Τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

Η Βουδαπέστη είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της. Η πόλη είναι γνωστή ως «η πόλη των σπα» από το 1934, καθώς διαθέτει περισσότερες πηγές ιαματικών νερών απ’ οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο. Τα πιο διάσημα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης είναι τα Szechenyi thermal spa.

Στη Βουδαπέστη θα βρεις 118 πηγές που παρέχουν πάνω από 70 εκατομμύρια λίτρα ιαματικού νερού τη μέρα.

Εμείς λοιπόν, επισκεφθήκαμε τα πιο γνωστά θερμά λουτρά της Βουδαπέστης και καταγράψαμε την εμπειρία μας σε αυτό το ποστ.

Τι θα βρεις στις εγκαταστάσεις των λουτρών Szechenyi της Βουδαπέστης

Τα λουτρά Szechenyi χτίστηκαν το 1913 πάνω από ιαματικές πηγές και τροφοδοτούν 18 ξεχωριστές πισίνες, 3 εξωτερικές και 15 εσωτερικές, καθώς και ατμόλουτρα, σάουνες, κα.

Τα λουτρά χωρίζονται σε δύο κτήρια και ανάμεσά τους βρίσκονται οι εξωτερικές πισίνες. Στο πρώτο κτήριο, βρίσκεται η είσοδος και τα ταμεία καθώς και τα lockers κα οι καμπίνες (θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτά παρακάτω) για να αλλάξεις.

Εξωτερικές πισίνες στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

Έξω από αυτά βρίσκονται τρεις εξωτερικές πισίνες, μία για χαλάρωση με το νερό να φτάνει στους 28 βαθμούς, μία για κολύμβηση και μία με υδρομασάζ και το σημείο όπου στροβιλίζεσαι.

Εσωτερικές πισίνες στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

Οι εσωτερικές πισίνες βρίσκονται στο δεύτερο κτήριο και για μένα ήταν λιγότερο εντυπωσιακές. Επίσης, το ιαματικό νερό έχει μια περίεργη μυρωδιά και στον εσωτερικό χώρο δεν ήταν και πολύ ευχάριστη.

Στο εσωτερικό θα βρεις 15 πισίνες, από τις οποίες δεν χρειάζεται να τις επισκεφθείς όλες. Υπάρχουν κάποιες περιστοιχισμένες από πιο γραφική διακόσμηση και άλλες όχι και τόσο. Αυτές που βρίσκονται σε διαζώματα όπως το δεύτερο, είναι για αεροβική άσκηση με γυμναστή.

Επίσης, αν δεις κάποια πισίνα εντελώς άδεια μην χαρείς και τόσο, τσέκαρε πρώτα την θερμοκρασία πριν μπεις με φόρα. Εμείς την πατήσαμε κάπως έτσι και παγώσαμε αρκετά.

Τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης - Σέτσενι - Άννα Τρακάδα

“Εξαιρετική εμπειρία η διαφορά θερμοκρασίας”

Μασάζ στα λουτρά Szechenyi

Στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης, πέρα από τις πισίνες μπορείς να βρεις και παροχές όπως το μασάζ. Με μια έξτρα χρέωση μπορείς να πάρεις ένα μασάζ αρώματος μέχρι και ένα premium μασάζ 60 λεπτών. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.

η εξωτερική πισίνα από τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

“Αυτή η πισίνα ήταν η μόνη άδεια”

Εισιτήρια για τα λουτρά Szechenyi της Βουδαπέστης

Τα εισιτήρια για τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης, θα ήταν καλύτερο να τα αγοράσεις online από πριν, για να γλιτώσεις την ουρά. Αν δεν το κάνεις αυτό μην αγχώνεσαι όμως, καθώς μπορείς να τα αγοράσεις από το εκδοτήριο κατά την είσοδο σου στα λουτρά.

Extra tip: Αν επισκεφθείς τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να έχεις κάνει κράτηση των εισιτηρίων σου online.

Οι τιμές των εισιτηρίων από το επίσημο site, διαμορφώνονται ως εξής:

Εισιτήριο εισόδου με locker (Δευτέρα - Πέμπτη): 9.400HUF, δηλαδή 23,81€
Εισιτήριο εισόδου με locker (Παρασκευή - Κυριακή): 10.900HUF, δηλαδή 27,61€

Αν τα κλείσεις όμως από εδώ η τιμή είναι ίδια για όλες τις μέρες και έχεις και το εισιτήριο για το μουσείο Palinka (εθνικό ποτό της Ουγγαρίας), που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε μέρα στο ταξίδι σου.

Επίσης, υπάρχει και το απογευματινό εισιτήριο που είναι λίγο οικονομικότερο από τα παραπάνω:

Απογευματινό εισιτήριο εισόδου με locker (καθημερινές από τις 5 μ.μ.): 9.100HUF, δηλαδή 23,05€
Απογευματινό εισιτήριο εισόδου με locker (Σαββατοκύριακα από τις 6μ.μ.): 10.600HUF, δηλαδή 26,85€

Extra tip: Με την κάρτα της Βουδαπέστης έχεις 20% έκπτωση στο εισιτήριο για τα λουτρά.

Ωράριο λειτουργίας για τα λουτρά Szechenyi της Βουδαπέστης

Το ωράριο των λουτρών μεταβάλλεται την θερινή και την χειμερινή περίοδο. Παρακάτω θα βρεις τις ενημερωμένες μέχρι στιγμής ώρες λειτουργίας για τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης.

μία από τις εσωτερικές πισίνες στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

“Μία από τις εσωτερικές πισίνες”

Χειμερινή περίοδος

Καθημερινά από τις 7π.μ. μέχρι τις 7μ.μ. Ενημερώσου εδώ για αργίες, αλλαγές του ωραρίου και έργα συντήρησης.

Καλοκαιρινή περίοδος

Καθημερινά από τις 6π.μ. μέχρι τις 10μ.μ. Ενημερώσου εδώ για αργίες, αλλαγές του ωραρίου και έργα συντήρησης.

Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείς τα λουτρά Szechenyi της Βουδαπέστης

Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείς τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης είναι νωρίς το πρωί, πριν αρχίσει να μαζεύεται πολύς κόσμος. Αυτό σημαίνει πριν τις 9π.μ. και το καλοκαίρι ίσως πρέπει να πας ακόμα νωρίτερα.

Εμείς τα επισκεφθήκαμε στις 13:30 και υπήρχε είδη πολύς κόσμος. Βέβαια ήταν πολύ καλύτερα από την ώρα που φεύγαμε που άρχιζε το απογευματινό ωράριο και οι ουρές ήταν ατελείωτες.

Επίσης, αν αποφασίσεις να επισκεφθείς τα λουτρά Χειμώνα όπως εμείς. Έχε στο νου σου ότι ο ήλιος δύει στις 16:00, επομένως στις εξωτερικές πισίνες η θερμοκρασία μπορεί να γίνει ανυπόφορη.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν επισκεφθείς τα λουτρά Szechenyi της Βουδαπέστης

Το κλειδί σου είναι το βραχιολάκι σου

Με την αγορά του εισιτηρίου σου (ή με την επικύρωση αν το έχεις πάρει από το Get Your Guide), σου δίνουν ένα βραχιολάκι το οποίο είναι το κλειδί για το locker ή την καμπίνα σου.

Επειδή κανένας δεν θα σου το εξηγήσει εκεί, διάβασε προσεκτικά πως δουλεύει. Αφού περάσεις την μπάρα της εισόδου θα δεις ότι υπάρχουν ταμπέλες που σε κατευθύνουν σε αριθμούς καμπινών χωρίς να ξέρεις ποιος αριθμός είναι ο δικός σου.

Στον τοίχο του διαδρόμου θα βρεις μια οθόνη, θα βάλεις το βραχιολάκι σου πάνω σε αυτήν και θα σου πει τον αριθμό της καμπίνας σου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Βρίσκεις καμπίνα, αλλάζεις, κλειδώνεις με το βραχιόλι και αρχίζεις τη μέρα σου.

ο διάδρομος για τις καμπίνες από τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

“Ο διάδρομος για τις καμπίνες”

Δώσε 1€ παραπάνω και πάρε ιδιωτική καμπίνα

Η καμπίνα από τα lockers έχει διαφορά 1€ και κατά τη γνώμη μου αξίζει να τα δώσεις. Δεν είναι μεγάλη, αλλά έχει κρεμάστρες για να κρεμάσεις μπουφάν και τσάντες, ένα παγκάκι να καθίσεις και είναι ιδιωτικές.

Extra tip: Εμείς είχαμε πάρει δύο καμπίνες, και ενώ είχαμε κλείσει μαζί τα εισιτήρια, βρισκόντουσαν σε τελείως άλλες μεριές. Αυτό συμβαίνει, γιατί σε κάθε βραχιολάκι αντιστοιχεί μια καμπίνα και δεν ξέρεις ποιο βραχιολάκι θα πάρεις.

Τα lockers περιλαμβάνονται στην τιμή εισόδου και είναι απλά ντουλάπια όπως στα γυμναστήρια. Δεν υπάρχει ιδιωτικός χώρος για να αλλάξεις, αλλά χωρίζονται ανά φύλο.

χάρτης για τα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

“Χάρτης των λουτρών Szechenyi”

Φέρε τις δικές σου σαγιονάρες

Οι παντόφλες είναι υποχρεωτικές στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης. Το έδαφος έξω είναι τόσο παγωμένο που μπορεί να σου δημιουργήσει κρυοπάγημα στα πόδια. Οπότε καλό είναι να έχεις μαζί σου. Αν δεν έχεις μπορείς να αγοράσεις από εκεί με 4000 HUF, δηλαδή 9,67€.

Extra tip: Πριν πάμε εμείς είχα διαβάσει ότι στις σαγιονάρες σου πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σου. Εμείς γράψαμε τα αρχικά μας στους πάτους, αν και δεν μας τις έλεγξε κανείς.

Φέρε τη δική σου πετσέτα

Το ίδιο ισχύει και για την πετσέτα. Καλό θα ήταν να έχεις τη δική σου, γιατί εκεί σου την χρεώνουν 6000 HUF, δηλαδή 14,50€.

Extra tip: Πολλοί είχαν φέρει τις πετσέτες των ξενοδοχείων τους. Αν στο επιτρέπει το ξενοδοχείο σου, είναι μια καλή λύση για να μην κουβαλάς τις πετσέτες από το σπίτι σου.

Φέρε σκουφάκι κολυμβητηρίου

Αν θες να κολυμπήσεις ή να χρησιμοποιήσεις τις πισίνες που είναι για κολύμβηση πρέπει να έχεις σκουφάκι κολύμβησης. Ν δεν έχεις μαζί σου μπορείς να αγοράσεις από εκεί, αλλά και αυτό κοστίζει 2000 HUF, δηλαδή 4,83€.

Sparty στα Szechenyi λουτρά της Βουδαπέστης

Στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης, πέρα από τους χειμερινούς μήνες, κάθε Σάββατο βράδυ μπορείς να βρεις ένα από τα πιο δυνατά party της πόλης.

Στον υπαίθριο χώρο των λουτρών στήνεται ένα party που ξεκινά στις 9μ.μ και τελειώνει στις 2π.μ. τα ξημερώματα. Εδώ μπορείς να κλείσεις τα εισιτήρια για αυτή τη μοναδική εμπειρία.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάνε ντουζ πριν μπεις στην πισίνα. Δίπλα από κάθε πισίνα υπάρχουν ντουζιέρες τις οποίες και πρέπει να χρησιμοποιείς πριν μπεις στην πισίνα, αλλιώς θα λάβεις το νευριασμένο βλέμμα των ντόπιων.
Ο γυμνισμός απαγορεύεται σε όλα τα μέρη του σπα.
Μπορείτε να πάρετε μία καμπίνα για δύο άτομα, σας χωράει άνετα.
Υπάρχουν ντουζιέρες, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πριν φύγεις από το σπα, στις οποίες υπάρχει σαπούνι, εκτός κι αν εκείνη τη μέρα είχε πολύ κόσμο.
Η προτεινόμενη διάρκεια μέσα στο νερό είναι 20 λεπτά.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν βρήκες τις συμβουλές μου χρήσιμες, θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

Comments:

 • Νέλλη

  30 Ιανουαρίου, 2023

  Πολύ βοηθητικό το άρθρο σου!! Σε ευχαριστούμε ❤️

  reply...
 • Γιάννης

  9 Ιανουαρίου, 2024

  Καλησπέρα!! Τα παιδιά επιτρέπονται στα λουτρα;

  reply...
 • Γιάννης

  9 Ιανουαρίου, 2024

  Καλησπέρα!! Τα παιδιά επιτρέπονται στα λουτρα;
  Μπορώ να τα έχω μαζί μου;

  reply...
 • Χρύσα

  17 Ιανουαρίου, 2024

  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Είναι πολύ αναλυτικές και χρήσιμες!

  reply...

post a comment

0
  0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα