ο ναός του Βερολίνου
ένα κολάζ από το Βερολίνο

Το Βερολίνο είναι μια από τις πόλεις που δεν ήταν στις πρώτες μου επιλογές (δεν ξέρω γιατί)… Ψάχνοντας όμως ένα Σαββατοκύριακο τι να κάνουμε πήραμε την απόφαση να πάμε στο Βερολίνο για τέσσερις μέρες, μιας που ήταν δίπλα μας. Ψάξαμε εισιτήρια και μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες ήμασταν σε αυτή την πανέμορφη πόλη. Πριν το επισκεφθώ είχα ακούσει πάρα πολλά γι’ αυτή την πόλη και όλοι είχαν κάτι καλό να σου πουν. Διαφορετικά πράγματα ο καθένας, αλλά όλοι καλά.

Είναι μια πόλη που την λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Αν με ρωτήσεις δεν έχω να σου πω κάτι συγκεκριμένο, αλλά όλο το vibe που έβγαζε σε έκανε να νιώθεις σπίτι σου και να την αγαπήσεις. Οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ φιλόξενοι και πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. Επίσης, μπορώ να πω ότι πιο εύκολα μπορούσες να συνεννοηθείς στα αγγλικά παρά στα γερμανικά, which is nice για μένα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Γερμανικά 🇩🇪

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Ανατολικό ή δυτικό; Ότι τύπος κι αν είσαι σίγουρα θα το λατρέψεις!

Σύντομη ιστορία του Βερολίνου

Το Βερολίνο είναι μια πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία την οποία δεν θα την αναφέρουμε όλη. Πολύ περιληπτικά η ίδρυση του Βερολίνου χρονολογείτε γύρω στο 1237 ως οικισμός Κελν. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο το ένα τρίτο της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς και έχασε το μισό της πληθυσμό. Έτσι το 1640 ο νέος πρίγκιπας Φρειδερίκος Γουλιέλμος αύξησε τη μετανάστευση και η πόλη άρχισε να επεκτείνεται.

Το 1871 η πόλη ανακηρύχθηκε η πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και το τέλος του Τρίτου Ράιχ, το Βερολίνο ήταν χωρισμένο σε τέσσερις ζώνες κατοχής. Οι δυτικές ζώνες σχημάτισαν το Δυτικό Βερολίνο, και η σοβιετική ζώνη το Ανατολικό Βερολίνο, ενώ το 1961 διχοτομήθηκε οριστικά σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο με την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου.

Το 1989, η πίεση από τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας οδήγησε σε ταραχές και στην σταδιακή κατεδάφιση του τείχους. Στις 3 Οκτωβρίου του 1990, οι «δύο Γερμανίες» ενώθηκαν ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σύμφωνα με την συνθήκη επανένωσης, και το Βερολίνο έγινε η πρωτεύουσα της ενιαίας χώρας με απόφαση της ομοσπονδιακής βουλής το 1991. Για περισσότερε πληροφορίες πατήστε εδώ.

Βερολίνο η αψίδα του θριάμβου

“Από την νύχτα που φώτιζαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου...”

Παρακάτω έχω σημειώσει αυτά που εμείς κάναμε και είδαμε στο Βερολίνο και σου προτείνω κι εσένα…

Τα κυριότερα αξιοθέατα

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - BERLINER DOM

Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από το νησί των μουσείων. Ένα υπέροχο σημείο της πόλης που το περιβάλει ο ποταμός Σπρεε. Είναι ένα σύμπλεγμα πέντε μουσείων και στο κέντρο του βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου. Πρόκειται για έναν υπέροχο θολωτό ναό σε μπαρόκ στυλ που χρονολογείται από το 1415. Το 1945 με την είσοδο των Σοβιετικών υπέστη κάποιες ζημιές οι οποίες έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Πλέον λειτουργεί και ως μουσείο. Το εισιτήριο κοστίζει 7€ και αξίζει να ανέβεις τα πολλά σκαλοπάτια ως τον τρούλο και να απολαύσεις την πανοραμική θέα της πόλης.

ο ναός του Βερολίνου

“Έξω από το Berliner Dom”

ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

Από το νησί των μουσείων πάρτε το δρόμο Unter den Linden και κατευθυνθείτε προς την πλατεία Παρίζερ (Pariser Platz). Εκεί θα βρείτε την εμβληματική πύλη – σύμβολο του Βρανδεμβούργου, η οποία παλιότερα αποτελούσε την πύλη της πόλης. Η πύλη κατασκευάστηκε μεταξύ του 1788 και 1791 από τον πρίγκιπα  Φρειδερίκο Γουλιέλμο τον δεύτερο. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού που θυμίζει τα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών.

η πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο

“Η πύλη του Βραδεμβούργου”

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο πύργος αυτός χτίστηκε το 1969 από την πρώην λαϊκή δημοκρατία της Γερμανίας. Έχει ύψος 368 μέτρα και οι περισσότεροι τουρίστες τον επισκέπτονται για να θαυμάσουν τη θέα της πόλης από ψηλά. Για να ανεβείς θα πρέπει να πληρώσεις το αντίστοιχο εισιτήριο και αν θέλεις να κάτσετε για φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο, το κόστος θα είναι έξτρα. Εμείς επιλέξαμε να μην ανεβούμε καθώς είχαμε ανέβει στον τρούλο του κοινοβουλίου.

ο πύργος της τηλεόρασης στο Βερολίνο

“Ο πύργος της τηλεόρασης.”

ALEXANDERPLATZ

Ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται πολύ κοντά στην Alexanderplatz. Πρόκειται για μια μεγάλη πλατεία στην κεντρική περιοχή Mitte. Η πλατεία πήρε το όνομα της προς τιμήν του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη στις 25 Οκτωβρίου του 1805. Η πλατεία αυτή απέκτησε εξέχουσα σημασία στα τέλη του 19ου αιώνα.  Από την επανένωση της Γερμανίας και μετά η πλατεία άρχισε να αλλάζει κρατώντας όμως τον σοσιαλιστικό της χαρακτήρα. Στην πλατεία θα βρεις επίσης το παγκόσμιο ρολόι, γνωστό αξιοθέατο της πόλης.

το ρολόι του κόσμου στην πλατεία Αλεξάντερ στο Βερολίνο

“Το παγκόσμιο ρολόι”

MARKTHALLE NEUN

Η Markthalle Neun στο Kreuzberg είναι μια από τις λίγες αγορές που έχουν διασωθεί από το 19ο αιώνα. Εδώ θα βρεις τοπικούς σεφ να παρασκευάζουν νόστιμα και οικονομικά πιάτα απ’ όλο τον κόσμο. Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς αυτό το μέρος, δώσε χρόνο ώστε να περιπλανηθείς γύρω από τους πάγκους, να χαζέψεις την παρασκευή των προϊόντων και να δοκιμάσεις διάφορες γεύσεις.

η παλιότερη αγορά στο Βερολίνο

“Η παλιά αγορά”

Ιστορικά αξιοθέατα

ΡΑΙΧΣΤΑΓΚ Ή REICHSTAG

Περνώντας κάτω από την πύλη του Βρανδεμβούργου, στα δεξιά σου στο βάθος θα δεις το γερμανικό κοινοβούλιο, γνωστό σε όλους Reichstag. Πάνω στο νεοκλασικό κτήριο χτίστηκε τον 20ο αιώνα ένας γυάλινος τρούλος ο οποίος συμβολίζει την πολιτική διαφάνεια και μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί δωρεάν.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να έχεις κάνει κράτηση νωρίτερα στο επίσημο σάιτ του Bundestag. Πρέπει να δηλώσεις την ώρα που θα πας καθώς και τα άτομα που θα σε συνοδεύουν. Αυτό πρέπει να γίνει περίπου μία εβδομάδα πριν… Αν όμως είσαι ήδη εκεί και θες να ανέβεις στον τρούλο, απέναντι από το κοινοβούλιο θα δεις ένα προκάτ. Εκεί μπορείς να κλείσεις εισιτήριο είτε για την ίδια, είτε για την επόμενη μέρα…

Στην είσοδο θα πρέπει να δείξεις το ραντεβού σου και αφού περάσεις τον γνωστό έλεγχο του αεροδρομίου, το προσωπικό θα σε οδηγήσει σε ένα ασανσέρ και από εκεί θα βρεθείς στην κορυφή του τρούλου με θέα όλη την πόλη.

EXTRA TIP: Η κορυφή του τρούλου είναι ανοιχτή οπότε τους χειμερινούς μήνες το κρύο είναι αναπόφευκτο.

το κοινοβούλιο στο Βερολίνο

“Το κοινοβούλιο του Βερολίνου”

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - MEMORIAL TO THE MERDERD JEWS OF EUROPE

Σε μικρή απόσταση από την πύλη του Βρανδεμβούργου θα βρεις το μνημείο του ολοκαυτώματος. Είναι ένα μνημείο που φτιάχτηκε το 2003 από το Αμερικανό μηχανικό Πίτερ Άιζενμαν και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των εβραίων της Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί (δεν είναι τάφοι όπως έχω ακούσει από πολλούς!).

Αν έχεις περιορισμένο χρόνο, μια καλή επιλογή για να δεις όλα τα αξιοθέατα είναι ένα hop on – hop off tour.

μνημείο για τους Εβραίους στο Βερολίνο

“Μέσα στο μνημείο του ολοκαυτώματος.”

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - EAST SIDE GALLERY

Η East Side Gallery είναι μια υπαίθρια γκαλερί που βρίσκεται στο διατηρητέο κομμάτι του τείχους του Βερολίνου. Το μήκος της φτάνει τα 1.316 μέτρα. Το 1990 118 ζωγράφοι από 21 χώρες κλήθηκαν να ζωγραφίσουν πολιτικές σκηνές στο πλάι του τείχους που παλιότερα έβλεπε το ανατολικό Βερολίνο. Η East Side Gallery θεωρείται πλέον μνημείο για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και της ενοποίησης της Γερμανίας.

το τείχος στο Βερολίνο

“Ίσως το πιο διάσημο έργο στο τείχος του Βερολίνου.”

ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΣΑΡΛΙ

Το σημείο ελέγχου Τσάρλι αποτελούσε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου το πιο γνωστό σημείο διέλευσης μεταξύ του Δυτικού και του Ανατολικού Βερολίνου. Σήμερα πρόκειται για ένα τουριστικό αξιοθέατο που βρίσκεται στη συνοικία Ντάλεμ στο μουσείο των συμμάχων.

Για να δεις που να φας και τι στο Βερολίνο, πάτησε εδώ.

check point Charlie στο Βερολίνο

“Το περίφημο σημείο ελέγχου Τσάρλι.”

Τα καλύτερα μουσεία στο Βερολίνο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ

Δεν γίνεται να έρθεις στο Βερολίνο και να μην επισκεφθείς το μουσείο της Περγάμου. Στο μουσείο φιλοξενούνται τρεις σημαντικές συλλογές. Η συλλογή των Ελληνικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, η συλλογή των αρχαιοτήτων της Εγγύς Ανατολής και η συλλογή της Ισλαμικής τέχνης. Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ο Ελληνιστικός Βωμός της Περγάμου, η Ρωμαική Αγορά της Μιλήτου και η Πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας. Δυστυχώς εμείς καταφέραμε να επισκεφθούμε μόνο το μισό μουσείο καθώς το υπόλοιπο βρισκόταν υπό ανακαίνιση. Το εισιτήριο κόστιζε 12€ (η τιμή ήταν χαμηλή λόγω της ανακαίνισης).

Βρες εδώ το εισιτήριο για το μουσείο της Περγάμου.

EXTRA TIP: Το Βερολίνο έχει πάρα πολλά μουσεία κα μάλλον θα πρέπει να επιλέξεις να δεις μερικά από αυτά, έκτος κι αν έχεις στη διάθεσή σου πάρα πολλές μέρες.

στο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο

“Η Ρωμαϊκή αγορά της Μιλήτου.”

Βερολίνο στο μουσείο κατασκοπίας

“Προσπάθησα να μην κάνω spoil από τα εκθέματα.”

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ

Ένα ακόμη, ενδιαφέρον μουσείο που επισκεφθήκαμε, ήταν το μουσείο κατασκοπίας. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο που σου εξηγεί την ιστορία της κατασκοπίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα εκθέματά του εστιάζουν κυρίως στους παγκοσμίους πολέμους και στον ψυχρό πόλεμο. Είναι ένα διασκεδαστικό διάλειμμα από το ατελείωτο sightseeing, για μικρούς και μεγάλους.

Ακόμα και το διάστημα του covid μπορείς να δοκιμάσεις όλα τα διαδραστικά εκθέματα, εκτός από τις ενδυμασίες στο τέλος του μουσείου.

Πως θα μετακινηθώ στο Βερολίνο και τα εισιτήρια για τα ΜΜΜ

Τρένα, λεωφορεία, τραμ και ηλεκτρικά μηχανάκια

Το δίκτυο του Βερολίνου βασίζεται σε λεωφορεία, τραμ και μετρό, τα οποία έχουν στάσεις παντού και δεν θα δυσκολευτείς καθόλου.

Επίσης, στο Βερολίνο θα βρεις και ηλεκτρικά μηχανάκια που μπορείς να τα νοικιάσεις μέσω εφαρμογής. Οι εταιρίες που τα διαθέτουν είναι πολλές, αλλά τα περισσότερα είναι της εταιρίας Emmy.

Κλείσε εδώ μια κρουαζιέρα στον ποταμό Σπρέε.

το μετρό στο Βερολίνο

“Μια στάση του μετρό στο Βερολίνο.”

Εισιτήρια για τα ΜΜΜ - Από που βγάζω εισιτήρια στο Βερολίνο

Τα εισιτήρια είναι ίδια για όλα τα μέσα και μπορείς να τα πάρεις είτε από εκδοτήρια, είτε μέσω εφαρμογής απευθείας από το κινητό σου.

Αν αγοράσει τα εισιτήρια από κάποιο εκδοτήριο να έχεις στο νου σου ότι πρέπει να το επικυρώσεις αλλιώς δεν είναι έγκυρο! Αν τα πάρεις μέσω της εφαρμογής δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.

Εδώ μπορείς να βρεις την εφαρμογή για IOS και για Android.

Extra tip: Αν είστε από 5 άτομα και πάνω μπορείτε να βγάζετε το group ticket το οποίο σας εξοικονομεί κάποια χρήματα.

Που να μείνω στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο υπάρχουν άπειρες επιλογές καταλυμάτων οπότε ανάλογα με το τι ψάχνεις σίγουρα θα το βρεις.

Εμείς την πρώτη φορά μείναμε στο Ibis Styles Hotel Berlin Mitte, ένα απλό ξενοδοχείο σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης. Από εκεί μπορούσες να περπατήσεις μέχρι το κέντρο αλλά το καλύτερο ήταν, ότι από κάτω του ξεκινούσε η νυχτερινή ζωή της πόλης.

Την δεύτερη φορά, επειδή ήμασταν με παρέα προτιμήσαμε να νοικιάσουμε ένα χόστελ και να μείνουμε όλοι μαζί. Μείναμε λοιπόν στο Three little pigs hostel Berlin, το οποίο δεν ήταν και από τα καλύτερα χόστελ που έχω μείνει, αλλά για ένα βράδυ και με βάση την τιμή του ήταν καλό. Επίσης, βρισκόταν σε πολύ καλή τοποθεσία, κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα.

oΑνακάλυψε όλα τα ξενοδοχεία στο Βερολίνο.

Πόσες μέρες χρειάζομαι στο Βερολίνο

Οι μέρες είναι πάντα ανάλογες με το τι θες να κάνεις… Αν απλά θες να περάσεις μια γρήγορη από τα κύρια αξιοθέατα, τότε δύο μέρες είναι αρκετές. Αν όμως θες να βάλεις και μουσεία στο πρόγραμμά σου, καλό θα ήταν να προσθέσεις μια μέρα για το κάθε μουσείο.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή το Βερολίνο είναι μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα διαφορετική απ’ όλες τις άλλες… Εγώ θα σου πρότεινα να αφιερώσεις 4-5 μέρες. Να βγεις σε μέρη όπου βγαίνουν οι ντόπιοι, να γνωρίσεις την κουλτούρα τους και γιατί όχι, να επισκεφθείς τουλάχιστον ένα από τα διάσημα τέκνο κλαμπ.

Ημερήσιες εκδρομές από το Βερολίνο

Αν έχεις λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεσή σου, μην χάσεις την ευκαιρία να κάνεις μια εκδρομή σε μια γειτονική πόλη του Βερολίνου.

Πότσνταμ

Το Πότσνταμ ή Πότσδαμ είναι μια μικρή πόλη μισή ώρα από το Βερολίνο και η πρωτεύουσα του Γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Η πόλη είναι γνωστή για τα πάρκα της και το περίφημο ανάκτορο «Σανσουσί», που έχτισε ο Φρειδερίκος ο Μέγας, και που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια οργανωμένη ξενάγηση από το Βερολίνο στο Πότσνταμ ή να τα κλείσεις μόνος σου από εδώ.

το ανάκτορο στο Πότσνταμ στη Γερμανία

“Το ανάκτορο του Πότσνταμ”

Szczecin

Το Σζκζετσίν ή Στετίν είναι μια πανέμορφη Πολωνική πόλη στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία. Παίρνοντας το τρένο από τον κεντρικό σταθμό, σε λιγότερο από 2 ώρες μπορείς να περπατάς στα στενά της πανέμορφης Πολωνικής κωμόπολης.

BUDGET

Το Βερολίνο είναι μια πόλη που πραγματικά μπορείς να χαλάσεις όσα έχεις. Μπορείς να περάσεις τις μέρες σου οικονομικά, μπορείς όμως να διαθέσεις και ένα πολύ μεγάλο budget. It’s up to you…

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 39€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο μονής διαδρομής κοστίζει 3,00€, ενώ το ημερήσιο 8,80€.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  55€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 12,00€ το πιάτο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Κατέβασε την εφαρμογή BVG tickets για τα εισιτήρια των ΜΜΜ.
Αν δεν έχεις την εφαρμογή για τα εισιτήρια, μπορείς επίσης, να τα προμηθευτείς από τους αυτόματους πωλητές που βρίσκονται μέσα στα λεωφορεία και στα τραμ (όχι μέσα στα τρένα).
Αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς όλα τα μουσεία που βρίσκονται στο νησί των μουσείων, βγάλε το ενιαίο εισιτήριο. Συμφέρει!
Έχε μαζί σου ομπρέλα! Στη Γερμανία είσαι, ποτέ δεν ξέρεις...

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

Comments:

 • Μάρθα

  11 Ιανουαρίου, 2023

  καλησπέρα. Πρόκειται να πάω σε 1 μήνα. Ήθελα να σε ρωτήσω η κάρτα 3ημέρου για τις μεταφορές θα με βοηθούσε ή δεν θα την χρειαστώ; Με βοήθησες πάρα πολύ! ευχαριστώ πολύ! 🙂

  reply...
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ

  29 Νοεμβρίου, 2023

  Καλησπέρα, πρόκειται να επισκεφτώ το Βερολίνο σε 2 μέρες. θα μεινω 5 βραδια (Παρασκευή -Τρίτη) θα πάμε μια μέρα ολοκληρη στη Δρέσδη (Δευτέρα) και θα επισκεφτούμε 2 μουσεία. Ήθελα να σε ρωτήσω, είναι καλύτερο να βγάλω μια κάρτα (berlin welcomecard) για 5 ημέρες ή να βγάζω ημερήσιο εισιτηριο κάθε μέρα; Ευχαριστώ πολύ

  reply...

post a comment

0
  0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα