το θυσαυροφυλάκειο στην Πέτρα και μπροστά του κάτι καμήλες

Αν ετοιμάζεις το ταξίδι σου στην Ιορδανία τότε πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε αυτό το post για το Jordan pass.

Είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για το ταξίδι σου και σε αυτό το post θα βρεις πως να το αποκτήσεις, τι περιλαμβάνει, πόσο κοστίζει και αν αξίζει το κόστος του.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Αραβικά 🇯🇴

a Νόμισμα: Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις τοπική Sim ή e-Sim από εδώ

Αν θες να γνωρίσεις την Ιορδανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τι είναι το Jordan pass;

Το Jordan pass είναι ένα ενιαίο πακέτο για όσους θέλουν να επισκεφτούν την Ιορδανία για πάνω από τρεις μέρες. Το επίσημο συμβούλιο τουρισμού της Ιορδανίας έφτιαξε αυτό το πάσο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισιτήρια 40 αξιοθέατων της χώρας και τα τέλη για την βίζα.

Το Jordan Pass δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους επισκέπτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταξίδι τους, ενώ εξοικονομούν χρήματα και ταξιδεύουν πιο αποτελεσματικά.

Το Jordan Pass έρχεται σε μορφή ηλεκτρονικού εγγράφου, αλλά μπορείς και να το εκτυπώσεις καθώς έχει πάνω του QR code.

Extra tip: Αν και δεν αντιμετωπίσαμε κάπου πρόβλημα με το ηλεκτρονικό πάσο, εγώ θα σου πρότεινα να το εκτυπώσεις τουλάχιστον μία φορά και να το έχεις μαζί σου.

ψηφιακό έντυπο Jordan pass

“Ένα παράδειγμα του Jordan pass”

Πόσο κοστίζει το Jordan pass;

Το Jordan Pass παραδόξως έχει σταθερή τιμή για όσες μέρες κι αν θες να επισκεφτείς την Ιορδανία. Αλλάζει όμως ανάλογα με το πόσες μέρες θες να περάσεις στην Πέτρα.

Jordan Wanderer

Πρόσβαση μίας ημέρας στην Πέτρα 70 JOD (περίπου 94€)

Jordan Explorer

Πρόσβαση δύο ημερών στο Petra 75 JOD (περίπου 100€)

Jordan Expert

Τριήμερη πρόσβαση στο Petra 80 JOD (περίπου 107€)

Εμείς είχαμε πολύ αυστηρό πρόγραμμα και όχι πολλές μέρες στη διάθεσή μας έτσι κλείσαμε το Jordan Wanderer, αλλά τελικά μάλλον έπρεπε να είχαμε κλείσει το Jordan explorer. Η διαφορά στην τιμή ήταν μικρή και τελικά ίσως είχαμε ένα ακόμα πρωινό για να μπούμε στην Πέτρα.

Extra tip: Αν σκοπεύεις να περάσεις λιγότερες από τρεις διανυκτερεύσεις στην Ιορδανία, θα χρεωθείς με το αρχικό τέλος εισόδου στη βίζα που είναι 40 JOD (περίπου 54€) όταν φύγεις από τη χώρα.

κορίτσι κάθεται σε αρχαίο αμφιθέατρο

“Το αρχαίο αμφιθέατρο του Αμμάν”

Τι περιλαμβάνεται στο Jordan pass;

Στο Jordan pass περιλαμβάνεται μία δωρεάν είσοδος σε 40 αξιοθέατα της χώρας, όπως το Ακρόπολη του Αμμάν, η Πέτρα, το Τζεράς, το Κάστρο Ατζλούν, το Ουμ Κάις, το Κασρ Αλ-Αζράκ, το Γουάντι Ραμ κ.λπ. Μπορείς να τα δεις πιο αναλυτικά εδώ.

Τα τέλη της τουριστικής βίζας εφόσον μείνεις πάνω από τρία βράδια στην Ιορδανία.

Μπορείς να το αγοράσεις έως και 12 μήνες πριν να επισκεφτείς την Ιορδανία, αλλά να ξέρεις ότι θα λήξει αυτόματα δύο βδομάδες μετά την ενεργοποίησή του.

Με το Jordan pass μπορείς να μείνεις στην Ιορδανία έως και 30 ημέρες, αλλά τα τέλη εισόδου στα αξιοθέατα που περιλαμβάνονται ισχύουν μόνο για 2 εβδομάδες από την ενεργοποίηση του πάσου.

Extra tip: Εάν έχεις σκοπό να περάσεις λιγότερες από τρεις νύχτες στην Ιορδανία θα χρεωθείς με τα τέλη της βίζας (40 JOD) κατά την έξοδό σου στο αεροδρόμιο.

Πότε και πως ενεργοποιείται το Jordan Pass

Το Jordan pass ενεργοποιείται μόλις σου το σκανάρουν στο αεροδρόμιο.

Extra tip: Έλεγξε από πριν ποια αξιοθέατα από αυτά που θες να δεις συμπεριλαμβάνονται στο Jordan pass και όχι αφού πληρώσεις το εισιτήριο. Δεν θα σου επιστραφούν ποτέ τα χρήματα.

Extra tip2: Να έχεις πάντα μαζί σου το διαβατήριο σου! Σε πολλά αξιοθέατα ενδέχεται να σου ζητήσουν πέρα από το Jordan Pass και το διαβατήριο σου για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία σου.

Τι δεν περιλαμβάνεται στο Jordan pass;

Αν και δεν νομίζω ότι θα θες να δεις και πολλά από τα αξιοθέατα που δεν περιλαμβάνονται στο Jordan pass, εδώ είναι κάποια μέρη που δεν έχεις δωρεάν πρόσβαση με το πάσο σου:

Petra by night

Αν θες να παρακολουθήσεις το Petra by night (που κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει), θα πρέπει να πληρώσεις έξτρα 17 JOD (περίπου 23€).

Ο χάρτης της Μάνταμπα

Ο χάρτης της Μάνταμπα κοστίζει 3 JOD έξτρα.

Bethany Beyond the Jordan

Αν και το Bethany Beyond the Jordan δεν περιλαμβάνεται στο Jordan pass, πολλές φορές σου δίνουν έκπτωση κατά την αγορά του πάσου και από 12 JOD κάνει 8 JOD.

Wadi Mujib

Το Wadi Mujib είναι το φαράγγι της Ιορδανίας και για ευνόητους λόγους δεν είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Όταν είναι όμως από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, δεν συμπεριλαμβάνεται στο Jordan pass και κοστίζει έξτρα 21 JOD (περίπου 28€).

Ημερήσια κάρτα Νεκράς Θάλασσας

Η ημερήσια κάρτα για την πλαζ της Νεκράς θάλασσας κοστίζει 16 JOD και δεν περιλαμβάνεται στο Jordan pass. Παρ’ όλα αυτά εγώ θα πρότεινα ή να περάσεις ένα βράδυ σε κάποιο από τα hotel της περιοχής με ιδιωτική παραλία ή να αγοράσεις ένα ολοήμερο πάσο κάποιου resort όπως κάναμε εμείς με το Hilton Dead Sea Resort & Spa.

Wadi Rum Tour

Μπορεί στο Jordan pass να συμπεριλαμβάνεται το τέλος άδειας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται τα tour στην έρημο. Όλα τα camp εκεί προσφέρουν, αλλά είναι κάπως πιο ακριβά απ’ ότι να τα κλείσεις εκ των προτέρων από εδώ.

Μπορώ να αγοράσω το Jordan pass από το αεροδρόμιο;

Σε αντίθεση με την τουριστική βίζα εισόδου στην Ιορδανία, δεν μπορείς να αγοράσεις το Jordan pass από το αεροδρόμιο. Είναι όμως πάρα πολύ εύκολο να το αγοράσεις online.

Από που μπορώ να αγοράσω το Jordan pass;

Το Jordan pass μπορείς να το αγοράσεις μόνο ηλεκτρονικά από την επίσημη ιστοσελίδα.

Extra tip: Προσοχή γιατί υπάρχουν πολλές μη εγκεκριμένες ιστοσελίδες που το πουλάνε και πρόκειται για απάτες.

Πότε πρέπει να αγοράσω το Jordan pass;

Εμάς μας ήρθε αμέσως μετά την αγορά του στο email μας, αλλά επειδή λέει ότι μπορεί να πάρει και τρεις μέρες για να σου αποσταλεί, θα πρότεινα να το αγοράσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Extra tip: Κάπου διάβασα ότι πολλοί έχουν θέμα με την ολοκλήρωση της αγοράς και χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρουν. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και το αγοράσαμε με την πρώτη. Για να είσαι σίγουρος όμως, κάνε αργά και προσεκτικά βήματα και αν σου κολλήσει περίμενε λίγο μέχρι να ξαναπροσπαθήσεις, δεν θες να το αγοράσεις δύο και τρεις φορές.

ζευγάρι χορεύει σε αρχαία ερείπια στην Ιορδανία

“Στην αρχαία πόλη της Γέρασας”

Φτάνω στο αεροδρόμιο της Άκαμπα, χρειάζομαι βίζα;

Η Ιορδανία χωρίζει τις απαιτήσεις της για βίζα σε «χώρες με περιορισμούς» και «χώρες χωρίς περιορισμούς». Οι πολίτες της πρώτης κατηγορίας χρειάζονται προηγούμενη έγκριση και θεώρηση πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες της δεύτερης δεν χρειάζονται έγκριση και μπορούν απλώς να αγοράσουν τη θεώρηση κατά την άφιξή τους στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο.

Προτείνω να ελέγξεις σε ποια κατηγορία βρίσκεσαι πριν από το ταξίδι σου, εδώ.

Οι υπηκοότητες της δεύτερης κατηγορίας (χωρίς περιορισμούς) που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Άκαμπα King Hussein, θα απαλλαγούν αυτόματα από τα τέλη της βίζας για την Ιορδανία (μπορείς να το επιβεβαιώσεις εδώ και εδώ).

Ακόμα χρειάζεσαι βίζα για την Ιορδανία, αλλά θα σου την παρέχουν στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή σου δωρεάν! Αυτό οφείλεται στον χαρακτηρισμό της Άκαμπα ως Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Extra tip: Αν δεν χρειάζεσαι βίζα, δεν σε συμφέρει να αγοράσεις το Jordan pass! Αν αφαιρέσεις τα έξοδα της βίζας τότε τα υπόλοιπα έξοδα που σου μένουν για τα αξιοθέατα είναι αμελητέα και σε συμφέρει να τα αγοράζεις μεμονωμένα (εκτός κι αν θες να επισκεφτείς πάνω από 7 αξιοθέατα πέρα της Πέτρας και του Wadi Rum.

Extra tip2: Αν προσγειώνεσαι στο Queen Alia στο Αμμάν αλλά σκοπεύεις να πας στην Άκαμπα, μπορείς να το δηλώσεις και να μην πληρώσεις τα τέλη για την βίζα. Ωστόσο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, ότι πρέπει να φτάσεις εκεί μέσα σε 48 ώρες από την άφιξή σου και να πας να δηλωθείς στο γραφείο βίζας της ASEZA στην Άκαμπα. Σε περίπτωση που δεν το κάνεις θα πληρώσεις κανονικά τη βίζα συν ένα πρόστιμο 1,5 JOD για κάθε μέρα που δεν έχεις καταχωρηθεί (πηγή).

ζευγάρι στην έρημο της Ιορδανίας στο Wadi Rum

“Στο ηλιοβασίλεμα στο Wadi Rum”

Αξίζει να αγοράσω το Jordan pass;

Αν δεν φτάνεις στο αεροδρόμιο της Άκαμπα και αν δεν έχεις σκοπό να περάσεις τις μέρες σου εκεί, τότε σίγουρα αξίζει να αγοράσεις το Jordan pass, εφόσον χρειάζεσαι visa.

Αν κάνεις τα μαθηματικά θα δεις ότι τα τέλη της βίζας και το εισιτήριο για μια μέρα στην Πέτρα κοστίζουν 90 JOD ενώ το Jordan pass 70 JOD, άρα σίγουρα σε συμφέρει! Πόσο μάλλον αν θες να επισκεφτείς κανά δυο αξιοθέτατα στο Αμμάν, το Wadi Rum και την Γέρασα.

Επίσης, όταν πήγαμε εμείς, κατά την αγορά του Jordan Pass, μπορούσαμε να προσθέσουμε δωρεάν το Train Ride Adventure (Journey Through 1916) το οποίο κοστίζει 20 JOD (περίπου 27€) και ήταν μοναδική εμπειρία. Από τα καλύτερα πράγματα που κάναμε στην Ιορδανία!

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μην αγοράσεις τη βίζα πριν να αγοράσεις το Jordan pass γιατί θα χρειαστεί να την πληρώσεις και δεν σου επιστρέφονται τα χρήματα.
Να τσεκάρεις και δύο και τρεις φορές τα στοιχεία σου πάνω στο Jordan pass να είναι σωστά.
Άπαξ και το αγοράσεις δεν μπορείς ούτε να προσθέσεις ούτε να αφαιρέσεις κάτι από αυτό. Γι’ αυτό θα πρότεινα να αγοράσεις κατευθείαν το πάσο με τα 75JOD για δύο μέρες στην Πέτρα. Η διαφορά στην τιμή είναι πολύ μικρή και… better safe than sorry!

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην δυσκολευτείς με την αγορά του Jordan pass. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα