Αν και πολλοί το πιστεύουν αυτό για τη Μπολόνια, για μένα η Νάπολη είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα τις Ιταλίας. Καταρχήν η πίτσα ξεκίνησε από εδώ όπως και πολλά άλλα γνωστά Ιταλικά πιάτα. Σε αυτό το ποστ θα δεις τι πρέπει να φας στη Νάπολη.
Η Νάπολη δεν είναι ακριβή όταν πρόκειται για φαγητό, πρέπει όμως να ξέρεις τι να παραγγείλεις και να αποφύγεις τα τουριστικά μέρη. Δες εδώ τι πρέπει να δοκιμάσεις όταν πας στη Νάπολη:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹
Νόμισμα: Ευρώ (€)
Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο
Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)
Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Που θα φάω την καλύτερη πίτσα στη Νάπολη;
Η ιστορία της Ναπολιτάνικης πίτσας και η καλύτερη πίτσα στη Νάπολη
Ένα από τα πράγματα που πρέπει οποσδήποτε να φας στη Νάπολη εννοείται πως είναι η πίτσα, άλλωστε από εδώ ξεκίνησε. Σύμφωνα με την παράδοση τον Ιούνιο 1889 ο Ιταλός σεφ Raffaele Esposito έφτιαξε ένα πιάτο για να τιμήσει τη Βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας και την ενοποίηση της Ιταλίας. Έτσι έβαλε πάνω σε ένα ζυμάρι σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και μοτσαρέλα, τα τρία χρώματα της Ιταλικής σημαίας.
Από τότε η πίτσα είναι αγαπημένο πιάτο των Ιταλών και έχει γίνει πολύ διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από τις πιο διάσημες πιτσαρίες στη Νάπολη είναι η L’Antica Pizzeria da Michele και λειτουργεί από 1870.
“Δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς ήταν κλειστά λόγω Δεκαπενταύγουστου”
“Από τα πιο ωραία πιάτα!”
Τι είναι η τηγανιτή πίτσα και από που προέρχεται;
Η Pizza Fritta είναι μια τηγανιτή πίτσα και είναι το απόλυτο street food στη Νάπολη. Είναι ένα πιάτο που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια του B’ παγκοσμίου πολέμου λόγω φτώχειας. Ανίκανοι να έχουν πρόσβαση – πόσο μάλλον να πληρώσουν – την παραδοσιακή πίτσα, οι ντόπιοι άρχισαν να τηγανίζουν ζύμη και να χρησιμοποιούν υλικά χαμηλότερης ποιότητας, όπως γαύρος και μπρόκολο, που αγόραζαν χαλασμένα ή εκτός εποχής για να κάνουν αυτό που έγινε γνωστό ως πίτσα φρίτα.
Με το όνομα «η πίτσα του λαού», οι πλανόδιοι πωλητές πουλούσαν το αντικείμενο σε ταλαιπωρημένους πελάτες ως « a ogg a otto », που σημαίνει ότι μπορούσαν να το φάνε εκείνη την ημέρα και να το πληρώσουν οκτώ ημέρες αργότερα.
Συνήθως κοστίζει 7€ αλλά μπορείς να τη βρεις και με λίγο λιγότερα από 5€. Ένα μαγαζί που έχει γράψει ιστορία στη Νάπολη για την τηγανιτή του πίτσα είναι το Sorbillo Esterina. Μπορείς να την βρεις με πολλές διαφορετικές γεμίσεις, αλλά να έχεις στο νου σου ότι η original pizza fritta δεν έχει σάλτσα ντομάτας.
Παραδοσιακά πιάτα της Νάπολης
Frittura di Gamberi e Calamari
Όπως ίσως γνωρίζεις, αλλά ακόμα κι αν δεν, θα διαπιστώσεις ότι τα ψάρια είναι μεγάλη υπόθεση στη Νάπολη. Λατρεύουν τα καλά και φρέσκα θαλασσινά και πρωταγωνιστούν σε πολλά από τα πιάτα τους. Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα είναι η Frittura di Gamberi e Calamari που είναι τηγανητά καλαμάρια και γαρίδες ή η Frittura di Pesce που είναι ποικιλία από πολλά τηγανητά θαλασσινά όπως καλαμάρια, γαρίδες, ψάρια κα. Εμείς φάγαμε μια πολύ ωραία Frittura στο A Taverna d’ ‘e Zoccole.
Το εισιτήριο μονής διαδρομής κοστίζει 5€ και μπορείς να το αγοράσεις απευθείας από τον οδηγό και να πληρώσεις με κάρτα ή μετρητά. Αν και καλύτερα να έχεις μετρητά πάνω σου γιατί δεν έχουν όλα τα λεωφορεία POS και μπορεί να σε στείλουν σε άλλο λεωφορείο για να πληρώσεις.
“Ήταν τόσο νόστιμα!”
“Δεν το λάτρεψα”
Επιδόρπια και γλυκά στη Νάπολη
Το "κλεμμένο" Ναπολιτάνικο επιδόρπιο - Sfogliatella
Η πρώτη Sfogliatella χρονολογείται κάπου στο 18ο αιώνα και ψήθηκε στην επαρχία του Σαλέρνο, στο μοναστήρι Santa Rosa da Lima. Ο θρύλος λέει ότι αυτό το επιδόρπιο δημιουργήθηκε σχεδόν τυχαία, από τα υπολείμματα του μοναστηριού: ζύμη σιμιγδαλιού, αποξηραμένα φρούτα, ζάχαρη και λιμοντσέλο. Για να την αποκτήσουν όμως οι Ναπολιτάνοι, χρειάστηκε να κλέψουν τη συνταγή. Φαίνεται ότι ο ζαχαροπλάστης Pasquale Pintauro κατέλαβε τη μυστική συνταγή του μοναστηριού και αφού έκανε κάποιες αλλαγές, διέταξε τη γέννηση της τυπικής ναπολιτάνικης sfogliatella. Το γεγονός χρονολογείται από το 1818 και περιελάμβανε τη γέμιση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα: σιμιγδάλι, τυρί ρικότα, αυγά, ζάχαρη, ζαχαρωτά φρούτα και αρώματα.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές της sfogliatella: το “riccia” (σγουρό), το οποίο φτιάχνεται με σφολιάτα στο εξωτερικό, και το “frolla”, που φτιάχνεται με τη σύντομη ζύμη, που ονομάζεται ακριβώς “pastafrolla” στα ιταλικά. Το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσεις μια παραδοσιακή Sfogliatella στη Νάπολη είναι το Mary’s Sfogliatella στην είσοδο της Galleria Umberto I.
Το τσουρέκι της Νάπολης - babà
Αν μπορούσα να ζήσω με αυτά τσουρεκάκια σίγουρα θα το έκανα! Γενικά δεν λατρεύω τα σιροπιαστά γλυκά, αλλά αυτό εδώ ήταν ότι καλύτερο έχω φάει στη ζωή μου!
Επίσης, το babà είναι ένα κέικ που γεννήθηκε έξω από τη Νάπολη και στη συνέχεια εφευρέθηκε εκ νέου για να γίνει ουσιαστικό μέρος της γαστρονομικής παράδοσης της Καμπανίας. Ο υποτιθέμενος εφευρέτης του baba είναι ο Πολωνός βασιλιάς Stanislao Leszczynski.
Αυτό που το κάνει τόσο νόστιμο είναι το σιρόπι που του ρίχνουν στο τέλος με διάλυμα από ζάχαρη και ρούμι ή λιμοντσέλο. Το καλύτερο μαγαζί για να το δοκιμάσεις είναι το Scaturchio και λειτουργεί από το 1905.
Εδώ μπορείς να κλείσεις ένα foodtour στη Νάπολη και να δοκιμάσεις διάφορες τοπικές παρασκευές.
“Μην το χάσεις όταν πας στη Νάπολη”
Τι να πιω στη Νάπολη;
Limoncello spritz
Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που ήπια Aperol spritz στην Ιταλία και ήταν πραγματικά απίστευτο! Τώρα έφτιαξαν μια παραλλαγή αυτού χρησιμοποιώντας αντί για Aperol ένα δικό τους ποτό το limoncello. Είναι τόσο καλό και τόσο δροσιστικό όσο ακούγεται και η τιμή του είναι ελαφρώς πιο αυξημένη. Σε όλα τα μαγαζιά το βρίσκαμε 1€ ακριβότερο από το Aperol spritz. Μια καλή εκδοχή του δοκιμάσαμε στο Museum Cafè.
@anna.trak «Λεμονάδα με ανοιχτά πόδια» κάτι που πρέπει να κάνεις όταν πας στη Νάπολη. 🤣🇮🇹 #naples #italy #openlegslemonade #whattodo #traveltips #mytravelgramgr
♬ original sound - Anna Trakada ✈ My Travelgram
Λεμονάδα με ανοιχτά πόδια
Η “λεμονάδα με ανοιχτά πόδια” είναι μια παράδοση χρόνων στη Νάπολη. Υπάρχει μια καντίνα στην πόλη, η Acquafrescaio, που σερβίρει αυτή την “εκρηκτική λεμονάδα” εδώ και πολλά χρόνια.
Πρόκειται για μια λεμονάδα που φτιάχνεται με ανθρακούχο νερό, χυμό φρέσκου λεμονιού και μια κουταλιά μαγειρικής σόδας. Ονομάζεται “λεμονάδα με ανοιχτά πόδια” επειδή αφού στύψουμε τα λεμόνια και ρίξουμε το ανθρακούχο νερό, τη στιγμή που προστίθεται η σόδα, η λεμονάδα αρχίζει να αφρίζει. Αυτό αναγκάζει όποιον πίνει τη λεμονάδα να κινηθεί προς τα πίσω και να ανοίξει τα πόδια για να μην βραχεί.
Budget
Η Νάπολη είναι μια πόλη στην Ιταλία που μπορείς να την βγάλεις αρκετά οικονομικά.

ΜΜΜ: Το κόστος των εισιτηρίων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την απόσταση του ταξιδιού. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.
Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 60€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.
Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 18,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.
Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!