Άννα Τρακάδα με campervan στην Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που φημίζεται για τη φύση της, άρα και το camping.

Αν και μια κρύα χώρα, το camping είναι πολύ διαδεδομένο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις τη χώρα. Μπορείς να νοικιάσεις σκηνές, κάτι που το θεωρώ ακραίο στην Ισλανδία λόγω κρύου, αλλά μπορείς να νοικιάσεις και campervan που για μένα είναι η καλύτερη λύση και αυτή που κάναμε κι εμείς.

Ήταν η πρώτη φορά που μείναμε σε campervan, οπότε θα σου περιγράψω τα πάντα όπως τα ζήσαμε στο συγκεκριμένο ταξίδι.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ισλανδικά 🇮🇸

a Νόμισμα: Ισλανδική κορόνα (ISK)

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ισλανδία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση campervan στην Ισλανδία;

Το campervan στην Ισλανδία μπορεί να είναι αρκετά ακριβό, αλλά είναι σίγουρα πιο οικονομικό από το να νοικιάσεις και αμάξι και ξενοδοχείο.

Επίσης χρειάζεται καλή έρευνα από που θα το νοικιάσεις για το πόσο θα σου κοστίσει, γιατί σε κάποια site θα βρίσκεις πολύ φτηνό, αλλά δεν θα έχει τίποτα μέσα και θα πρέπει να τα πάρεις έξτρα όλα τα υπόλοιπα και τελικά το κόστος θα ανεβαίνει πολύ.

Ανάλογα με το μέγεθος, το μοντέλο και τον τύπο του οχήματος που επιλέγεις, οι τιμές των campervan στην Ισλανδίας συνήθως να κυμαίνονται από 10.000 έως 28.000 ISK (περίπου 65 – 190€) ανά διανυκτέρευση.

Ποια είναι η καλύτερη εταιρεία ενοικίασης campervan στην Ισλανδία;

Σίγουρα δεν μπορώ να απαντήσω για το ποια είναι η καλύτερη εταιρεία ενοικίασης campervan στην Ισλανδία, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Go campers που κλείσαμε εμείς το δικό μας ήταν πολύ καλή!

Ντόπιος φίλος μου πρότεινε επίσης, την Cozy campers και την Blue rental.

campervan από τους Go campers στην Ισλανδία, Άννα Τρακάδα

“Εμείς είχαμε πάρει το Go SMART Camper 2-pax”

Πόσο κοστίζει η βενζίνη στην Ισλανδία;

Γενικά είχα διαβάσει ότι η βενζίνη στην Ισλανδία είναι ακριβή, αλλά εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Εμείς είχαμε νοικιάσει ένα mini campervan της Renault, πρώτη ενοικίαση, πετρέλαιο και κάναμε περίπου 1.200χλμ. Για το πετρέλαιο πληρώσαμε 135,22€, γιατί έπρεπε να το γυρίσουμε με γεμάτο ρεζερβουάρ.

Πως να νοικιάσω ένα campervan στην Ισλανδία;

Αν και μπορείς να νοικιάσεις επί τόπου campervan στην Ισλανδία, είναι καλύτερο να έχεις κάνει κράτηση εκ των προτέρων. Θα είναι και πιο οικονομικό και θα βρεις σίγουρα αυτό που ψάχνεις.

Τι δίπλωμα χρειάζομαι για ενοικίαση campervan στην Ισλανδία;

Στην Ισλανδία πρέπει να είσαι 21 ετών και να έχεις απλό δίπλωμα οδήγησης με λατινικούς χαρακτήρες, για να μπορέσεις να νοικιάσεις campervan.

Χρειάζομαι πιστωτική για να νοικιάσω campervan στην Ισλανδία;

Για την ενοικίαση campervan στην Ισλανδία θα πρέπει να έχεις πιστωτική. Αν δεν έχεις πιστωτική κάρτα, θα σε χρεώσουν 3.000€ σε μια απλή χρεωστική και θα σου τα επιστρέψουν όταν παραδώσεις το campervan και το ελέγξουν.

Extra tip: Εμείς επιστρέψαμε το campervan πριν ανοίξουν τα γραφεία τους έτσι ο έλεγχος δεν έγινε μπροστά μας, αλλά μόλις άνοιξαν. Δεν βρήκαν κάποιο πρόβλημα και τα λεφτά μας επιστράφηκαν μια μέρα μετά.

Χρειάζομαι ασφάλεια για φθορές στην Ισλανδία;

Γενικά οι δρόμοι στην Ισλανδία δεν είναι πολύ καλοί. Κάποιοι έχουν αρκετά χαλίκια, είναι χωματόδρομοι, ακόμα και οι χώροι στάθμευσης δεν είναι πάντα τέλειοι. Γι’ αυτό το λόγο όλοι προτείνουν να κάνεις μια ασφάλεια για φθορές, γιατί αν δεν έχεις και γίνει κάτι θα χρειαστεί να πληρώσεις πολλά λεφτά.

Για να είμαι ειλικρινής, εμείς δεν κάναμε και ήμασταν λίγο προσεκτικοί σε όλη τη διαδρομή, αν και δεν βρεθήκαμε κάπου που να πούμε ότι ίσως έπρεπε να την είχαμε κάνει. Αλλά εμείς κάναμε και μόνο το Νότιο τμήμα της χώρας που είναι και το πιο εύκολο.

Extra tip: Να κοιτάξεις το campervan που θα νοικιάσεις να έχει οπωσδήποτε απεριόριστα χιλιόμετρα, γιατί αλλιώς θα είσαι πολύ περιορισμένος ή θα χρειαστεί να δώσεις πολλά λεφτά παραπάνω.

Τι περιλαμβάνεται στην ενοικίαση ενός campervan;

Ανάλογα με την εταιρεία που θα νοικιάσεις το campervan περιλαμβάνονται άλλα πράγματα στην αρχική τιμή από εξοπλισμό και από ασφάλεια.

Εμείς από τους Go campers, στην αρχική τιμή είχαμε μόνο τη βασική ασφάλιση, που μας κάλυπτε από ζημιές που μπορεί να προκαλούσαν τρίτοι και από σύγκρουση. Επίσης, είχαμε απεριόριστα χιλιόμετρα και μπορούσαμε να προσθέσουμε από τα έξτρα χωρίς επιπλέον κόστος μπιτόνι νερού, sleeping bags και έξτρα οδηγό. Όλα τα campervan ανεξαιρέτως σου παρέχουν κουζινικά γκαζάκι για μαγείρεμα και κάποια βασικά καθαριστικά.  Όλα τα άλλα ήταν με χρέωση είτε ανά μέρα είτε ανά αντικείμενο.

Ο εξοπλισμός που είχαμε νοικιάσει για το campervan

“Αυτή ήταν η μία και μοναδική φορά που χρησιμοποιήσαμε το Grill”

Τι πληρώσαμε έξτρα στην ενοικίαση campervan στην Ισλανδία και κατά πόσο άξιζαν.

Επειδή ήταν η πρώτη φορά που κάναμε road trip με campervan δεν ξέραμε τι ακριβώς μπορεί να χρειαζόμασταν έτσι πήραμε πολλά έξτρα. Πήραμε τραπεζάκι το οποίο πληρώσαμε 15€ και τελικά ήταν καλή επιλογή γιατί μαγειρεύαμε και τρώγαμε στο campervan, οπότε μας βοήθησε πολύ. Το ίδιο και οι καρέκλες, για τις οποίες πληρώσαμε 14€ και για τις δύο.

Αυτό που νοικιάσαμε και τελικά ήταν αχρείαστο, ήταν το grill το οποίο το πληρώσαμε 30€ και ψήσαμε μόνο μία φορά, γιατί δεν είχαμε πάρει cooler και δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε με κρέατα. Οπότε σου προτείνω να δώσεις καλύτερα 15€ για cooler αντί για grill.

Τέλος, νοικιάσαμε ένα WiFi router με 15€ τη μέρα και ήταν από τα καλύτερα χρήματα που δώσαμε. Είχε πολύ καλή κάλυψη και μπορούσαμε να το έχουμε συνέχεια πάνω μας, ακόμα και όταν δεν ήμασταν στο campervan. Τα δεδομένα μας πιάνανε παντού, αλλά μας φάνηκε πολύ πιο βολικό γιατί είχαμε πολλές συσκευές που χρειαζόντουσαν internet.

Δωρεάν καφές σε βενζινάδικα

Όλες οι εταιρείες ενοικίασης campervan στην Ισλανδία έχουν κάνει συνεργασίες με αλυσίδες βενζινάδικων. Για παράδειγμα οι Go campers που νοικιάσαμε εμείς το campervan είχαν κάνει συνεργασία με τα βενζινάδικα N1.

Αυτή η συνεργασία σημαίνει ότι έχεις μια μικρή έκπτωση στα καύσιμα, με το μπρελοκάκι που κρέμεται στα κλειδιά σου (εμείς δεν βρήκαμε πως δουλεύει, γιατί στα βενζινάδικα τα έκανες όλα μόνος σου) και δωρεάν καφέδες.

Όταν παίρνεις το campervan σου δίνουν κάτι κουπόνια (αν δεν σου τα δώσουν ζήτησέ τα) με τα οποία μπορείς να έχεις δωρεάν καφέ σε όλα τα βενζινάδικα που συνεργάζονται και εκπτώσεις σε κάποια φαγητά ή σνακ.

κουπόνια για δωρεάν καφέ στα βενζινάδικα Ν1

“Οι Go campers συνεργαζόντουσαν με τα N1”

Χρειάζομαι campervan με heater στην Ισλανδία;

Εδώ η απάντηση δεν μπορεί να είναι ναι ή όχι. Πάντα εξαρτάται από την εποχή που την επισκέπτεσαι. Αν πας Χειμώνα τότε ναι! Σίγουρα χρειάζεσαι heater. Αν όμως πας τους καλοκαιρινούς μήνες, με λίγη καλή οργάνωση δεν θα σου είναι απαραίτητο.

Εμείς είχαμε φλις πιτζάμες και μας έδωσαν από εκεί που νοικιάσαμε το campervan ένα sleeping bag και ένα φλις κουβερτάκι για τον καθένα. Δεν είμασταν άνετα, αλλά μπορούσαμε να κοιμηθούμε χωρίς να παγώνουμε.

Οπότε αν πηγαίνεις καλοκαίρι και είσαι λίγο ανθεκτικός στο κρύο, τότε μην κλείσεις campervan με heater γιατί είναι αρκετά πιο ακριβό.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να νοικιάσω campervan στην Ισλανδία;

Η καλύτερη στιγμή για να νοικιάσεις ένα campervan στην Ισλανδία για να μπορείς να μείνεις σε αυτό, είναι το καλοκαίρι. Τότε οι τιμές είναι πολύ πιο υψηλές, αλλά οι θερμοκρασίες υποφερτές.

Τους φθινοπωρινούς μήνες οι τιμές είναι πιο χαμηλές, αλλά οι θερμοκρασίες είναι οριακά απαγορευτικές. Συνεπώς, η απάντηση είναι όποτε νιώθεις εσύ πιο άνετα.

Άννα Τρακάδα σε campervan στην Ισλανδία

“Τα κρεβάτια ήταν πολύ άνετα, αλλά γενικά σαν campervan ήταν μικρό”

Camping στην Ισλανδία

Που μπορώ να κατασκηνώσω το βράδυ με ένα campervan στην Ισλανδία;

Τα τελευταία χρόνια, η Ισλανδία κατέστησε παράνομο το ελεύθερο camping και επιτρέπεται μόνο το οργανωμένο.

Extra tip: Μπορείς να περάσεις το βράδυ σε χώρους εκτός camping μόνο αν έχεις άδεια από τον ιδιοκτήτη της γης.

Τα Camping στην Ισλανδία είναι πάρα πολλά οπότε σίγουρα θα βρεις κάποιο που να σε εξυπηρετεί. Στα περισσότερα μπορείς να κάνεις και online κράτηση, αλλά σε όλα μπορείς απλά να πας εκεί και να περάσεις το βράδυ.

Extra tip: Μπορείς να μου στείλεις μήνυμα για να σου πω κάτι που έμαθα για τα campings της Ισλανδίας και πραγματικά θα σε σώσει.

Που κάνω ντουζ όταν μένω σε campervan στην Ισλανδία και που πάω τουαλέτα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνεις μπάνιο στην Ισλανδία όταν ταξιδεύεις με campervan. Αρχικά, τα περισσότερα campings διαθέτουν ντουζιέρες και μπορείς να κάνεις μπάνιο, αλλά έχε το νου σου γιατί κάποια το χρεώνουν έξτρα. Ο άλλος τρόπος είναι οι θερμές πηγές και τα σπα. Εμείς είχαμε φτιάξει έτσι το πρόγραμμά μας που κάθε μέρα, είχαμε επίσκεψη σε ένα σπα ή μια θερμή πηγή και αν υπήρχε μέρα που δεν είχαμε προγραμματίσει κάτι τέτοιο, κοιτάγαμε το camping που θα μείνουμε να έχει ντουζ.

Extra tip: Το Gaddstadaflatir camping, ήταν το μόνο που μείναμε και δεν είχε ντουζιέρες.

Πως δουλεύουν τα βενζινάδικα στην Ισλανδία

Τα βενζινάδικα στην Ισλανδία είναι Self – service. Δηλαδή πρέπει να βάλεις μόνος σου βενζίνη και να πληρώσεις μόνος σου. Για σένα που σκέφτηκες λοιπόν, ότι μπορείς να βάλεις βενζίνη και απλά να την κοπανίσεις μετά, πρέπει πρώτα να πληρώσεις και αφού πάρουν τα λεφτά από την κάρτα σου μπορείς να βάλεις βενζίνη.

Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να φουλάρεις το αυτοκίνητό σου; Η κάθε αλυσίδα βενζινάδικων έχει το δικό της «όριο» στο φουλάρισμα. Για παράδειγμα η Orkan θα σε χρεώσει 203€ ενώ η N1 150€ και ανάλογα με το πόσα θα χωρέσουν τελικά στο αυτοκίνητό σου θα σου επιστρέψει τα υπόλοιπα χρήματα.

Αφού έμαθες τα πάντα για την ενοικίαση campervan στην Ισλανδία, τώρα είσαι έτοιμος να δεις τι αξίζει να δεις και να κάνεις στην Ισλανδία.

Budget

Η Ισλανδία είναι μια πολύ ακριβή χώρα, αλλά με σωστή οργάνωση μπορεί να γίνει ένα πιο οικονομικό ταξίδι.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 139€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το κόστος των εισιτηρίων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την απόσταση του ταξιδιού. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ και campervan από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  180€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 18,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το όριο ταχύτητας είναι 50 χλμ στους δρόμους της πόλης και 90 χλμ στους κεντρικούς δρόμους.
Στους δρόμους, ειδικά κοντά στο Ρέικιαβικ, υπάρχουν κάμερες που ελέγχουν την ταχύτητα στους δρόμους. Έχε το νου σου, γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Αν έχεις ανοιχτό GPS παρατήρησα ότι σου βγάζει τις περισσότερες.
Όπου βρίσκεις βενζινάδικο να βάζεις βενζίνη, γιατί μακριά από τις πόλεις δεν θα βρίσκεις τόσο συχνά και σίγουρα δεν θες να ξεμείνεις στη μέση του πουθενά.
Με την ενοικίαση campervan μπορεί να σου δίνουν τα βασικά καθαριστικά, αλλά δεν σου δίνουν χαρτί υγείας και σκουπιδοσακούλες.
Τα δεδομένα σου δουλεύουν κανονικά παντού!
Τα hot - dog στα βενζινάδικα είναι το απόλυτο Ισλανδικό street food και ο καλύτερος σου φιλος…
Διάβασε καλά τους όρους που θα σου δώσουν από την εταιρεία ενοικίασης, καθώς πολλοί θέλουν να τους επιστρέψεις το campervan καθαρό μέσα - έξω, αλλιώς θα σε χρεώσουν 50€. Εμάς ευτυχώς το ήθελαν μόονο από μέσα καθαρό.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στην Ισλανδία. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές.  Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα