κορίτσι χαμογελάει μπροστά από τον τοίχο στην Δρέσδη με τα πορσελάνινα πλακάκια

Έχω επισκεφτεί πολλές πόλεις στη Γερμανία, ειδικά από τότε που μετακομίσαμε εδώ… αλλά σαν τη Δρέσδη δεν μου άρεσε καμία. Νομίζω ότι είναι η πιο όμορφη Γερμανική πόλη που έχουμε πάει!

Η Δρέσδη είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας και η πόλη βρίσκεται δύο – τρεις ώρες από το Βερολίνο, κοντά στα σύνορα της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Η Δρέσδη, που κάποτε ήταν το πολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας , καταστράφηκε λίγο πολύ από τους βομβαρδισμούς στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σήμερα η πόλη έχει αποκατασταθεί πλήρως. Είναι γεμάτη με μουσεία, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και πολλή ιστορία.

Σε αυτό το post θα βρεις τα καλύτερα πράγματα που αξίζει να κάνεις όταν βρεθείς στη Δρέσδη, που να μείνεις και πως να μετακινηθείς.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Γερμανικά 🇩🇪

a Νόμισμα: ευρώ (€)

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Γερμανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω στη Δρέσδη

Semperoper – Η όπερα της Δρέσδης

Ακριβώς δίπλα στο Zwinger βρίσκεται η Όπερα της Δρέσδης που ονομάζεται Semperoper. Εδώ μπορείς να δεις πολλές παραστάσεις, μπαλέτα κα, αλλά μπορείς επίσης να κάνεις μια ξενάγηση. Εδώ μπορείς να κλείσεις μια τέτοια ξενάγηση.

Frauenkirche – Εκκλησία της Παναγίας

Ένα από τα Πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στη Δρέσδη είναι η εκκλησία της Παναγίας. Αυτή η μπαρόκ εκκλησία χρίστηκε το 18ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών της Δρέσδης.

Περισσότερες από 3.800 πέτρες σώθηκαν τότε και χρησιμοποιήθηκαν στην ανοικοδόμηση της, που έγινε από το 1994 έως το 2005. Αν παρατηρήσεις την εκκλησία όλες οι μαύρες πέτρες είναι αυτές τις παλιάς εκκλησίας, ενώ οι λευκές είναι καινούριες.

Extra tip: Ο τρούλος του ναού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκκλησιαστικούς τρούλους στην Ευρώπη, και μπορείς να ανέβεις σε αυτόν για μια πανοραμική θέα της Δρέσδης. Τα σκαλιά για να ανέβεις είναι πολλά και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επομένως αν δεν είσαι σε καλή φόρμα δεν θα σου το πρότεινα.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια ξενάγηση στην εκκλησία της Παναγίας.

το εσωτερικό της εκκλησίας της Παναγίας στη Δρέσδη

“Στο εσωτερικό του ναού”

κορίτσι με λευκό μπουφάν, μπροστά από τον τοίχο με τα πλακάκια της Δρέσδης

“Αυτός ο τοίχος ήταν τεράστιος”

Fürstenzug – Η τοιχογραφία της Δρέσδης

Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης είναι η τεράστια πορσελάνινη τοιχογραφία Fürstenzug. Η τοιχογραφία βρίσκεται στο εξωτερικό του συγκροτήματος Residenzschloss και λέγεται ότι αποτελείται από 23.000 πλακάκια πορσελάνης και καλύπτει 102 μέτρα – γεγονός που καθιστά το Fürstenzug τη μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία στον κόσμο.

Zwinger – Ένα μπαρόκ συγκρότημα με μουσεία

Πολλοί λένε ότι Zwinger είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Δρέσδης. Πρόκειται για ένα μπαρόκ συγκρότημα με μουσεία και έναν κήπο με σιντριβάνια. Δυστυχώς όταν επισκεφτήκαμε εμείς τη Δρέσδη, ο κήπος ήταν σκαμμένος και μέσα στις σκαλωσιές γιατί έκαναν έργα.

Το Zwinger χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυγούστου του Ισχυρού και ήταν εμπνευσμένο από το παλάτι του Λουδοβίκου XIV στις Βερσαλλίες.

Η είσοδος στην αυλή και στον κήπο είναι δωρεάν, όμως πρέπει να αγοράσεις εισιτήριο για να μπεις στα μουσεία. Το εισιτήριο Zwinger μπορείς να το αγοράσεις από εδώ, και σου παρέχει πρόσβαση και στα τέσσερα μουσεία του συγκροτήματος, με πιο γνωστό το μουσείο πορσελάνης.

κορίτσι χορεύει στο τετράγωνο ZWINGER στη Δρέσδη

“Από τα πιο ωραία σημεία στην Δρέσδη”

το κάστρο στην Δρέσδη

“Αν και Δεκέμβρης, μας έκανε πολύ καλό καιρό!”

Residenzschloss – Το κάστρο της Δρέσδης

Στο κέντρο της πόλης και σε πολύ μικρή απόσταση από την όπερα, θα βρεις το κάστρο της Δρέσδης, ή αλλιώς το Βασιλικό παλάτι. Το κάστρο αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης και κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία για πρίγκιπες και βασιλείς της Σαξονίας.

Σήμερα το κάστρο, λειτουργεί σαν παλάτι γεμάτο θησαυρούς και έργα τέχνης. Μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο σου από εδώ, το οποίο σου δίνει πρόσβαση στο Neues Grünes Gewölbe (το Νέο Πράσινο Θησαυροφυλάκιο), το Τουρκικό Επιμελητήριο, την Πτέρυγα Αναγέννησης και το Οπλοστάσιο. Αν θες να δεις την έκθεση Historisches Grünes Gewölbe θα πρέπει να αγοράσεις το εισιτήριο σου ξεχωριστά.

Brühl's Terrasse

Το Brühl’s Terrace είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος κατά μήκος του Έλβα και έχει τον χαρακτηρισμό «Μπαλκόνι της Ευρώπης» λόγω της θέσης τους και της θέας που έχει. Βρίσκεται στην παλιά πόλη βόρεια του Neumarkt ανάμεσα στις γέφυρες Augustusbrücke και Carolabrücke και έχει πολύ ωραία θέα ειδικά στο ηλιοβασίλεμα.

Τι να κάνω στην Δρέσδη

Πιες ένα ζεστό Gluhwein στο Striezelmarkt

Η Δρέσδη φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα Christmas market στον κόσμο και πραγματικά αξίζει να την επισκεφτείς τα Χριστούγεννα. Εδώ είδα για πρώτη φορά ένα μεσαιωνικό Christmas market το οποίο ήταν πολύ μοναδικό και απολύτως θεματικό, καθώς τα παιχνίδια, οι πάγκοι, οι φορεσιές, ακόμα και τα πράγματα που πουλούσαν στα μαγαζάκια ήταν μεσαιωνικού χαρακτήρα. Επίσης, το κεντρικό τους Christmas market ήταν τόσο μεγάλο, που εύκολα κόντραρε εκείνα της Βιέννης.

Εδώ μπορείς να δεις τα καλύτερα Christmas market της Δρέσδης και τι μπορείς να κάνεις τα Χριστούγεννα εδώ.

ζευγάρι στο πάρκο της Βοημικής Ελβετίας στην Τσεχία

“Στο πάρκο της Βοημικής Ελβετίας μερικά χρόνια πριν”

Κάνε πεζοπορία στο Εθνικό πάρκο της Σαξονικής και Βοημικής Ελβετίας

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Δρέσδη, αν έχεις παραπάνω χρόνο, είναι να πας για πεζοπορία στο εθνικό πάρκο Σαξονικής και Βοημικής Ελβετίας.

Πρόκειται για ένα πάρκο που εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας και της Τσεχίας. Έτσι το κομμάτι που βρίσκεται από τη Γερμανική πλευρά ονομάζεται Σαξονική Ελβετία, ενώ αυτό που βρίσκεται από την πλευρά της Τσεχίας, ονομάζεται Βοημική Ελβετία.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια πολύ οικονομική μεταφορά στο εθνικό πάρκο της Σαξονικής Ελβετίας.

Πως θα μετακινηθώ στην Δρέσδη

Η Δρέσδη είναι σχετικά μικρή πόλη με όλα τα μέρη ενδιαφέροντος συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να την εξερευνήσετε είναι με τα πόδια.

Πως θα μετακινηθώ στη Δρέσδη με τη δημόσια συγκοινωνία

Η Δρέσδη διαθέτει ένα καλό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας που αποτελείται από λεωφορεία, τραμ, τρένα ακόμη και καραβάκια. Είναι όλα εύκολα στη χρήση και πολύ ακριβείς στους χρόνους – στη Γερμανία βρισκόμαστε άλλωστε. Όμως μετά τις 12 τα δρομολόγια είναι κάπως περιορισμένα.

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις αρκετά τα μέσα, αλλά να επισκεφτείς και μερικά από τα μουσεία της πόλης, τότε σίγουρα σε συμφέρει η κάρτα της Δρέσδης.

Extra tip: Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή DVB mobil απ’ όπου μπορείς να αγοράσεις τα εισιτήρια για τα μέσα.

Τι να φάω στη Δρέσδη

Dresdner handbrot

Το Dresdner handbrot αποτελεί μέρος της παραδοσιακής γερμανικής αρτοποιίας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, όπως τα Χριστούγεννα. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς της Δρέσδης και της Σαξονίας. Είναι ένα ψωμί παραδοσιακά γεμισμένο με μπέικον και τυρί και από πάνω sour cream. Μπορείς όμως να το βρεις και σε άλλες παραλλαγές όπως μανιτάρια κλπ. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, κι αν και κάπως ακριβό γι’ αυτό που είναι, όπου βρω το παίρνω πάντα!

Dresdner Christstollen

Το Stollen είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ, και η Δρέσδη είναι διάσημη για τη δική της εκδοχή. Περιέχει σταφίδες, ξηρούς καρπούς, ξύσμα λεμονιού, μπαχαρικά και συχνά γεμίζεται με μάρζιπαν. Η Γερμανική παραλλαγή του panettone θα έλεγα εγώ…

Το Dresdner handbrot στο Christmas market του Αμβούργου στο Rathaus

“Dresdner handbrot”

Dresdner Eierschecke

Είναι ένα είδος τσίζκεικ που προέρχεται από την περιοχή της Δρέσδης. Δεν είναι σαν τα παραδοσιακά τσιζκέικ που ξέρουμε, αλλά μοιάζει πιο πολύ σαν γαλατόπιτα. Είναι πολύ ωραίο και αξίζει να το δοκιμάσεις αν το βρεις κάπου.

Που να φάω στη Δρέσδη

Εμείς πήγαμε στη Δρέσδη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, επομένως τρώγαμε στις Χριστουγεννιάτικες αγορές και όχι σε μαγαζιά. Παρ’ όλα αυτά είπαμε να δοκιμάσουμε ένα μεσαιωνικό εστιατόριο καθώς το έχουμε ξανακάνει σε Βουδαπέστη και Βουκουρέστι και είναι ένα concept που μας αρέσει, αλλά αυτό ήταν διαφορετικό και όχι τόσο καλό.

Πήγαμε στο Sophienkeller im Taschenbergpalais, το οποίο δεν ήταν μεσαιωνικό παρά μόνο στη διακόσμηση. Ήταν ένα κανονικό εστιατόριο χωρίς κάποιο ιδιαίτερο φαγητό ή event. Το φαγητό ήταν μέτριο και αρκετά ακριβό γι’ αυτό που ήταν, γιατί όλα τα πιάτα φαινόντουσαν ότι ήταν μαζικής παραγωγής και ξαναζεσταμένα. Σαν χώρος αξίζει μόνο αν πας για μπίρα και κάτσεις στην κεντρική αίθουσα, γιατί αν σε βάλουν στο πλάι όπου ήμασταν κι εμείς, ούτε για μπίρα δεν αξίζει.

Που να μείνω στη Δρέσδη

Εμείς επισκεφτήκαμε τη Δρέσδη σε ένα road trip που κάναμε με τροχόσπιτο, οπότε δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ξενοδοχείο να σου προτείνω. Ωστόσο, θεωρώ πως τα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη θα είναι αρκετά πιο ακριβά από αυτά πιο έξω, και για πρώτη φορά θα σου πρότεινα να μείνεις λίγο πιο έξω από την πόλη έχοντας στο μυαλό σου ότι η συγκοινωνία είναι πολύ καλή.

Αν ταξιδεύεις κι εσύ με τροχόσπιτο, το camping που μείναμε ήταν σε εξαιρετική τοποθεσία και το πιο οικονομικό σε όλο το ταξίδι. Δεν είναι για σκηνές, παρά μόνο για τροχόσπιτα, γιατί δεν σου προσφέρει καμία παροχή παρά μόνο ηλεκτρικό ρεύμα. Έκανε 15€ η θέση, ανεξαιρέτως τα άτομα και 5€ το ηλεκτρικό ρεύμα για 24 ώρες.

o Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα καταλύματα στην Δρέσδη.

ζευγάρι κρατιέται χέρι χέρι και περπατάει σε δρόμο στη Δρέσδη

“Το αγαπημένο μου σημείο στη Δρέσδη”

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάω στη Δρέσδη

Η Δρέσδη είναι μια πόλη που μπορείς να την επισκεφτείς όλο το χρόνο, αλλά κάθε εποχή έχει άλλα να σου προσφέρει.

Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι μάλλον οι πιο ζεστοί μήνες για να επισκεφτείς την Δρέσδη. Ειδικά αν θες να κάνεις χαλαρές βόλτες στην πόλη και να απολαύσεις τα αξιοθέατα, αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή. Επίσης, τότε οι μέρες είναι αρκετά πιο μεγάλες και σου δίνουν το πλεονέκτημα να εξερευνήσεις περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη όμως, το Χειμώνα είναι ίσως η πιο τουριστική περίοδος για την Δρέσδη, καθώς φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα Christmas markets της Ευρώπης και έρχεται πολύς κόσμος απ’ όλο τον κόσμο.

Δες εδώ τα καλύτερα Christmas markets στη Δρέσδη.

Πόσες μέρες χρειάζομαι στη Δρέσδη

Πάντα το πόσος χρόνος χρειάζεται για να δεις μια πόλη εξαρτάται αποκλειστικά από το δικό σου ρυθμό και πόσο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου. Παρ’ όλα αυτά εγώ θα πρότεινα δύο γεμάτες μέρες στη Δρέσδη – ειδικά αν είναι Χριστούγεννα – για να δεις όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και τις αγορές.

Ωστόσο αν θες να επισκεφτείς και την Βοημική Ελβετία θα πρέπει να προσθέσεις άλλη μια μέρα στο πρόγραμμά σου.

Budget

Η Δρέσδη είναι μία σχετικά οικονομική πόλη για Γερμανία.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 161€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο των 30 λεπτών κάνει 3,00€ και το ημερήσιο εισιτήριο 8,00€. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  100€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 10,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο τέλεια όσο πέρασα κι εγώ στην Δρέσδη. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε

Άλλες χρήσιμες συμβουλές

Οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα περισσότερα καταστήματα, αλλά όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μετρητά και δεν είναι ασυνήθιστο τα μετρητά να χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα στάθμευσης και εισιτηρίων, σε καφετέριες και παρόμοια.
Ξύπνα νωρίς για να είσαι από τους πρώτους σε ένα αξιοθέατο αν θέλεις να αποφύγεις τις μεγάλες ουρές την υψηλή περίοδο.
Το νερό της βρύσης πίνεται.
Περπάτα, περπάτα και περπάτα λίγο ακόμα . Το περπάτημα στη Δρέσδη είναι δωρεάν και εύκολο λόγω των μικρών αποστάσεων.


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα