Βοημική Ελβετία μέσα στο φαράγγι
Βοημική Ελβετία κολάζ

Καθώς έκανα μια από τις καθιερωμένες μου αναζητήσεις στο Google για άγνωστους προορισμούς στην Ευρώπη, έπεσα πάνω στην Βοημική Ελβετία. Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η ιδέα για το επόμενο ταξίδι μας.

Αν και το όνομά της είναι κάπως παραπλανητικό, γιατί καμία σχέση δεν έχει με την Ελβετία, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Η Ελβετία της Τσεχίας.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ

Η Βοημική Ελβετία ή αλλιώς η Ελβετία της Τσεχίας είναι μια γραφική περιοχή στη βορειοδυτική Τσεχική Δημοκρατία. Πρόκειται για μια τεράστια δασική και βραχώδη έκταση στην οποία υπάρχουν πολλά περιπατητικά μονοπάτια. Το 2000 η περιοχή έγινε εθνικό πάρκο με όνομα «Εθνικό Πάρκο της Βοημίας της Ελβετίας». Δίπλα από αυτό στη μεριά της Γερμανίας μπορείς να βρεις και το Εθνικό πάρκο της Σαξονικής Ελβετίας.

Εμείς επιλέξαμε να πάμε στο πάρκο της Βοημικής Ελβετίας. Περάσαμε τα σύνορα της Γερμανίας και μείναμε σε ένα ξενοδοχείο μερικά χιλιόμετρα από αυτά, κοντά στο εθνικό πάρκο.

Ήταν η πρώτη φορά που επιλέξαμε να κάνουμε τέτοιου είδους διακοπές αλλά και πεζοπορία. Είναι μια εμπειρία που θα την προτείναμε σε όλους και σίγουρα θα το ξανακάνουμε.

Αρχικά να πούμε, για όσους δεν το ξέρουν, το ότι να περνάς τα σύνορα οδικώς δεν είναι και τόσο μεγάλη υπόθεση. Δεν έχουν φύλαξη και δεν σε σταματάνε για κάποιου είδους έλεγχο. Για παν ενδεχόμενο όμως καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο.

χάρτης του εθνικού δρυμού στην Τσεχία

“Χάρτης μονοπατιού Βοημικής Ελβετίας.”

Αν θες να γνωρίσεις την Τσεχία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

ΠΟΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Πρόκειται για ένα ήπιο μονοπάτι πεζοπορίας που βρίσκεται ανάμεσα σε βράχους από ψαμμίτη και τον κολπίσκο Kamenice. Καθώς περνάς μέσα από τα καταπράσινα, στενά φαράγγια σύντομα θα συναντήσεις ένα σημείο όπου το μονοπάτι τελειώνει και το μόνο μέσο για να συνεχίσεις είναι με βάρκα.

ΜΕΤΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ψάχνεις για λίγη πρόκληση; Το μονοπάτι της Gabriela οδηγεί στο πιο αναγνωρίσιμο ορόσημο στη Βοημική Ελβετία – Pravcicka Brana . Το τέλος της πεζοπορίας έξι χιλιομέτρων σε ανταμείβει με τη θέα της εκπληκτικής φυσικής καμάρας.

Ένα άλλο μονοπάτι μέτριας δυσκολίας βρίσκεται στην Tisa. Μια χαλαρή βόλτα μέσα από εντυπωσιακούς σχηματισμούς ψαμμίτη, αναμειγμένους με σκαλοπάτια σφηνωμένα στους βράχους χαρακτηρίζουν αυτό το μονοπάτι. Καθώς φτάνεις στη βάση του, μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά και να δεις τον τοίχο που έχει σχηματιστεί από βράχους ψαμμίτη. Στη συνέχεια αρχίζεις την ανάβαση για να μπορέσεις να δεις το φαράγγι από ψηλά.  Επίσης, μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι εδώ ήταν κάποτε το σκηνικό των Χρονικών της Νάρνια.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Δεν λείπουν όμως και τα δύσκολα μονοπάτια για τους έμπειρους ορειβάτες. Ένα από αυτά είναι το Šaunštejn – το φυλάκιο των ληστών. Το συγκεκριμένο μέρος κρατά έναν τοπικό μύθο, ο οποίος ταιριάζει με την προσπάθεια  που χρειάζεται να καταβάλεις για να φτάσεις εκεί. Αν θες να πας μέχρι την κορυφή, θα χρειαστεί να ανέβεις μια μεταλλική σκάλα, η οποία αποτελεί περιπέτεια από μόνη της.

Εμείς μελετήσαμε τις επιλογές μας και επιλέξαμε να πάρουμε το μονοπάτι μέτριας δυσκολίας προς το Pravcicka Brana. Πήραμε τα backpacks μας και ξεκινήσαμε.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΗΜΙΚΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ - ΤΙ ΝΑ ΔΩ

Μέσα στο εθνικό πάρκο πέρα από το όμορφο τοπίο έχει πολλά αξιοθέατα για να δεις. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι:

PRAVCICKA BRANA ΚΑΙ Η "ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΙΟΥ"

Το Pravčická brána  είναι η μεγαλύτερη φυσική αψίδα ψαμμίτη στην Ευρώπη. Δίπλα της υπάρχει η «φωλιά του γερακιού», ένα πανέμορφο κτήριο του 19ου αιώνα, το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν καφέ και εστιατόριο για τους επισκέπτες του πάρκου.

TISA ROCKS

Ένα ακόμη γνωστό αξιοθέατο της Βοημικής Ελβετίας, είναι οι βράχοι της Tisa Rocks. Μια πολύ γνωστή ομάδα πετρωμάτων στη δυτική πλευρά του πάρκου, ύψους 30 μέτρων. Για να βρεθείς εκεί θα χρειαστεί να πάρεις το δεύτερο μονοπάτι μεσαίας δυσκολίας που αναφέραμε πιο πάνω.

ΚΑΣΤΡΟ ŠAUNŠTEJN

Είναι ένα κάστρο μέσα στα βράχια που αποτελούσε καταφύγιο βαρόνων ληστών. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο λίγα ερείπια από το αρχικό κάστρο. Για να φτάσεις εκεί θα πρέπει να πάρεις το δύσκολο μονοπάτι.

ΦΑΡΑΓΓΙ KAMNITZ

Τελευταίο άφησα το φαράγγι Kamnitz, μια βραχώδη χαράδρα μεταξύ Hřensko, Mezná και Srbská Kamenice. Αν επισκεφθείς το πάρκο οποιαδήποτε εποχή, εκτός χειμώνα, θα βρεις διάφορες προγραμματισμένες διαδρομές με βάρκα που εκτελούνται σε αυτό.

φαράγγι στη Βοημική Ελβετία

“Φαράγγι Kamnitz”

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ

Η έδρα της αρχής του εθνικού πάρκου βρίσκεται στο Krásná Lípa. Υπάρχουν όμως, πολλές διαφορετικές είσοδοι ανάλογα με το που θες να πας και ποιο μονοπάτι θες να ακολουθήσεις. Επίσης, στο Hřensko και στο Jetřichovice θα βρεις γραφεία πληροφοριών.

Αφού είχαμε αποφασίσει ότι θα πάρουμε το κόκκινο μονοπάτι, ψάξαμε την πιο κοντινή είσοδο στο Pravcicka Brana. Έτσι επιλέξαμε αυτήν που απείχε 45 λεπτά από το σημείο ενδιαφέροντος. Παρκάραμε, λοιπόν, το αμάξι μας στο πιο κοντινό πάρκινγκ (το οποίο στην πορεία αποδείχθηκε λάθος) και ξεκινήσαμε την αναρρίχηση.

Bohemian Switzerland start point

“Το σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε.”

Η θέα από το Pravcicka Brana και οι επιλογές

Όταν φτάσαμε στο Pravcicka Brana η θέα ήταν υπέροχη. Εκεί βρήκαμε παγκάκια και τραπέζια που μπορούσαμε να κάτσουμε και να απολαύσουμε τα σάντουιτς που είχαμε μαζί μας. Δυστυχώς το εστιατόριο ήταν κλειστό, ευτυχώς όμως είχαμε πάει προετοιμασμένοι. Αφού ξεκουραστήκαμε πήγαμε από την πίσω πλευρά του κτηρίου και ανεβήκαμε στις πλατφόρμες παρατήρησης, οι οποίες σε έβγαζαν σε ένα πολύ ψηλό σημείο του πάρκου και είχες καθαρή θέα για πολλά χιλιόμετρα. Εκεί το κρύο ήταν τσουχτερό, γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου έξτρα γάντια και κασκόλ.

Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι για να περάσεις στις πλατφόρμες παρατήρησης το κόστος είναι 1,50€. Εκτός κι αν επισκεφθείς το πάρκο out of season όπως εμείς, τότε η είσοδος είναι δωρεάν.

Αφού θαυμάσαμε τη θέα, φάγαμε και ξεκουραστήκαμε έπρεπε να συνεχίσουμε την περιπέτειά μας. Σε αυτό το σημείο είχαμε δύο επιλογές. Ή θα γυρνούσαμε από τον ίδιο δρόμο απ’ όπου ήρθαμε ή θα συνεχίζαμε το κόκκινο μονοπάτι με την επόμενη έξοδο στο Mezni Louka, στα 70 λεπτά.

“Η εκπληκτική θέα από την κορυφή.”

Φτάνοντας στο Mezni Louka μπορούσαμε να συνεχίσουμε στο κόκκινο μονοπάτι, είτε να πάρουμε το μπλε και να κάνουμε το Φαράγγι με τη βάρκα, είτε να αλλάξουμε σε κίτρινο ή πράσινο. Παρ’ όλα αυτά εμείς επειδή είχαμε αργήσει να ξεκινήσουμε, έπρεπε να βγούμε και να επιστρέψουμε στο αμάξι.

Τι να προσέξω

Όπως είπα πριν εμείς κάναμε το λάθος να αφήσουμε το αμάξι κοντά στο σημείο απ’ όπου μπήκαμε. Συνεπώς τώρα έπρεπε να περπατήσουμε μέχρι εκεί και η απόσταση ήταν μεγάλη. Αν το είχαμε σκεφτεί καλύτερα θα είχαμε αφήσει το αμάξι κάπου στη μέση της διαδρομής και θα είχαμε μοιράσει την τελική απόσταση στη μέση.

Σημαντικό είναι να κοιτάξεις πολύ καλά τον καιρό και να σιγουρευτείς ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες και ευνοϊκές. Επίσης, μπορείς να ενημερώνεσαι από τα νέα της επίσημης σελίδας, καθώς πολλές φορές οι υπεύθυνοι κλείνουν το πάρκο λόγω κακοκαιρίας.

δρόμος ανάβασης στη Βοημική Ελβετία

“Το μονοπάτι για την κορυφή.”

τοπίο στη Βοημική Ελβετία

“Λίγο πριν το τέλος.”

Που να μείνω κοντά στη Βοημική Ελβετία

Αν επιλέξεις να μείνεις από την μεριά της Τσεχίας οι επιλογές είναι πολλές.

Hrensko

Παρά το γεγονός ότι το Hrensko είναι ένα μικρό χωριό δεν θα αντιμετωπίσεις ιδιαίτερο πρόβλημα στο να βρεις κάπου να μείνεις. Οι επιλογές είναι πολλές, όμως προσοχή, δώστε σημασία στα αστέρια και τις κριτικές για να έχετε μια ευχάριστη διαμονή.

Mezna

Τα Mezna είναι ένα χωριό δίπλα από το Hrensko και κοντά στην πύλη Mezni Louka. Εκεί θα βρεις πολλά ξενοδοχεία πρώτης ποιότητας με εξειδικευμένες παροχές. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο ξενοδοχείο Garden Hotel Mezná, γιατί ψάχναμε κάτι πιο απομονωμένο, κοντά στη φύση και με παροχές σπά.

ξενοδοχείο στη Βοημική Ελβετία

“Το ξενοδοχείο μας στη Βοημική Ελβετία.”

Που να φάω στην Βοημική Ελβετία

Όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν εστιατόριο και προσφέρουν ολοκληρωμένα γεύματα. Παρ’ όλα αυτά αν θες να επισκεφθείς κάποιο εστιατόριο πέρα του ξενοδοχείου σου, θα σου πρότεινα να μην κάτσεις στο χωριό Hrensko, αλλά να πας στο δίπλα χωριό Decin.

The Rose Garden Restaurant

Είναι ένα εστιατόριο Τσέχικης κουζίνας που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κελάρι ενός ξενοδοχείου. Το προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό, το φαγητό εξαιρετικό και οι τιμές ακόμα καλύτερες. Δοκιμάσαμε παραδοσιακές γεύσεις όπως beef tartare, στιφάδο αγριογούρουνου, μοσχαρίσια μπριζόλα και φυσικά τα συνοδεύσαμε με τοπικές μπίρες.

Fabrika

Στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου έχουν στήσει ένα πολύ προσεγμένο εστιατόριο, με ωραία ατμόσφαιρα και μεγάλο κατάλογο. Το προσωπικό ήταν πολύ φιλικό και μιλούσε αγγλικά! Σας προτείνω οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το rib eye και το κότσι.

beef tatar στην Τσεχία

“Rose Garden Restaurant.”

στιφάδο Αγριογούρουνου στην Τσεχία

“Ήταν πεντανόστιμα”

Μοσχαρίσια μπριζόλα στην Τσεχία

“και όλα μοναδικά.”

Πως να φτάσω στο Εθνικό πάρκο

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι πως μπορείς να φτάσεις στη Βοημική Ελβετία ή με ποιες άλλες διακοπές σου θα μπορούσες να το συνδυάσεις.

Από την Πράγα

Το εθνικό πάρκο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, συνεπώς μπορείς μέσα σε 1:30 ώρα να βρίσκεσαι εκεί. Αν το να οδηγήσεις αμάξι σε μια ξένη χώρα σου φαίνεται δύσκολο (και δεν σε αδικώ) ή το να πάρεις λεωφορείο, για μια τέτοια απόσταση, σε φοβίζει… μπορείς να κλείσεις οργανωμένα tour ακόμα και private, τα οποία ξεκινούν από την Πράγα. Ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις τι επιλογές υπάρχουν.

Από τη Δρέσδη

Η Βοημική Ελβετία όπως έχουμε πει βρίσκεται στα σύνορα της Γερμανίας με την Τσεχία. Συνεπώς την επίσκεψή σου σε αυτή θα μπορούσες να την συνδυάσεις με ένα ταξίδι στην Δρέσδη. Σε μια ώρα από τη Γερμανική πόλη έχεις περάσει τα σύνορα και βρίσκεσαι στην Τσέχικη πλευρά στην αρχή του πάρκου. Όπως θα ήταν φυσικό λοιπόν, υπάρχουν πολλές οργανωμένες εκδρομές από τη Δρέσδη, και μπορείς να τις βρεις εδώ.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν μετακίνηση από και προς το σημείο ενδιαφέροντος. Συνεπώς θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτή την υπηρεσία και να γλιτώσεις χρόνο και κόπο.
Τα πάρκινγκ που υπάρχουν στην πόλη Hrensko είναι επί πληρωμή. Ακόμη κι αν δεν βλέπεις κάποιον εκεί, μόλις αφήσεις το αυτοκίνητό σου θα πεταχτεί κάποιος που θα σου ζητάει 5€.
Δύσκολα θα βρεις κάποιον εκεί να μιλάει αγγλικά, όμως όλοι μιλούν Γερμανικά.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο κοντά στη φύση. Αν δοκιμάσεις αυτή την εμπειρία θα χαρώ να δω την άποψή σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα