Το κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη - mytravelgram.gr

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και στην πραγματικότητα αποτελείται από τις ενοποιημένες πόλεις, Βούδα και Πέστη στην άλλη μεριά του Δούναβη.

Η κεντρική περιοχή της Βουδαπέστης κατά μήκος του ποταμού, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά της UNESCO και διαθέτει πολλά μνημεία κλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κοινοβούλιο και το κάστρο της Βούδας.

Επίσης, η πόλη διαθέτει περίπου 80 γεωθερμικές πηγές, το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων ζεστού νερού, τη δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή και το τρίτο μεγαλύτερο κτήριο κοινοβουλίου στον κόσμο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ουγγρικά 🇭🇺

a Νόμισμα: Φιορίνι Ουγγαρίας HUF

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βουδαπέστης

Το κάστρο της Βούδας

Το κάστρο της Βούδας βρίσκεται στην κορυφή του λόφου δίπλα από το Δούναβη. Το κάστρο στην αρχική του μορφή χτίστηκε το 13ο αιώνα από  τον Βασιλιά Μπέλα Δ΄. Μετά από αυτό πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές. Η ανασυγκρότησή του ξεκίνησε πάλι το 1950.

Σήμερα όλο το συγκρότημα του κάστρου αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και έχει πολλά αξιοθέατα που αξίζει να δει κανείς. Εδώ μπορείς να κλείσεις μια οικονομική ξενάγηση με τα πόδια.

Κτήριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου

Το κτήριο του Ουγγρικού κοινοβουλίου είναι χτισμένο σε γοτθικό στυλ και φιλοξενεί εκατοντάδες κοινοβουλευτικά γραφεία.

Αν και το κτήριο φαίνεται φανταστικό απ’ όποια γωνία και αν το δεις, από την απέναντι μεριά του Δούναβη μπορείς να το θαυμάσεις ολόκληρο.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια ξενάγηση στην πόλη και το κοινοβούλιο. Θα πρέπει να έχεις όμως μαζί σου ταυτότητα και να είσαι προετοιμασμένος να περάσεις τον καθιερωμένο έλεγχο αεροδρομίου.

Το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης

“Ακριβώς μπροστά από το κοινοβούλιο, από τη μεριά του Δούναβη”

Ο προμαχώνας των ψαράδων στη Βουδαπέστη

“Δεν έχουμε πάει νωρίς το πρωί, απλά είχε πολύ κακό καιρό”

Το κάστρο Vajdahunyad

Το κάστρο Vajdahunyad βρίσκεται σε ένα αστικό πάρκο της Βουδαπέστης. Πρόκειται για ένα αντίγραφο του κάστρου Corvin στη Ρουμανία. Αρχικά χτίστηκε το 1896 από χαρτόνι και ξύλο ως μέρος της έκθεσης Millennial. Αλλά έγινε τόσο διάσημο που το 1904 – 1908 το ξαναέχτησαν από πέτρα και τούβλο.

Σήμερα σε αυτό στεγάζεται το μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας, το μεγαλύτερο γεωργικό μουσείο της Ευρώπης. Μπορείς να κλείσεις το εισιτήριό σου εδώ και με ηχητική ξενάγηση.

Ο προμαχώνας των ψαράδων

Ο προμαχώνας των ψαράδων αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Βρίσκεται κοντά στο κάστρο της Βούδας και είναι διάσημος για τη θέα που προσφέρει στην Πέστη και το κοινοβούλιο.

Τα αρχικά τείχη χτίστηκαν το 1700, ενώ τη μορφή που βλέπουμε σήμερα την πήρε μεταξύ 1895 και 1902. Το κάστρο σε νεορομανικό στυλ χτισμένο, πήρε μάλλον το όνομά του από τον οικισμό των ψαράδων Fishtown, που βρισκόταν στην πλευρά του Δούναβη.

Η κρατική όπερα της Ουγγαρίας

Η κρατική όπερα της Ουγγαρίας, είναι ένα νεοαναγεννησιακό κτήριο του 19ου αιώνα. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο συνθέτης Gustav Mahler, ήταν καλεσμένοι σε αυτήν. Το 1980 το Ουγγρικό κράτος προχώρησε σε ανακαίνιση του κτηρίου και τα εγκαίνια επαναλειτουργίας της έγιναν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1984, 100 χρόνια μετά από τα αρχικά της εγκαίνια.

κρατική όπερα της Βουδαπέστης

“Η κρατική όπερα στη Βουδαπέστη”

Τα παπούτσια του Δούναβη

Τα παπούτσια στην όχθη του Δούναβη είναι ένα μνημείο προς τιμήν των Εβραίων που σφαγιάστηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Σχεδιάστηκε από τον σκηνοθέτη Can Togay και με την γλύπτρια Gyula Pauer τα τοποθέτησαν εκεί το 2005.

Η φασιστική ουγγρική πολιτοφυλακή που ανήκε στο κόμμα Aroow Cross στη Βουδαπέστη κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, διέταξε ένα πλήθος Εβραίων να βγάλουν τα παπούτσια τους και έπειτα τους πυροβόλησαν στην άκρη του νερού ώστε τα σώματά τους έπεσαν μέσα και τα παρέσυρε το ποτάμι. Το μνημείο αυτό συμβολίζει τα παπούτσια που έμειναν πίσω.

Τα παπούτσια στην όχθη του Δούναβη στη Βουδαπέστη

“Το Εβραϊκό μνημείο στη Βουδαπέστη”

Η γέφυρα των αλυσίδων στη Βουδαπέστη

“Η γέφυρα των αλυσίδων”

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Πρόκειται για μια καθολική εκκλησία στη Βουδαπέστη που έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας. Η Βασιλική ολοκληρώθηκε το 1905, 54 χρόνια μετά από την έναρξη του έργου. Αυτό συνέβη, διότι ο τρούλος κατέρρευσε και χρειάστηκε να την κατεδαφίσουν και να αρχίσουν από την αρχή.

Η αλυσιδωτή γέφυρα και η γέφυρα της Ελευθερίας

Η γέφυρα των αλυσίδων είναι το πρώτο μόνιμο πέρασμα από την Βούδα στην Πέστη. Μια κρεμαστή γέφυρα η οποία άνοιξε το 1849 και εκτείνεται πάνω από το Δούναβη ενώνοντας τις δύο πόλης. Δυστυχώς, όταν επισκεφθήκαμε την Βουδαπέστη βρισκόταν υπό κατασκευή.

Η γέφυρα της Ελευθερίας είναι μια γέφυρα του 19ου αιώνα που εκτείνεται πάνω από το Δούναβη και είναι διακοσμημένη με 4 αγάλματα των μυθικών πουλιών Turul και ένα οικόσημο.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια hop on – hop off ξενάγηση, η οποία κατά τη γνώμη μου συμφέρει πολύ, καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες μεταξύ τους,

Τι να κάνω στη Βουδαπέστη

Πήγαινε στα λουτρά Σέτσενι

Ένα από τα μεγαλύτερα σπα της πόλης, τα λουτρά Σέτσενι χτίστηκαν μεταξύ του 1912 και του 1918 σε στυλ αρ νουβό. Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όμως, δέχθηκαν σοβαρές ζημιές και έτσι ανακαινίστηκαν πλήρως το 2008. Διάβασε πιο αναλυτικά εδώ τι να κάνεις στα λουτρά  Σέτσενι και τι πρέπει να φέρεις μαζί σου.

Εδώ μπορείς να κλείσεις το εισιτήριο σου, μαζί με το εισιτήριο του μουσείου Palinka (του παραδοσιακού ποτού της χώρας).

Κάνε κρουαζιέρα στο Δούναβη

Αν πετύχεις καλό καιρό είναι μια εμπειρία που αξίζει. Δεν κοστίζει πολλά χρήματα και δεν παίρνει πολύ ώρα. Κάνεις μια όμορφη βόλτα στο ποτάμι και ταυτόχρονα έχεις την καλύτερη θέα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εμείς βέβαια είμασταν λίγο άτυχοι και είχε ομίχλη όταν κάναμε την κρουαζιέρα, συνεπώς δεν ήταν όλα πολύ καθαρά.

Κατά τη γνώμη μου αξίζει περισσότερο από τη διάσημη κρουαζιέρα του bateaux mouches στο Παρίσι. Γιατί όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και όχι στο βάθος.

Εδώ μπορείς να κλείσεις την κρουαζιέρα που κάναμε και εμείς.

Τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης - Σέτσενι - Άννα Τρακάδα

“Ήταν μοναδική εμπειρία να έχει 6 βαθμούς έξω από το νερό και 28 μέσα”

Extra tip: Κάνε την κρουαζιέρα βράδυ. Τα αξιοθέατα φωτίζονται πανέμορφα και είναι πιο εντυπωσιακά απ’ ότι τη μέρα.

Extra tip2: Κάτσε στο πάνω μέρος του πλοίου. Η θέα είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι κάτω.

Το New York cafe στη Βουδαπέστη

“Από τις πιο ωραίες εμπειρίες.”

Κάνε τα ψώνια σου στο Central Market Hall

Το Central Market Hall βρίσκεται δίπλα από την γέφυρα της Ελευθέριας. Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη εσωτερική αγορά της πόλης και εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 1897.

Στο ισόγειο θα βρεις πωλητές με προϊόντα παντοπωλείου και στον πρώτο όροφο σουβενίρ. Επίσης, στο υπόγειο υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ και ψαράδικα. Στην αγορά βρήκαμε τα πιο φθηνά σουβενίρ απ’ όλη την πόλη.

Πιες ένα καφέ στο New York café

Το ιστορικό αυτό καφέ, είναι ένα από τα πιο διάσημα μέρη στη Βουδαπέστη. Για πρώτη φορά λειτούργησε στις 23 Οκτωβρίου του 1894 και από τότε αποτελεί πόλο έλξης πολλών σημαντικών καλλιτεχνών της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, δίκαια κατέχει τον τίτλο του πιο όμορφου καφέ στον κόσμο. Διάβασε εδώ, όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιο όμορφο καφέ του κόσμου.

Πήγαινε στο μουσείο Palinka

Το Palinka είναι το παραδοσιακό ποτό της Ουγγαρίας. Θυμίζει την δική μας ρακή, απλά αυτοί κάνουν απόσταξη από διάφορα φρούτα. Εγώ όσες γεύσεις δοκίμασα δεν ξετρελάθηκα, αλλά δεν είμαι και λάτρης της ρακής. Αν κλείσεις το συνδυαστικό εισιτήριο με τα λουτρά αξίζει να πας, αλλιώς όχι. Το εισιτήριο είναι κάπως ακριβό και αυτό που σου δίνουν να δοκιμάσεις είναι ελάχιστο. Επίσης, έχε στο μυαλό σου ότι οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε και μισή τα ώρας.

Πιες ένα ποτό στα ruins bars

Τα Ruins bar είναι ένα σύμπλεγμα μπαρ, που βρίσκονται σε κάτι ερείπιά της Βουδαπέστης. Στα χαλάσματα ενός παλιού κτηρίου έχουν μοιράσει χώρους και έχουν ανοίξει διάφορα μπαράκια. Όλα μοιράζονται τον ίδιο DJ, αλλά σε καθένα από αυτά θα βρεις διαφορετικά ποτά για να πιεις. Δεν είμαι πολύ της φάσης αυτής, αλλά για ένα ποτό ήταν ωραία εμπειρία.

Τα ruins bars στη Βουδαπέστη

“Αυτός είναι ο κεντρικός χώρος των ruins bars”

Πως θα μετακινηθώ στη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια δίκτια μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη. Θα βρεις πολλά δρομολόγια από μετρό, τραμ, λεωφορεία ακόμα και τρόλεϊ.

Budapest-tram

“Το τραμ της Βουδαπέστης.”

Τραμ στη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη διαθέτει περισσότερες από 30 γραμμές τραμ. Στο Google maps αυτές συμβολίζονται με κίτρινο χρώμα.

Οι πιο σημαντικές γραμμές είναι η 4 (μεταξύ Újbuda Központ-Széll Kálmán tér) και η 6 (μεταξύ Móricz Zsigmond körtér και Széll Kálmán tér). Οι δύο γραμμές περνάνε με συχνότητα 5-6 λεπτών και το τραμ 6 εκτελεί και βραδινά δρομολόγια, πιο αραιά.

Επίσης, το τραμ 2 είναι μια γραμμή που τρέχει κατά μήκος του Δούναβη και μπορείς να δεις όλα τα κύρια αξιοθέατα ξεκούραστα. Εμείς το πήραμε από το central market (αυτή η στάση βρίσκεται υπόγεια, γιατί εμείς δυσκολευτήκαμε να την βρούμε) και πήγαμε ως το κοινοβούλιο.

Λεωφορεία στη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη έχει ένα μεγάλο δίκτυο λεωφορείων, με πολλά δρομολόγια. Στο Google Maps επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

Κάποιες περιοχές, όπως το Buda Hills, είναι προσβάσημο μόνο με αυτά ή με τα πόδια. Τις ώρες αιχμής να προετοιμαστείς για πολύ κόσμο και ίσως μποτιλιάρισμα. Εδώ θα βρεις όλα τα δρομολόγια.

Μετρό στη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη διαθέτει 4 γραμμές μετρό με την τελευταία να φτιάχτηκε το 2014. Στο Google Maps συμβολίζονται με κόκκινο.

Οι τέσσερις αυτές γραμμές ενώνουν την Βούδα με την Πέστη σε πολύ λίγο χρόνο. Επίσης, η γραμμή Μ1 είναι η δεύτερη παλαιότερη γραμμή της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τρόλεϊ στη Βουδαπέστη

Στη Βουδαπέστη υπάρχουν 14 γραμμές τρόλεϊ και οι αριθμοί τους ξεκινούν από το 70. Σύμφωνα με μια ιστορία, η πρώτη γραμμή άρχισε να λειτουργεί στα 70ά γενέθλια του Στάλιν.

Θα βρεις όλα τα δρομολόγια εδώ.

“Το μετρό 1 μία από τις πιο παλιές γραμμές της Ευρώπης.”

Εισιτήρια για τα ΜΜΜ της Βουδαπέστης

Στη Βουδαπέστη θα βρεις πληθώρα εισιτηρίων για τα ΜΜΜ. Τα πιο συνηθισμένα και αυτά που χρησιμοποιήσαμε εμείς είναι:

Μονά εισιτήρια

Τα μονά εισιτήρια ή αλλιώς μιας διαδρομής είναι εισιτήρια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μία γραμμή και μόνο προς μία κατεύθυνση. Δεν επιτρέπεται να αλλάξεις γραμμή ή μέσο, ούτε αν χάσεις την στάση σου να γυρίσεις προς τα πίσω.

Αυτό το εισιτήριο κοστίζει 350 HUF, δηλαδή 0,86 λεπτά. Εδώ θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Εισιτήριο βάση χρόνου

Στη Βουδαπέστη θα βρεις επίσης τα εισιτήρια 30 και 90 λεπτών. Αυτά τα εισιτήρια σου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις όσα μέσα θες και να κάνεις όσες αλλαγές θες, μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχεις πληρώσει.

Extra tip: Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή Budapest Go και να βγάζεις τα εισιτήριά σου από εκεί. Για μας είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς το έχουμε πάντα στο κινητό μας και δεν περιμένουμε σε ουρές στα μηχανήματα. Διάβασε πιο κάτω πως να την χρησιμοποιείς.

Το εισιτήριο των 30 λεπτών κοστίζει 530 HUF και των 90’ 750 HUF, δηλαδή 1,30€ και 1,84€ αντίστοιχα.  Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Budapest card

Όπως όλες οι Ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και η Βουδαπέστη έχει την κάρτα της πόλης. Αυτή την κάρτα μπορείς να την αγοράσεις για μία ή και περισσότερες μέρες και εκτός από την απεριόριστη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, σου προσφέρει έκπτωση ή δωρεάν είσοδο στα περισσότερα σημαντικά αξιοθέατα.

Αυτή η κάρτα ξεκινάει από τα 29€, εξαρτάται όμως για πόσες μέρες θα την αγοράσεις. Επίσης, όσες περισσότερες μέρες την έχεις, τόσες περισσότερες δωρεάν παροχές σου δίνει.

Πρόστιμα και έλεγχος εισιτηρίων

Εμείς συναντήσαμε πολλούς ελεγκτές στο ταξίδι μας και ειδικά το Σάββατο στις στάσεις του μετρό που βρίσκονταν κοντά στα κύρια αξιοθέατα. Οι ελεγκτές δεν μπαίνουν στα μέσα αλλά κάθονται στην είσοδο του σταθμού κρυμμένοι. Όταν φτάσει το μετρό στην αποβάθρα και αποβιβαστεί ο κόσμος, εμφανίζονται και κλείνουν τις σκάλες που σε οδηγούν έξω από το σταθμό.

Το βασικό πρόστιμο είναι 25.000 HUF, δηλαδή 61,41€. Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες προστίμων που θα τις βρεις εδώ.

Παιδικοί ναύλοι εισιτηρίων στη Βουδαπέστη

Τα παιδιά έως 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Οι οικογένειες που επισκέπτονται τη Βουδαπέστη με παιδιά, μπορούν να αγοράσουν την κάρτα Junior city 72 ωρών για παιδιά 6-18 ετών.

Budapest Go

Για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή θα πρέπει να κάνεις λογαριασμό και να δώσεις τα στοιχεία της κάρτας σου για να γίνονται οι χρεώσεις… οπότε μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή.

Στην εφαρμογή μπορείς να βρεις όλους τους διαθέσιμους τύπους εισιτηρίων. Αφού προχωρήσεις στην αγορά αυτού που θες, θα πρέπει και να το επικυρώσεις. Στα λεωφορεία θα βρεις το QR code της επικύρωσης κοντά στην πόρτα, στα τρόλεϊ δίπλα στον οδηγό και στα μετρό στην είσοδο πριν τις κυλιόμενες. Στα τραμ δεν καταφέραμε να βρούμε που το επικυρώνεις, γι’ αυτό όποιος το ξέρει ας το γράψει στα σχόλια παρακαλώ.

Επίσης, από την εφαρμογή μπορείς να αγοράσεις όσα εισιτήρια θέλεις για το ίδιο δρομολόγιο. Δηλαδή, αν είστε τετραμελής οικογένεια ή παρέα δεν χρειάζεται να έχουν όλοι την εφαρμογή, αρκεί να την έχει ένας. Προσοχή όμως εδώ, γιατί το κάθε εισιτήριο θέλει ξεχωριστή επικύρωση.

QR code επικύρωσης εισιτηρίων

“Αυτό είναι το QR code που ψάχνεις, στο μετρό”

Που να μείνω στη Βουδαπέστη

Στη Βουδαπέστη θα βρεις ωραία ξενοδοχεία σε πολύ λογικές τιμές.  Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται από τη μεριά της Πέστης και όχι πολύ κοντά στο Δούναβη. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα καθώς η πόλη περπατιέται εύκολα και έχει καλή συγκοινωνία.

Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο Bo33 Hotel Family & Suites. Ήταν ένα τετράστερο ξενοδοχείο σε καλή απόσταση από το κέντρο με εξαιρετικό πρωινό, δωρεάν σπα και πολύ ευγενικό προσωπικό. Στο πρωινό είχε μέχρι και άφθονη σαμπάνια. Αυτό θα πω μόνο!

Ιδανική εποχή να επισκεφθώ τη Βουδαπέστη

Εμείς επισκεφθήκαμε τη Βουδαπέστη τέλος Νοέμβρη γιατί είχαμε ακούσει ότι είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για τα Χριστούγεννα. Εγώ δυστυχώς δεν το είδα αυτό. Μόνο ένας δρόμος ήταν στολισμένος και ολόκληρη η πόλη είχε μόνο δύο Christmas markets. Επίσης, είχε πολύ κρύο με υγρασία και τα βράδια έπιανε ομίχλη με αποτέλεσμα στην κρουαζιέρα να μη δούμε και πολλά.

Επομένως, πιστεύω πως η καλύτερη εποχή να επισκεφθείς την Βουδαπέστη είναι η Άνοιξη. Οι θερμοκρασίες θα είναι καλύτερες και θα έχουν ανθίσει τα πάντα.

Από την άλλη όμως, αν πηγαίνεις στη Βουδαπέστη για να χαλαρώσεις στα θερμά λουτρά και τα σπα, νομίζω ότι ο Χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή! Δεν νομίζω ότι θα είναι πολύ ευχάριστη αίσθηση το νερό των 28 βαθμών το καλοκαίρι.

αεροπλανάκιΚλείσε τα εισιτήριά σου εδώ.

Πόσες μέρες χρειάζομαι στη Βουδαπέστη

Αυτό εξαρτάται πάντα, από το πόσο πολύ θες να πιέσεις το πρόγραμμά σου. Παρ’ όλα αυτά, θα πω ότι μέσα σε δύο ολόκληρες μέρες μπορείς να δεις όλα τα κύρια αξιοθέατα. Συνεπώς είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα ΠΣΚ δύο διανυκτερεύσεων.

Τι να αγοράσω για σουβενίρ και από που

Ουγγρική πάπρικα

Οι Ούγγροι φημίζονται για την πάπρικά τους, επομένως το καλύτερο πράγμα για να αγοράσει κανείς, είναι η πάπρικα. Επειδή εμείς το ψάξαμε πολύ. Μην ρωτήσεις γιατί… Την φθηνότερη την βρήκαμε στο central market hall, στο πρώτο μαγαζάκι που συναντάς στο αριστερό σου χέρι, στη μεσαία λωρίδα καταστημάτων, από τη μεριά που βρίσκεται το Aldi. Επειδή δεν ξέρω τι κατάλαβες από την παραπάνω περιγραφή, το μαγαζί είναι αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία παρακάτω. Για 100gr πάπρικα πληρώσαμε 2€ όταν στα άλλα μαγαζιά θέλανε 7-10€.

η κεντρική αγορά στη Βουδαπέστη

“Το μαγαζί με τις πάπρικες είναι αυτό, αλλά δεν φαίνεται το όνομά του στη φωτογραφία”

Το Νικόλαο

Ο Νικόλαος είναι μια εκδοχή του δικού τους άγιου Βασίλη, τον οποίο τον βλέπαμε στα περισσότερα μαγαζιά με σουβενίρ (μπορεί επειδή ήταν Χριστούγεννα). Ήταν πραγματικά πανέμορφο στολίδι, επειδή όμως ήταν χειροποίητο ήταν πολύ ακριβό. Πιστεύαμε ότι θα βρούμε φθηνότερο στο internet αλλά δυστυχώς όχι. Οπότε αν το σκέφτεσαι έστω και λίγο, η απάντηση είναι ναι! Αγόρασέ τον, δεν θα βρεις φθηνότερο.

BUDGET

Η Βουδαπέστη δεν είναι μια φθηνή πόλη, επομένως αν πηγαίνεις με αυτό στο μυαλό σου, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια είναι οικονομικά, αλλά το φαγητό είναι σε τιμές Αθήνας.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 44€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο διαδρομής 90 λεπτών κοστίζει 1,84€.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 35€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 11,00€ το πιάτο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο central market πριν πληρώσεις πάντα να κοιτάς τι σου χρεώνουν. Δεν έτυχε σε μένα, αλλά το διάβασα από άλλους ότι μπορεί να σου χρεώσουν έξτρα πράγματα.
Τα ATM σου κρατάνε 4-10€ προμήθεια. Μπορεί να είναι η μόνη φορά που θα σου πω να κάνεις συνάλλαγμα από πριν. Ποτέ στο αεροδρόμιο και ποτέ σε πολύ τουριστικά μέρη.
Σε πολλά μέρη μπορείς να πληρώσεις και με ευρώ.
Παντού πληρώνεις με κάρτα. Εμείς τέσσερις μέρες δεν χρειαστήκαμε πουθενά μετρητά.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

Comments:

 • Theo

  25 Φεβρουαρίου, 2023

  Η επικύρωση στο τραμ γινεται οταν εισέρχεται απο την μπροστινη πόρτα, πριν μπεις δεξια απέξω εχει το qr code που το επικυρωνεις…

  reply...

post a comment

0
  0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα