συμβουλές για ιστιοπλοϊκό στο ηλιοβασίλεμα
ροζ χρώματα στον ουρανό την ώρα του ηλιοβασιλέματος στο ιστιοπλοϊκό

Έχει έρθει το καλοκαίρι και έχεις αρχίσει να ψάχνεις για το ν επόμενο προορισμό σου. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν μπορείς να αποφασίσεις που να πρωτοπάς; Σου έχω τη λύση! Νοίκιασε ένα σκάφος και πήγαινε παντού!

Εδώ θα βρεις τον απόλυτο οδηγό ενός πρωτάρη για διακοπές με ιστιοπλοϊκό. Συμβουλές και πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψεις, για να περάσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Αν θες να γνωρίσεις την Ελλάδα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Επιλογή παρέας

Σε τέτοιου είδους διακοπές η παρέα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Όπως καταλαβαίνεις θα περάσετε αρκετό χρόνο μαζί σε μόλις λίγα τετραγωνικά και αυτό μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους. Καλό είναι να έχετε συμφωνήσει εξαρχής κάποια πράγματα, όπως καθαριότητα, μαγείρεμα κ.α. και να έχετε ίδιες απαιτήσεις από τις διακοπές σας.

Επιλογή σκίπερ

Αν δεν διαθέτεις δίπλωμα, τότε ο σκίπερ είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των διακοπών. Καλό θα ήταν να μιλήσεις με κάποιο φίλο σου ο οποίος έχει κάνει τέτοιου είδους διακοπές και έχει να σου προτείνει κάποιον με τον οποίο πέρασε καλά.

Επιλογή διαδρομής – καλή προετοιμασία

Σε συνεννόηση πάντα με τον σκίπερ, επιλέγεις την καλύτερη διαδρομή. Του εξηγείς τι θέλεις να δεις και να κάνεις με την παρέα σου και αυτός σου προτείνει την καλύτερη και πιο ασφαλή διαδρομή. Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε συνεννοηθεί εξαρχής για το που θα διανυκτερεύσετε και που θα ανεφοδιάζεστε.

συμβουλές ιστιοπλοϊκό με θέα το ηλιοβασίλεμα

“Ηλιοβασίλεμα κάπου στα ανοιχτά.”

Τι γίνεται με το φαγητό

Φυσικά υπεύθυνοι του φαγητού είστε εσείς και ο σκίπερ δεν φέρνει καμία ευθύνη. Πρέπει λοιπόν από πριν, να κάτσεις με την παρέα και να κάνετε μια λίστα με αυτά που θα χρειαστείτε. Το σκάφος διαθέτει κουζίνα υγραερίου η οποία όμως δεν έχει και πολύ μεγάλη ένταση. Γι’ αυτό το λόγο εγώ θα σας πρότεινα να μην επιλέξετε να μαγειρέψετε στο σκάφος, αλλά να έχετε μαζί σας σνακ και φρούτα. Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Σημαντικό είναι να μην ξεχάσετε να πάρετε νερά! Το νερό του σκάφους δεν είναι πόσιμο.

συμβουλές ιστιοπλοϊκό, με το φουσκωτό μονόκερο

“Παιδιά ο Μάκης!”

Τι προμήθειες θα χρειαστώ

Πέρα από τα τρόφιμα και τα νερά που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ίσως χρειαστείτε ένα μικρό φαρμακείο εφοδιασμένο με δραμαμίνες, ντεπόν, αντιισταμινικά και αμμωνία. Επίσης, να πάρετε μαζί σας είδη υγιεινής, όπως σαπούνια, χαρτί υγείας κ.α. Τέλος, όταν κάνετε κράτηση του σκάφους να ρωτήσετε αν σας παρέχουν κλινοσκεπάσματα ή αν θα πρέπει να έχετε τα δικά σας, δεν είναι αυτονόητα.

Να ελέγξω τον καιρό

Το πιο σημαντικό είναι να ελέγξεις τον καιρό. Δες τις προγνώσεις και στην ανάγκη άλλαξε το πρόγραμμά σου. Σε όλες τις διακοπές προέχει η ασφάλεια. Ανάλογα με το σκάφος που θα έχεις επιλέξει θα χρειαστείς και τις ανάλογες καιρικές συνθήκες όπως άνεμο ή άπνοια. Πάντως αν είσαι με ιστιοπλοϊκό και ξεμείνετε από αέρα, μην φοβάσαι καθώς το σκάφος διαθέτει και μηχανή.

Κάνε έλεγχο του σκάφους

Πριν αποπλεύσεις μαζί με το σκίπερ κάντε ένα καλό έλεγχο του σκάφους. Δείτε τις δεξαμενές του νερού και της βενζίνης ότι είναι γεμάτες και ελέγξτε την καλή λειτουργία της άγκυρας. Τέλος, δείτε τα σωστικά μέσα όπως φωτοβολίδες, σωσίβια και αν υπάρχει φουσκωτή λέμβος. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι πιο ήσυχος και θα απολαύσεις το ταξίδι σου.

Θαλάσσιες δραστηριότητες

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του σκάφους είναι ότι σου προσφέρει τη βάση για πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες. Μερικές από αυτές είναι το ψάρεμα, SUP, καταδύσεις κ.α. Μπορείς να ρωτήσεις από πριν αν το σκάφος διαθέτει τον κατάλληλο χώρο για τον εξοπλισμό που θες να πάρεις μαζί σου.

Περιορισμένο νερό

Κάτι που εγώ δεν γνώριζα όταν πήγα τις πρώτες μου διακοπές με σκάφος, είναι ότι το νερό που έχουμε είναι περιορισμένο. Αν το σκεφτείς έχει λογική, καθώς το σκάφος δεν είναι συνδεδεμένο με μια βρύση, συνεπώς κάπου υπάρχει μια δεξαμενή νερού. Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας να μπει και να κάνει μπάνιο με τις ώρες. Θα πρέπει να κάνει ένα γρήγορο ντουζ και να αφήσει νερό για τους υπόλοιπους, γιατί αν δεν βρείτε να δέσετε στο λιμάνι κοντά σε παροχή νερού είναι πολύ πιθανό να ξεμείνετε.

Δεν υπάρχουν πρίζες

Κάτι ακόμα που θα ήθελα να γνωρίζω πριν από αυτές τις διακοπές είναι το ρεύμα. Η γεννήτρια που υπάρχει στο σκάφος αρκεί για να ανάψουν μερικά φώτα στην καμπίνα ή να φορτίσεις το κινητό σου, αλλά δεν φτάνει για να βάλεις πιστολάκι η πρέσα. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα πάρεις μαζί σου. Δες εδώ τι να πακετάρεις για τις διακοπές σου με ιστιοπλοϊκό.

θάλασσα, μάσκα και αναπνευστήρα και συμβουλές ιστιοπλοϊκό

“Bill - snorkeling, 1-0 και ο Μάκης”

Να τραβάτε πάντα τη σανίδα που ενώνει το σκάφος με τη στεριά

Όταν βρίσκεστε αγκυροβολημένοι σε κάποιο λιμάνι, να έχετε στο νου σας ότι πρέπει πάντα να τραβάτε την σανίδα που ενώνει το σκάφος με τη στεριά. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό όμως στα λιμάνια κυκλοφορούν πολλές κατσαρίδες και ποντίκια, δεν θα θέλατε να δείτε κάτι από τα δύο πάνω στο σκάφος πιστεύω.

συμβουλές για ιστιοπλοϊκό

“Ο Μάκης η μασκότ μας”

Επιπλέον κόστος

Ένα επιπλέον κόστος που μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης του σκάφους είναι τα λιμενικά τέλη. Ανάλογα με το λιμάνι και το πόσο θα κάτσεις είναι ένα μικρό ποσό που πρέπει να πληρώσεις.

Συνεννοήσου με τον σκίπερ για τις παροχές

Μίλα με τον σκίπερ λίγες μέρες πριν το ταξίδι και ρώτησε τον τι παροχές έχει το σκάφος. Για παράδειγμα, έχει ηχεία για να μπορείτε να βάζετε μουσική ή θα πρέπει να πάρετε δικά σας; Έχει κουζινικά σκεύη για να μπορείτε να παρασκευάσετε κάποιο γεύμα; Έχει το σκάφος μάσκες και αναπνευστήρες; Τελευταίο και πιο σημαντικό, σας παρέχει το σκάφος σεντόνια και πετσέτες ή πρέπει να φέρετε δικά σας;

Αν σε έπεισα και θες να ενημερωθείς περισσότερο για το κόστος και τις επιλογές σου, τότε πάτησε εδώ.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν επιλέξετε να τρώτε στο σκάφος, επιλέξτε γεύματα που δεν θέλουν πολύ μαγείρεμα.
Πάρτε πλαστικά πιάτα και ποτήρια, γιατί ποιος θέλει να κάθετε να πλένει στις διακοπές…
Όταν υπολογίζεις για φαγητό, πάντα θα υπολογίζεις και τον σκίπερ.
Φτιάξε ένα μικρό φαρμακείο με αμωνία, φενιστίλ, δραμαμίνες και ντεπόν.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις αξέχαστες διακοπές όπως κι εγώ. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment