To Split στην Κροατία

Η Κροατία είναι μια πανέμορφη χώρα και ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Έχει όμορφες παραλίες, ιστορικά αξιοθέατα και ο καιρός είναι σχεδόν πάντα ευνοϊκός για να τα απολαύσεις. Η Κροατία είναι επίσης ιδανική επιλογή για τους λάτρεις τις φύσης καθώς διαθέτει 8 εθνικά πάρκα και 11 φυσικά. Τα πιο γνωστά είναι οι λίμνες Plitvice και το φυσικό πάρκο Kopacki Rit. Πριν από το ταξίδι σου όμως θα πρέπει να προμηθευτείς κάποια έγγραφα, ώστε η διαμονή σου να είναι ευχάριστη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Κροατικά 🇭🇷

a Νόμισμα: Κούνα Κροατίας ΚΝ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Κροατία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Χρειάζομαι ταυτότητα ή διαβατήριο για να ταξιδέψω στην Κροατία;

Από το 2013 η Κροατία αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς οι κάτοικοι της ΕΕ δεν χρειάζονται διαβατήριο για να ταξιδέψουν στην Κροατία… αρκεί η ταυτότητα τους να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Εδώ μπορείς να βρεις όσα χρειάζεσαι για την έκδοση διαβατηρίου.

Από το 2013 η Κροατία αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς οι κάτοικοι της ΕΕ δεν χρειάζονται διαβατήριο για να ταξιδέψουν στην Κροατία… αρκεί η ταυτότητα τους να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Η κατάσταση του εγγράφου θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να επαληθευτεί εύκολα και γρήγορα η ταυτότητα του ταξιδιώτη. Βέβαια δεν ξέρω πόσο εύκολη θα είναι η διαδικασία επαλήθευσης της Ελληνικής ταυτότητας.
Η φωτογραφία πάνω στο έγγραφο θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις των φωτογραφιών εγγράφων.
Κροατία έγγραφα, διαβατήρια

oΘα πρέπει να έχεις συνεχώς μαζί σου τα έγγραφά σου, καθώς η Κροατία δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν. Γι’ αυτό το λόγο σε ελέγχουν τα έγγραφά όλων των ταξιδιωτών στην είσοδο και στην έξοδο από τη χώρα.

Τι έγγραφα χρειάζονται τα παιδιά για την Κροατία;

Αν ταξιδεύεις μαζί με τα παιδιά σου φρόντισε να έχουν το δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα. Το έγγραφο θα πρέπει να έχει εκδοθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν, καθώς τόσο είναι το διάστημα που χρειάζεται για να τεθεί σε ισχύ. Αν το παιδί σου ταξιδεύει στην Κροατία με άτομα που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του (πχ γιαγιά, παππού), θα σου πρότεινα να φτιάξεις μια εξουσιοδότηση. Επίσης, το έγγραφο αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από συμβολαιογράφο και να είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά ή στα Κροατικά. Μην ξεχάσεις να γράψεις πάνω τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου κηδεμόνα.

Τι χαρτιά χρειάζομαι για να ταξιδέψω στην Κροατία με δικό μου όχημα;

Αν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις στην Κροατία με δικό σου όχημα (πχ αυτοκίνητο, τροχόσπιτο, κα.), θα πρέπει να κάνεις τις εξής διαδικασίες.

Σιγουρέψου ότι η άδεια οδήγησής σου είναι έγκυρη στην Κροατία
Θα πρέπει να έχεις πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος και μια έγκυρη ασφάλιση αστικής ευθύνης.
Αν θες να πας Μαυροβούνιο ή Βοσνία Εζεργοβίνη θα πρέπει να έχεις πράσινη κάρτα. Αυτό το έγγραφο πιστοποιεί ότι το όχημα έχει έγκυρη ασφάλεια αστικής ευθύνης. Μπορείς να την προμηθευτείς είτε από τον ασφαλιστή σου ή να την αγοράσεις πριν περάσεις τα σύνορα μιας από τις παραπάνω χώρες. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες σου την παρέχουν δωρεάν, και σου την στέλνουν στο email σου μέσα σε μερικά λεπτά. Φρόντισε να την εκτυπώσεις σε πράσινο χαρτί για να μην αντιμετωπίσεις κάποιο θέμα στα σύνορα.
Κροατία έγγραφα, η πράσινη κάρτα οχημάτων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στην Κροατία δεν επιτρέπεται να μιλάς στο τηλέφωνο ενώ οδηγείς, και αν σε σταματήσουν να οδηγάς υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι πολύ πιθανό να σου αφαιρέσουν την άδεια οδήγησης.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μονοήμερη εκδρομή από το Ντουμπρόβνικ στο Μαυροβούνιο.

Όταν φτάσεις στην χώρα πρέπει να κάνεις εγγραφή.

Στην Κροατία είναι υποχρεωτικό όλοι οι επισκέπτες να εγγράφονται από την πρώτη μέρα της επίσκεψής τους. Αυτή τη διαδικασία συνήθως την κάνει το κατάλυμα που έχεις νοικιάσει. Αν για κάποιο λόγο δεν έχεις νοικιάσει κατάλυμα, αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την κάνεις μόνος σου. Η διαδικασία είναι απλή, μπες στο Enter Croatia και κάνε την εγγραφή σου ηλεκτρονικά πριν πας στη χώρα. Εκτύπωσε την αίτηση και έχε τη μαζί σου. Εναλλακτικά, μπορείς μόλις φτάσεις να πας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τουριστικό γραφείο και να κάνεις την εγγραφή σου εκεί.

Για να δεις σε ποιο ξενοδοχείο μείναμε εμείς και μας έκαναν την εγγραφή, πάτησε εδώ.

Κροατία έγγραφα εισόδου στη χώρα

Η διαμονή στην Κροατία είναι προσωρινή

Ένα ταξίδι στην Κροατία σου επιτρέπει να μείνεις εκεί για 90 μέρες. Αν πρέπει να μείνεις περισσότερο, χρειάζεται να το δηλώσεις αμέσως στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Η προσωρινή άδεια διαμονής εκδίδεται μόνο με πιστοποιητικό απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης ή σπουδών.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να προετοιμάσεις τα έγγραφά σου κατάλληλα. Αν έχεις και κάποια άλλη απορία θα χαρώ να την δω στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment