Ενώ βρίσκεται στη μέση της Μεσογείου, το παραδοσιακό μαλτέζικο φαγητό είναι ένα μείγμα διαφορετικών γεύσεων που θυμίζει τους πολλούς πολιτισμούς, με τους οποίους έχει αλληλοεπιδράσει αυτή η χώρα.
Ενώ οι Ιταλικές επιρροές είναι ισχυρές, η κουζίνα της Μάλτας έχει επίσης Αραβικές, Γαλλικές, Αγγλικές και ακόμη και Γερμανικές επιρροές.
Σε αυτό το post θα βρεις τα πιάτα που δοκιμάσαμε και που μπορείς να τα δοκιμάσεις.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Μαλτέζικα 🇲🇹 και Αγγλικα 🏴
Νόμισμα: Ευρώ €
Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο
Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)
Αν θες να γνωρίσεις την Μάλτα μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Που να φάω καλό πρωινό στη Μάλτα – φούρνοι
Προτού έρθει το γρήγορο φαγητό στη Μάλτα, αν ήθελες να φας ένα γρήγορο σνακ, οι επιλογές που είχες ήταν τα pastizz. Είναι ένα ειδός σφολιάτας γεμιστό συνήθως με ρικότα ή αρακά, πλέον βέβαια μπορείς να το βρεις σε διάφορες παραλλαγές.
Sphinx Pastizzeria
Την πρώτη μας μέρα στο νησί τρέξαμε να δοκιμάσουμε pastizz. Από μια αναζήτηση που είχα κάνει πριν πάμε εκεί είχα βρει αυτό το φούρνο στην περιοχή Santa Venera, οπότε πήγαμε κατευθείαν προς τα εκεί. Δυστυχώς, επειδή αργήσαμε λίγο είχαν μείνει μόνο με ρικότα, κοτόπουλο και ρεβίθια και έτσι δεν είχαμε το δικαίωμα επιλογής. Τα πήραμε όλα! Ήταν όλα τέλεια. Εγώ λάτρεψα αυτό με το ρεβίθι!
Γι’ αυτά και δύο νερά, πληρώσαμε 3,5€. Εδώ, μπορείς να πληρώσεις με μετρητά ή με μεταφορά σε λογαριασμό revolute.
“Εξαιρετικό πρωινό.”
Στη Βαλέτα μπορείς να κλείσεις μια ξενάγηση στα αξιοθέατα, σε συνδυασμό με γευσιγνωσία παραδοσιακών street food. Αν σε ενδιαφέρει δες εδώ.
“Εγώ λάτρεψα αυτό με το ρεβίθι.”
Mr. Maxims Giovanni Pastizzeria – Gzira
Αφού την πρώτη μέρα μείναμε τόσο ικανοποιημένοι συνεχίσαμε το ίδιο και τις επόμενες μέρες. Την επόμενη μέρα πήγαμε στην pastizzeria Mr Maxims στη Gzira. Αυτή τη φορά υπήρχε μεγάλη ποικιλία και είπαμε να δοκιμάσουμε διάφορα από αυτά. Πήραμε ένα με κοτόπουλο, ένα κλασικό με ρικότα, φυσικά ένα με ρεβίθι, ένα με λουκάνικο και κάτι σαν πιτάκι με ρικότα και μπέικον.
Για αυτά και δύο νερά, πληρώσαμε 5€. Σε αυτό το κατάστημα, μπορούσες να πληρώσεις και με κάρτα.
Το καλύτερο Brunch στη Μάλτα
Emma’s kitchen
Αυτό το μαγαζί το είχα βάλει καιρό στο μάτι… Ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας και κάθε φορά που περνούσαμε έλεγα: πρέπει να φάμε εδώ. Είχε έναν πολύ όμορφο και καλά κλιματιζόμενο χώρο. Το προσωπικό ήταν φιλικό, αν και ήταν ο μοναδικός σερβιτόρος που συναντήσαμε σε όλο το ταξίδι μας και δεν μιλούσε αγγλικά.
Αν σου αρέσουν τα egg benedict εδώ είναι ο παράδεισος! Μια επιγραφή πάνω στο τραπέζι σου σε προετοιμάζει λέγοντας πως οι Κυριακές είναι για benedicts και έπειτα οι άπειρες επιλογές στο μενού θα σε ταλαιπωρήσουν μέχρι να διαλέξεις ποιο θα πάρεις τελικά.
Εμείς πήραμε ένα με crumble κοτόπουλο και ένα κλασσικό. Τελικά, η εμφάνιση σε παρέπεμπε σε ένα πιο καλά γευστικό πιάτο απ’ ότι ήταν…
“Sundays are for benedicts!”
“Ήταν πεντανόστιμο και κάπως spicy.”
Healthy meals
Eeetwell
Βρισκόμασταν στην παραλία Pretty bay, όταν θελήσαμε να φάμε κάτι εκεί. Θέλαμε κάτι ελαφρύ αλλά και χορταστικό, κάτι δροσερό αλλά όχι και παγωμένο. Έτσι είδα το Eeetwell. Πήραμε το Buckaroo Chicken wrap, ένα νερό και πληρώσαμε 9,15€. Ήταν πεντανόστιμο! Μοιραστήκαμε ένα με τον Μπιλ και ήταν αρκετό για να μας κρατήσει μέχρι το απόγευμα που φάγαμε το κανονικό μας γεύμα. Μπορεί να κόστισε κάτι παραπάνω, αλλά σίγουρα άξιζε!!
Τα καλύτερα εστιατόρια με παραδοσιακά πιάτα στη Μάλτα
San Paolo Naufrago
Αυτή η πιτσαρία βρίσκεται στη Βαλέτα και είναι τόσο διάσημη, ειδικά στο νεανικό κοινό, για τις χαμηλές της τιμές. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνεις, γινόταν συνέχεια πανικός και ο μόνος τρόπος για να βρεις να κάτσεις ήταν ή να έχεις κάνει κράτηση ή να πας εκεί γύρω στις 22:00.
Εμείς σταθήκαμε κάπως τυχεροί, γιατί ενώ περνούσαμε από εκεί, άδειασε ένα τραπέζι και απλά καθίσαμε. Ο Μπιλ πήρε μια πίτσα με αυγό και εγώ τα Backed Macaroni. Για αυτά τα δύο και δύο ποτήρια κρασί πληρώσαμε 30,80€. Το φαγητό ήταν καλό, αλλά σίγουρα αξίζει να κάτσεις εκεί για την ατμόσφαιρα. Για μένα είναι το πιο όμορφο σημείο στη Βαλέτα!
“Η αγαπημένη πίτσα του Μπίλ.”
Nenu The Artisan Baker
Αχ αυτό το μαγαζί! Το βρήκα τυχαία σε μια αναζήτηση για το που να φάμε στη Μάλτα και δεν ήμουν σίγουρη αν ήταν τελείως τουριστικό και αν θα μας άρεσε. Παρ’ όλα αυτά του έδωσα μια ευκαιρία και πολύ καλά έκανα! Αυτό το μαγαζί με έκανε να λατρέψω τη Μαλτέζικη κουζίνα!
Είναι ένα υπόγειο στη Βαλέτα κοντά στο Lower Barrakka. Αν δεν το ξέρεις μπορεί να μην το δεις και αν πας εκεί γι’ αυτό, μπορεί να μην σου γεμίσει το μάτι εξαρχής… Εμείς κάπως επιφυλακτικοί, πήραμε το warm cheeselets with caramelized onions για ορεκτικό, τα ραβιόλια γεμιστά με κουνέλι και μία timpana. Τα πιάτα ήταν εξαιρετικά!!! Σίγουρα θα σου πρότεινα να πας εκεί για την timpana, μοιάζει με το δικό μας παστίτσιο, και εμένα ήταν σίγουρα το αγαπημένο μου πιάτο απ’ όλο το ταξίδι!
Για τα παραπάνω πιάτα και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί πληρώσαμε 51€, τα όποια ήταν πολύ καλά για αυτά που φάγαμε.
“Το starter με το κατσικίσιο τυρί.”
“Σίγουρα το αγαπημένο μου Μαλτέζικο πιάτο!”
“Τα ραβιόλια με κουνέλι.”
Εδώ μπορείς να κλείσεις βραδινό γεύμα που θα σε μυήσει στη κουλτούρα της Μάλτας. Με παραλαβή από το ξενοδοχείο σου, θα πας σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο και θα δοκιμάσεις ένα βραδινό 4 πιάτων με άφθονο κρασί. Επίσης, ετοιμάσου να γνωρίσεις την ιστορία της Μάλτας μέσα από ένα live show.
Odyssey restaurant
Αυτό το εστιατόριο βρίσκεται στο νησί Gozo στο χωριό Marsalforn. Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό ταβερνάκι πάνω στο λιμάνι, που σερβίρει κυρίως θαλασσινά. Εμείς είπαμε να δοκιμάσουμε λίγα απ’ όλα και πήραμε μια πίτσα, καλαμαράκια τηγανητά και μια μακαρονάδα του ψαρά. Όπως καταλαβαίνεις ο Μπιλ είναι της πίτσας κι εγώ των ζυμαρικών…
Ήταν τα καλύτερα καλαμαράκια τηγανητά που έχω φάει ποτέ μου! Και τα υπόλοιπα πιάτα ήταν πολύ νόστιμα αλλά αυτά έκλεψαν την παράσταση. Η κρούστα τους ήταν όπως των κοτόπουλων από το KFC, αν έχεις εικόνα…
Για αυτά τα πιάτα και μερικές μπίρες πληρώσαμε 43€, το οποίο μας φάνηκε πολύ καλά.
“Η μακαρονάδα του ψαρά.”
“Και ξανά πίτσα με αυγό. Νομίζω τις δοκιμάσαμε όλες στο νησί!”
“Τα καλύτερα τηγανητά καλαμαράκια.”
Farmers bar
Αν βρεθείς σε αυτό το μαγαζί μην ρωτήσεις τι και πως. Απλά μπες μέσα και παρήγγειλε. Κι εγώ από κάποιους άλλους bloggers το είδα και είπα να το δοκιμάσω για κάτι πιο παραδοσιακό και αυθεντικό.
Πρόκειται για ένα καφενείο στο χωριό L-Imġarr. Εμείς σταματήσαμε εκεί γυρνώντας από την Mellieha bay. Έχει μόνο μαγειρευτά φαγητά και ανάλογα με την ώρα που θα πας μπορεί να έχουν τελειώσει τα περισσότερα. Εμείς πήραμε ένα κουνέλι στιφάδο (το ανεπίσημο εθνικό πιάτο της Μάλτας) και ένα μοσχαρίσιο ρολό γεμιστό.
Και τα δύο πιάτα ήταν πολύ νόστιμα. Ήταν μαγειρεμένα με φροντίδα και όχι παραγωγής όπως στα εστιατόρια και φαινόταν! Αν δεν σε νοιάζει τόσο το μέρος, αλλά θες να δοκιμάσεις κάτι σπιτικά παραδοσιακό, τότε πρέπει να το επισκεφθείς!
Εμείς πήραμε και από τα δύο πιάτα τη μεγάλη μερίδα, η οποία κόστιζε 11,20€.
“Μοσχαρίσια γεμιστά ρολάκια.”
“Το εθνικό πιάτο της Μάλτας - κουνέλι στιφάδο.”
Βρες εδώ όσα χρειάζεται να ξέρεις για την πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα.
Που να πιω καλό κοκτέιλ;
The Thirsty Barber
Είναι ένα πανέμορφο bar στην περιοχή του St Julian, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού. Ωραία διακόσμηση, χαμηλός φωτισμός, δερμάτινοι καναπέδες και ένα live από κιθάρα, συνέθεταν μια ωραία ατμόσφαιρα.
Ο κατάλογος των κοκτέιλ ήταν πολύ εντυπωσιακός και μοναδικός αλλά δυστυχώς μόνο αυτό. Ο Μπιλ πήρε το PEAKY BLINDER με τζιν, ελληνικό γιαούρτι, αγγούρι και ένα κρασί από βότανα, το οποίο ήταν μάλλον ένα τζιν τόνικ με ένα ελαφρύ άρωμα αγγουριού. Εγώ από την άλλη πήρα το HECHO EN MEXICO, με τεκίλα, μεζκάλ, ξίδι, αλάτι, γκέιπφρουτ και ιβίσκο. Αλλά μάλλον ήταν τεκίλα με grape fruit soda.
Για αυτά τα δύο κοκτέιλ πληρώσαμε 23€, που επειδή δεν μας άρεσαν τα κοκτέιλ μας φάνηκαν πολλά. Ίσως αν ξαναπήγαινα να έπαιρνα κάποιο ποτό ή μπίρα.
“Πολύ ατμοσφαιρικό μαγαζί.”
Bridge Bar
Αυτό το bar βρίσκεται σε ένα από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία της Βαλέτας. Όπως προδίδει και ο τίτλος του βρίσκεται σε μια γέφυρα στα παλιά τείχη. Από πάνω του υπάρχουν τα παραδοσιακά ξύλινα μπαλκόνια και τα κεριά που έχουν επιλέξει για τη διακόσμησή του, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Επηρεασμένοι από την προσφορά που είχε, 5€ το Aperol Spitz, πήραμε δύο και ένα πιάτο αλλαντικών και τυριών. Όσο όμορφο ήταν το μαζί, τόσο κακό ήταν το Aperol Spritz, αν μπορώ να το πω έτσι… Η ποικιλία αλλαντικών και τυριών ήταν πολύ καλή και πολύ χορταστική. Για να καταλάβεις παραλείψαμε το βραδινό μας γιατί είχαμε σκάσει.
“Αυτό το πιάτο αλλαντικών κόστισε 15€.”
Στη Μάλτα δοκίμασα τόσο γνώριμες γεύσεις, αλλά τόσο διαφορετικά συνδιασμένες, που το φαγητό από μόνο του ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Ελπίζω να σε βοήθησα και να φας τόσο καλά όσο έφαγα κι εγώ. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε…
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!