Οι Ισπανοί είναι πολύ παθιασμένοι με το φαγητό τους, το κρασί τους και την κουζίνα τους και δεν τους αδικώ. Μπορεί οι συνδυασμοί που επιλέγουν να κάνουν σε μερικά πιάτα να είναι λίγο τολμηροί, όμως το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ ικανοποιητικό.
Κύριος πρωταγωνιστής στην Ισπανική κουζίνα είναι το ελαιόλαδο όπως και το σκόρδο, που έχει σημειωθεί ως κοινό συστατικό σε όλες τις συνταγές.
Buen apetito!
ΦΑΓΗΤΟ
Paella
Η paella είναι μάλλον από τις πιο γνωστές σπεσιαλιτέ των Ισπανών. Είναι ένα πιάτο με ρύζι το οποίο προέρχεται από τη Βαλένθια. Η αρχική παέγια χρησιμοποιούσε κοτόπουλο ή κουνέλι, και κρόκο Κοζάνης/σαφράν. Σήμερα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες παέγια που μπορείς να τις βρεις σε όλη την Ισπανία. Επίσης, υπάρχουν πολλές ποικιλίες που περιέχουν θαλασσινά. Αυτή που φάγαμε εμείς είχε και θαλασσινά και κοτόπουλο, ξέρω ότι ακούγεται περίεργο αλλά παραδόξως είναι καλό!
“Paella θαλασσινών και κοτόπουλο.”
“Ισπανικές πατάτες με πικάντικη σάλτσα.”
Patatas bravas
Είναι τηγανητές πατάτες που τις έχουν βράσει πρώτα και τις σερβίρουν με πικάντικη σάλτσα. Το όνομα αυτού του πιάτου προέρχεται από την έντονη γεύση του, δηλαδή ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία αυτού που τις τρώει και τον προετοιμάζουν να είναι γενναίος στην ταυρομαχία.
Chorizo
Είναι το πιο δημοφιλές λουκάνικο της Ισπανίας. Για την παρασκυεή του χρησιμοποιούν ζαμπόν, χοιρινό, σκόρδο και πολλά μπαχαρικά. Μπορείς να το βρεις σε πολλαπλές ποικιλίες, μεγέθη και αποχρώσεις του κόκκινου.
“Διάφορες ποικιλίες chorizo.”
“Ομελέτα με πατάτες.”
Tortilla de patatas
Ίσως είναι το πιο δημοφιλές πιάτο στην Ισπανία. Είναι ομελέτα με τηγανητές πατάτες – ναι μοιάζει πολύ με το Κρητικό σφουγγάτο. Μερικές φορές χρησιμοποιούν και κρεμμύδι, ανάλογα με τη περιοχή ή τα γούστα σας.
STREET FOOD
Bocadillo de calamares
Είναι τηγανητά καλαμαράκια που σερβίρονται μέσα σε σάντουιτς. Είναι πολύ πιο νόστιμο απ’ ότι ακούγεται!
“Σάντουιτς με καλαμαράκια στη Plaza Mayor.”
“Τεράστια ποικιλία jamon.”
Jamon
Είναι το πιο γνωστό αλλαντικό των Ισπανών και για μένα το πιο νόστιμο! Στην πραγματικότητα είναι αλλατισμένο κρέας χοίρου που ξεραίνεται στον αέρα. Το jamón ibérico είναι το ίδιο απλά από χοίρους ελευθέρας βοσκής.
Για μια γευσιγνωσία jamon στη Μαδρίτη μπορείς να δεις εδώ.
Tapas
Είναι τα Ισπανικά μεζεδάκια και συνήθως τα σερβίρουν ως συνοδευτικά με το πότο. Η λέξη tapas προέρχεται από το ρήμα tapar που σημαίνει σκεπάζω. Οι παλιοί Ισπανοί χρησιμοποιούσαν μια φέτα ψωμί για να σκεπάσουν τα ποτήρια τους ώστε να μην πέφτουν μέσα οι μύγες και σκόνη. Τα παραδοσιακά tapas ήταν συνήθως ελιές, οστρακοειδή ή αντζούγιες, ενώ πλέον έχουν εξελιχθεί πολύ και τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία.
“Ισπανικοί μεζέδες στην κεντρική αγορά.”
“Μικρά σαντουιτσάκια για όλα τα γούστα.”
Bocadillos
Στην ουσία είναι σάντουιτς από μπαγκέτα με διάφορες γεμίσεις. Θα τα βρεις κυρίως σε σαντουιτσάδικα.
Για να κλείσεις ένα οργανωμένο tapas tour στη Μαδρίτη, ρίξε μια ματιά εδώ.
ΓΛΥΚΑ
Chocolate con churros
Είναι τηγανητό ζυμαράκι σε κυλινδρικό σχήμα, πασπαλισμένο με ζάχαρη και σερβίρεται με σοκολάτα. Κάποιοι το αναφέρουν ως ισπανικό ντόνατ. Αν και οι Ισπανοί συνηθίζουν να το τρώνε για πρωινό με τσάι, εγώ το προτιμώ ως επιδόρπιο.
“Churros με σοκολάτα στο χέρι και φύγαμε για βόλτα.”
Για να δεις τι κάναμε στο ταξίδι μας στη Μαδρίτη πάτησε εδώ.
Ελπίζω να το απολαύσεις όπως κι εγώ. Αν δοκίμασες τις Ισπανικές σπεσιαλιτέ άφησε ένα σχόλιο από κάτω με την άποψή σου. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε, μείνετε ασφαλής και ταξιδέψτε…
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!