Σε μια τόσο τουριστική πόλη όσο η Ρώμη το φαγητό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν πας high season σίγουρα θα δυσκολευτείς αρκετά. Φταίει ο πολύς κόσμο; Φταίει η κούραση των σερβιτόρων και των μαγείρων; Δεν ξέρω τι είναι, πάντως δεν έμεινα παντού απόλυτα ικανοποιημένη.
Για να μην την πατήσεις κι εσύ όπως εγώ, παρακάτω έχω κάνει μια λίστα με τα μαγαζιά που ξεχώρισα. Εδώ θα βρεις μέρη που έφαγα και ήπια καλά και μέρη που με εξυπηρέτησαν άριστα χωρίς να χρειαστεί να δώσω μια περιουσία.
Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Ο καλύτερος καφές της Ρώμης
Chiostro del Bramante caffé and bistrot
Τον καλύτερο καφέ στη Ρώμη τον ήπια σε αυτό το ασυνήθιστο καφέ. Το χαρακτηρίζω ασυνήθιστο γιατί δεν είναι κάποια καφετέρια σαν όλες τις άλλες, αλλά είναι η καφετέρια ενός μουσείου. Μπαίνεις κανονικά από την είσοδο του μουσείο, προσπερνάς τον κισσέ εισιτηρίων και ανεβαίνεις την χρωματιστή σκάλα για την βεράντα. Δεξιά από την σκάλα θα βρεις το καφέ. Το εσπρεσάκι κόστισε μόλις 1,80€ και μπορούσες να κάτσεις και σε τραπέζι χωρίς επιπλέον χρέωση.
“Ο καλύτερος εσπρέσο στη Ρώμη.”
“Παραδοσιακό Ιταλικό εσπρέσο.”
Sant' Eustachio Il Cafe
Είχα διαβάσει πολλά γι’ αυτό το καφέ και μάλλον είχα ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Είναι περισσότερο τουριστικό παρά καλό θα έλεγα… Το βάζω όμως σε αυτή τη λίστα γιατί δεν είχα ξαναπιεί αντίστοιχο εσπρέσο. Αντί για καϊμάκι είχε αφρό, που το θεώρησα κάτι μοναδικό. Επίσης σε αυτό το μαγαζί κάτσαμε σε τραπεζάκι και πληρώσαμε 4,0€ για τον κάθε καφέ.
Η καλύτερη prosciutteria της Ρώμης
Μια αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών είναι οι προσουτερίες. Μέρη δηλαδή που πουλάνε αλλαντικά και τυριά. Έρχονται εδώ για να απολαύσουν ένα ωραίο ποτήρι κρασί ή ένα spritz με τη συνοδεία μιας ποικιλίας αλλαντικών και τυριών ή μπρουσκέτες με διάφορα topping. Παρακάτω θα βρεις αυτά που μου άρεσαν με σειρά προτεραιότητας.
“Μπρουσκέτες και Ρωμαίικο κρασί.”
Mr. 100 Tiramisu
Αυτό το μαγαζί το ανακάλυψα τυχαία την τελευταία μέρα και είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο μου! Είχε φοβερή ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο και open kitchen ώστε να βλέπεις όλη την προετοιμασία αυτού που παρήγγειλες. Αν και φημίζεται για το τιραμισού του εμείς ήπιαμε ένα εξαιρετικό κρασί και φάγαμε κάτι πεντανόστιμες μπρουσκέτες. Το μαγαζί δεν έχει κατάλογο, αλλά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου καθώς η σερβιτόρα μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Σας κάνει μερικές ερωτήσεις για το τι γεύσεις σας αρέσουν και τι είδος γεύματος θα θέλατε και σας φτιάχνει αυτό που πιστεύει αυτή ότι ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που ψάχνετε. Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές κόστος του κάθε πιάτου, αλλά για δύο ποτήρια κρασί μέτριου κόστους και δύο πιάτα μπρουσκέτες, πληρώσαμε 35€ μαζί με το φιλοδώρημα.
EXTRA TIP: Αν δεν σου αρέσει το τυρί γκοργκονζόλα να της το πεις γιατί το έχει σε δύο από τις οχτώ μπρουσκέτες.
Osteria Oscar a Montecitorio
Σε ένα ήσυχο στενάκι κοντά στο Πάνθεον βρήκαμε αυτό το μαγαζί το οποίο σέρβιρε με 10€ το άτομο apperol spritz και ποικιλία αλλαντικών. Ήταν μια ευχάριστη και οικονομική στάση, καθώς όλα τα άλλα της περιοχής ήταν αρκετά πιο ακριβά. Το προτείνω για μια ενδιάμεση στάση μέσα στη μέρα μετά το πρωινό και πριν το μεσημεριανό σας γεύμα.
Για να κλείσεις ένα street food tour, παρέα με έναν ντόπιο, πάτησε εδώ.
“Κάτι για να τσιμπάμε...”
“Ποικιλία αλλαντικών και ένα καλό κρασί.”
Pane & Salame
Σε κάτι στενά κοντά στη Fontana di Trevi, βρήκαμε χωμένο αυτό το μαγαζάκι. Είχε πολύ κόσμο, αλλά η ουρά προχωρούσε γρήγορα. Καθίσαμε σε ένα από τα εξωτερικά τραπεζάκια και πήραμε ένα μπουκάλι prosecco και μια ποικιλία αλλαντικών. Με ένα γρήγορο βλέμμα στα γύρω τραπέζια, παρατήρησα ότι όλοι έπαιρναν σάντουιτς και όχι αλλαντικά… αλλά εμείς αυτό θέλαμε. Η ποικιλία ήταν αρκετά μεγάλη και το κρασί μέτριο, η τιμή όμως ήταν πολύ καλή καθώς πληρώσαμε μόνο 24€.
Το καλύτερο Suppli της Ρώμης
Το suppli είναι το απόλυτο Ρωμαϊκό street food. Είναι κροκέτα ρυζιού, παναρισμένη και τηγανισμένη. Το φάγαμε σε διάφορες εκδοχές, η πιο παραδοσιακή όμως είναι ρύζι σε κόκκινη σάλτσα και στο κέντρο ένα κομμάτι μοτσαρέλα.
Forno Campo de’ Fiori
Είναι ένας φούρνος στην πλατεία Campo de fiori, που έχει πίτσες με το κομμάτι και παραδοασικό suppli. Για μένα εκεί ήταν το καλύτερο, αν και το τυρί δεν ήταν έντονο η κροκέτα είχε την πιο βαθιά γεύση.
Bonci Pizzarium
Είναι μια γνωστή πιτσαρία ενός διάσημου σεφ, η οποία έχει πολύ κόσμο. Παίρνεις νουμεράκι και περιμένεις υπομονετικά στην ουρά όπως στην τράπεζα. Οι πίτσες της δεν μασ άρεσαν καθόλου αλλά την βάζω σε αυτή τη λίστα γιατί είχε πολύ καλό suppli. Επίσης, εδώ θα βρεις και suppli με μακαρόνια, το οποίο δεν δοκιμάσαμε, γιατί η κοπέλα κατάλαβε λάθος και μας έδωσε το κλασικό με το ρύζι. Μετά από 50′ στην αναμονή, με κακή πίτσα και λάθος suppli, αυτή η πιτσαρία δεν μου άφησε και την καλύτερη γεύση.
“Το παραδοσιακό street food.”
Η καλύτερη pizza al taglio
Στην Ιταλία πέρα από την επιλογή της ολόκληρης πίτσας έχεις και την al taglio, ανά κομμάτι δηλαδή. Διαλέγεις απ’ όποια πίτσα θες, πόσο μεγάλο θες να είναι το κομμάτι σου, τη ζυγίζουν και σου λένε τιμή. Αυτές τις πίτσες δεν θα τις βρεις σε εστιατόρια, αλλά σε φούρνους και σε ορθάδικες πιτσαρίες.
Pizza Trilussa
Ένα μικρό μαγαζί στην περιοχή Trastevere, το οποίο όσες φορές περάσαμε είχε πολύ κόσμο. Είναι μια γρήγορη, καλή και οικονομική λύση για τους ντόπιους, οι οποίοι μετά το ξενύχτι τους πάνε να πάρουν ένα ζεστό κομμάτι πίτσα. Έχει πολλές διαφορετικές πίτσες και όλες φαίνονται πεντανόστιμες. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πια πήραμε, καθώς δεν έχω ιδέα, την επιλέξαμε βάση εμφάνισης.
“Πίτσα με το κομμάτι.”
Η καλύτερη πίτσα της Ρώμης
Η πίτσα στην Ιταλία τρώγεται ανά άτομο και σπανίως την μοιράζεσαι. Δεν είναι υπερβολή να φας μια ολόκληρη πίτσα, καθώς το ζυμάρι είναι πολύ λεπτό και καθόλου βαρύ. Το να τρως Ιταλική πίτσα είναι μια μοναδική εμπειρία και σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσεις, γιατί καμία σχέση δεν έχει με τις δικές μας.
Pizzeria Remo
Την καλύτερη πίτσα την έφαγα σε αυτή την πιτσαρία στην περιοχή Testacio μακριά από το πολύβουο κέντρο. Οι πελάτες του μαγαζιού ήταν όλοι ντόπιοι και αυτό μας έκανε αμέσως να νιώσουμε σίγουροι για την επιλογή μας. Λεπτή ζύμη, ανοιγμένη στο χέρι, με πολλά φρέσκα υλικά από πάνω, έκαναν την τέλεια πίτσα. Σε αυτό το μαγαζί φάγαμε επίσης, εξαιρετικό suppli, το πιο μεγάλο και το πιο φθηνό που βρήκαμε στη Ρώμη.
“Εκεί που τρώνε οι ντόπιοι...”
Η καλύτερη μακαρονάδα της Ρώμης
Οι Ιταλοί είναι φημισμένοι για τις μακαρονάδες τους και όχι άδικα. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει άπειρος κόσμος και προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν όλους; Μάλλον δεν δίνουν στο πιάτο όση προσοχή χρειάζεται. Εγώ τουλάχιστον αυτό εντόπισα. Σαν μακαρονού ομολογώ ότι απογοητεύτηκα κάπως από πολλές μακαρονάδες της Ρώμης.
“Παραδοσιακή καρμπονάρα”
Enoteca Corsi
Το Enoteca Corsi είναι ένα μικρό μαγαζάκι χωμένο σε κάτι στενά που μόνο με gps το βρίσκεις. Όπως προδίδει και το όνομα, είναι μια κάβα κρασιού που σερβίρει μερικά πιάτα ώστε να αναδείξει τις γεύσεις των κρασιών της. Πολύ προσεγμένο περιβάλλον, με ωραίο κατάλογο, ακριβά προϊόντα και καλές πρώτες ύλες. Πήραμε μια παραδοσιακή καρμπονάρα και μια μακαρονάδα με τρούφα και ήταν και τα δύο εξαιρετικά. Γι’ αυτά, ένα ορεκτικό και δύο ποτήρια κρασί πληρώσαμε 65,0€.
EXTRA TIP: Καλύτερα να κάνετε κράτηση πρώτα γιατί έχει μεγάλη ζήτηση και λίγα τραπέζια.
Εκτός από το φαγητό η Ρώμη έχει πολλά πράγματα για να δεις και να κάνεις. Δες εδώ χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι σου.
Ο καλύτερος μπακαλιάρος της Ρώμης
Μια από τις παραδοσιακές συνταγές της Ρώμης είναι τηγανητά φιλέτα μπακαλιάρου σε κρούστα. Μοιάζει πολύ με αυτό που τρώμε εμείς την 25η Μαρτίου, αλλά χωρίς την σκορδαλιά.
Filetti di Baccala
Σε ένα μικρό αδιέξοδο πεζόδρομο εντοπίσαμε αυτό το μικρό μαγαζάκι, που κρίνοντας από το όνομα θεωρήσαμε ότι θα έχει πολύ καλό μπακαλιάρο. Δεν είχαμε άδικο… παραγγείλαμε επιφυλακτικά στην αρχή δύο φιλέτα και μετά δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε. Παίρναμε κι άλλα ξανά και ξανά. Όση ώρα είμασταν εκεί παρατήρησα ότι ήρθαν πάρα πολλοί ντόπιοι, έπαιρναν ένα φιλέτο στο χέρι και έφευγαν. Το φιλέτο κόστιζε μόλις 6€ και σίγουρα άξιζε πολλά παραπάνω.
“Φιλέτο μπακαλιάρου και σπιτικό κρασί”
Το καλύτερο Tiramisu της Ρώμης
Όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα, οι Ιταλοί λατρεύουν τον καφέ και γι’ αυτό δημιούργησαν το απόλυτο γλυκό με καφέ. Στη Ρώμη θα βρεις πολλά ζαχαροπλαστεία που πουλάνε τιραμισού, όπως το pompi και το Mr.100 Tiramisu. Εμένα όμως το αγαπημένο μου ήταν το παρακάτω.
TWO SIZES
Είναι ένα μικρό Τιραμισουσάδικο σε ένα στενάκι κάθετο στην πιάτσα Ναβόνα. Δεν θα μπορούσε να μην κάνει τέλειο τιραμισού αφού μόνο αυτό πουλάει. Θα βρεις διάφορες γεύσεις, όπως φράουλα, καραμέλα, φιστίκι κ.α. όμως εμείς επιλέξαμε την κλασική. Το μικρό κόστιζε μόλις 2,5€ ενώ το μεγάλο 3,5€. Όπως καταλαβαίνεις το επισκεφθήκαμε πάνω από μια φορά στο ταξίδι μας.
Εδώ μπορείς να κλείσεις θέση για ένα pasta και tiramisu workshop.
“Η χαρά είναι απερίγραπτη.!!”
Το καλύτερο κρασί της Ρώμης
Vin Allegro
Ένα πανέμορφο κελάρι κρασιών στην περιοχή Trastevere. Είχε πολύ μεγάλη ποικιλία κρασιών και τιμές για όλα τα πορτοφόλια. Μπορούσες να τσιμπήσεις κιόλας κάτι αν ήθελες, πράγμα που εμείς δεν κάναμε.
“Vinallegro Trastevere”
Το καλύτερο Aperol Spritz της Ρώμης
Το Aperol Spritz είναι η αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών. Θα το βρεις παντού και σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά θα είναι πολύ καλό. Οι ντόπιοι συνιθίζουν να το πίνουν ως aperitivo, ως ορεκτικό δηλαδή, πριν από το γεύμα τους. Ήπια πολλά Aperol στη Ρώμη όμως ξεχώρισα τα παρακάτω.
Ristorante M. Agrippa
Είναι ένα μικρό καφέ πάνω στην πλατεία μπροστά από το Πάνθεον με απίστευτη θέα σε αυτό. Έχει όλη τη μέρα happy hour με το Aperol Spritz να κοστίζει μόλις 7€. Στην αρχή το περάσαμε εντελώς τουριστικό και το σκεφτήκαμε πολύ για να καθίσουμε, όμως ήταν τόσο καλό που το επισκεφθήκαμε δύο φορές μέσα στο ταξίδι μας.
“Aperol με θέα το Πάνθεον”
“Ο καλύτερος συνδιασμός”
L’Osteria al Pantheon
Σε κάτι στενάκια πίσω από το Πάνθεον εντοπίσαμε αυτό το μικρό μαγαζάκι. Θέλει να έχει λίγη υπομονή αλλά σίγουρα αξίζει. Έχει όμορφη ατμόσφαιρα και έναν δικό του ιδιόμορφο χαρακτήρα. Σου σερβίρουν το Aperol σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, όμως εκεί είναι όλη η γεύση… Μαζί με το ποτό σου φέρνουν κάτι πατατάκια, πρετσελάκια και τυρένια κρακεράκια. Τα κρακεράκια αυτά μαζί με το Aperol είναι έκρηξη γεύσης στο στόμα. Δοκίμασε το οπωσδήποτε!!
Το καλύτερο κοκτέιλ της Ρώμης
Freni e Frezioni
Το μπαράκι αυτό άνοιγε στις 6:30, εμείς φτάσαμε εκεί 5 λεπτά νωρίτερα και βρήκαμε μια απίστευτη ουρά από κόσμο να περιμένει. Με το που άνοιξε όλα τα τραπέζια γέμισαν. Δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχο σε μαγαζί… Τα κοκτέιλ του ήταν φοβερά, η γεύση ήταν πολύ μοναδική και πολύ ωραία. Για δύο κοκτέιλ πληρώσαμε 22€.
EXTRA TIP: Αν το μαγαζί είναι γεμάτο αλλά θέλεις οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το κοκτέιλ τους, μπορείς να το πάρεις σε πλαστικό και να κάτσεις στο άνοιγμα μπροστά από το μαγαζί. Το έκαναν πολλοί ντόπιοι και δημιουργούσε ωραία ατμόσφαιρα.
“The best cocktail in Rome”
Hotel Cesari
Έψαχνα ένα rooftop για να περάσουμε ένα από τα απογεύματά μας, χωρίς όμως να είναι πολύ ακριβό. Στα περισσότερα που βρήκα έπρεπε να δώσεις μια περιουσία για να απολαύσεις ένα κοκτέιλ με λίγη θέα. Έτσι βρήκα το hotel Cesari. Ήταν το roof ενός ξενοδοχείου, πολύ προσεγμένο, με πολύ ευγενικό προσωπικό, ήσυχο και πολύ ωραία κοκτέιλ. Για δύο κοκτέιλ και ένα νερό πληρώσαμε 36€.
“Premium περιποίηση”
Ελπίζω να σε βοήθησα και να φας ακόμα καλύτερα από εμένα. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε…
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!