Η Σόφια από ψηλά

Σόφια: ένας υποτιμημένος προορισμός που συνδυάζει την πλούσια ιστορία, τη γαστρονομία και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η Σόφια βρίσκεται στην καρδιά της Βαλκανικής χερσονήσου και είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα μέρος που σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις. Από μοναδικές ιστορικές περιοχές και εκπληκτικές εκδρομές εκτός πόλης, έως γαστρονομικές απολαύσεις, η Σόφια έχει κάτι για κάθε τύπο ταξιδιώτη.

Σε αυτό το ποστ, θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν από την επίσκεψη σου στη Σόφια, καθώς και μερικές προσωπικές μου συστάσεις για το πώς να απολαύσεις την πόλη στο έπακρο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Βουλγαρικά 🇧🇬

a Νόμισμα: Λεβ (BGN)

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Βουλγαρία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω στη Σόφια

Ο καθεδρικός ναός του Alexander Nevsky

Ο καθεδρικός του Alexander Nevsky είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης και ο μεγαλύτερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός στα Βαλκάνια. Χτισμένος σε νεοβυζαντινό στυλ το 1912, ο ναός φτάνει μέχρι 53 μέτρα.

Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν, αλλά η λήψη φωτογραφιών κοστίζει 10 λέβα. Εδώ μπορείς να κλείσεις έναν ηχητικό οδηγό για το ναό που είναι και στα Ελληνικά.

Ερείπια από τη ρωμαϊκή περίοδο

Γύρω στον 1ο αιώνα, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέλαβε μια περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, τη σημερινή Βουλγαρία και έχτισαν την πόλη Σέρδικα, που είναι η σημερινή Σόφια.

Καθώς η Σόφια χτίστηκε πάνω στα Ρωμαϊκά ερείπια, σε διάφορα σημεία της πόλης, μπορείς να δεις πολλά αρχαιολογικά ερείπια.

ο ναός Alexander Nevsky στη Σόφια στη Βουλγαρία

“Ο ναός είναι πραγματικά τεράστιος”

τα πρωήν λουτρά της Σόφιας που τώρα είναι μουσείο

“Το μουσείο φυσικής ιστορίας”

Τα πρώην λουτρά της Σόφιας

Γνωστό ως τα κεντρικά ορυκτά λουτρά της Σόφιας, αυτό κάποτε ήταν από τα κύρια σημεία συνάντησης για τους ντόπιους.

Σήμερα, αυτό το ιστορικό κτήριο φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας της Σόφιας , το οποίο έχει έναν ΤΟΝΟ ιστορίας, καθώς η Σόφια είναι μια τόσο παλιά πόλη. Θα βρεις εκθέματα για την προϊστορία, την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Διάφορα ιστορικά μνημεία στη Σόφια

Καθώς θα περπατάς στη Σόφια, θα παρατηρήσεις πολλά αγάλματα και μνημεία σε όλη την πόλη. Σημειώστε αυτά:

Το Άγαλμα της Σόφιας το 24 πόδια χάλκινο και χάλκινο άγαλμα είναι το σύμβολο της πρωτεύουσας

Μνημείο του Τσάρου Απελευθερωτή ένα μνημείο ιππασίας που χτίστηκε για να τιμήσει τον Ρώσο αυτοκράτορα Αλέξανδρο Β’

Eagles’ Bridge η γέφυρα συμβολίζει την ανατολική είσοδο στην αρχαία πόλη

Lions’ Bridge τέσσερα χάλκινα γλυπτά λιονταριού κατασκευάστηκαν για να τιμήσουν τον ηρωικό θάνατο τεσσάρων βιβλιοπωλών

Το Μνημείο των Γιατρών χτίστηκε για να θυμηθεί τους 531 Ρώσους γιατρούς που έπεσαν στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο που απελευθέρωσε τη Βουλγαρία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Μνημείο του Stefan Stambolov ένα σύγχρονο άγαλμα προτομής για να τιμήσει τον Stefan Nikolov Stambolov, έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Βουλγαρίας

Ρωμαϊκό Τείχος ένα παλιό τείχος που είναι μέρος ενός ισλαμικού θρησκευτικού κτηρίου του 17ου αιώνα

άγαλμα έξω από την Art gallery στα Σόφια και κορίτσι του κρατάει το δάχτυλο

“Λένε πως αν πιάσεις το δάχτυλο του αγάλματος έξω από την Art galery θα έχεις καλή τύχη”

Τι να κάνω στη Σόφια

Κάνε δωρεάν ξενάγηση με τα πόδια

Το καλύτερο πράγμα είναι να γνωρίζεις την πόλη μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου. Γι’ αυτό αξίζει να κάνεις τη δωρεάν ξενάγηση με τα πόδια που γίνεται στη Σόφια.

Η Free Sofia Tour είναι μια περιήγηση 2 ωρών με τα πόδια που διοργανώνεται από το 365 Association. Οι αγγλικές περιηγήσεις στα αξιοθέατα συναντώνται στο Παλάτι της Δικαιοσύνης στις 11 π.μ., 2 μ.μ. και 6 μ.μ. Δεν χρειάζεται να κάνεις κράτηση για αυτήν την περιήγηση στην αρχαία πόλη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εμφανιστείς τη συγκεκριμένη ώρα έναρξης.

Αν δεν σε βολεύουν οι ώρες του δωρεάν tour μπορείς να κλείσεις από εδώ, ένα πολύ οικονομικό tour στη Σόφια.

Κάνε ένα δωρεάν food tour στα Σόφια

Η άλλη δωρεάν περιήγηση με τα πόδια – και η πιο ενδιαφέρον για μένα – είναι η περιήγηση Balkan Bites Free Food . Ετοιμάσου να δοκιμάσεις παραδοσιακά βουλγαρικά φαγητά, όπως ταράτο, μεκίτζα και ρακιά. Η ομάδα συναντιέται στις 2 μ.μ. στο Crystal Garden και πρέπει να κάνεις κράτηση της θέσης σου εκ των προτέρων.

Extra tip: Όπως σε όλες τις δωρεάν ξεναγήσεις, καλό είναι να αφήσεις στο τέλος κάποιο φιλοδώρημα στον ξεναγό. Αυτό βοηθάει στο να συνεχίσει να γίνεται αυτό το tour.

μικρό μαγαζάκι πάνω στο πεζοδρόμιο, που ο πωλητής στέκεται πίσω από ένα τζάμι κάτω από το έδαφος και πρέπει να σκύψεις για να ψωνίσεις

“Είναι πολλά, σίγουρα θα βρεις ένα”

Ψώνισε από ένα κατάστημα Klek στο κέντρο της πόλης

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που μπορείς να βρεις στη Σόφια είναι τα Klek. Τα Klek shops είναι σαν υπόγεια μαγαζάκια που η βιτρίνα τους φτάνει κάτω από το γόνατο και πρέπει να σκύψεις για να αγοράσεις αυτό που θες.

Τα κλεκ είναι γνωστά έτσι, γιατί κλελ σημαίνει γόνατο. Αυτά τα μαγαζάκια εμφανίστηκαν στη Σόφια μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία, όπου πολλοί ντόπιοι μπορούσαν πλέον να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Σήμερα, μόνο λίγα από αυτά τα καταστήματα βρίσκονται γύρω από το κέντρο της πόλης, αλλά δεν θα δυσκολευτείς να βρεις έστω και ένα.

Περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο, Vitosha Boulevard

Η Vitosha Boulevard είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος στα Σόφια και έχει μήκος 2,7 χλμ.. Εδώ θα βρεις πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ. Αν και η περιοχή είναι λίγο τουριστική μπορείς να βρεις άλλα μαγαζιά, λιγότερο τουριστικά στους κάθετους δρόμους στη λεωφόρο Vitosha.

Πιες δωρεάν μεταλλικό νερό πηγής από τις βρύσες

Δίπλα από το μουσείο ιστορίας της Σόφιας θα βρεις 42 μεταλλικές πηγές με νερό, που ρέει με 500 λίτρα το δευτερόλεπτο. Το νερό που βγαίνει από αυτές τις πηγές είναι στους 37 βαθμούς και γι’ αυτό πολύ ντόπιοι το παίρνουν σπίτι τους για να κάνουν μπάνιο, αλλά και για να το πίνουν.

Επισκέψου διαφορετικούς χώρους λατρείας στα Σόφια

Τα Σόφια είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη όπου συνυπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές θρησκείες. Ενώ κοιτάς για άλλα αξιοθέατα στην πόλη μην χάσεις αυτά τα αξιόλογα θρησκευτικά κτήρια:

Εκκλησία Sveta Nedelya μια διατηρημένη ανατολική ορθόδοξη εκκλησία στο βόρειο άκρο της λεωφόρου Vitosha.

Εκκλησία Sveti Sedmochislenitsi χτίστηκε ως οθωμανικό τζαμί και στη συνέχεια μετατράπηκε σε βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία.

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού γνωστή και ως Ρωσική Εκκλησία.

Τζαμί Banya Bashi το μόνο λειτουργικό τζαμί στη Σόφια και είναι χτισμένο πάνω από φυσικά ιαματικά λουτρά.

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας υπάρχει ένα υπόγειο μουσείο στην παλαιότερη εκκλησία της Σόφιας.

Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Ροτόντας δείτε τοιχογραφίες μέσα στη ροτόντα από κόκκινο τούβλο του 4ου αιώνα. Αυτό είναι το παλαιότερο διατηρητέο ​​κτήριο στη Σόφια.

Συναγωγή της Σόφιας η μεγαλύτερη συναγωγή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

η ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σόφια

“Η Ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου”

Πως θα μετακινηθώ στη Σόφια

Ο καλύτερος τρόπος για να δεις τη Σόφια είναι με τα πόδια. Ωστόσο ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δεις αξιοθέατα που βρίσκονται εκτός πόλης είναι με το μετρό, το τραμ ή το λεωφορείο.

Πόσο κοστίζει το εισιτήριο για τα μέσα στη Σόφια;

Το εισιτήριο της μονής διαδρομής για το λεωφορείο και το μετρό κοστίζει 1,6 λέβα. Ωστόσο μπορείς να βγάλεις ένα ημερήσιο εισιτήριο με 4 λέβα για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Extra tip: Για να ενεργοποιήσεις το ημερήσιο εισιτήριο στο μετρό αρκεί να το σκανάρεις στις μπάρες στην αρχή. Στο λεωφορείο δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.

Τα εισιτήρια μπορείς να τα αγοράσεις από το σημεία πώλησης στο σταθμό του μετρό. Αν όμως θέλεις να πληρώσεις με κάρτα, αρκεί απλά να σκανάρεις την κάρτα σου στις μπάρες, όπως στο Λονδίνο.

Τι να φάω στη Σόφια

Πολλά βουλγαρικά φαγητά είναι σαν μια παραλλαγή παραδοσιακών πιάτων της Ελλάδας ή η Τουρκίας. Η Βουλγαρία φημίζεται ιδιαίτερα για το κρασί και τις ντομάτες της και είναι μια χώρα που καταναλώνει πολύ κρέας. Εδώ είναι μερικά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου στη Σόφια.

Σαλάτα Shopska Παρόμοια με την χωριάτικη, αλλά με βουλγαρικό τυρί και όχι φέτα. Έχει ντομάτες, αγγούρι, ελιές, λευκό τυρί και μαϊντανό.
Σούπα Tarator Αυτή η κρύα σούπα είναι με βάση το γιαούρτι και είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό πριν φας το μεσημεριανό σου γεύμα.
Mish mash  Μια επιλογή φιλική για χορτοφάγους! Το Mish Mash έχει καλύτερη γεύση από ό,τι ακούγεται και προσφέρεται σε πολλά παραδοσιακά εστιατόρια.
Mekitza είναι τηγανιτό ψωμί με μαρμελάδα και κρέμα τυριού που συνηθίζουν να το τρώνε για πρωινό.

Που να φάω στη Σόφια πρωινό

Εμείς πήγαμε στο καφέ Altruist – Urban Coffee Shop & Bakery και προς έκπληξή μας είχε freddo espresso που μας είχε λείψει καθώς και ελληνική τυρόπιτα! Ήταν το καλύτερο πρωινό που είχα εδώ και πολύ καιρό. – Δυστυχώς όταν μένεις στο εξωτερικό σου λείπουν κάποια τόσο απλά πράγματα. – Πρέπει όμως να δοκιμάσεις και την «Βουλγάρικη τυρόπιτα», την οποία την έλεγαν Home-made Bulgarian Banitza. Για δύο καφεδάκια και τις τυρόπιτες πληρώσαμε 14,90 λέβα (περίπου 8€).

Που να φάω στη Σόφια μεσημεριανό

Ένα από τα καλύτερα μέρη για παραδοσιακό βουλγαρικό φαγητό είναι σε ένα mehana . Σημαίνει ταβέρνα στα βουλγαρικά και είναι τυπικά διακοσμημένο με φολκλόρ διακόσμηση.

Εμείς επισκεφτήκαμε την ταβέρνα Hadjidragana και δοκιμάστε αυθεντικό βουλγαρικό φαγητό σε ένα κελάρι με παραδοσιακή διακόσμηση και έπιπλα από τον 18ο αιώνα. Αν και φαίνεται κάπως τουριστικό, ήταν αρκετά γευστικό και οι τιμές τίμίες. Για δύο πιάτα (τεράστια) μια μπύρα και ένα νερό πληρώσαμε 67 λέβα (περίπου 35€).

Από Πέμπτη έως Κυριακή έχει και live μουσική από τις 8 μ.μ.

άντρας σε παραδοσιακό εστιατόριο στη Σόφια κρατάει μαχαίρι και πιρούνι στα χέρια και περιμένει φαγητό

“Μάλλον θα παλέψουμε...”

Που να μείνω στη Σόφια

Θα σου πρότεινα να βρεις ένα ξενοδοχείο στο κέντρο ή κατά μήκος της λεωφόρου Vitosha. Αλλιώς μπορείς να κοιτάξεις και τις γειτονιές Obrishte και Yavorov, στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης.

Ιδανική εποχή για να επισκεφτώ τη Σόφια

Νομίζω ότι η Σόφια είναι σαν την Αθήνα. Ιδανική για όλες τις εποχές, αλλά η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι οι καλύτεροι μήνες για να την επισκεφτείς. Εμείς πήγαμε τον Αύγουστο και ήταν πολύ ήσυχη – σίγουρα δεν είναι το καλύτερο μέρος για να βρίσκεσαι τον Αύγουστο.

Πόσες μέρες χρειάζομαι στη Σόφια

Τα Σόφια δεν έχουν και πολλά αξιοθέατα για να δεις, είναι πιο πολύ για το vibe της πόλης και να το ζήσεις σαν ντόπιος. Κατά τη γνώμη μου είναι ο τέλειος προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή ή για ένα Σαββατοκύριακο.

μέσα στο ναό του Alexander Nevsky

“Ο ναός Alexander Nevsky από μέσα”

Ημερήσιες εκδρομές από τη Σόφια

Λόγω της τέλειας τοποθεσίας της πόλης, υπάρχουν πολλές μοναδικές ημερήσιες εκδρομές που μπορείς να κάνεις.

Πλοβντιβ ή Φιλιππούπολη

Η Φιλιππούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και σύμφωνα με τον Μπιλ η ωραιότερη (εγώ δεν έχω πάει). Απέχει 149 χλμ. από τη Σόφια και αποτελεί την τέλεια ημερήσια εκδρομή από τη Σόφια, αφού είσαι εκεί σε λιγότερο από δύο ώρες.

Το Μοναστήρι της Ρίλα

Το μοναστήρι της Ρίλα είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Σε μόλης 117 χλμ. από τη Σόφια μπορείς να απολαύσεις μια μοναδική ολοήμερη εκδρομή σε αυτό το μοναστήρι.

Νις Σερβία

Άλλος ένα καλός προορισμός για ημερήσια εκδρομή από τη Σόφια είναι το Νις στη Σερβία. Μπορείς να βρίσκεσαι εκεί σε λιγότερο από 2,5 ώρες και με αυτή την εκδρομή μπορείς θα έχεις και τα εισιτήρια εισόδου για τα αξιοθέατα.

Σκόπια – βόρεια Μακεδονία

Λόγω της θέσης της Σόφια, μια ωραία ημερήσια εκδρομή μπορεί να είναι στα Σκόπια στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή εδώ η οργανωμένη εκδρομή, μπορεί να είναι μια καλή λύση καθώς στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα εισιτήρια σε όλα τα αξιοθέατα.

Budget

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 103€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο κοστίζει 1,60 λέβα και το ημερήσιο 4 λέβα. Εναλλακτικά μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 30€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 10,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις Sim από το αεροδρόμιο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Για κάποιο λόγο όλα τα μενού λένε το βάρος του πιάτου σου σε γραμμάρια. Αχρείαστο, αλλά και κάπως διασκεδαστικό.
Το κούνημα του κεφαλιού δεξιά και αριστερά σημαίνει «ναι».
Εμείς αφήσαμε τις βαλίτσες μας στο Lockers Sofia, το οποίο ήταν έξω από το σταθμό του μετρό που σε πήγαινε κατευθείαν αεροδρόμιο και πληρώσαμε 15 λέβα (περίπου 8€) για 2 ντουλάπια.
Οι ημερήσιες κάρτες για τα ΜΜΜ δεν ισχύουν για νυχτερινή μεταφορά, το ίδιο και οι κάρτες τριών ημερών.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στην Σόφια. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα