η πόλη του Ζαντάρ

Το να οργανώσει κανείς ταξίδι στην Κροατία είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά στο Ζαντάρ. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο και είναι δύσκολο να τις βρεις πριν επισκεφθείς την πόλη. Γι’ αυτό το λόγο παρακάτω θα βρεις όσα περισσότερα πράγματα μπόρεσα να συγκεντρώσω από τις διακοπές μου εκεί, ώστε να μπορέσεις με ευκολία να οργανώσεις το ταξίδι σου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ξεκίνησε το ταξίδι σου στο Ζαντάρ με μια περιήγηση με τα πόδια για να γνωρίσεις την πόλη – μπορείς να κάνεις κράτηση για την περιήγηση online εδώ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Κροάτικα 🇭🇷

a Νόμισμα: Κροάτικη Κορόνα kn

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Κροατία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω

Το Ζαντάρ είναι μια πόλη με πολλά αξιοθέατα και μεγάλη ιστορία μέσα στους αιώνες. Δυστυχώς εμείς δεν μπορέσαμε να τα επισκεφθούμε όλα, όμως τα κυριότερα είναι τα παρακάτω.

Η παλιά πόλη

Η παλιά πόλη του Ζαντάρ είναι χτισμένη σε μια χερσόνησο και περιβάλλεται από τείχη. Υπήρξε Ρωμαϊκή πόλη κατά το 48π.Χ. και τον 7ο αιώνα έγινε η Βυζαντινή πρωτεύουσα της Δαλματίας. Το 1202 κατά την 4η Σταυροφορία, η πόλη καταστράφηκε εντελώς από τους Βενετούς, οι οποίοι την κατέκτησαν ξανά τον 15ο αιώνα και έχτισαν τα τείχη και τις πύλες, τα οποία σήμερα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

στενά παλιάς πόλης Ζαντάρ

“Στενό της παλιάς πόλης του Ζαντάρ.”

Τα τείχη της παλιάς πόλης και οι πύλες

Σε μια βόλτα σου στο Ζαντάρ, σίγουρα θα παρατηρήσεις τα τεράστια τείχη που περικλείουν την παλιά πόλη. Δώσε τους λίγο χρόνο και εξερεύνησέ τα! Μπορείς να ανέβεις και να περπατήσεις στο μήκος αυτών ή απλώς να χαζέψεις την θέα που σου προσφέρουν. Το παλιότερο τμήμα αυτών χτίστηκε από τους Ρωμαίους, ενώ τα υπόλοιπα τμήματά του κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς.

Καλά διατηρημένες είναι επίσης, οι τέσσερις εναπομείνασες πύλες. Η πιο εντυπωσιακή και η πιο σημαντική είναι η Πύλη της Γης. Φτιάχτηκε από τους Ενετούς το 1543 σε αναγεννησιακό στυλ, και αποτελεί το καλύτερο σημείο πρόσβασης στην πόλη.

η πύλη των τειχών στο Ζαντάρ

“Η πύλη της Γης.”

Η πλατεία του λαού

Η πλατεία του λαού κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα και από τότε είναι το κέντρο της δημόσιας ζωής του Ζαντάρ. Γύρω από αυτήν μπορείς να βρεις παλιό φρουραρχείο της πόλης (1500) και την Αναγεννησιακή Λότζια της πόλης (1565).

η πλατεία του λαού στο Ζαντάρ

“Η πλατεία το λαού”

Η εκκλησία του St. Donat

Η εκκλησία του St. Donat είναι ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που βρέθηκαν στη Δαλματία. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και φημίζεται για το κυκλικό της σχήμα.

η εκκλησία του Ζαντάρ

“Η εκκλησία του St. Donatus”

Ήχοι της θάλασσας

Το sea organ εγκαταστάθηκε στην παραλία του Ζαντάρ το 2005 και από τότε αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο μουσικό όργανο που παίζεται από τα κύματα. Κάτω από τη μαρίνα υπάρχουν σωλήνες οι οποίες όταν γεμίζουν νερό βγάζουν ήχους σε διαφορετικούς τόνους.

το sea organ στο Ζαντάρ

“Το sea organ τη μέρα”

Χαιρετισμοί στον ήλιο

Κοντά στο Sea Organ θα βρεις και το Greeting to the sun. Είναι ένα κυκλικό ηλιακό πάνελ, που μετά τη δύση του ηλίου, εκπέμπει το φως που συγκέντρωσε όλη μέρα, σε διάφορα χρώματα.

“Το Greeting to the sun το βράδυ.”

Πως θα μετακινηθώ στο Ζαντάρ

Οι μετακινήσεις στο Ζαντάρ ίσως είναι αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο.

Λεωφορείο

Η χρήση των λεωφορείων στο Ζαντάρ είναι μια καλή λύση αν δεν θες να κάνεις πολλές μετακινήσεις και έχεις υπομονή. Τα δρομολόγια δεν είναι πάρα πολλά, ούτε και τα λεωφορεία. Αν όμως το ξενοδοχείο σου είναι στο κέντρο και θες να επισκέπτεσαι μόνο μια παραλία τη μέρα, τότε τα λεωφορεία είναι το ιδανικό μέσω μετακίνησης για σένα! Επίσης, άλλο ένα θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνεις εκδοτήρια εισιτηρίων, καθώς τα εισιτήρια τα βγάζεις από τον οδηγό πληρώνοντας μόνο με μετρητά.

Με τα πόδια

Αν επιλέξεις αυτό τον τρόπο μετακίνησης, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η ζέστη αφόρητη. Γενικά, οι βόλτες με τα πόδια είναι πάντα η αγαπημένη μου επιλογή, όχι όμως σε αυτή την πόλη.

Ενοικιαζόμενα

Αν θες να δεις και να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς, σε δικούς σου χρόνους, τότε αυτή είναι η ιδανική λύση για σένα. Εμείς νοικιάσαμε ένα 50cc με 600kn (80€) τη μέρα, και πραγματικά κάναμε πολλά πράγματα. Για την ενοικίαση του σκούτερ επιλέξαμε την AVIA, η οποία βρίσκεται στο κέντρο και είχε τις καλύτερες τιμές. Μείναμε, πολύ ικανοποιημένοι καθώς ο υπάλληλος ήταν αρκετά εξυπηρετικός και μιλούσε καλά αγγλικά. Μπορείς να δεις τιμές για ενοικιαζόμενα μηχανάκια στο Ζαντάρ, εδώ.

EXTRA TIP: Αν πληρώσεις με μετρητά δεν θα σου κρατήσουν εγγύηση, το οποίο ίσως σου φανεί χρήσιμο αν δεν έχεις αυτά τα χρήματα.

EXTRA TIP 2: Μια καλή λύση είναι να νοικιάσεις μεταφορικό από το αεροδρόμιο. Θα γλιτώσεις πολύ ταλαιπωρία, ειδικά αν η πτήση σου είναι πολύ πρωί όπως ήταν η δική μας.

το ενοικιαζόμενο μηχανάκι μας στο Ζαντάρ

“Το μηχανάκι που νοικιάσαμε.”

Πως θα φτάσω από το αεροδρόμιο του Ζαντάρ στο κέντρο της πόλης

Το αεροδρόμιο του Ζαντάρ βρίσκεται 13χλμ από το κέντρο της πόλης. Για να φτάσεις ως εκεί έχεις δύο επιλογές:

Λεωφορείο

Μόνο ένα λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Ζαντάρ προς το κέντρο της πόλης. Το λεωφορείο του αεροδρομίου είναι η φθηνότερη επιλογή μεταφοράς και μπορεί να σε μεταφέρει στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, είτε στην Παλιά Πόλη σε περίπου 20-25 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 25kn (3,30€) και πληρώνεις στον οδηγό.

Από που παίρνω το λεωφορείο

Το αεροδρόμιο του Ζαντάρ είναι πολύ μικρό και δεν θα δυσκολευτείς καθόλου. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στο δεξί σου χέρι θα βρεις τη στάση. Αν είσαι τυχερός το λεωφορείο θα είναι ήδη εκεί, αλλιώς θα χρειαστεί να περιμένεις λιγάκι.

Ταξί

Το ταξί είναι πάντα η πιο ξεκούραστη αλλά και η πιο ακριβή λύση. Στο Ζαντάρ κοστίζει 188kn (25€) και κάνει περίπου 20 λεπτά να φτάσει στο κέντρο, όπως και το λεωφορείο. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ότι στο Ζαντάρ δεν υπάρχει συγκεκριμένος ναύλος για τα ταξί, συνεπώς οι τιμές ποικίλουν.

Extra tip: Αν είναι να πάρεις ταξί από την πιάτσα έξω από το αεροδρόμιο, θα σου πρότεινα να συμφωνήσετε στην τιμή πριν μπεις σε αυτό.

Από που παίρνω το ταξί

Ταξί μπορείς να βρεις 24/7 στην στάση που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο τον διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου. Απλά προχώρα προς τα εμπρός και πάρε το πρώτο στη σειρά.

Τι να φάω στην Κροατία

Οι Κροάτες έχουν υπέροχη κουζίνα με πολλές Ιταλικές επιρροές. Αν βρεθείς στην Κροατία, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις:

φαγητό στο Ζαντάρ

“Μια παραλλαγή του πιάτου Boskarin”

Boškarin

Τα άσπρα-γκρίζα βόδια της Ίστριας με τα μακριά κέρατα είναι μια γκουρμέ λιχουδιά στην Κροατία. Το Boškarin είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κυρίως στα κορυφαία εστιατόρια και τα konobas (ταβέρνες) μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Μπορείς να το βρεις σε αλμυρή σάλτσα με ζυμαρικά ή νιόκι, ως σαλάμι ή μπριζόλα, ακόμα και σούπα από την ουρά boškarin.

Buzara

Buzara σημαίνει «στιφάδο» και η προετοιμασία είναι παρόμοια με τον τρόπο που οι Γάλλοι φτιάχνουν τα moules marinière. Πρόκειται για ένα πιάτο με μύδια μαγειρεμένα σε ζωμό από κρασί, σκόρδο και τριμμένη φρυγανιά.

παραδοσιακό φαγητό στην Κροατία, Ζαντάρ

“Τα μύδια είναι τέλεια σε όποια εκδοχή τους και αν τα φας!”

ζυμαρικά στο Ζαντάρ

“Το παραδοσιακό ζυμαρικό”

Fuži

Το Fuži είναι σπιτικό ζυμαρικό και το σχήμα του μοιάζει με τις πένες. Παρασκευάζεται κόβοντας τετράγωνα και τυλίγοντας κάθε κομμάτι γύρω από τη λαβή ενός ξύλινου κουταλιού. Σερβίρεται συχνά με σάλτσα από κρέμα τρούφας ή ήπιες κόκκινες σάλτσες, όπως βοδινό κρέας, boškarin, κοτόπουλο ή κόκορα.

Ολοήμερες εκδρομές από το Ζαντάρ

Το Ζαντάρ είναι η ιδανική τοποθεσία για να εξερευνήσεις πολλά μέρη της Κροατίας. Μπορείς να κάνεις κρουαζιέρες στα νησιά, να πας στα εθνικά πάρκα, ακόμα και να επισκεφθείς την πρωτεύουσα το Ζάγκρεμπ.

Island hopping

Το Ζαντάρ αποτελεί το τέλειο σημείο για να εξερευνήσεις τα υπέροχα νησιά του Αρχιπελάγους. Κάθε μέρα, ξεκινούν από το λιμάνι του Ζαντάρ, πολλά δρομολόγια ferries προς όλα τα νησιά. Τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθείς είναι το Dugi Otok με το Sakarun beach και το Uglijan Otok.

Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε είναι το μεγαλύτερο στην Κροατία και ένα από τα πιο παλιά στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών και πολλές σπηλιές.

Εδώ μπορείς να κλείσεις ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής από το Ζαντάρ.

Extra tip: Σύμφωνα με το επίσημο site το κολύμπι στις λίμνες δεν επιτρέπεται, συνεπώς μην επιλέξεις μια πολύ ζεστή μέρα για την επίσκεψή σου εκεί.

“Οι καταρράκτες του πάρκου Plitvice”

Νυχτερινή ζωή στο Ζαντάρ

Το Ζαντάρ έχει πολύ έντονη νυχτερινή ζωή. Έχει να σου προσφέρει πλήθος επιλογών από χαλαρά κοκτειλόμπαρα, υπαίθρια μπαράκια, ακόμα και κλάμπ. Επίσης, το βράδυ οι περισσότερες καφετέριες το γυρνάνε σε μπαράκια και σερβίρουν ποτά μέχρι αργά.

Που να μείνω στο Ζαντάρ

Τα κύρια αξιοθέατα και η νυχτερινή ζωή του Ζαντάρ, βρίσκονται στην παλιά πόλη. Επομένως, αν αυτό είναι που αναζητάς από τις διακοπές σου θα βρεις πολλές και οικονομικές λύσεις στην κύρια πόλη.

EXTRA TIP: Φρόντισε το κατάλυμα που θα βρεις να είναι κοντά στη γέφυρα γιατί αλλιώς οι αποστάσεις για την παλιά πόλη είναι μεγάλες.

EXTRA TIP 2: Αν πάλι για κάποιο λόγο το ξενοδοχείο σου βρίσκεται πιο μακριά από τη γέφυρα, όπως βρισκόταν το δικό μας, και δεν έχεις μεταφορικό… μια λύση είναι αυτό το καραβάκι που σε περνάει απέναντι. Κοστίζει 7kn, περίπου 1€ δηλαδή.

Από την άλλη, αν έχεις επισκεφθεί το Ζαντάρ για τις παραλίες του… τότε σίγουρα θα πρέπει να βρεις κάποιο κατάλυμα κοντά σε αυτές. Θα πρέπει όμως, να είσαι προετοιμασμένος, ότι εδώ το κόστος είναι μεγαλύτερο.

η γέφυρα που ενώνει την παλιά πόλη του Ζαντάρ με την νέα

“Αν δεν έχεις μεταφορικό προτίμησε να μείνεις κοντά σε αυτή τη γέφυρα.”

Το ξενοδοχείο μας

Στόχος μας σε αυτό το ταξίδι ήταν να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Συνεπώς ξέραμε πως δεν θα περάσουμε πολλές ώρες στο ξενοδοχείο και βρήκαμε ένα όμορφο και οικονομικό, σχετικά κοντά στο κέντρο.

Το ξενοδοχείο μας ήταν το Vila Siega, ένα ήσυχο διαμέρισμα σε μια μικρή πολυκατοικία σε απόσταση 30΄ από το κέντρο. Είχε καλή σύνδεση στο internet, ιδιωτικό parking, άψογη εξυπηρέτηση από τον οικοδεσπότη και μας έκαναν και την εγγραφή εισόδου. Είχε όμως και άλλες παροχές οι οποίες έκαναν την διαμονή μας εκεί πολύ ευχάριστη. Μας παρείχε πετσέτες για τη θάλασσα (χωρίς έξτρα χρέωση), αντιηλιακά και after sun, σαμπουάν, πιστολάκι και ισιωτική, καθώς και άλλα είδη υγιεινής.

Επίσης, στην κουζίνα είχε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τα σκευή που θα μπορούσες να χρειαστείς για την παρασκευή του πρωινού ή κάποιου άλλου γεύματος. (Δεν πρόκειται για διαφήμιση, απλά είναι ένα από τα ξενοδοχεία που με κέρδισαν στις λεπτομέρειες και σου το προτείνω ανεπιφύλακτα.)

Ιδανική εποχή να επισκεφθώ το Ζαντάρ

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Ζαντάρ είναι το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι οι high season μήνες και οι τιμές να είναι πιο ανεβασμένες, όμως πρόκειται για έναν ξεκάθαρα καλοκαιρινό προορισμό. Επίσης, πολλά από τα πάρκα το χειμώνα κλείνουν και πολλά από τα δρομολόγια των ferries δεν πραγματοποιούνται.

αεροφωτογραφία του Ζαντάρ

“Η χερσόνησος του Ζαντάρ.”

BUDGET

Το Ζαντάρ αν και είναι από τις πόλεις που δεν έχουν το ευρώ είναι μια πολύ ακριβή πόλη. Είναι τέρμα τουριστική και οι ντόπιοι το εκμεταλλεύονται όσο δεν πάει.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 135€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο της μονής διαδρομής κοστίζει 3,30€. Ή μπορείς να νοικιάσεις μηχανάκι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  50€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 20,00€ το πιάτο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διευκρίνησε με τον ξενοδόχο σου ότι θα κάνουν αυτοί την εγγραφή εισόδου στη χώρα.
Έχε πάνω σου μετρητά! Στα περισσότερα μέρη δεν δέχονται κάρτες.
Σκέψου το να νοικιάσεις όχημα. Η δημόσια συγκοινωνία δεν είναι πολύ καλή.
Μην χάσεις το ηλιοβασίλεμα από την προβλήτα του Ζαντάρ.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα