κατά την περίοδο από το 1309 ως 1424 πάνω σε υπάρχον κτίριο του 9ου αιώνα.

Αφού θαυμάσιες το εξωτερικό του συνέχισε προς τα μέσα με μία οργανωμένη ξενάγηση με skip the line, που μπορείς να κλείσει εδώ.

“Εξαιρετικά μοναδικό κτήριο”

το καμπαναριό της San Marco

“Είναι τόσο ψηλό που βλέπεις σχεδόν όλη τη Βενετία”

Δες την θέα από το Campanile

Μπροστά από την εκκλησία του San Marco θα δεις το τεράστιο τούβλινο καμπαναριό της, του οποίου η ανοικοδόμηση ξεκίνησε το 10ο αιώνα και τελείωσε το 12ο.

Fun fact: Το καμπαναριό είναι τόσο ψηλό που παλιότερα χρησιμοποιούταν από τα πλοία ως φάρος για να βρουν το λιμάνι.

Επίσης, κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως στύλος για τους παραβάτες. Τους εγκλώβιζαν σε ένα κλουβί και έπειτα το ανέβαζαν ως τη μέση του πύργου. Πλέον, όπως σε όλες τις πόλεις, είναι ανοιχτό για το κοινό, ώστε να μπορείς να δεις την πόλη από ψηλά.

Το εισιτήριο για την κορυφή με skip the line κοστίζει 15€ και η ανάβαση γίνεται με ανελκυστήρα.

Torre dell'Orologio (o Πύργος του Ρολογιού)

Άλλο ένα αξιοθέατο γύρω από την piazza του San Marco είναι o πύργος του ρολογιού που σχεδιάστηκε από τον Mauro Codussi και κατασκευάστηκε μεταξύ 1496 και 1499.

Το ρολόι κατασκευάστηκε για να δείχνει στους ναυτικούς την παλίρροια και τους μήνες που είναι ευνοϊκοί για να σαλπάρουν. Επίσης, δείχνει την ώρα με λατινικούς χαρακτήρες, τα στάδια του φεγγαριού και τα ζώδια.

Πάνω από το ρολόι υπάρχει μια επιχρυσωμένη Μαντόνα και κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας της Ανάληψης και στα Θεοφάνεια, οι Τρεις Βασιλιάδες οδηγούνται δίπλα από τη Madonna κάθε ώρα από έναν άγγελο.

Τέλος, το λιοντάρι έγινε το σύμβολο της πόλης το 828μ.Χ. και μπορείς να το δεις και σε άλλα μέρη που ήταν μέρος της Ενετικής Δημοκρατίας (π.χ. στη Βερόνα).

Το εισιτήριο σου για τον πύργο του ρολογιού μπορείς να το κλείσεις μόνο online, από εδώ. Αλλιώς μπορείς να αγοράσεις ένα συνδυαστικό εισιτήριο για όλα τα αξιοθέατα της πλατείας του San Marco, από το επίσημο site της Βενετίας.

ο πύργος του ρολογιού στη Βενετία

“Ο πύργος του ρολογιού”

“Το ιστορικό καφέ στη Βενετία”

Κάτσε για καφέ στην piazza San Marco

Οι τιμές μπορεί να είναι λίγο υψηλές, αλλά πίστεψέ με, δεν υπάρχει πιο ωραίο μέρος για να πιεις ένα καφέ στη Βενετία.

Το πιο διάσημο καφέ μακράν, είναι το Caffe Florian, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 1720 και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα καφέ στην Ευρώπη!

Το να πίνεις ένα ιταλικό καφέ σε ένα καφέ 300 ετών, ενώ έχεις θέα σε μια εκκλησία (σχεδόν) 1000 ετών, είναι σίγουρα μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο στη Βενετία!

Extra tip: Αν το budget σου δεν σου επιτρέπει να πληρώσεις 7,50€ για ένα καφέ… Μπορείς να πας στο Caffé Lavena (1750) και να πιεις ένα εσπρεσάκι στο μπαρ με 1,50€.

Δεν εδώ που φάγαμε οικονομικά στην Βενετία.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προτίμησε να πας στην πλατεία του San Marco πολύ νωρίς ή αργά το βράδυ. Πολύς κόσμος έρχεται στη Βενετία με κρουαζιέρες ή για μια ολοήμερη και μέχρι το βράδυ έχουν φύγει όλοι.
Αγόρασε τα εισιτήρια σου online από πριν. Αυτό θα σου εξοικονομήσει πολύ χρόνο όταν βρεθείς εκεί.
Αν επισκεφθείς τη Βενετία το χειμώνα, έχε στο νου σου το Acqua Alta. Η πλατεία πλημμυρίζει και θα χρειαστεί να αγοράσεις αδιάβροχες «μπότες».

Ελπίζω να σε βοήθησα και να έμαθες όσα χρειαζόσουν για το σπίτι της Ιουλιέτας στη Βερόνα. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα