η κεντρική πλατεία της Βασιλείας

Μια Ελβετική πόλη στα σύνορα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Βασιλεία είναι μια όμορφη πόλη που αξίζει να την επισκεφτείς.

Χαλαρή και βατή με τα πόδια, γνωστή για τη σκηνή τέχνης της, την Ελβετική αρχιτεκτονική και τις σοκολάτες της. Εδώ θα δεις τι να δεις και τι να κάνεις στη Βασιλεία καθώς και πόσα πράγματα μπορείς να χωρέσεις σε μια μέρα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ρομανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Υψηλά Γερμανικά Ελβετίας 🇨🇭

a Νόμισμα: Φράγκο Ελβετίας CHF

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Πρέπει να βάλεις συγκεκριμένο πακέτο ή να αγοράσεις Sim

Αν θες να γνωρίσεις την Ελβετία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στη Βασιλεία

Παλιά Πόλη

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Βασιλεία είναι απλώς να περιπλανηθείς στην παλιά πόλη. Πολλά από τα κτήρια που βρίσκονται στην παλιά πόλη είναι του 14ου και 15ου αιώνα. Μάλιστα, συχνά λέγεται ότι η παλιά πόλη της Βασιλείας είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Extra tip: Αν απευθυνθείς στο tourist information θα σου προτείνουν να κάνεις βόλτα στο Grossbasel στην αριστερή όχθη του Ρήνου και στο Kleinbasel στη δεξιά.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια δίωρη ξενάγηση με τα πόδια, για να μάθεις για την ιστορία της πόλης.

παλιά πόλη στη Βασιλεία

“Δρόμος στην παλιά πόλη”

Καθεδρικό Ναό της Βασιλείας (Münster)

Ο καθεδρικός ναός της Βασιλείας βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις. Ογκώδης και σε γοτθικό ρυθμό, το εκκλησιαστικό κτήριο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Extra tip: Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν και αποτελεί ένα από τα καλύτερα πράγματα να κάνεις στη Βασιλεία.

Το Δημαρχείο

Το Δημαρχείο της πόλης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Βασιλείας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα. Είναι ένα από τα πιο ωραία δημαρχεία που έχω συναντήσει στην Ευρώπη. Το μοναδικό κόκκινο χρώμα του το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τα κτήρια που βρίσκονται γύρω του.

Χτισμένο πλουσιοπάροχα το 16ο αιώνα, έχει πολλά σύμβολα για αποκρυπτογράφηση στην πρόσοψή του. Στην εσωτερική αυλή του θα βρεις μια τοιχογραφία του 17ου αιώνα από τον Hans Block και ένα άγαλμα του 1580 του Ρωμαίου ιδρυτή της Βασιλείας Lucius Munatius Plancus.

Άννα Τρακάδα στο κόκκινο δημαρχείο της Βασιλείας

“Είναι το πιο μοναδικό δημαρχείο που έχω δει”

Spalentor, πύλη στη Βασιλεία

“Ιστορική πύλη στην άκρη της πόλης”

Spalentor

Το Spalentor αποτελεί μια από τις τρεις πύλες της πόλης που έχουν διασωθεί έως σήμερα. Η Βασιλεία, κάποτε βρισκόταν περιτριγυρισμένη από δύο στρώματα τειχών. Το εσωτερικό χτίστηκε το 1230 και μετά από έναν δυνατό σεισμό 1356 έχτισαν ένα νέο πολύ μεγαλύτερο. Το δεύτερο τείχος είχε 40 πύργους, ένας από τους οποίους είναι ο Spalentor.

Το 19ο αιώνα γκρεμίστηκαν όλα τα τείχη και τα οι περισσότεροι από τους πύργους, για να επιτρέψουν την ανάπτυξη της πόλης.

Extra tip: Στην πρόσοψή του θα βρεις το οικόσημο της Βασιλείας που πλαισιώνεται από δύο λιοντάρια.

Σιντριβάνι Tinguely

Το 1977 ο Ελβετός καλλιτέχνης Jean Tinguely δημιούργησε αυτό το σιντριβάνι, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η σκηνή της παλιάς ομάδας θεάτρου της πόλης. Αφού επένδυσε ένα ρηχό σιντριβάνι με μαύρη άσφαλτο, δημιούργησε μέσα μηχανικές φιγούρες που τροφοδοτούνται από ρεύμα χαμηλής τάσης που φαίνεται να παίζουν στο νερό. Αυτές οι δέκα σιδερένιες φιγούρες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, όπως οι ηθοποιοί και χορευτές που κάποτε καταλάμβαναν τη σκηνή που βρισκόταν σε αυτό το σημείο.

συντριβάνι Tinguely στη Βασιλεία

“Πολύ πρωτότυπο και ιδιαίτερο συντριβάνι”

Πως θα μετακινηθώ στη Βασιλεία

Η πόλη της Βασιλείας και η περιφέρειά της έχουν ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, σύντομο χρόνο αναμονής και σύγχρονα οχήματα.

Το πράσινο και το κίτρινο τραμ μαζί με τα λεωφορεία, διασφαλίζουν ότι οι επισκέπτες και οι ντόπιοι μπορούν να μεταβούν από το ένα μέρος στο άλλο άνετα και γρήγορα. Η τοπική συγκοινωνία εκτελεί δρομολόγια κάθε 7,5 λεπτά και τα διασυνοριακά λεωφορεία ενώνουν την Ελβετία με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πλέον και τα τραμ Nr. 8 Nr. 3 σε μεταφέρουν στις γειτονικές χώρες σε μερικά μόλις λεπτά.

τραμ στη Βασιλεία

“Στο τραμ από το αεροδρόμιο στην πόλη”

Εισιτήρια για τα ΜΜΜ της Βασιλείας

Μονό εισιτήριο

Τα  εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βασιλεία χωρίζονται σε ζώνες. Αν θες ένα εισιτήριο μόνο για μέσα στην πόλη, βγάζεις το short distance που κοστίζει 2,30 CHF και είναι για 30 λεπτά.

Τα παιδιά από 6 έως 16 (πριν τα κλείσουν) πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο, δηλαδή το short distance γι’ αυτά κοστίζει 1,80 CHF.

Ολοήμερο εισιτήριο

Το ολοήμερο εισιτήριο κοστίζει 9,90 CHF και είναι για τις ζώνες 10, 11, 13, 14 και 15. Με αυτό το εισιτήριο μπορείς να κάνεις όσες διαδρομές θες κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό το εισιτήριο λήγει στις 5:00 π.μ. της επόμενης μέρας.

Επίσης, αν το έχεις αγοράσει εκ των προτέρων, έχε στο νου σου ότι πρέπει να το επικυρώσεις πριν από το πρώτο σου ταξίδι.

Εδώ μπορείς να βρεις αναλυτικά τις ζώνες και τα κόστη.

Τι να φάω στη Βασιλεία – Παραδοσιακά πιάτα

Η λίστα με τα γλυκά και τα επιδόρπια για τα οποία φημίζεται η Βασιλεία είναι αρκετά μεγάλη. Τόσο μεγάλη που μπορεί να νομίζεις ότι ζουν μόνο με γλυκά.

Για να είμαι ειλικρινής όσο και οι Γερμανοί τόσο και οι Ελβετοί είναι πολύ γλυκατζίδες. Πολλές όμως από τις παραδοσιακές τους σπεσιαλιτέ μπορείς να τις βρεις μόνο κατά της διάρκεια του καρναβαλιού της πόλης, της φθινοπωρινής έκθεσης και τα Χριστούγεννα.

Μερικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις είναι:

1

Magenbrot

Το Magenbrot είναι ένα είδος μαλακού Lebkuchen (μελόψωμο) που απολαμβάνεται καλύτερα φρέσκο στην φθινοπωρινή έκθεση. Το όνομά του σημαίνει «στομαχόψωμο» και έχει πάρει αυτό το όνομα λόγω των συστατικών του που είναι γαρίφαλο, κανέλα, αστεροειδής γλυκάνισος και μαχλέπι - συστατικά που βοηθούν στην πέψη.
2

Maessmogge

Το Maessmogge είναι ένα είδος μακρόστενου βρασμένου γλυκού με το κάθε χρώμα να έχει διαφορετική γεύση. Θα το βρεις στην φθινοπωρινή έκθεση με δύο διαφορετικές γεμίσεις – μια με φουντούκι και μια χωρίς.
3

Σούπα με αλεύρι

Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στη Βασιλεία, οι συμμετέχοντες αλλά και οι θεατές τρώνε αυτή τη σούπα φτιαγμένη από ψητό αλεύρι, ζωμό, κόκκινο κρασί και βούτυρο.
4

Raclette

Το τυρί Raclette είναι διάσημο σε όλη την Ελβετία, όχι μόνο στη Βασιλεία. Είναι ένα τυρί που το ζεσταίνουν μέχρι να λιώσει και σερβίρεται με πατάτες και αγγουράκια. Βέβαια, να σημειωθεί ότι η μυρωδιά του είναι ανυπόφορη.
5

Gordon Blue

Το Gordon blue είναι Ελβετική συνταγή κάτι που δεν το γνώριζα. Είναι σνίτσελ με γέμιση ζαμπόν και λιωμένο τυρί, απλά τέλειο! Δες πιο κάτω που έφαγα το καλύτερο Gordon Blue schnitzel στη Βασιλεία.

Που να φάω στη Βασιλεία

Κατά τη γνώμη μου, το φαγητό στη Βασιλεία είναι ένα από τα καλύτερα σημεία του ταξιδιού! Μπορεί να είναι ακριβό, αλλά αξίζει, γιατί συνδυάζει τις ποσότητες των Γερμανών με την ποιότητα των Γάλλων.

Inselhof

Βρήκαμε αυτό το εστιατόριο λίγο πιο έξω από το κέντρο και πραγματικά ήταν ότι καλύτερο! Πολύ ωραίος χώρος με ωραία ατμόσφαιρα και ευγενικό προσωπικό. Πήραμε δύο μπύρες ένα burger και ένα Gordon blue και πληρώσαμε 62,00 CHF (περίπου 63€). Οι μερίδες όμως ήταν τεράστιες και πολύ χορταστικές. Το burger πέρα από τις πατάτες είχε και γλυκό καλαμπόκι και το σνίτσελ είχε έξτρα σαλάτα, πράγμα που τα έκανε πλήρη γεύματα.

το φαγητό μας στη Βασιλεία

“Είχα σκάσει αλλά δεν ήθελα να αφήσω ούτε μπουκιά”

δρόμος στην παλιά πόλη της Βασιλείας

“Ένας ήσυχος δρόμος στην παλιά πόλη”

Η καλύτερη εποχή να επισκεφθώ τη Βασιλεία

Αν έχεις σκοπό να επισκεφθείς όλες τις γκαλερί και να έχει και καλό καιρό, τότε η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Αν όμως θες να κάνεις ένα πιο οικονομικό ταξίδι, τότε η καλύτερη περίοδος είναι το χειμώνα. Οι θερμοκρασίες μπορεί να μην είναι και πολύ ευνοϊκές και ο ήλιος να μη  εμφανίζεται συχνά, αλλά οι τιμές των ξενοδοχείων είναι πολύ πιο χαμηλές.

Που να μείνω στη Βασιλεία

Η Βασιλεία είναι μια μικρή πόλη με όλα τα αξιοθέατα συγκεντρωμένα γύρω από το παλιό της κέντρο. Λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι μιλάμε για μία πολύ ακριβή πόλη θα πρότεινα να κοιτάξεις καταλύματα πιο μακριά από το κέντρο. Εκεί είναι σίγουρα πιο φθηνά απ’ ότι στο κέντρο και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα στο πως να φτάσεις ως εκεί αφού όλα τα καταλύματα σου παρέχουν την Basel card (δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για τα καταλύματα του Airbnb).

Με αυτή την κάρτα έχεις απεριόριστη πρόσβαση στα ΜΜΜ και μπορείς να κάνεις δωρεάν χρήση του WiFi της πόλης. Αξίζει να το τσεκάρεις αν πρόκειται να μείνει στην πόλη. Επίσης, με αυτή την κάρτα έχεις σημαντικές εκπτώσεις σε πολλά μαγαζιά και αξιοθέατα. Διάβασε περισσότερα γι’ αυτήν εδώ.

Extra tip: Αν δεν μείνεις στην Βασιλεία για το βράδυ όπως εμείς, δεν μπορείς να αγοράσεις την Basel card γιατί δεν πληρώνεις το φόρο της πόλης, όμως μπορείς να αγοράσεις αυτή την κάρτα που σου επιτρέπει απεριόριστη χρήση των μέσων ολόκληρης της Ελβετίας.

Πόσες μέρες χρειάζομαι στη Βασιλεία

Η Βασιλεία είναι μια πόλη που προλαβαίνεις να την γυρίσεις μέσα σε 24 ώρες και να δεις τα βασικά τις αξιοθέατα. Αν όμως θέλεις να επισκεφθείς και τα μουσεία της, τότε σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερες μέρες. Εγώ θα πρότεινα μία μέρα βόλτα στην πόλη και μία μέρα για τα πιο βασικά μουσεία.

Εδώ μπορείς να αγοράσεις κάρτα Sim για την Ελβετία.

BUDGET

Η Βασιλεία είναι μια αρκετά ακριβή πόλη, όμως αν εκμεταλλευτείς κάποια πράγματα σωστά, τότε μπορεί το ταξίδι να σου βγει λίγο οικονομικότερο.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 102€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο των 30 λεπτών κοστίζει 2,30 CHF ενώ το ημερήσιο πολλαπλών διαδρομών κοστίζει 9.90 CHF.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  82€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια Google, κοστίζει περίπου 15,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην οδό Steinenberg 14, υπάρχει tourist information.
Για να πας στη Βασιλεία δεν χρειάζεσαι ούτε διαβατήριο ούτε βίζα.
Μπορείς να γεμίσεις το μπουκάλι σου με νερό απ’ όλα τα σιντριβάνια της πόλης.
Η Βασιλεία μπορεί να είναι μικρή και να μπορείς να την γυρίσεις όλη με τα πόδια, αλλά όλοι οι δρόμοι (ειδικά στην παλιά πόλη) είναι πλακόστρωτοι. Επομένως, τα καλά παπούτσια είναι απαραίτητα.
Αν και η Ελβετία ανήκει στην Ευρώπη, δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε χρεώνουν έξτρα αν θες να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στη Βασιλεία. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα