Μαρακές

Το Μαρακές είναι μία από τις πιο ζωντανές και συναρπαστικές πόλεις της Αφρικής. Ένας τόπος συναλλαγής και εμπορίου. Άλλοτε στάση στο πέρασμα των καραβανιών, σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό που διεγείρει συνεχώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τα αξιοθέατα και τις εμπειρίες του.

Τα ιστορικά αξιοθέατα, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τα πολύβουα σουκ, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής και τους ανθρώπους της πόλης, σχηματίζουν μια πολυεπίπεδη κουλτούρα, που περιμένει να την ανακαλύψεις.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Μαροκινά Αραβικά

a Νόμισμα: Ντίραμ Μαρόκου MAD

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim

Αν θες να γνωρίσεις το Μαρόκο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στο Μαρακές

Για να μην μπερδευτείς, παρακάτω θα βρεις έναν χάρτη που έφτιαξα με όλα τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις.

Πως να χρησιμοποιήσεις αυτό τον χάρτη: Κάνε κλικ στην καρτέλα που βίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του χάρτη για να σου προβάλει τα sections (αξιοθέατα και άλλα χρήσιμα μέρη). Μπορείς να κάνεις κλικ στα κόκκινα τσεκ για απόκρυψη ή εμφάνιση του κάθε section. Έαν κάνεις κλικ στα εικονίδια στον χάρτη, μπορείς να λάβεις περισσότερες πληροφορίες για κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Εάν κάνεις κλικ στο αστέρι που βρίσκεται δίπλα από τον τίτλο του χάρτη, αυτός θα προστεθεί στο λογαριασμό σου στο Google maps. Για να τον ανοίξεις στο κινητό σου, άνοιξε την εφαρμογή google maps → μενού → τα μέρη σας → χάρτες και θα τον δεις εκεί.

Μεδίνα

Η Μεδίνα είναι το περιφραγμένο αρχαιότερο μέρος της πόλης. Με λίγα λόγια είναι η παλιά πόλη του Μαρακές. Εδώ μπορείς να βρεις εστιατόρια, αγορές ακόμα και πολλά καταλύματα για να μείνεις.

Αν θες τη γνώμη μου αφιέρωσε μια ολόκληρη μέρα στη Μεδίνα του Μαρακές και περιπλανήσου στα στενά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προορισμό. Μίλησε με τους ντόπιους, άκου τη βαβούρα και μύρισε τις έντονες και ιδιαίτερες μυρωδιές.

Εξερεύνησε τις αγορές (souk) του Μαρακές

Όταν μιλάμε για Μαρόκο αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό.

Τα souk είναι το καλύτερο και πιο διασκεδαστικό κομμάτι της παλιάς πόλης. Στενά δρομάκια με υπερβολικό κόσμο, δεξιά και αριστερά μαγαζιά και πωλητές που θέλουν να σου δείξουν την πραμάτεια τους.

Αφέσου στο vibe των souk, χάζεψε τα εμπορεύματα και κάνε παζάρια γι’ αυτά που σε ενδιαφέρουν.

Extra tip: Μην δεχτείς βοήθεια από κάποιον ντόπιο για να πας μέχρι ένα σημείο, σίγουρα θα σου ζητήσει να τον πληρώσεις!

σουκ στο Μαρακές

“Κάθε γωνιά των souk ήταν τόσο Ινσταγκραμική”

Jemaa El Fnaa

Στην καρδιά της Μεδίνας βρίσκεται η παγκοσμίου φήμης πλατεία Jemaa El Fna. Και μόνο το περπάτημα σε αυτή την πλατεία είτε το πρωί είτε το βράδυ, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία από μόνο του.

Το πρωί θα βρεις εδώ γητευτές φιδιών, πάγκους με μικροαντικείμενα και πολλούς ξεναγούς που θέλουν να σου δείξουν την πόλη.

Το βράδυ η πλατεία αυτή παίρνει μια εντελώς διαφορετική μορφή. Από τη μία πάγκοι φαγητών στήνονται παντού και κράχτες σε προσκαλούν στα μαγαζιά τους, και από την άλλη ντόπιοι κάνουν παρέες χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακή μουσική. Το πιο διασκεδαστικό νομίζω είναι τα παιχνίδια που στήνουν τα οποία θέλουν πολύ υπομονή.

η κεντρική πλατεία στο Μαρακές

“Αυτή η πλατεία έβγαζε ένα απολύτως μοναδικό vibe”

Jardin Majorelle

Αυτό το μπλε σπίτι και ο κήπος που βρίσκεται γύρω από αυτό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στο Μαρακές.

Το όμορφο σπίτι και οι κήποι δημιουργήθηκαν αρχικά από τον Jaques Majorelle, ο οποίος ήταν ο εφευρέτης αυτής της βαθιάς μπλε απόχρωσης, που ονομάστηκε «Majorelle blue».

Αργότερα το σπίτι αυτό αγοράστηκε από τον Yves St Laurent, στην προσπάθεια να το σώσει από το να γίνει ξενοδοχείο. Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας αποκατέστησε το σπίτι και τους κήπους στην παλιά τους αίγλη.

Extra tip: Το εισιτήριο σου πρέπει να το αγοράσεις online από εδώ. Και καλό θα ήταν να το αγοράσεις δυο – τρεις μέρες πριν την ημερομηνία της επίσκεψής σου, για να είσαι σίγουρος ότι θα μπεις.

οι κήποι Jardin Majorelle

“Αυτοί οι κήποι ήταν μια πραγματική όαση”

To Ben Youssef Madrassa στο Μαρακές

“Η εσωτερική αυλή ήταν ένα έργο τέχνης”

Ben Youssef Madrassa

Τα Μαντρέσα είναι αρχαία κορανικά σχολεία. Μπορούν να βρεθούν σε όλο το Μαρόκο και σε άλλες ισλαμικές χώρες. Τα τοπικά τζαμιά στο Μαρακές λέγεται ότι περιέχουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά καλλιτεχνικά στοιχεία της πόλης. Αλλά καθώς είναι κλειστά σε μη μουσουλμάνους, ο καλύτερος τρόπος για να δεις το μεγαλείο του ισλαμικού σχεδιασμού είναι στο Ali Ben Youssef Madrasa.

Η μεντρεσέ που ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα ήταν κάποτε το μεγαλύτερο κορανικό σχολείο στη Βόρεια Αφρική.

Εδώ θα χρειαστείς περίπου μια ώρα για να θαυμάσεις την όμορφη μαροκινή αρχιτεκτονική, ειδικά την εσωτερική αυλή που βρίσκεται γύρω από μια ήσυχη πισίνα.

Το εισιτήριο κοστίζει 50 MAD ανά άτομο και μπορείς να το αγοράσεις από εδώ, είτε από το ταμείο εκείνη την ώρα.

Παλάτι Bahia

Αυτό το παλάτι είναι πιθανώς το αποκορύφωμα των τουριστικών αξιοθέατων στο Μαρακές.

Χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον μεγάλο βεζίρη του σουλτάνου και προοριζόταν να είναι το μεγαλύτερο παλάτι της εποχής του.

Extra tip: Μόνο ένα μέρος του παλατιού είναι διαθέσιμο για το κοινό, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο, ειδικά αφού βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Jamaa el Fnaa. Η είσοδος είναι 70 MAD και είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Κυριακή από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Αν επισκεφτείς το Μαρόκο κατά τη διάρκεια του ραμζανιού έχει στο νου σου ότι το ωράριο ενδέχεται να διαφέρει.

Πλατεία RAHBA KEDIMA

Αυτή η πλατεία βρίσκεται σε ένα όχι και τόσο κεντρικό σημείο, όμως αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη στο Μαρακές και πρέπει να την επισκεφτείς, ειδικά κιόλας αν θες να ψωνίσεις πράγματα από ψάθα.

Σε αυτή την πλατεία θα βρεις επίσης, το καφέ des Epices και το διάσημο Nomad.

η πλατεία Rahba Kedima

“Οι ψάθες στην πλατεία Rahba Kedima”

οι τάφοι των Σαντιν

“Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο έπρεπε να περιμένεις σε μια ουρά για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο”

Επισκέψου ένα χαμάμ

Τα χαμάμ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Μαροκινοί παράδοση. Οι ντόπιοι κάνουν ένα χαμάμ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να καθαρίσουν το δέρμα και να το μυαλό τους πριν από την προσευχή.

Τι καλύτερο να κάνεις λοιπόν, για να νιώσεις κι εσύ σαν ντόπιος, από μία θεραπεία χαμάμ;!

Τάφοι Saadian

Οι τάφοι Saadian αποτελούν μερικά από τα καλύτερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής στο Μαρόκο. Οι 66 βασιλικοί τάφοι που στεγάζονται εδώ χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα. Εδώ βρίσκεται θαμμένη η δυναστεία των Σααντιανών, που κυβέρνησε το Μαρόκο από το 1549 έως το 1659. Οι τάφοι σφραγίστηκαν και κρύφτηκαν λίγο μετά την πτώση της δυναστείας και παρέμειναν παραμελημένοι για περισσότερο από δύο αιώνες.

Το εισιτήριο κοστίζει 70 MAD ανά άτομο και μπορείς να το αγοράσεις από το ταμείο εκείνη την ώρα.

Extra tip: Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, είναι ένα από τα αξιοθέατα που μπορείς να τα παραλείψεις.

Πως θα μετακινηθώ στο Μαρακές

Μόλις φτάσεις στο Μαρακές, όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο. Το περπάτημα είναι ο τέλειος τρόπος για να δεις την πόλη! Ωστόσο, αν σκοπεύεις να δεις περισσότερα από το Μαρόκο, αξίζει να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σου.

Εμείς νοικιάσαμε ένα εφταθέσιο αμάξι από την Aster car, και πληρώσαμε για 2,5 μέρες 110€. Μπορείς να δεις τιμές για ενοικίαση αυτοκινήτου στο Μαρόκο εδώ.

Μαρακές

“Οι άμαξες ήταν ένα συνηθισμένο μέσο μεταφοράς”

Τι να φάω - τι να πιω στο Μαρόκο

Tajine

Αν και το Tajine δεν πρόκειται για φαγητό, αλλά για σκεύος, ότι μαγειρεύεται μέσα σε αυτό ονομάζεται tajine. Πρόκειται για μια πήλινη κατσαρόλα με κωνικό καπάκι στην οποία μαγειρεύονται πολλοί τύποι πιάτων.

Τα πιο συνηθισμένα είναι μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, κεφτέδες και λαχανικά. Μπορείς να το βρεις σχεδόν οπουδήποτε, από καφετέριες μέχρι και στα καλύτερα εστιατόρια.

ταζίν με κεφτέδες

“Από τα πιο νόστιμα που φάγαμε”

παστίγια με περιστέρι στο Μαρακές

“Αν δεν το ήξερα ότι ήταν από περιστέρι, θα νόμιζα ότι έτρωγα σκληρό κοτόπουλο”

Bastilla (πίτα με κοτόπουλο ή περιστέρι)

Αν σου αρέσει ο συνδυασμός γλυκών και αλμυρών γεύσεων, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις μπαστίγια (επίσης γράφεται pastilla). Είναι μια πίτα που παρασκευάζεται παραδοσιακά με περιστέρι, αλλά πιο συχνά σερβίρεται με κοτόπουλο.

Εμείς στο La tanjia δοκιμάσαμε την παραδοσιακή πίτα με περιστέρι και πραγματικά ήταν πολύ νόστιμη.

Khobz

Το Khobz είναι ένα ψωμί με κρούστα, που συνήθως ψήνεται σε κοινόχρηστους ξυλόφουρνους και σερβίρεται με πολλά γεύματα. Αυτό μπορείς εύκολα να το βρεις από πλανόδιους πωλητές σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά αν είσαι τυχερός θα στο σερβίρουν στο ξενοδοχείο σου για πρωινό.

παραδοσιακό ψωμί Kboz στο Μαρακές

“Ήταν κάπως γλυκό αυτό το ψωμί”

σαλιγκαρόσσουπα παραδοσιακή του Μαρόκο

“Δεν δοκίμασα, αν και ήθελα...”

Σαλιγκαρόσουπα

Η σούπα σαλιγκαριού είναι ένα μαροκινό πιάτο που μπορείς να το βρεις σε όλη τη χώρα. Αν και είναι ένα πιάτο για τους πιο θαρραλέους οφείλω να το αναφέρω. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να ξεχωρίσετε τα σαλιγκάρια από τα κοχύλια και, στη συνέχεια, ρίξτε τη σούπα. Για να είμαι ειλικρινής, αν και ήθελα, δεν το δοκίμασα.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο ζωμός είναι καλός για την πέψη και τον πυρετό.

Τσάι μέντας

Η παράδοση του τσαγιού μέντας στο Μαρόκο είναι μια παράδοση φιλοξενίας χρόνων. Το τσάι σερβίρεται κατά την άφιξη σε ένα ριάντ ή την ώρα του φαγητού και παρασκευάζεται συχνά από τους άντρες του σπιτιού.

Το να βλέπεις τους ντόπιους να ρίχνουν το τσάι από μια περίτεχνη τσαγιέρα που την κρατούν ψηλά μέσα σε ένα μικροσκοπικό ποτήρι, είναι μια από τις ομορφότερες αναμνήσεις μου από το ταξίδι μου στο Μαρόκο.

Μαροκινό τσάι μέντας

“Να το προτιμάς με ζάχαρη και να το πίνεις όσο είναι ζεστό, γιατί μετά γίνεται πολύ πικρό”

Που να μείνω στο Μαρακές

Στο Μαρακές, υπάρχει ένας ιδιαίτερος τύπος κτιρίου που συνδυάζει την αρχιτεκτονική και την ιστορία. Ονομάζονται riads. Είναι τυπικά μαροκινά κτίρια που άρχισαν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ιδρισιδών.

Συνήθως έχουν εσωτερικές αυλές με κήπους και σιντριβάνια. Οι τοίχοι τους είναι καλυμμένοι με πολύχρωμα πλακάκια και μερικά έχουν ακόμη και εσωτερικές πισίνες. Καμία διαμονή στο Μαρακές δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τουλάχιστον μία νύχτα σε ένα Ριάντ.

Τα καλύτερα riad παρέχουν μια αίσθηση αυθεντικού μαροκινού πολιτισμού που συχνά λείπει από τα ξενοδοχεία. Παρακάτω θα βρεις αυτό που μείναμε εμείς στο Μαρακές και στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

Που μείναμε στο Marrakech

Εμείς μείναμε στο Riad El Habib, στο κέντρο της Μεδίνας, 2 λεπτά με τα πόδια από την κεντρική πλατεία El Fnaa. Το προσωπικό ήταν πολύ καλό και ευγενικό και ο χώρος πολύ καθαρός και ήσυχος. Κάθε πρωί σέρβιραν παραδοσιακό Μαροκινό πρωινό στην ταράτσα και ακόμα και τη μέρα που έπρεπε να φύγουμε πολύ νωρίς για την έρημο μας έφτιαξαν πρωινό σε πακέτο και μας το έδωσαν για το δρόμο.

το Ριάντ μας στο Μαρακές

“Ήταν πολύ ωραίος χώρος και σε εξαιρετικό σημείο”

Πόσες μέρες χρειάζομαι στο Μαρακές

Σου προτείνω να περάσεις 3 γεμάτες μέρες στο Μαρακές για να δεις όλα τα κύρια αξιοθέατα και να απολαύσεις μερικές τοπικές εμπειρίες.

Ωστόσο, είναι εξαιρετική πόλη και σίγουρα θα βρεις πολλά πράγματα να κάνεις αν θέλεις να μείνεις εδώ για περισσότερες μέρες.

Επίσης, υπάρχουν πολλές υπέροχες ημερήσιες εκδρομές που μπορείς να κάνεις από το Μαρακές. Μπορείς να κατευθυνθείς προς τα βουνά του Άτλαντα, είτε προς την ακτή του Ατλαντικού στην Εσσαουίρα, αλλά ακόμα και στην έρημο Σαχάρα.

υπαίθρια αγορά στο Μαρακές

“Μία υπαίθρια αγορά στο Μαρακές”

Ιδανική εποχή να επισκεφθώ το Μαρακές

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς το Μαρακές είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου και συνθήκες είναι ξηρές και ζεστές.

Το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν έως και 40 βαθμούς, κάνοντας την εξερεύνηση μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ενώ το χειμώνα, οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι πολύ χαμηλές τη νύχτα – κάτι που δεν βοηθάει στο να ζήσεις τη νυχτερινή ζωή της El Fnaa.

BUDGET

Το Μαρακές είναι μια οικονομική πόλη. Τα αξιοθέατα έχουν προσιτά εισιτήρια και μπορείς να βρεις φαγητό για όλα τα budget.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 158€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Προτίμησε τα ταξί, είναι αρκετά οικονομικά. Και μην ξεχνάς τα παζάρια.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  25€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν χαθείς στα souk μην δεχτείς βοήθεια από ντόπιο, κάλεσε τον ξενοδόχο σου!
Κατέβασε έναν offline χάρτη, γιατί δεν θα έχεις παντού καλή κάλυψη Internet.
Σε μέρη με πολύ συνωστισμό, έχε το νου σου στα προσωπικά σου αντικείμενα.
Δεν χρειάζεσαι εμβόλια για το Μαρόκο.
Κάνε παντού και για τα πάντα παζάρια!
Δεν χρειάζεσαι βίζα για το Μαρόκο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στο εκπληκτικό Μαρακές. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment