Η πόλη αυτή κάποτε ονομαζόταν Gerasa (Jerash είναι το αραβοποιημένο όνομα) ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο για να τοποθετήσει, γέρους στρατιωτικούς Μακεδόνες. Ωστόσο μόλις έφτασαν οι Ρωμαίοι το 63 π.Χ. η πόλη άρχισε να γνωρίζει άνθιση και έφτασε στο ζενίθ της στα τέλη του δεύτερου αιώνα, καθώς οι οδικές συνδέσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων στα ανατολικά οδήγησαν σε εμπόριο και φορολογία, πλούτο και επέκταση.
Όμως όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις πόλεις, το 615μ.Χ. εισέβαλαν οι Πέρσες και στη συνέχεια κατακτήθηκαν το 636μ.Χ. από τις μουσουλμανικές δυνάμεις. Ένας καταστροφικός σεισμός το 749μ.Χ. ήρθε για να αφανίσει την πόλη για πολλά χρόνια.
Στις αρχές του 19ου αιώνα κάτι Ευρωπαίοι ερευνητές ανακάλυψαν την Γέρασα και άρχισαν την σχολαστική αναστήλωσή τους, η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Αραβικά 🇯🇴
Νόμισμα: Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)
Έγγραφα: Διαβατήριο
Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις τοπική Sim ή e-Sim από εδώ
Αν θες να γνωρίσεις την Ιορδανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Πως να πας στην Γέρασα, την αρχαία Ελληνική πόλη της Ιορδανίας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πας στην Γέρασα και ο πιο εύκολος είναι να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο και να πας μόνος σου. Σε περίπτωση όμως που σε ανησυχεί η οδήγηση στην Ιορδανία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που δεν την απαιτούν.
Δημόσια συγκοινωνία
Αν και η δημόσια συγκοινωνία στην Ιορδανία είναι κάπως περιορισμένη, για την Γέρασα υπάρχουν πολλά δρομολόγια που αναχωρούν όλη τη μέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα λεωφορεία αναχωρούν από τον σταθμό Tabarbour, βόρεια της πόλης και το ταξίδι διαρκεί 30 – 50 λεπτά ανάλογα με την κίνηση. Επίσης, το εισιτήριο κοστίζει 1 JOD και δεν μπορείς να το αγοράσεις online.
“Η αψίδα του Αδριανού”
Οργανωμένη εκδρομή από το Αμμάν
Οι περισσότερες οργανωμένες εκδρομές από το Αμμάν για την Γέρασα – όπως αυτή εδώ – περιλαμβάνουν στάση στο κάστρο Ajloun, ένα κάστρο του 12ου αιώνα και στο Umm Qais.
Αν όμως είναι να κλείσεις μια οργανωμένη εκδρομή για την Γέρασα θα σου πρότεινα να κοιτάξεις να έχει και ξεναγό – όπως αυτή εδώ.
“Η οβάλ πλατεία”
Ταξί
Ένας άλλος τρόπος για να επισκεφτείς την Γέρασα είναι με ένα ιδιωτικό ταξί, το οποίο θα σε περιμένει απ’ εξω καθ’ όλη τη διάρκεια της εξερεύνησης σου. Οι τιμές είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με το πόσο καλός είσαι στα παζάρια, αλλά μην περιμένεις να δώσεις κάτω από 40 JOD.
Extra tip: Αν σε ενδιαφέρει αυτός ο τρόπος, μπορείς να βρεις ταξί που κάνουν αυτό το δρομολόγιο έξω από το αμφιθέατρο και έξω από την Ακρόπολη του Αμμάν.
Πόσο κοστίζει το εισιτήριο για την Γέρασα;
Το εισιτήριο εισόδου για την Γέρασα κοστίζει 12 JOD ανά άτομο και μπορείς να το αγοράσεις κατά την άφιξή σου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Αν όμως έχεις αγοράσει το Jordan pass, το εισιτήριο για την Γέρασα περιλαμβάνεται και είναι εντελώς δωρεάν.
Ωράριο λειτουργίας: Από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός 8:00 – 16:00. Από Απρίλιο μέχρι Μάιο 8:00 – 17:30 και από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο 8:00 – 18:30. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού όμως το ωράριο λειτουργίας αλλάζει και είναι ανοιχτά 9:00 – 17:00.
Πόσο χρόνο χρειάζομαι για να εξερευνήσω την Γέρασα;
Το πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να εξερευνήσεις την αρχαία Ελληνική πόλη, εξαρτάται από το πόσο ενδιαφέρον έχεις για τα αρχαιολογικά ερείπια και τον τρόπο με τον οποίο την επισκέπτεσαι. Τι εννοώ με αυτό: Αν επισκέπτεσαι την Γέρασα με ένα γκρουπ ημερήσια εκδρομής, πιθανόν να μην έχεις αρκετό χρόνο μεταξύ της άφιξης και της αναχώρησης. Αν όμως πας μόνος σου, θα χρειαστείς 3 – 4 ώρες και πάλι μπορεί να μην τα δεις όλα. Εμείς μείναμε στην Γέρασα για 3,5 ώρες και φτάσαμε μέχρι τη μέση. Ο ήλιος μας κούρασε πολύ και θέλαμε απλά να επιστρέψουμε.
“Κάπου στα ερείπια της Γέρασας”
Τι πρέπει να δω στην Γέρασα;
Υπάρχει μια κυκλική διαδρομή που μπορείς να κάνεις στην Γέρασα, όμως έτσι θα προσπεράσεις κάποια από τα κύρια αξιοθέατα, γι’ αυτό θα σου πρότεινα να προσθέσεις και τα παρακάτω στο πρόγραμμά σου.
Αψίδα του Αδριανού
Είναι η πύλη από την οποία θα εισέλθεις στην πόλη, χτισμένη το 129 μ.Χ. η αψίδα έχει ύψος 21 μέτρα και είναι περίπλοκα διακοσμημένη. Χτίστηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Ανδριανού και είχε σκοπό να είναι η πύλη μιας νέας συνοικίας κατά μήκος του δρόμου προς το Αμμάν. Γι’ αυτό αυτή η πύλη βρίσκεται 500 μέτρα μακριά από τη Νότια πύλη και την υπόλοιπη πόλη.
Τον Ιππόδρομο
Όπως πας για τη Νότια πύλη θα περάσεις από τον Ιππόδρομο που χτίστηκε μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα και είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί έως και 15.000 θεατές.
Την Οβάλ πλατεία
Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Γέρασας είναι η Οβάλ πλατεία (Oval forum), η οποία παραμένει ακόμα καλοδιατηρημένη, με πολλές αυθεντικές κολώνες που φτάνουν τα 8 μέτρα ύψος.
Το νότιο θέατρο
Χτισμένο το 90 μ.Χ. αυτή η τεράστια διώροφη κατασκευή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 3.00 θεατές. Γνώμονας αυτής της κατασκευής ήταν η βελτιωμένη ακουστική, επιτρέποντας σε ένα μόνο ηχείο στο κέντρο του ορόφου να κούγεται σε όλο τον όροφο.
Extra tip: Μπαίνοντας στο θέατρο μπορεί να συναντήσεις ένα δύο άτομα να παίζουν γκάιντα. Μην σου φανεί περίεργο, είναι ένα παράδειγμα της παράδοσης της γκάιντας της Ιορδανίας που χρονολογείται από την περίοδο της Βρετανικής αποικιοκρατίας. Επίσης, είναι μια εξαιρετική επίδειξη της απίστευτης ακουστικής του θεάτρου.
Το ιερό της Αρτέμιδος
Αυτός ο ναός είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός στην Γέρασα. Χτισμένο από τα μέσα μέχρι τα τέλη του 2ου αιώνα, αυτός ο ναός είναι αφιερωμένος στην Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού. Αξιοσημείωτο είναι ότι έντεκα από τους δώδεκα κορινθιακούς κίονες που περιβάλουν την εξέδρα του ναού παραμένουν ακόμα όρθιοι.
“Ο Μπιλ ταίριαζε τόσο πολύ με το μέρος...”
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτώ την Γέρασα;
Εμείς επισκεφτήκαμε την Ιορδανία την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη με την πρώτη του Οκτώβρη και σε όλες τις πόλεις ο καιρός ήταν ιδανικός προς ζεστός.
Που να μείνω στη Γέρασα
Εκτός κι αν έχεις πολλές μέρες στην Ιορδανία, δεν θα σου πρότεινα να μείνεις στη Γέρασα. Αυτή η πόλη αποτελεί την τέλεια, ημερήσια εκδρομή από το Αμμάν, αλλά μπορεί να είναι και η αφετηρία για ένα road trip στην Ιορδανία, όπως ήταν για μας.
Ανακάλυψε όλα τα καταλύματα στην Γέρασα.
Αξίζει να επισκεφτώ τη Γέρασα;
Αν δεν είσαι λάτρης της ιστορίας και το αρχαίων ερειπίων, πραγματικά δεν ξέρω ποια είναι η σωστή απάντηση. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι μια επίσκεψη σε αυτήν αξίζει, αλλά δεν το μετάνιωσα κιόλας που την επισκέφτηκα. Αν μπορούσα όμως να την ανταλλάξω με canyoning στο Wadi Mujib θα το έκανα – το αναφέρω γιατί είμασταν ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές για εκείνη τη μέρα και επιλέξαμε την επίσκεψη στη Γέρασα.
Budget

ΜΜΜ: Το κόστος των εισιτηρίων θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που θες να πας. Εναλλακτικά μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.
Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 30€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.
Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 10,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.
Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις Sim από το αεροδρόμιο.
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!