Η Ρώμη από μακριά
collage φωτογραφιών από τη Ρώμη

Η Ρώμη υπήρξε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εντός των ορίων της, βρίσκεται το μικρότερο κράτος του κόσμου, το Βατικανό όπου εδρεύει ο Πάπας. Η σημερινή Ρώμη είναι μια ζωντανή πόλη με υπενθυμίσεις για το παρελθόν της παντού. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Θα συναντήσεις αρχαία ρωμαϊκά αξιοθέατα, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια και σιντριβάνια, σπουδαία μουσεία και όμορφες πλατείες. Η πόλη αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας από τους ρωμαϊκούς χρόνους έως σήμερα.

Εμείς αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τη Ρώμη την περίοδο του καθολικού Πάσχα, που τελικά ίσως να μην ήταν και η καλύτερη επιλογή. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος παντού γεγονός που δυσκόλευε πολλά από αυτά που θέλαμε να κάνουμε. Από την άλλη όμως ήταν μια καλή ευκαιρία για να δούμε κάποιες διαφορετικές θρησκευτικές τελετές και να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό τους. Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για το καθολικό Πάσχα δες εδώ.

Παρακάτω θα βρεις τον απόλυτο οδηγό μου για τη Ρώμη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να οργανώσεις το ταξίδι σου και να μην σε απασχολεί τίποτα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Η αιώνια πόλη!

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω

Κολοσσαίο

Δεν νοείται ταξίδι στη Ρώμη χωρίς μια στάση στο επιβλητικό Κολοσσαίο! Το γιγάντιο αμφιθέατρο της αρχαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό μνημείο της πόλης.  Είναι γνωστό όχι μόνο για τις απίστευτες διαστάσεις του, αλλά και για το βίαιο παρελθόν του. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, στην αρένα του μάχονταν μονομάχοι μέχρι θανάτου και έρχονταν αντιμέτωποι με άγρια ζώα, υπό τις κραυγές του πλήθους που είχε πάει να παρακολουθήσει την καταδίκη.

Το Κολοσσαίο ξεκίνησε να χτίζεται το 72μΧ και χωρούσε περίπου 70.000 ανθρώπους. Σήμερα αποτελεί ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Εδώ θα πω, ότι δεν χρειάζεται να μπει κανείς μέσα για να μπορέσει να δει το μεγαλείο αυτού του μνημείου. Μια βόλτα γύρω από αυτό είναι αρκετή ειδικά αν δεν έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου.

το Κολοσσαίο στη Ρώμη

“Το Κολοσσαίο της Ρώμης.”

EXTRA TIP: Αν επιλέξεις να μπεις στο Κολοσσαίο, θα σου πρότεινα να αγοράσεις τα εισιτήρια σου online και να είσαι εκεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν το άνοιγμα, καθώς οι ουρές είναι πολύ μεγάλες. Προσοχή! Μην αγοράσεις εισιτήρια από πλανόδιους γύρω από το χώρο, τα περισσότερα είναι απάτες.

Fontana Di Trevi

Δεν γίνεται να φύγεις από τη Ρώμη και να μην έχεις κάνει μια ευχή στο σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι. Είναι το μεγαλύτερο Μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι. Για μένα είναι το ομορφότερο αξιοθέατο της Ρώμης και το πιο εντυπωσιακό. Αν δεν το δεις από κοντά δεν μπορείς να αντιληφθείς το πραγματικό του μέγεθος.

Βγάλε λοιπόν, ένα κέρμα από την τσέπη, κάνε μια ευχή, γύρνα πλάτη στο σιντριβάνι και πέτα το κέρμα πίσω σου. Σύμφωνα με την παράδοση, αν ρίξεις ένα κέρμα στο σιντριβάνι κάποια στιγμή θα επιστρέψεις στη Ρώμη.

EXTRA TIP: Νωρίς το πρωί αλλά και αργά τη νύχτα θα έχεις την ευκαιρία να το απολαύσεις με την ησυχία σου, χωρίς τους πολυάριθμους τουρίστες. Ακόμα όμως κι αν δεν μπορείς να το επισκεφθείς αυτές τις ώρες, πρέπει σίγουρα να το δεις και μέρα και νύχτα.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

“Η Fontana το βράδυ.”

Ρωμαϊκή αγορά και Παλάτινος λόφος

Περπατήστε τη Ρωμαϊκή αγορά και τον Παλάτινο λόφο και φανταστείτε πως ήταν κάποτε η καρδιά της αρχαίας Ρώμης.

Η Ρωμαική αγορά αποτελούσε το πολιτικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο του Ρωμαικού κράτους από τον 6ο αι. πΧ έως και τον 10 αιώνα μΧ. Σήμερα, η Ρωμαϊκή Αγορά είναι μια εντυπωσιακή έκταση με ερείπια, μαρμάρινους ναούς, μεγαλεπήβολες βασιλικές και πολύβουους δημόσιους χώρους. Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία είναι η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου και τα ερείπια του βήματος του Καίσαρα, από όπου εκφωνούσε τους λόγους του.

Πάνω από την Αγορά, βρίσκεται ο Παλατίνος Λόφος, ο πιο κεντρικός από τους επτά λόφους της Ρώμης και ταυτόχρονα το αρχαιότερο μέρος της πόλης. Το παρελθόν του χρονολογείται πολύ πριν από την ίδια την Ρώμη. Ο Λόφος συνδέεται στενά και με τη Ρωμαϊκή μυθολογία, καθώς πιστεύεται ότι εδώ βρέθηκαν τα μωρά Ρέμος και Ρωμύλος, οι μυθικοί ιδρυτές της Ρώμης, τα οποία ανέθρεψε μια λύκαινα.

Η είσοδος σε αυτά τα δύο μνημεία πραγματοποιείται με το εισιτήριο που περιλαμβάνει Κολοσσαίο–Ρωμαϊκή Αγορά–Παλατίνος Λόφος.

η Ρωμαϊκή αγορά στη Ρώμη, Ιταλία

“Η αρχαία Ρωμαϊκή αγορά.”

Βατικανό

Κατά τη γνώμη μου αν επισκεφθείς τη Ρώμη πρέπει σίγουρα μια μέρα να την αφιερώσεις στο κρατίδιο του Βατικανό. Να περιπλανηθείς στο μουσείο, να δεις την Καπέλα Σιστίνα και το διάσημο έργο του Μιχαήλ Άντζελο ¨Η δημιουργία του Αδάμ¨. Επίσης, να μπεις στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και να ανέβεις στον τρούλο ώστε να θαυμάσεις την πανοραμική θέα της πόλης. Για να δεις ότι πληροφορία χρειάζεσαι για το Βατικανό, πάτησε εδώ.

EXTRA TIP: Για να μπεις στο ναό υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας που απαγορεύει κοντά φορέματα και σορτς, καπέλα και μπλούζες που δεν καλύπτουν τους ώμους και το στήθος.

Η πλατεία του Βατικανό στη Ρώμη

“Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου.”

Πάνθεον

Το Πάνθεον, όπως προδίδει και το όνομά του είναι ένας ναός αφιερωμένος σε όλους τους θεούς. Κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. έπειτα από εντολή του Αγρίπα και στο εξωτερικό του φέρει την επιγραφή Marcus Agrippa Lucius filius, consul tertium, fecit, δηλ. ο Μάρκος Αγρίππας τού Λούκιου γιος, ύπατος για τρίτη φορά, το έκανε. Το 125 μ.Χ. ανακατασκευάστηκε πλήρως από τον Αδριανό. Πλέον αποτελεί ένα θαύμα της μηχανικής, με τον θόλο του να αποτελεί το μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο από μη ενισχυμένο σκυρόδεμα.

Παλιότερα η είσοδος σε αυτό ήταν δωρεάν πλέον όμως το φθηνότερο εισιτήριο κοστίζει 8,5€. Για περισσότερες πληροφορίες δες την επίσημη ιστοσελίδα.

EXTRA TIP: Αν θες να δεις τον πανέμορφο ναό αλλά δεν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις το εισιτήριο των 8,5€. Μπες σε αυτό το link και δες μια 3D πλατφόρμα αυτού. Εμείς καθίσαμε σε ένα από τα καφέ που ήταν μπροστά από το Πάνθεον και με δύο apperol στο χέρι εξερευνήσαμε τη 3D μακέτα.

το πάνθεον στη Ρώμη

“Ένα (όχι και τόσο) χαλαρό πρωινό στο Πάνθεον”

Πιάτσα Ναβόνα

Η πιάτσα Ναβόνα αποτελεί την πιο αγαπημένη μου πλατεία της Ρώμης. Είναι μια πανέμορφη πλατεία, με ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων, κατασκευασμένη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σε αυτή την πλατεία θα βρεις πολλούς καλλιτέχνες του δρόμου όπως ζωγράφους, μουσικούς κα. Επίσης, είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις στο κέντρο αυτής την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi) και στα δύο άκρα της το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα και το Σιντριβάνι του Μαυριτανού.

Ρώμη, η πιάτσα Ναβόνα τη νύχτα

“Η piazza Navona τη νύχτα όταν όλοι κοιμούνται...”

Πιάτσα ντι Σπάνια

Είναι μια από τις πιο διάσημες πλατείες της Ρώμης και βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλικής πρωτεύουσας. Τα γνωστά Ισπανικά σκαλιά που ξεκινούν από την εκκλησία Scalinata della Trinità dei Monti και καταλήγουν στο σιντριβάνι της Fontana della Bracaccia, αποτελούν σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους.

EXTRA TIP: Μην καθίσετε στα σκαλοπάτια να απολαύσετε ένα παγωτό η μια μπίρα, καθώς απαγορεύεται. Αν είστε τυχεροί θα σας σηκώσουν με μια παρατήρηση, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να σας υποβάλουν κάποιο πρόστιμο.

Ρώμη η σκαλινάτα στη Πιάτσα ντι Σπάνια

“Η Σκαλινάτα στην Πιάτσα ντε Σπάνια.”

Το στόμα της Αλήθειας

Σύμφωνα με το μύθο το πέτρινο στόμα κλείνει όταν αυτός που θα βάλει το χέρι του μέσα λέει ψέματα. Θα το βρεις στον πρόναο της Βασιλικής της Σάντα Μαρία και θα πρέπει να προσέξεις τα ωράριο λειτουργίας (9:30 – 5:50), γιατί ενώ είναι ένα δωρεάν αξιοθέατο έχει περίφραξη η οποία κλείνει. Η ουρά συνηθώς είναι μεγάλη, γι’ αυτό θα σου πρότεινα να μην πας εκεί πέντε λεπτά πριν το κλείσιμο.

Ρώμη και το στόμα της αλήθειας

“Μάλλον λέγαμε αλήθεια.”

το κάστρο του Σέντ Άντζελο στη Ρώμη

“Το κάστρο των Αγγέλων”

Το κάστρο των Αγγέλων

Το κάστρο των Αγγέλων βρίσκεται στην δυτική όχθη του Τίβερη κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Το κτήριο αυτό ήταν παραγγελία του αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος το προόριζε για μαυσωλείο γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Αργότερα, κάποιοι από τους πάπες το χρησιμοποίησαν ως φρούριο για το Βατικανό, ενώ σήμερα είναι μουσείο.

Βιτοριάνο

Το Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ ή αλλιώς «Βωμός της πατρίδας» ή Βιτοριάνο βρίσκεται στην πιάτσα Βενέτσια. Σχεδιάστηκε το 1885 από τον Γκιουζέπε Σακόνι και είναι ένα μνημείο στη μνήμη του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας Βίκτορα Εμμανουήλ. Είναι φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο και διαθέτει σκάλες, κορινθιακούς κίονες, ένα έφιππο ανδριάντα του Βίκτορα Εμμανουήλ και δύο αγάλματα της θεάς Νίκης.

Η είσοδος στο μνημείο είναι δωρεάν, όμως και αυτό έχει ωράριο λειτουργίας (09:00 – 16:30). Αν ανέβεις όλα τα σκαλιά και πας στο αριστερό άκρο (όπως το κοιτάς από κάτω) θα έχεις μια πανοραμική θέα της Ρωμαϊκής αγοράς και στο βάθος θα διακρίνεις το Κολοσσαίο. Αν συνεχίσεις στην πίσω μεριά του κτηρίου θα δεις έναν γυάλινο ανελκυστήρα που με το αντίστοιχο εισιτήριο σε πηγαίνει στην κορυφή του μνημείου. Περνώντας τον ανελκυστήρα και κατευθυνόμενος προς το άλλο άκρο του μνημείου θα μπορέσεις να μπεις στο εσωτερικό του εντελώς δωρεάν. Είναι ένα απίστευτο, μαρμάρινο κτήριο που φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις.

EXTRA TIP: Στην κορυφή αυτού μπορείτε να βρείτε ένα καφέ με απίστευτη θέα στο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή αγορά.

Ρώμη το κτήριο Βιτοριάνο

“Το μνημείο του Βασιλιά από την πιάτσα Βενέτσια.”

Πως θα μετακινηθώ στη Ρώμη

Στη Ρώμη θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στο μετρό, τα λεωφορεία και τα πόδια σου για τις μετακινήσεις σου.

Μετρό

Το μετρό είναι η λιγότερο συνηθισμένη επιλογή καθώς εγώ θα το χαρακτήριζα απαρχαιωμένο. Έχει μόνο δύο γραμμές που εξυπηρετούν την περιοχή του κέντρου και αυτές δεν είναι και σε  πολύ κεντρικά σημεία. Οπότε ίσως μάλλον να μην σε βολέψει και τόσο.

Λεωφορεία

Αντίθετα με τα μετρό τα λεωφορεία έχουν πιο συχνά δρομολόγια και πάνε παντού. Έχουν αρκετές καθυστερήσεις και μερικές φορές αναγκάζονται να αλλάξουν το δρομολόγιο ανάλογα με το τι μπορεί να συμβαίνει στο κέντρο. Δεν παύει όμως να είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να μετακινηθείς.

λεωφορείο στους δρόμους της Ρώμης

“Λεωφορείο διαμορφωμένο για τα στενά της Ρώμης.”

Με τα πόδια

Η Ρώμη είναι από τις πόλεις που πρέπει να την περπατήσεις για να τη γνωρίσεις καλά. Μια βόλτα στα στενά της, στις γέφυρες, τις πλατείες και τις λεωφόρους θα σε κάνουν να την λατρέψεις.

EXTRA TIP: Μην νοικιάσεις αυτοκίνητο αν θες να μείνεις στο κέντρο της Ρώμης. Δεν υπάρχουν πάρκινγκ, η κίνηση είναι πολύ και οι δρόμοι στενοί. Θα σε σύμφερε να νοικιάσεις αμάξι μόνο αν θες να πας κάποια ολοήμερη εκδρομή μακριά από το κέντρο.

Εισιτήρια για τα ΜΜΜ της Ρώμης

Τα εισιτήρια είναι ενιαία για όλα τα μέσα και πωλούνται σε μηχανήματα στο σταθμό του μετρό και σε περίπτερα.

Μονή διαδρομή

Το εισιτήριο της μονής διαδρομής κοστίζει 1,50€ και σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις τα μέσα για 75 λεπτά. Προσοχή όμως, σου επιτρέπει να αλλάξεις γραμμή στο μετρό αλλά όχι σταθμό. Αν βγεις έξω θα πρέπει να χτυπήσεις καινούριο εισιτήριο για να ξαναμπείς μέσα, ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το 75λεπτο.

Ημερήσιο εισιτήριο

Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 6€ και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις απεριόριστα σε όλα τα μέσα. Προσοχή πάλι εδώ, καθώς το εισιτήριο δεν είναι εικοσιτετράωρο. Ισχύει από την επικύρωσή του έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Τριήμερο εισιτήριο

Το τριήμερο εισιτήριο κοστίζει 16,50€ και σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς απεριόριστα όλα τα μέσα, από την επικύρωσή του και ως τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας.

Εδώ μπορείς να δεις πως θα φτάσεις από το αεροδρόμιο Fiumicino ή το Ciampino στο κέντρο της Ρώμης.

Τι να φάω - τι να πιω

Ωραία τα αξιοθέατα, οι βόλτες και οι περίπατοι στα σοκάκια, όμως κάπως πρέπει να ανακτήσεις δυνάμεις για να συνεχίσεις το πρόγραμμα σου. Για να μην αναρωτιέσαι τελευταία στιγμή «τι να φάω», παρακάτω σου προτείνω μερικές Ιταλικές σπεσιαλιτέ που θα σίγουρα θα σε ικανοποιήσουν.

η καλύτερη μακαρονάδα στη Ρώμη

“Μακαρονάδα με τρούφα.”

Pizza

Δεν χρειάζεται να πω πολλά γι’ αυτή την ενότητα… απλά φάε όσες περισσότερες πίτσες μπορείς. Προτίμησε μικρές πιτσαρίες λίγο πιο μακριά από τα σημεία ενδιαφέροντος και σίγουρα θα μείνεις ικανοποιημένος. Δοκίμασε μια pizza Bianca (χωρίς κόκκινη σάλτσα, εξού και bianca), μια κλασική μαργαρίτα, ακόμα και πίτσα με αγκινάρες (εγώ τη λάτρεψα)! Επίσης, θα σου πρότεινα να αποφύγεις την πίτσα από τους φούρνους καθώς είναι κρύα ή ξαναζεσταμένη και έχει χάσει όλη της την γεύση.

Pasta

Βρίσκεσαι στη Ρώμη, νομίζω ότι είναι περιττό να σου πω εγώ ότι πρέπει να δοκιμάσεις τις μακαρονάδες τους. Παρ’ όλα αυτά θα σου πω ότι πρέπει να δοκιμάσεις Καρμπονάρα, Αματριτσιάνα και Ciao e pepe. Για να δεις που έφαγα την καλύτερη μακαρονάδα της Ρώμης πάτησε εδώ.

Suppli

Το Suppli αποτελεί το απόλυτο ιταλικό street food! Είναι κροκέτα παναρισμένη και τηγανισμένη, με γέμιση από ρύζι μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα. Θα το βρεις σε πολλά μέρη και κοστίζει περίπου 1€. Μια άλλη παραλλαγή που αξίζει να δοκιμάσεις, είναι με γέμιση μακαρονιών και θα το βρεις στο Bonci Pizzarium.

Gelato

Κλασικό Ιταλικό παγωτό θα βρεις σε κάθε γωνιά της Ρώμης. Μπορείς να το δοκιμάσεις στις μεγάλες τουριστικές αλυσίδες όπως το Venci, έχοντας όμως στο μυαλό σου ότι θα πληρώσεις αρκετά, ή να πάρεις ένα χωνάκι από ένα πιο μικρό συνοικιακό μαγαζί. Εμείς στο Venci τα δύο χωνάκια με δυο μπάλες το καθένα τα πληρώσαμε κάτι λιγότερο από 10€, τα οποία θεωρό πολλά λεφτά για ένα παγωτό.

Tiramisu

Η αγάπη των Ιταλών για τον καφέ είναι γνωστή σε όλους. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το πιο παραδοσιακό τους γλυκό έχει ως βάση τον εσπρέσο. Η ιστορία του είναι ιδιαίτερα σύντομη, καθώς στη μορφή που το ξέρουμε εμφανίστηκε στη Βόρεια Ιταλία το 1960. Η καταγωγή του είναι από τη Βενετία, την Τεργέστη και το Τρεβίζο αλλά μπορείς να βρεις τέλειες εκτελέσεις του, σε όλη την Ιταλία.

Τιραμισού στη Ρώμη

“Τιραμισού στην Πιάτσα Ναβόνα”

Aperol Spritz στο Πάνθεον στη Ρώμη

“Aperol Spritz στο Πάνθεον.”

Espresso

Μια επίσκεψη στη Ρώμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γευσιγνωσία εσπρέσο. Κάνε μια γρήγορη στάση και πιες έναν εσπρέσο σαν γνήσιος Ιταλός. Πήγαινε στο μπαρ παρήγγειλε τον καφέ σου, πιες τον σε δύο γουλιές και φύγε. Ναι, στο όρθιο, μην περιμένεις να κάτσεις. Αν θες να κάτσεις σε τραπέζι και να σε σερβίρουν θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δώσεις το κάτι παραπάνω.

Limoncello

Το limoncello είναι ένα ιταλικό λικέρ λεμονιού από τη Νότια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από τις ακτές Αμάλφι. Παραδοσιακά σερβίρεται παγωμένο ως χωνευτικό μετά το δείπνο.

Aperol Spritz

Το άπερολ σπριτς είναι ιταλικό κοκτέιλ με βάση το κρασί. Συνήθως σερβίρεται ως απεριτίφ, ως “ορεκτικό” δηλαδή, στη βορειοανατολική Ιταλία. Αν θες να δεις που ήπια το καλύτερο Aperol Spritz της Ρώμης, πάτησε εδώ.

EXTRA TIP: Ακόμα κι αν έχεις δοκιμάσει Aperol στην Ελλάδα και δεν είσαι λάτρης αυτού, πιες ένα κι εδώ και πες μου τη γνώμη σου. Δεν έχει καμία σχέση με ότι έχεις πιει έως τώρα.

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Για όσους λένε ότι η Ρώμη δεν έχει νυχτερινή ζωή μάλλον δεν έχουν πάει στα σωστά μέρη. Είναι γειτονιές που είναι πιο χαλαρές και άλλες που έχουν πιο έντονο το στοιχείο του party life, και όλες είναι μακριά από εκεί που συχνάζουν οι τουρίστες.

Trastevere

Είναι μια όμορφη γειτονιά της Ρώμης όχι πολύ μακριά από το ιστορικό κέντρο. Εδώ μπορείς να κάνεις χαλαρές βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια, να σταματήσεις κάπου για φαγητό και στη συνέχεια να πιεις ένα ποτό. Μερικά μαγαζιά κλείνουν νωρίς, όμως υπάρχουν αρκετά που είναι ανοιχτά μέχρι το πρωί. Επίσης, πάντα θα βρεις κόσμο που αράζει στις πλατείες με ένα ποτό στο χέρι υπό τη μουσική κάποιου καλλιτέχνη του δρόμου.

Testaccio

Στην περιοχή Testaccio μπορείς να βρεις άπειρα μπαρ και club με hip hop, house, salsa μουσική, ακόμα και disco. Αν και δίπλα με την περιοχή Trastevere είναι τελέιως διαφορετική και λιγότερο τουριστική.

Campo De Fiori

Το Campo dei Fiori, μια πλατεία στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, είναι μια από τις κορυφαίες πλατείες της Ρώμης. Την ημέρα, η πλατεία είναι ο τόπος της πιο γνωστής πρωινής υπαίθριας αγοράς της πόλης, η οποία λειτουργεί από το 1869.Το βράδυ, αφού οι πωλητές φρούτων και λαχανικών, ψαράδες και πωλητές λουλουδιών έχουν συσκευάσει τα περίπτερα τους, το Campo dei Fiori γίνεται κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Εδώ θα βρεις πλήθος εστιατορίων, μπαρ κρασιού και παμπ.

Ρώμη, κάποιο στενό στην Τραστέβερε

“Στενάκι στην Trastevere”

Που να μείνω στη Ρώμη

Προτίμησε το ξενοδοχείο σου να είναι σχετικά κοντά στο κέντρο. Η συγκοινωνία στη Ρώμη δεν διαφέρει πολύ από αυτή της Αθήνας. Τα δρομολόγια δεν είναι πολύ συχνά και σχεδόν πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις. Γι’ αυτό το λόγο θα σου πρότεινα να μείνεις κάπου που θα μπορείς να περπατήσεις μέχρι εκεί που θέλεις και να μην χρειάζεται να βασίζεσαι στα ΜΜΜ. Εμείς επιλέξαμε ένα ξενοδοχείο ανάμεσα στο Βατικανό και το αρχαίο κέντρο και μας φάνηκε η ιδανική τοποθεσία για όσα θέλαμε να κάνουμε.

Ιδανική εποχή να επισκεφθώ τη Ρώμη

Επειδή η Ρώμη είναι μια πόλη που πρέπει να την περπατήσεις για να την γνωρίσεις, εγώ σαν ιδανική εποχή θα όριζα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τέλειες θερμοκρασίες, μεγάλη μέρα και όχι πολλές βροχές. Επίσης, θα πρότεινα να αποφύγεις το διάστημα του καθολικού Πάσχα καθώς ο κόσμος είναι τόσος πολύς που σε κουράζει απίστευτα.

Ρώμη, η σκαλινέτα στην Πιάτσα ντι Σπάνια

“Η Σκαλινάτα την Άνοιξη”

Πόσες μέρες θέλω στη Ρώμη

Η Ρώμη είναι μια πόλη με απίστευτο ιστορικό παρελθόν και αμέτρητα αξιοθέατα. Αν θες να μπεις σε όλα και να τους αφιερώσεις το χρόνο που τους αξίζει τότε θα σου πω ότι χρειάζεσαι σίγουρα πέντε μέρες. Αν όμως θέλεις να μπεις μόνο στα πιο βασικά και τα υπόλοιπα να τα περάσεις μια γρήγορη ματιά, τότε τρεις μέρες είναι αρκετές.

BUDGET

Η Ρώμη είναι μια (σχετικά) ακριβή πόλη. Μπορείς να βρεις και τις οικονομικές επιλογές αλλά τότε θα πρέπει να ψάξεις μακριά από το κέντρο.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 35€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο της μονής διαδρομής κοστίζει 1,5€ ενώ το ημερήσιο πολλαπλών διαδρομών κοστίζει 6€.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  55€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 10,00€ το πιάτο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Σίγουρα έχεις διαβάσει σε άλλα post ότι την πρώτη Κυριακή του μήνα έχουν δωρεάν είσοδο όπως και την Κυριακή του Πάσχα. Εγώ θα σου πω εκ πείρας ότι αυτό δεν ισχύει πια. Μετά τον κορονοϊό αυτό έχει καταργηθεί και παντού πληρώνεις κανονικά.
Τα ιστορικά αξιοθέατα της Ρώμης είναι πολλά και φαντάζομαι ότι το να πληρώνεις ξενάγηση σε όλα δεν είναι κάτι εφικτό. Συνεπώς θα σου πρότεινα για να εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά να μην χάσεις τα ιστορικά κομμάτια, να αγοράσεις έναν ταξιδιωτικό οδηγό ή να κατεβάσεις κάποιο audio guide.
Το νερό βρύσης στη Ρώμη είναι πόσιμο! Σε πολλά μέρη της πόλης θα βρεις μικρές σκαλιστές βρύσες με τρεχούμενο νερό για να γεμίσεις το μπουκαλάκι σου. Μην αγοράζεις συνεχώς… σκέψου και το πλαστικό.
Πήγαινε για φαγητό πριν πεινάσεις... Το φαγητό στην Ιταλία παίρνει χρόνο…
Μην πάρεις πίτσα με πεπερόνι, εκτός κι αν θες πίτσα με πιπεριές. Αν θες κρέας πάρε πίτσα με σαλάμι.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα