Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας συναρπαστικός ταξιδιωτικός προορισμός. Με περισσότερα από 2.500 χρόνια ιστορίας, πολιτισμού και παραδόσεων, όμορφα ορόσημα, έντονη νυχτερινή ζωή και εκπληκτική θέα.
Σε αυτό το ποστ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την Κωνσταντινούπολη, ειδικά αν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Τουρκικά 🇹🇷
Νόμισμα: Τουρκική λίρα TL (₺)
Έγγραφα: Διαβατήριο
Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim
Αν θες να γνωρίσεις την Τουρκία μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω
Hagia Sofia (Αγιά Σοφιά)
Η Αγία Σοφία, ένα ιστορικό ορόσημο που βρίσκεται στην καρδιά του Σουλταναχμέτ. Η Αγία Σοφία χτίστηκε αρχικά ως ελληνορθόδοξος ναός το 537, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί τους τελευταίους αιώνες από την έναρξη της Τουρκοκρατίας το 1453. Αργότερα, το 1935, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας , μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο προτού η κυβέρνηση τη μετατρέψει ξανά σε λειτουργικό τζαμί το 2020.
Για να μπεις στην Αγιά Σοφιά θα πρέπει να περιμένεις σε μια ουρά που πραγματικά μπορεί να καλύπτει όλη την πλατεία μπροστά από αυτήν. Όταν ανοίξει η είσοδος όμως η ουρά προχωράει αρκετά γρήγορα.
Η είσοδος στην Αγιά Σοφιά είναι δωρεάν, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να καλύψουν το κεφάλι τους για να εισέλθουν στο ναό. Αν δεν έχεις μαζί σου μαντήλα, μπορείς να αγοράσεις μόλις περάσεις το security check και κοστίζει περίπου 2€.
“Δεν υπάρχει πια τίποτα που να θυμίζει Χριστιανική εκκλησία”
“Για να μπεις βγάζεις παπούτσια και οι γυναίκες σκεπάζουν το κεφάλι”
Extra tip: Αν δεν έχεις πληρώσει για ξεναγό μπορείς να βρεις στο χώρο φοιτητές οι οποίοι μιλούν πολύ καλά αγγλικά και θα σου εξηγήσουν μερικά πράγματα για την Αγιά Σοφιά.
Η Αγιά Σοφιά είναι ένα από τα τζαμιά που δεν κλείνει κατά τις ώρες προσευχής, όμως ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν εκείνη την ώρα είναι πιο περιορισμένος. Εδώ μπορείς να ελέγξεις τις ώρες προσευχής.
Ωράριο λειτουργείας: Η Αγιά Σοφιά είναι ανοιχτή 24/7.
Grand Bazaar
Το Grand Bazaar χτίστηκε από τους Οθωμανούς λίγο μετά την κατάκτηση της πόλης το 1453 KAI είναι μια από τις παλαιότερες αγορές στον κόσμο. Εδώ θα βρεις πολλά πολύχρωμα καταστήματα που πωλούν αναμνηστικά, χαλιά και τοπικές γεύσεις, καθώς και πολλές απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων.
Ωράριο λειτουργείας: Καθημερινά 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ
“Ήταν πραγματικά τεράστιο”
Παλάτι Topkapi
Το Τοπ Καπί είναι σίγουρα το πιο διάσημο παλάτι της Κωνσταντινούπολης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.
Το παλάτι Τοπ Καπί, για πολλούς αιώνες, χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατά την εποχή του, ήταν βασιλική κατοικία που φιλοξενούσε υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Το 1924, αμέσως μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η κυβέρνηση μετέτρεψε το μεγάλο συγκρότημα του παλατιού Τοπ Καπί σε μουσείο.
Μερικά από τα πράγματα που μπορείς να δεις στο Τοπ Καπί είναι το χαρέμι, το θησαυροφυλάκιο, πολλά ρούχα, κειμήλια, όπλα και χειρόγραφα.
Κατά τη γνώμη μου, αν σκοπεύεις να μπεις στο παλάτι Τοπ Καπί, πρέπει να μπεις με ξεναγό. Αυτή είναι μια από τις ξενάφήσεις που σου προτείνω να κλείσεις για το Τοπ Καπί και το χαρέμι.
“Ένα δωμάτιο του Τοπκαπί”
Ωράριο λειτουργείας:Το παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη είναι ανοιχτό καθημερινά μεταξύ 9 π.μ. και 6 μ.μ. , εκτός Τρίτης.
Extra tip: Αν δεν έχεις ξεναγό και θέλεις να δεις μόνος σου το παλάτι σου προτείνω να πας πολύ νωρίς το πρωί, αμέσως μετά το άνοιγμα, και να δεις πρώτα το Χαρέμι και μετά τα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο, θα τελειώνεις πριν καν φτάσουν τα γκρουπ με τους τουρίστες.
“Όλες οι γυναίκες πρέπει να καλύψουν το κεφάλι τους για να μπουν στο τζαμί”
Μπλε τζαμί
Το Μπλε τζαμί βρίσκεται στην Σουλταναχμέτ απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Το τζαμί είναι γνωστό ως Μπλε Τζαμί λόγω των εσωτερικών τοίχων, των οροφών και των λεπτομερειών όπου κυριαρχούν τα μπλε πλακάκια Iznik.
Το επίσημο όνομα του Μπλε Τζαμί είναι Τζαμί Σουλτάν Αχμέτ λόγω του σουλτάνου Σουλτάνου Αχμέτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που αποφάσισε να το χτίσει το 1609. Μετά από την ανακαίνιση που έγινε το 2016, το Μπλε Τζαμί δεν είναι ακόμα εντελώς ανοιχτό για τους επισκέπτες, επομένως ορισμένα μέρη στο εσωτερικό είναι απρόσιτα.
Εδώ μπορείς να κλείσεις μια οργανωμένη ξενάγηση για το Μπλε τζαμί και την Αγιά Σοφιά.
Αιγυπτιακό μπαζάρ
Κατά τη γνώμη μου το Αιγυπτιακό Παζάρι ήταν πολύ πιο ωραίο από το Grand Bazzar γιατί ήταν πιο αυθεντικό. Εδώ μπορούσες να βρεις και να δοκιμάσεις πολλά παραδοσιακά προϊόντα και οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλικοί και ομιλητικοί.
“Αυτό το Bazaar μου άρεσε πολύ περισσότερο από το άλλο”
Dolmabahçe
Το παλάτι Dolbahçe χτίστηκε τον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είναι ένα τεράστιο παλάτι με 285 δωμάτια και 43 σαλόνια. Δεν έχει μόνο εντυπωσιακή εσωτερική διακόσμηση αλλά προσφέρει και εκπληκτική θέα στον Βόσπορο.
Ωράριο λειτουργείας: Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 π.μ. – 17:00 μ.μ.
Σημείωση: Αν έχεις μεγάλο selfie stick όπως εμείς ενδέχεται να στο κρατήσουν στο security check και αν πάρεις ηχητικό οδηγό θα χρειαστεί να αφήσεις την ταυτότητά σου.
Εδώ μπορείς να κλείσεις ένα εισιτήριο εισόδου με skip the line και ηχητικό οδηγό για το Dolmabhçe.
Extra tip: Αν δεν έχεις ξεναγό και θέλεις να δεις μόνος σου το παλάτι σου προτείνω να πας πολύ νωρίς το πρωί, αμέσως μετά το άνοιγμα, και να δεις πρώτα το Χαρέμι και μετά τα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο, θα τελειώνεις πριν καν φτάσουν τα γκρουπ με τους τουρίστες.
“Μέχρι αυτό το σημείο μπορείς να μπεις δωρεάν, μετά πρέπει να πληρώσεις είσοδο”
Βασιλική Κιστέρνα
ο Basilica Cistern, ή Yerebatan Sarnıcı, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα στην καρδιά του Sultanahmet της Κωνσταντινούπολης, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή μεταξύ των εκατοντάδων που βρέθηκαν στην πόλη.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, με τους 336 κίονες και το τεράστιο μέγεθος, κάνει τη Βασιλική Κινστέρνα μοναδική. Και σύμφωνα με μετρήσεις χωράει γύρω στα 80000 κυβικά μέτρα νερό.
Ωράριο λειτουργείας: Είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Εδώ μπορείς να κλείσεις ένα εισιτήριο εισόδου με skip the line και ξεναγό για την Βασιλική Κινστέρνα.
“Μέσα στη δεξαμενή”
“Ο φωτογράφος μας έστησε σε διάφορες πόζες και διαλέξαμε την καλύτερη”
Πύργος του Γαλατά
Στην καρδιά του «μοντέρνου» τμήματος της Κωνσταντινούπολης, ο όμορφος Πύργος του Γαλατά είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα.
Ο Πύργος του Γαλατά, ή Galata Kulesi στα τουρκικά, χτίστηκε ως παρατηρητήριο το 1348 κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της γενουατικής αποικίας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δρόμοι που οδηγούν απευθείας στον Πύργο του Γαλατά είναι γεμάτοι με χαριτωμένα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα μέσα σε κτίρια ευρωπαϊκού στιλ.
Ωράριο λειτουργείας: Είναι καθημερινά από τις 8:30 π.μ. έως τις 11 μ.μ.
Extra tip: Κάτω από τον πύργο του Γαλατά υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι που με 5€ σε βγάζουν πολύ ωραία φωτογραφία με τον πύργο όπως αυτή εδώ δίπλα.
Οδός Istiklal
Η οδός Istikal ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ και φτάνει ως τη γειτονιά Karaköy. Είναι μια από τις πιο διάσημες οδούς για ψώνια, αλλά σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς για να δεις το ιστορικό τραμ. Εδώ θα έχεις επίσης, την ευκαιρία να δοκιμάσεις τόσα πολλά τοπικά τουρκικά φαγητά και νόστιμα επιδόρπια.
“Το τραμ δίνει άλλο vibe σε αυτό το δρόμο”
“Εδώ είμαστε κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά”
Γέφυρα του Γαλατά
Η γέφυρα του Γαλατά βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Γαλατά και ενώνει την παλιά, παλιά πόλη με το σύγχρονο τμήμα του Beyoğlu. Η καλύτερη ώρα είναι κοντά στο ηλιοβασίλεμα όπου ο κόσμος είναι χαλαρός. Οι τουρίστες χαζεύουν το ηλιοβασίλεμα και πολλοί ντόπιοι ψαρεύουν στο Βόσπορο.
Extra tip: Κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά θα βρεις κάποια ωραία μέρη για φαγητό, αλλά επειδή είναι πιο τουριστικά μπορεί να βρεις και αλκοολ.
Γενικά δεν προτιμώ ούτε προτείνω τις κάρτες της πόλη, όμως στην Κωνσταντινούπολη θεωρώ ότι είναι απαραίτητη. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη με τόση μεγάλη ιστορία που πραγματικά δεν γίνεται να την μάθεις αν δεν κάνεις ξεναγήσεις με οδηγούς στα μουσεία. Αν όμως επιλέξεις να κλείνεις οδηγό ξεχωριστά για κάθε αξιοθέατο θα σου κοστίσει μια περιουσία. Γι’ αυτό το λόγο προτείνω να βγάλεις αυτή την κάρτα της πόλης που σου δίνει πρόσβαση όλα τα μουσεία και ξεναγούς στα περισσότερα από αυτά΄. Επίσης, έχει μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο και μια εφαρμογή ήχου. Εναλλακτικά σου προτείνω να βγάλεις αυτή την κάρτα που έχει όλα τα παραπάνω + μεταφορά από το αεροδρόμιο και εισιτήρια μεταφορών για μέσα στην πόλη.
Τι να κάνω στην Κωνσταντινούπολη
Κρουαζιέρα στο Βόσπορο
Μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο είναι από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις όταν βρεθείς στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα.
Εμείς κλείσαμε μια κρουαζιέρα με πολυτελές γιοτ στον Βόσπορο την ώρα του ηλιοβασιλέματος και ήταν πολύ ωραία. Αν και ο καιρός δεν ήταν καθόλου καλός, το προσωπικό ήταν πολύ καλό και εξυπηρετικό και σε όλη τη διάρκεια μας έκαναν παρέα και μας εξηγούσαν τι βλέπαμε. Επίσης, μας έφεραν να δοκιμάσουμε πολλά παραδοσιακά πιάτα όπως μπακλαβά ακόμα και τσάι.
Extra tip: Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις το budget για μια ιδιωτική κρουαζιέρα, μπορείς να κάνεις μια βόλτα με τα Ferry της γραμμής που είναι πολύ οικονομικό.
Κάνε ένα παραδοσιακό Τούρκικο Χαμάμ
Το χαμάμ καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής των ντόπιων καθώς οι περισσότεροι πάνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Αν έχεις ξανακάνει χαμάμ θα σου πρότεινα να πας στο Kadırga Hamamı το οποίο είναι ένα πολύ παραδοσιακό συνοικιακό χαμάμ που πάνε μόνο οι ντόπιοι. Έχε στο νου ότι πληρώνεις μόνο με μετρητά και κοστίζει 300 TL το άτομο. Αν δεν έχεις ξανακάνει θα σου πρότεινα πας σε ένα πιο τουριστικό χαμαμ όπως αυτό εδώ, το οποίο είναι καιι οικονομικό σε σχέση με άλλα τουριστικά.
Δες ένα show με Δερβίσηδες
Οι Δερβίσηδες είναι ένα σουφικό τάγμα. Με τον όρο σούφι εννοούμε εκείνες τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού.
Με τον στροβιλισμό που κάνουν γύρω από τον εαυτό τους, επιδιώκουν να ζαλιστούν και να «βγει η ψυχή από το σώμα». Η αναπαράσταση της Sema (θρησκευτική τελετή) είναι μια πολύ ωραία εμπειρία που αξίζει να δεις αν βρεθείς στην Κωνσταντινούπολη.
“Ήταν πολύ εντυπωσιακό πόση ώρα στροβιλιζόντουσαν”
Κάνε ένα street food tour
Το φαγητό στην Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορείς να βιώσεις! Δεν γίνεται να φύγεις λοιπόν, χωρίς να έχεις φάει όσα περισσότερα γίνεται από αυτό το μέρος. Κάνε ένα street food tour είτε το οργανώσεις μόνος σου – δεν χρειάζεται πολλά, όπου βλέπεις φαγητό μπαίνε (πάρε ιδέες από εδώ) – είτε κλείσεις ένα οργανωμένο από εδώ.
Αν έχεις ξανακάνει χαμάμ θα σου πρότεινα να πας στο Kadırga Hamamı το οποίο είναι ένα πολύ παραδοσιακό συνοικιακό χαμάμ που πάνε μόνο οι ντόπιοι. Έχε στο νου ότι πληρώνεις μόνο με μετρητά και κοστίζει 300 TL το άτομο. Αν δεν έχεις ξανακάνει θα σου πρότεινα πας σε ένα πιο τουριστικό χαμαμ όπως αυτό εδώ, το οποίο είναι καιι οικονομικό σε σχέση με άλλα τουριστικά.
Πως θα μετακινηθώ στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεις πληθώρα μεταφορικών μέσων. Από Μετρό, τρένο, τραμ και λεωφορεία μέχρι θαλάσσια λεωφορεία και ferry. Να σημειωθεί ότι πολύ διαδεδομένα στην Κωνσταντινούπολη είναι και τα ταξί λόγω του χαμηλού κόστους τους.
Μετρό στην Κωνσταντινούπολη
Αν ψάχνεις τον πιο γρήγορο τρόπο για να μετακινηθείς στην Κωνσταντινούπολη τότε το μετρό είναι η καλύτερη λύση. Λειτουργεί από το 1989 και ήταν η δεύτερη παλαιότερη γραμμή του υπόγειου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο, με την πρώτη θέση να πηγαίνει στο μετρό του Λονδίνου. Έχει επεκταθεί πολύ πέρα από την αρχική του γραμμή μεταξύ Ταξίμ και Λεβέντ και σήμερα έχει 11 γραμμές.
Το μετρό λειτουργεί καθημερινά από τις 6:00 έως τα μεσάνυχτα και καλύπτει μεγάλος μέρος της Ευρωπαϊκής και της Ασιατικής πλευράς. Επίσης, είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να φτάσετε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Minbüs στην Κωνσταντινούπολη
Το Minibüs είναι η μικρή έκδοση των λεωφορείων και το παίρνεις από οπουδήποτε κουνώντας απλώς το χέρι σου. Είναι η μόνη δημόσια συγκοινωνία που δέχεται μετρητά αντί για Istanbulkart. Συνήθως λειτουργούν μεταξύ 06:00-24:00.
“Είναι κυριολεκτικά μικρά λεωφοριάκια”
Metrobüsστην Κωνσταντινούπολη
Το Metrobüs είναι μια άλλη γρήγορη επιλογή δημόσιας συγκοινωνίας που έχει τις δικές της στάσεις λεωφορείων και το δικό της δρόμο (κάπως σαν τραμ που έχει δημιουργηθεί αλλά χωρίς ράγες). Γι’ αυτό είναι μια καλή επιλογή για να αποφύγετε την κίνηση και λειτουργούν 24 ώρες.
Τραμ στην Κωνσταντινούπολη
Η χρήση του τραμ στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσεις την πόλη και έχει κατασκευαστεί βολικά για να περιηγηθείς ανάμεσα σε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα τουριστικά αξιοθέατα.
Ξεκίνησε ως ιππικό τραμ κατά το 1860 και έγινε ηλεκτρικό τραμ το 1912, καθιστώντας το μια από τις παλαιότερες διαθέσιμες επιλογές δημόσιας μεταφοράς. Το 1992 εκσυγχρονίστηκε όταν άνοιξε η γραμμή Τ1 και ακολούθησε η Τ2 το 2006. Το 2011 η γραμμή Τ1 και Τ2 συγχωνεύτηκαν και ονομάστηκε απλώς γραμμή Τ1, γι’ αυτό και δεν υπάρχει γραμμή Τ2 σήμερα.
Οι γραμμές Τ4 και Τ5 άνοιξαν το 2007 και το 2021.
“Το δεύτερο παλιότερο μετρό σε όλο τον κόσμο”
Ferry στην Κωνσταντινούπολη
Τα Ferry στην Κωνσταντινούπολη υπαέρχουν από την εποχή της βασιλείας του Οθωμανού σουλτάνου Abdülmecid και είναι ένας προσιτός τρόπος για να διασχίσεις τον Βόσπορο.
Ανάλογα με το πού θέλεις να ταξιδέψεις, μπορείς να επιλέξεις από διαφορετικές διαδρομές που συνδέουν την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Εμείς πήραμε το ferry για να πάμε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αλλά γυρίσαμε με το μετρό γιατί έπρεπε να περιμένουμε πολύ ώρα για το επόμενο ferry.
Εδώ μπορείς να δεις όλες τις πληροφορίες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη.
“Πήραμε το φέρρυ για να πάμε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και άξιζε πάρα πολύ.”
Ταξί στην Κωνσταντινούπολη
Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα και η μικρή ταμπέλα στην οροφή τους αναγράφει Taksi. Όταν ο οδηγός «ρίξει» τη σημαία, το ταξίμετρο πρέπει να γράφει 2,50 TL = 1€, ενώ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει χρεώνει 1,40 TL = 0,55€.
Για τη διαδρομή από το Sultanahmet στην Πλατεία Taksim (15-20΄), το κόστος είναι από 13-20 TL = 5-8€, από το Sultanahmet για το Αεροδρόμιο Ataturk 32 TL =12€ και από το αεροδρόμιο Ataturk για την Πλατεία Taksim 40 TL =15€.
Extra tip: Η ταρίφα είναι η ίδια μέρα και βράδυ.
Να είσαι όμως προετοιμασμένος, καθώς οι εμπειρίες των τουριστών με τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Για παράδειγμα ο οδηγός μπορεί να μην σε δεχτεί, γιατί η απόσταση θα του φανεί κοντινή, επίσης θα πρέπει να έχεις το νου σου για να ανοίξει το ταξίμετρο ή να το κοιτάς συχνά γιατί μπορεί να το κλείσει πολύ γρήγορα μόλις φτάσει στον προορισμό και να σου πει άλλο ποσό από αυτό που έγραφε.
Extra tip: Το καλύτερο είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή BiTaksi και να καλείς ταξί από αυτήν. Εμείς όσες μέρες μείναμε στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές ταξί και δεν αντιμετωπίσαμε ούτε μία φορά πρόβλημα με την εφαρμογή.
Εισιτήρια για τα ΜΜΜ στην Κωνσταντινούπολη
Μονό εισιτήριο μετρό
Τα εισιτήρια για τα ΜΜΜ στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα το μονό εισιτήριο κοστίζει 15 TL =0,60€. Υπάρχουν επίσης εισιτήρια για 2 διαδρομές για 25 TL, για 3 διαδρομές για 35 TL, για 5 διαδρομές για 45 TL και για 10 για 90 TL.
Extra tip: Τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπαίνουν δωρεάν σε όλα τα μέσα.
Istanbul card
Για πιο οικονομικές μετακινήσεις μπορείς να αγοράσεις την Istanbulkart, η οποία είναι μια προπληρωμένη κάρτα μεταφορών. Θα τη βρεις σε κιόσκια και σε αυτόματοςυ πωλητές δίπλα σε κεντρικούς σταθμούς όπως Eminonu, Sultanahmet, Taksim Square, Beyazit/ Kapali Carsi (Grand Bazaar) κ.α. – εμείς την βγάλαμε από τον αυτόματο πωλητή στην στάση Çemberlıtaş (είχε και κάποιον υπάλληλο για να σε βοηθήσει). Η αγορά της κοστίζει 100 TL = 4€ και από εκεί και πέρα τη «φορτώνεις» με διαδρομές: 100 TL =4€ για περίπου 6 εισιτήρια και 200 TL = 8€ για περίπου 12 εισιτήρια.
Extra tip: Αν είστε δύο και παραπάνω άτομα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια κάρτα αρκεί να την χτυπήσετε τόσες φορές όσες και τα άτομα που θα ταξιδέψουν.
“Εμείς την φορτίσαμε μία φορά και την είχαμε 3 μέρες”
Πως θα πάω από το αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη
Αεροδρόμιο Sabiha Gökçen
Από το αεροδρόμιο Sabiha Gökçen μπορείς να φτάσεις στην πλατεία Ταξιμ με λεωφορείο της εταιρείας Havabus, το οποίο κοστίζει 2,40€ ανεξάρτητα σε ποια στάση θα κατέβεις.
Extra tip: Εισιτήριο μπορείς να βγάλεις απευθείας από το λεωφορείο σε μετρητά ή να αγοράσεις την Istanbul card από το αεροδρόμιο και να την φορτώσεις επί τόπου εξοικονομώντας έτσι 40%. Δηλαδή θα πληρώσεις 2€.
Παρ’ όλα αυτά αν δεν μένεις κοντά στην πλατεία Ταξίμ, η καλύτερη λύση είναι να πας με ταξί. Αυτό κάναμε κι εμείς και από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο μας που βρισκόταν πίσω από το μπλε τζαμί πληρώσαμε 620₺ (περίπου 25€), γιατί πληρώσαμε και τα διόδια. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο οδηγός μας ρώτησε αν θέλουμε να πάμε από τα διόδια ή γύρω γύρω και μας ενημέρωσε ακριβώς για το κόστος που θα επιβαρινόμασταν.
Αλλιώς μπορείς να κλείσεις ιδιωτική μεταφορά απευθείας από εδώ.
Έλεγξε εύκολα τις απαιτήσεις βίζα εδώ.
“Πολύ μεγάλο αεροδρόμιο, αλλά παραδόξως όχι χαοτικό”
Αεροδρόμιο Havalimanı
Το Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης ή αλλιώς Αεροδρόμιο Havalimanı ή νέο αεοροδρόμειο βρίσκεται στα βόρεια της κωμόπολης Αρναβούτκιοϊ στην Ανατολική Θράκη και είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τουρκίας.
Που να μείνω στην Κωνσταντινούπολη
Πάντα τα καλύτερα μέρη για να μείνεις σε μια πόλη είναι τα κεντρικά σημεία και κοντά στα αξιοθέατα. Τι κάνεις όμως στην Κωνσταντινούπολη που είναι τόσο απλωμένη και έχει παντού κάτι να δεις;
Κατά τη γνώμη δεν υπάρχει λάθος μέρος για να μείνεις στην Κωνσταντινούπολη, απλά κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη με πολλές απότομες ανηφόρες. Συνεπώς θα πρότεινα να κοιτάξεις το ξενοδοχείο σου να είναι κοντά σε στάση λεωφορείου/ μετρό/ τραμ ώστε να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνεις αυτή την ανηφόρα κάθε μέρα. Επίσης, να κοιτάξεις πόσο κοντά σου υπάρχει τζαμί. Ο Ιμάμης είναι αδίστακτος και καλεί για προσευχή πολλές φορές τη μέρα, ειδικά στο Ραμαζάνι.
Τέλος, αν έπρεπε να διαλέξω περιοχή θα διάλεγα αυτή γύρω από το μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά ή στο Φανάρι.
Εμάς το ξενοδοχείο μας ήταν το Reggae Apart Hotel, τίποτα το ιδιαίτερο αλλά είχε πολύ καλή τοποθεσία. Επίσης, ο ξενοδόχος μας δεν μιλούσε Αγγλικά, αλλά ήταν πολύ ευγενικός και μας πρόσεχε πολύ.
“Η γειτονιά Balat”
Εδώ θα βρεις όλα τα καταλύματα στην Κωνσταντινούπολη.
Ιδανική εποχή να επισκεφτώ την Κωνσταντινούπολη
Η Κωνσταντινούπολη έχει μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, με υγρασία και οι χειμώνες ψυχροί , με βροχές, συχνά και με χιόνι. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ήπια, με δροσερά βράδια και απρόβλεπτες ,ωστόσο, ημέρες υγρασίας.
Εμείς επισκεφτήκαμε την Κωνσταντινούπολη στα μέσα Μαΐου ως η ιδανική εποχή για να την εξερευνήσεις, αλλά είχε αρκετό κρύο και το μπουφάν ήταν απαραίτητο.
Τηλέφωνο και κινητά δίκτυα στην Κωνσταντινούπολη
Πως μπορώ να γαοράσω κάρτα Sim στην Κωνσταντινούπολη
Τα Ελληνικά νούμερα δεν λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη και αυτά που λειτουργούν έχουν εξωφρενικά μεγάλες χρεώσεις. Για να τα αποφύγεις αυτά μπορείς να βρεις έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο (το Turkcell είναι το πιο δημοφιλές), να του δείξεις μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σου και να αγοράσεις κάρτα 100 μονάδων (25΄ομιλίας) με 30-40 TL = 12-15€, 250 (28 TL =11€), 500 (53 TL = 21€), 1.000 (98 TL =39€).
Αν θέλεις μόνο internet στην Κωνσταντινούπολη
Ή για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία μπορείς να αγοράσεις e-Sim από εδώ. Εμείς αγοράσαμε τα 3GB με 8$ και μας κράτησαν περίπου 4 μέρες και έπρεπε να ξαναβάλουμε.
Πόσες μέρες χρειάζομαι στην Κωνσταντινούπολη
Η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ μεγάλη πόλη και έχει πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Εμείς είχαμε τέσσερις γεμάτες μέρες και δεν μας έφτασαν. Θέλαμε σίγουρα εφτά. Αν θες λοιπόν να εξερευνήσεις όλες τις γειτονιές και να δεις και τα προάστια της Κωνσταντινούπολης όπως την Ασιατική πλευρά, τότε σίγουρα θα πρότεινα 5 – 7 γεμάτες μέρες.
“Αυτή η πόλη με ήλιο... είναι άλλη πόλη!”
Χρήσιμα τηλέφωνα στην Τουρκία
Τουριστική Αστυνομία: +90 212 527 4503
Αστυνομία: 155
Πρώτες βοήθειες: 112
Πυροσβεστική: 110
Τροχαία: 154
Ελληνικό προξενείο: +90 212 393 8290-2
BUDGET
Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που μπορεί να κάνεις ένα αρκετά οικονομικό ταξίδι αλλά και ένα αρκετά ακριβό. Το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμάσεις εξαιρετικές γεύσεις και θα βρεις πολλά πράγματα να κάνεις ανάλογα με το budget.

ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο κοστίζει 15 TL και δεν υπάρχει ημερήσιο. Αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα ταξί, τα οποία είναι αρκετά οικονομικά. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.
Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 35€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.
Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.
Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!