Πως να οργανώσω ένα ταξίδι, εντός και εκτός Ευρώπης
Checklist
Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού, είναι ένα συναρπαστικό μέρος της νέας ταξιδιωτικής εμπειρίας που έρχεται. Όταν σχεδιάζεις ένα ταξίδι πρέπει να σκεφτείς πολλά, όπως για παράδειγμα να βγάλεις μια βίζα, να κάνεις τα απαραίτητα εμβόλια κ.α. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αγχωτική για κάποιους. Ωστόσο ακολουθώντας αυτές τις 7 συμβουλές για το πως να προγραμματίσεις ένα ταξίδι, θα είσαι στις διακοπές σου χωρίς άγχος πριν καν το καταλάβεις!
Προγραμματίζω έναν προϋπολογισμό ταξιδιού
Το πιο σημαντικό στην οργάνωση ενός ταξιδιού είναι να αποφασίσεις πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις για την επόμενη περιπέτειά σου. Ο προϋπολογισμός του ταξιδιού θα παίξει μεγάλο ρόλο στον τρόπο που θα σχεδιάσεις το ταξίδι σου, καθώς θα σου καθορίσει τον τόπο και τον χρόνο.
Επιλέγω έναν προορισμό
Από τη στιγμή που έχεις ορίσει το budget, τώρα σου μένει να βρεις τον προορισμό. Πάρε αυτή την απόφαση απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.
Τι είδους ταξίδι σου αρέσει να σχεδιάζεις;
Όταν ετοιμάζεις ένα ταξίδι καλό είναι να σκέφτεσαι τα αγαπημένα σου πράγματα ή παλιότερα ταξίδια που πέρασες καλά. Σου αρέσει η περιπέτεια ή η χαλάρωση; Προτιμάς την εξοχή ή την πόλη; Ή μήπως θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς καινούριο; Ορισμένες χώρες ενδέχεται να μπορούν να σου προσφέρουν πάνω από έναν τύπο ταξιδιού, όμως είναι καλό να προγραμματίζεις ένα ταξίδι σύμφωνα με αυτές τις κατηγορίες. Για παράδειγμα:
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ — αν ψάχνεις για πρωτότυπες δραστηριότητες που θα τις θυμάσαι για πάντα… Τότε επέλεξε χώρες που έχουν πολλά υπαίθρια σπορ και όμορφα τοπία. Μια καλή επιλογή είναι η Αυστρία, η Ελβετία και η Ισλανδία, προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, καγιάκ, ακόμα και καταδύσεις.
ΧΑΛΑΡΩΣΗ — φαντάζεσαι τον εαυτό σου ξαπλωμένο στην όμορφη απαλή άμμο, κάτω από τη σκιά ενός δέντρου πίνοντας το αγαπημένο σου ποτό; Τότε θα πρέπει να επιλέξεις μια χώρα που φημίζεται για τις παραλίες της όπως η Ελλάδα και η Κροατία.
Ποια εποχή του χρόνου θέλω να ταξιδέψω;
Ανάλογα με το διάστημα που θα πάρεις την άδειά σου, θα πρέπει να σκεφτείς τις εποχές και ποια χώρα είναι καλύτερα να επισκεφθείς την συγκεκριμένη περίοδο. Για παράδειγμα:
Χρειάζομαι βίζα στη χώρα που θα πάω;
Πριν προγραμματίσεις να επισκεφθείς μια άλλη χώρα, είναι σημαντικό να ελέγξεις αν χρειάζεται να εκδόσεις βίζα, σύμφωνα με την εθνικότητά σου. Σε κάποιες χώρες, απαιτείται ταξιδιωτικό έγγραφο για την είσοδο στη χώρα προορισμού.
Έλεγξε εύκολα τις απαιτήσεις βίζα εδώ.
Έρευνα τοποθεσίας
Όταν θες να προγραμματίσεις ένα ταξίδι, η έρευνα τοποθεσίας είναι πολύ σημαντικό βήμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους παρακάτω πόρους για την κάνεις μια σωστή έρευνα για το ταξίδι σου.
Προγραμμάτισε ένα ταξίδι χρησιμοποιώντας το Pinterest και το Instagram.
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο και παράλογο όμως δεν είναι. Χρησιμοποιώντας την γραμμή αναζήτησης και τα hashtags, μπορείς να βρεις τοποθεσίες και δραστηριότητες που δεν θα έβρισκες σε άλλη περίπτωση.
Χρησιμοποίησε travel blogs και τουριστικούς οδηγούς για να προγραμματίσεις το ταξίδι σου.
Μόνο με το διάβασμα από οδηγούς και εμπειρίες άλλων θα μπορέσεις να οργανώσεις τέλεια το ταξίδι σου. Βρες έναν blogger που εμπιστεύεσαι και έχετε κοινά θέλω στις διακοπές και εμπιστέψου τις εμπειρίες του. Διαβάζοντας ένα blog ή έναν οδηγό θα βρεις τι θες να δεις και να κάνεις σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Έχω ετοιμάσει πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς με βάση τις εμπειρίες μου. Βρες τον επόμενο προορισμό σου εδώ!
Άλλοι πόροι που θα σου φανούν χρήσιμοι στην εύρεση τοποθεσίας είναι:
Σχεδίασε το δρομολόγιο του ταξιδιού.
Τι εννοώ με αυτό; αφού έχεις βρει τα αξιοθέατα που θες να δεις και τα μέρη που θες να επισκεφθείς αποθήκευσέ τα στο google maps ώστε να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα των τοποθεσιών και των αποστάσεων μεταξύ τους. Όταν οργανώσεις το ταξίδι σου πρόσεξε τα εξής πράγματα:
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ — χρησιμοποίησε το google maps για να δεις τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος σου, και να ξέρεις πόσα μπορείς να δεις σε μια μέρα.
ΕΥΕΛΙΞΙΑ — ένα ταξίδι δεν πάει ποτέ όπως το έχει οργανώσει για πολλούς λόγους. Οπότε φρόντισε το πρόγραμμα που θα βγάλεις να μην είναι πολύ αυστηρό ώστε να δέχεται αλλαγές.
ΧΑΛΑΡΩΣΗ — μην ξεχνάς πως το ταξίδι αυτό είναι οι διακοπές σου! Συνεπώς φρόντισε να έχεις και στιγμές χαλάρωσης ανάλογες με την διάρκεια του ταξιδιού σου.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ — έλεγξε τις ώρες λειτουργίας των αξιοθέατων που θέλεις να επισκεφθείς, ώστε να μην την πατήσεις όπως εγώ στο τελευταίο μου ταξίδι.
Κάνε κράτηση του ταξιδιού σου
Αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, είσαι έτοιμος να κλείσεις όσα χρειάζεσαι για το ταξίδι σου!
Κράτηση πτήσεων ή τρένων.
Εγώ πάντα για να κάνω κράτηση αεροπορικών χρησιμοποιώ τη μηχανή αναζήτησης της Skyscanner. Βρίσκει τις καλύτερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, συγκρίνοντας μια μεγάλη γκάμα εταιρών. Για εισιτήρια τρένων χρησιμοποιώ το kiwi ή το omio.
Κράτηση καταλύματος.
Οι καλύτερες εφαρμογές για την εύρεση καταλύματος είναι η Booking και η Airbnb. Μπορείς να βρεις ένα ξενοδοχείο όπως ακριβώς το θες με λίγο κόπο χρησιμοποιώντας απλά τα φίλτρα που σου προσφέρει η κάθε εφαρμογή.
Σχεδίασε την άφιξή σου
Όταν έχεις κάνει μια μεγάλη πτήση ή διαδρομή με τρένο, ίσως το να φτάσεις στο ξενοδοχείο σου να σε αγχώνει λίγο. Αν φροντίσεις τα παρακάτω, δεν θα δυσκολευτείς καθόλου.
Φρόντισε να έχεις internet
Κάποια από τα πακέτα που προσφέρουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, έχουν κάποιους όρους που σου λένε ότι τα mb σου δεν ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Φρόντισε λοιπόν, το πακέτο που θα επιλέξεις να μην είναι κάποιο από αυτά.
Αγόρασε μια τοπική κάρτα SIM από το αεροδρόμιο
Αν ταξιδεύεις εκτός Ευρώπης, θα πρέπει να αγοράσεις μια τοπική κάρτα SIM για να έχεις internet. Το internet είναι απαραίτητο ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς εφαρμογές όπως google maps, υπηρεσίες ταξί όπως Uber, ακόμα και μια εφαρμογή μετάφρασης.
Άφιξη στο ξενοδοχείο
Προγραμμάτισε εκ των προτέρων πως θα φτάσεις στο ξενοδοχείο σου και φρόντισε να έχεις στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που χαθείς. Για παράδειγμα, δες τι ΜΜΜ υπάρχουν στην πόλη που να εξυπηρετούν από και προς το αεροδρόμιο. Έπειτα, δες την ώρα που φτάνεις εσύ αν έχει τρένα ή λεωφορεία ή θα χρειαστεί να βρεις εναλλακτικό τρόπο για να φτάσεις στον προορισμό σου.
Κατέβασε έναν χάρτη
Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, κατέβασε ένα χάρτη της πόλης που πας στο κινητό σου, ώστε να έχεις πρόσβαση σε αυτόν ακόμα και όταν δεν είσαι συνδεδεμένος στο internet. Αν ο χάρτης που θα κατεβάσεις είναι από το google maps, τότε θα περιέχει και τις καρφίτσες που τοποθέτησες στο βήμα 4. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεσαι απαραίτητα σύνδεση στο internet.
Έχε μετρητά
Ποτέ δεν ξέρεις που μπορούν να σου χρειαστούν κάποια μετρητά. Καλό είναι λοιπόν, να έχεις πάνω σου μερικά από πριν ή να σηκώσεις από ένα ATM μόλις προσγειωθείς στο αεροδρόμιο.
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Το να οργανώσεις τα σημαντικά έγγραφα που θα χρειαστείς είναι μάλλον το πιο σημαντικό μέρος στον σχεδιασμό ενός ταξιδιού. Μην ξεχάσεις λοιπόν:
Υπέβαλε αίτηση για βίζα.
Αν η χώρα που θα επισκεφθείς χρειάζεται βίζα, τότε φρόντισε να καταθέσεις την αίτηση στην πρεσβεία εγκαίρως. Επίσης, είναι κάποιες χώρες στις οποίες η αίτηση για βίζα πρέπει να γίνει όταν φτάσεις εκεί. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου μια ταυτότητα διαβατηρίου και ίσως ένα χρηματικό ποσό στο σωστό νόμισμα.
Εμβολιάσου
Για να πας σε κάποιες χώρες υψηλού κινδύνου για μια ορισμένη ασθένεια, θα χρειαστεί να κάνεις και τα αντίστοιχα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι και το καλύτερο σημείο, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητο.
Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου και να κάνουν την οργάνωση του ταξιδιού σας ευκολότερη. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλής και ταξιδέψτε!
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!