Βενετία Άννα Τρακάδα

Ένας οδηγός για το “τι να μην κάνεις στη Βενετία” πιστεύω είναι απαραίτητος, ειδικά για κάποιον που την επισκέπτεται για πρώτη φορά. Η Βενετία είναι μια πολύ ιδιαίτερη και τουριστική πόλη, γι’ αυτό υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις και να αποφύγεις να κάνεις.

Σε αυτό το post θα βρεις τι να μην κάνεις στη Βενετία και για ποιο λόγο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Μην πας στη Βενετία αποκλειστικά για το καρναβάλι

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι μία ετήσια παράδοση πολλών χρόνων και ένα από τα πιο διάσημα event σε ολόκληρη την Ιταλία. Παρ’ όλα αυτά μετά τη φετινή μου επίσκεψη διαπίστωσα ότι δεν είναι τόσο καρναβάλι, αλλά μία μεγάλη επίδειξη υπέροχες στολών. Αν λοιπόν, έχεις στο μυαλό σου κάτι σαν το καρναβάλι της Πάτρας, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς.

Επίσης, την περίοδο του καρναβαλιού οι τιμές των ξενοδοχείων και των αεροπορικών είναι αρκετά πιο ακριβές. Επομένως, αν πας στην Βενετία και είναι καρναβάλι, τέλεια… αλλά μην το επιδιώξεις κιόλας.

στολές στο καρναβάλι της Βενετίας

“Αυτές ήταν από τις πιο εντυπωσιακές στολές που είδαμε”

Μην χρησιμοποιήσεις δημόσιο λεωφορείο από και προς το αεροδρόμιο

Για να πας από το αεροδρόμιο της Βενετίας στην πόλη, υπάρχουν πολλές επιλογές, αυτή όμως που σε συμφέρει καλύτερα κατά τη γνώμη μου, είναι το ιδιωτικό λεωφορείο. Το κόστος αυτής της διαδρομής είναι 10€, όσο ακριβώς κοστίζει και το λεωφορείο της γραμμής. Η διαφορά τους είναι ότι το ιδιωτικό λεωφορείο είναι πιο γρήγορο από το αστικό γιατί δεν κάνει στάσεις και θα βρεις σίγουρα να καθίσεις.

κανάλι στη Βενετία

“Ένα όμορφο κανάλι στη Βενετία”

Μην μείνεις μακριά από το σταθμό των τρένων ή των λεωφορείων

Η Βενετία είναι μια πόλη πάνω στο νερό, συνεπώς δεν υπάρχουν αμάξια, λεωφορεία, ποδήλατα, κλπ., όλα γίνονται με βάρκες. Τα τρένα και τα λεωφορεία φτάνουν μέχρι το πλάι της πόλης και από εκεί πρέπει να συνεχίσεις με τα πόδια ή με θαλάσσιο λεωφορείο, ταξί ή γόνδολα.

Αυτό δεν είναι και η καλύτερη λύση, καθώς το εισιτήριο μονής διαδρομής με το θαλάσσιο λεωφορείο κοστίζει 9€, τα ταξί είναι αρκετά ακριβά και οι γόνδολες ακόμα περισσότερο. Όσο αναφορά την επιλογή του να το περπατήσεις, είναι η καλύτερη, αλλά αν έχεις πολλές αποσκευές τότε θα δυσκολευτείς. Όλοι οι δρόμοι της Βενετίας είναι πλακόστρωτοι και υπάρχουν παντού γέφυρες με σκαλιά για αν περνάς πάνω από τα κανάλια.

Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να βρεις ένα ξενοδοχείο κοντά στο σταθμό των τρένων και των λεωφορείων. Η απόσταση μέχρι την San Marco περπατιέται εύκολα χωρίς τις αποσκευές. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχέιο B&B Burchielle – Casa Burchielle και ήταν πάρα πολύ καλό. Εδώ μπορείς να διαβάσεις όλη την κριτική μου για το ξενοδοχείο αυτό.

Extra tip: Αν έχεις κλείσει ήδη ξενοδοχείο και αυτό βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, τότε η καλύτερη λύση είναι να πάρεις από το αεροδρόμιο θαλλάσιο ταξί ή το βαπορέτο που θα σε αφήσει στην Piazza San Marco. Δες εδώ πως θα πας από το αεροδρόμιο της Βενετίας στην πόλη.

Μην κάτσεις για φαγητό κάπου που δεν σου αρέσει γιατί δεν βρήκες εκεί που ήθελες

Αν επιλέξεις να επισκεφθείς τη Βενετία μία από τις high περιόδους της, τότε ίσως να δυσκολευτείς λίγο με το φαγητό. Πολλά από τα εστιατόρια είναι τουριστικά και τα καλά γεμίζουν γρήγορα. Αν λοιπόν δεν έχεις κάνει κράτηση και δεν βρίσκεις διαθέσιμο τραπέζι στο εστιατόριο που θες, μην σκας! Μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο από τα Street food της Βενετίας ή τα υπέροχα Cicchetti τους. Αυτές οι επιλογές είναι πιο οικονομικές από ένα εστιατόριο και σίγουρα δεν θα κλάψεις τα χρήματά σου.

τα καλύτερα cicchetti για φαγητό στη Βενετία

“Τα cicchetti με τα θαλασσινά ήταν τα καλύτερα”

μην κάνεις στη Βενετία βόλτα με τη γόνδολα αν τα 80€ είναι πολλά για σένα

“Ωραία εμπειρία, αλλά ακριβή...”

Μην κάνεις βόλτα με τη γόνδολα αν τα 80€ είναι πολλά για σένα

Η βόλτα με τη γόνδολα είναι must στη Βενετία. Η τιμή της όμως είναι κάπως απαγορευτική. Αν νιώθεις ότι τα 80€ είναι πολλά για σένα, προτίμησε να τα χαλάσεις κάπου αλλού… Καθώς μια βόλτα με τη γόνδολα κοστίζει 80€ τα 30 λεπτά, και δεν είναι κάτι που θα το σχολιάζεις και θα το θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή.

Από την εμπειρία που έχω εγώ και από αυτήν που έχει ο μπαμπάς μου πριν 25 χρόνια, τότε σίγουρα άξιζε να τα δώσεις αυτά τα λεφτά. Πλέον είναι απλά μια βαρκάδα, με κάποιους γονδολιέριδες να τραγουδούν και κάποιους να σου εξηγούν μερικά πράγματα για την πόλη. Όταν το είχε κάνει ο μπαμπάς μου, ήταν 5 γόνδολες στη σειρά στο μεγάλο κανάλι, με ένα κλασικό όργανο στην κάθε μία (τσέλο, βιολί, κλπ.) και έπαιζαν μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Μην επισκεφθείς τη Βενετία high season

Η Βενετία κατά τη High season είναι πολύ ακριβή και ο κόσμος τόσο πολύς που δεν μπορείς καν να περπατήσεις στα δρομάκια. Εγώ για κάποιο λόγο, και τις δύο φορές που επισκέφθηκα την πόλη ήταν κατά τις υψηλές περιόδους. Μία στο καρναβάλι της Βενετίας (Φεβρουάριο) και μία τον Μάιο. Τον Μάιο είχε πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι το Φλεβάρη και σε όλα τα μαγαζιά μας επέτρεπαν να καθίσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Για παράδειγμα σε ένα καφέ μας σέρβιραν το εσπρεσσάκι μαζί με το λογαριασμό. Μας επέτρεψαν να καθίσουμε μόνο 5 λεπτά από τη στιγμή που δεν θέλαμε κάτι άλλο, και το πληρώσαμε και 7€ (όχι σε κεντρικό σημείο της πόλης).

Μην περιμένεις να βρεις κλασική Ιταλική πίτσα στη Βενετία

Στην Βενετία λόγω των στενών και πυκνοκατοικημένων καναλιών, έχουν απαγορευτεί οι ξυλόφουρνοι για λόγους πυρασφάλειας. Επομένως, δεν γίνεται να περιμένεις να φας κλασσική Ιταλική πίτσα, εφόσον δεν είναι μαγειρεμένη στον ξυλόφουρνο. Προτίμησε να δοκιμάσεις τοπικά πιάτα που δεν θα τα βρεις στην υπόλοιπη Ιταλία.

Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν μόνο δύο γέφυρες που ενώνουν τα δύο κομμάτια της Βενετίας

Αν μένεις στο Δυτικό κομμάτι της Βενετίας και θες να πας στην πλατεία του San Marco, ή ανάποδα, υπάρχουν μόνο δύο γέφυρες που μπορείς να περάσεις. Οι γέφυρες βρίσκονται στα σημεία που είναι σημειωμένα στη φωτογραφία του χάρτη. Αν πάλι βρίσκεσαι μακριά από αυτά τα σημεία στα κόκκινα pin που βρίσκονται στο χάρτη, θα βρεις γόνδολα που σε περνάει απέναντι με 2€.

χάρτης της Βενετίας

“Οι κόκκινοι κύκλοι δείχνουν τις γέφυρες και τα pins τα σημεία που μπορείς να πάρεις γόνδολα”

Άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν επισκεφθείς τη Βενετία

Μην ταΐζεις τα περιστέρια γιατί αν σε δουν θα φας πρόστιμο.
Μην κάθεσαι στα σκαλιά που είναι στις γέφυρες και μην μπλοκάρεις τις προβλήτες των καναλιών, σίγουρα θα σου κάνουν παρατήρηση.
Στη Βενετία δεν επιτρέπεται να τρως σε κεντρικά σημεία της πόλης δικά σου σνακ, γιατί θα σου επιβληθεί πρόστιμο.

Ελπίζω να σε βοήθησα με το “τι να μην κάνεις στη Βενετία” και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες, κάνε subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τα νέα. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα