Βατικανό ο ναός του Αγίου Πέτρου
σημαία του Βατικανό

“Η σημαία του Βατικανό.”

Το Βατικανού αποτελεί πάντα ένα ερωτηματικό για όλους τους επισκέπτες και όχι άδικα. Πως θα μπω, ποιο εισιτήριο θα πάρω, πόσο πρέπει να πληρώσω κ.α. Γι’ αυτό το λόγο σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω όσες πληροφορίες χρειάζεται να ξέρεις, ώστε να μην δυσκολευτείς καθόλου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Βατικανό οι κίονες της πλατείας

“Οι κίονες στη δεξιά και αριστερή πλευρά της πλατείας.”

Γενικά για το Βατικανό

Το Βατικανό είναι ανεξάρτητη πόλη-κράτος, στη δυτική πλευρά της Ρώμης. Ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού κατά τη διάρκεια του Φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι. Χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος με έκταση 0,44 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός του (σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009) ανέρχεται στους 826 ανθρώπους. Στο Βατικανό εδρεύει το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η Αγία Έδρα.

Ο απόλυτος οδηγός για το Βατικανό

Αρχικά ψάχνοντας κανείς στο διαδίκτυο μπορεί να βρει άπειρες «προσφορές» για γρήγορη πρόσβαση, φθηνά εισιτήρια, κα. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζεις ότι η είσοδος στο Βατικανό είναι εντελώς δωρεάν. Εισιτήριο πρέπει να πληρώσεις μόνο για τα μουσεία του Βατικανό και την Καπέλα Σιστίνα. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Τι εισιτήριο πρέπει να βγάλω και από που;

Τα μουσεία και η Καπέλα Σιστίνα ενώνονται, συνεπώς η είσοδος είναι μόνο μια! Εγώ θα σου πρότεινα να έχεις κλείσει τα εισιτήρια σου εκ των προτέρων από το επίσημο site. Αν για κάποιο έχουν εξαντληθεί μπορείς να τα βρεις κι εδώ λίγο πιο ακριβά. Παρ’ όλα αυτά αν δεν επιθυμείς να τα κλείσεις online, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και να περιμένεις στην ουρά για τα ταμεία.

Εμείς επειδή δεν γνωρίζαμε ακριβώς ποια μέρα θέλαμε να επισκεφθούμε το μουσείο δεν κλείσαμε τα εισιτήριά μας εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να περιμένουμε στην ουρά κοντά στη 1,5 ώρα. Απ’ ότι έμαθα μετά σταθήκαμε αρκετά τυχεροί καθώς άλλοι έχει χρειαστεί να περιμένουν έως και 3 ώρες.

Όσο πλησιάζεις στην είσοδο θα σε προσεγγίζουν άνθρωποι που θα σε ρωτούν αν έχεις ήδη αγοράσει εισιτήριο ή όχι. Αν δεν έχεις αγοράσει θα προσπαθήσουν να σου πουλήσουν κάποιο δικό τους, το οποίο θα σου πρότεινα να μην αγοράσεις. Είναι πολύ πιθανόν να σου το πουλήσουν πιο ακριβά από την πραγματική του αξία, αλλά μπορεί να είναι και απάτη.

Το εισιτήριο για το Βατικανό κοστίζει 17€ από το επίσημο site και 26€ από τους μεταπωλητές. Το μουσείο θα το βρεις ανοιχτά Δευτέρα με Σάββατο 8:30 π.μ. – 10:30 μ.μ. Τις Κυριακές και τις αργίες τα μουσεία παραμένουν κλειστά.

Βατικανό τα εισιτήρια για το μουσείο

“Τα εισιτήρια λίγο πριν την επικύρωση τους.”

Μουσεία του Βατικανό

Τα μουσεία του Βατικανό είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα μουσείων στον κόσμο με πάνω από 1400 δωμάτια. Σε αυτά μπορείς να δεις μια γκαλερί με 3000 χρόνια τέχνης, το παρεκκλήσι της Σιστίνας και κάποια τμήματα του παπικού παλατιού.

Στα μουσεία του Βατικανό μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε 4 διαφορετικά δρομολόγια που όλα τελειώνουν στην Καπέλα Σιστίνα. Όπως καταλαβαίνεις, είναι αδύνατον να δεις όλα τα εκθέματα του μουσείου, συνεπώς καλό θα ήταν να έχεις αποφασίσει από πριν ποια είναι αυτά που θες να δεις. Στην είσοδο θα σου δώσουν ένα χάρτη για να μπορείς να περιηγηθείς στο μουσείο.

Βατικανό ο χάρτης του μουσείου

“Ο χάρτης του μουσείου.”

EXTRA TIP: Συνήθως δεν το προτείνω, αλλά εδώ επειδή το μουσείο είναι πολύ μεγάλο και τα εκθέματα υπερβολικά πολλά, ίσως ήταν καλό να πληρώσεις για μια ξενάγηση. Αν παρ’ όλα αυτά το budget σου είναι χαμηλό, μπορείς να πάρεις έναν καλογραμμένο ταξιδιωτικό οδηγό και να περιηγηθείς με αυτόν.

EXTRA TIP 2: Αν θες να πάρεις κάποιο αναμνηστικό από το μαγαζί του μουσείου μπορείς να προσπεράσεις το πρώτο gift shop και να πας στο δεύτερο που έχει λιγότερο κόσμο και ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Καπέλα Σιστίνα

Η Καπέλα Σιστίνα είναι ένα παρεκκλήσι της επίσημης κατοικίας του πάπα, στην πόλη του Βατικανό. To 1477 – 1480 ανακαινίστηκε από τον πάπα Σίξτο Δ’. Το παρεκκλήσι είναι γνωστό παγκοσμίως για τις νωπογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα ο Μιχαήλ Άγγελος και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Perugino και ο Botticelli, κλήθηκαν να απεικονίσουν στους τείχους του παρεκκλησίου σκηνές από την δημιουργία και την ιστορία του Νώε.

Το παρεκκλήσι πλέον, εκτός από μέρος του μουσείου λειτουργεί και ως χώρος σύσκεψης του συλλόγου των Καρδιναλίων. Εδώ δηλαδή οι Καρδινάλιοι εκλέγουν τον καινούριο πάπα.

EXTRA TIP: Στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα είναι το μόνο μέρος του μουσείου που απαγορεύονται οι φωτογραφίες και πρέπει να κάνεις ησυχία.

Βατικανό μουσείο η Καπέλα Σιστίνα

“Η αρχαία Ρωμαϊκή αγορά.”

Η πλατεία και η Βασιλική του Αγ. Πέτρου

Η βασιλική του Αγίου Πέτρου αποτελεί την μεγαλύτερη εκκλησία σε όλο τον κόσμο, με χωρητικότητα 60.000 άτομα. Λέγεται, ότι η εκκλησία αυτή χτίστηκε στη θέση μιας μικρότερης που καλύπτει τον τάφο του Αγίου Πέτρου, εξού και το όνομα. Η βασιλική είναι ανοιχτή καθημερινά 7:00 – 19:00 και η είσοδος είναι δωρεάν. Πρέπει όμως να γνωρίζεις πως για να μπεις στο εσωτερικό της υπάρχει dress code που ισχύει για άντρες γυναίκες. Απαγορεύονται τα καπέλα, τα κοντά παντελόνια και φορέματα και οι μπλούζες που δεν καλύπτουν τους ώμους και το στέρνο.

Βατικανό ο χάρτης του κρατιδίου

“Χάρτης του κρατιδίου.”

Μια βόλτα στο εσωτερικό της βασιλικής του Αγίου Πέτρου αρκεί για να καταλάβεις τη μεγαλοπρέπεια, την επιβλητικότητα και τη μοναδικότητά της. Πέρα από τα παραπάνω η εκκλησία είναι γνωστή για τον τεράστιο τρούλο της. Είναι ένα ακόμα δημιούργημα του Μιχαήλ Άγγελο, το οποίο δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο καθώς γίνεται ορατό από πολλά σημεία της πόλης. Στόχος αυτού, ήταν να φέρει τον άνθρωπο όσο πιο κοντά γίνεται στον Θεό!

Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν, αν όμως επιθυμείς να ανέβεις στον τρούλο και να θαυμάσεις την πανοραμική θέα της Ρώμης, θα πρέπει να πληρώσεις. Με 6€ μπορείς να ανέβεις από τα σκαλιά (511) ενώ με 8€ μπορείς να πάρεις το ασανσέρ. Η ουρά για το ασανσέρ, όπως είναι λογικό, είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των σκαλιών… Οπότε θα σου πρότεινα αν έχεις αντοχές προσπέρασε την ουρά, πλήρωσε το 2€ λιγότερο εισιτήριο και πήγαινε από τα σκαλιά.

Βατικανό, η πλατεία και η θέα από το καμπαναριό του Αγίου Πέτρου

“Η θέα από τον τρούλο.”

Για να μπεις στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου θα χρειαστεί να περιμένεις σε μια αρκετά μεγάλη ουρά. Εγώ θα πρότεινα να πας μισή ώρα πριν το άνοιγμα και να πάρεις θέση στην ουρά ώστε να μπεις από τους πρώτους. Αν φτάσεις εκεί πιο μεσημέρι, φρόντισε να είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος (νερό, καπέλο για τον ήλιο, αντιηλιακό και λεπτά ρούχα) καθώς η ουρά είναι στον ήλιο.

Τουριστικές πληροφορίες

Το tourist information βρίσκεται στην αριστερή πλευρά (όπως κοιτάς το ναό) της πλατείας του Αγίου Πέτρου και διαθέτει πολλές καλές πληροφορίες. Εκεί μπορείς επίσης να βρεις ένα μικρό κατάστημα με χάρτες, οδηγούς, μικρά αναμνηστικά κα. Θα το βρεις ανοιχτό Δευτέρα με Σάββατο 8:30 – 18:30.

Ταχυδρομείο Βατικανό

Μέσα στο Βατικανό υπάρχει επίσης ταχυδρομείο, από το οποίο μπορείς να στείλεις cart postal με την σφραγίδα του κρατιδίου. Θα το βρεις κοντά στο tourist information, ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή 9:00 – 17:00.

Βατικανό τειχογραφίες

“Εντυπωσιακή ταβανογραφία στο μουσείο.”

Βατικανό οι σκάλες στο τέλος του μουσείου

“Οι διάσημες σκάλες στο τέλος του μουσείου.”

Πως θα φτάσω στο Βατικανό

Με λεωφορείο

Από το κέντρο της Ρώμης (stazione Termini) μπορείς να πας στο νότιο τμήμα του Βατικανό με τα λεωφορεία 40 και 64.

Με μετρό

Για να φτάσεις στο Βατικανό με το μετρό από το termini θα πρέπει να πάρεις την πορτοκαλί γραμμή και να κατέβεις στη στάση Ottavio (Βασιλική του Αγίου Πέτρου) ή  Cipro (μουσεία του Βατικανό), ανάλογα με το που θες να πας.

Για τα εισιτήρια των ΜΜΜ ισχύουν ακριβώς οι ίδιες τιμές με την υπόλοιπη Ρώμη. Δες πιο αναλυτικά εδώ.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το dress code ισχύει μόνο για την Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στα μουσεία του Βατικανό και την Καπέλα Σιστίνα μπορείς να φορέσεις ότι θέλεις.
Αν θες να μπεις στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και είχες ξεχάσει το dress code, μπορείς να καλύψεις τους όμους σου με ένα μαντύλι. Θα βρεις πολλά στα τουριστικά μαγαζιά έξω από τα τείχη.
Απέφυγε να επισκεφθείς τα μουσεία του Βατικανό το Σάββατο, γιατί ο κόσμος θα είναι υπερβολικά πολύς.
Οπλίσου με υπομονή αν βρεθείς στην πόλη περίοδο με αυξημένο τουρισμό.
Μπορείς να στείλεις cart postal και από το μουσείο του Βατικανό, ρίχνοντας την κάρτα στο κουτί του ταχυδρομείου που θα βρεις εκεί.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην δυσκολευτείς στο Βατικανό. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα