Ουγγρική κουζίνα και πιάτα

Η Ουγγρική κουζίνα είναι γνωστή για τα βραστά της, τους συνδυασμούς κρεάτων όπως αρνί με μοσχάρι και χοιρινό και την πάπρικα.

Τα πιάτα τους κάθε άλλο από διαίτης είναι, και οι μερίδες τους μεγάλες και χορταστικές.

Σε αυτό το ποστ θα βρεις τα παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στο ταξίδι σου, καθώς και σε ποια μαγαζιά θα βρεις καλό φαγητό στη Βουδαπέστη.

Παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσω στη Βουδαπέστη

Goulash

Η καταγωγή του είναι από την Ουγγαρία, αλλά μπορείς να το βρεις στα περισσότερα μέρη της κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια σούπα ή στιφάδο με κρέας και λαχανικά καρυκευμένα με πάπρικα και άλλα μπαχαρικά.

Paprikash

Το paprikah είναι παραδοσιακό φαγητό στη Βουδαπέστη και θα το βρεις σε κάθε σπίτι. Είναι φιλέτο κοτόπουλο μαγειρεμένο σε σάλτσα από πάπρικα. Συνήθως σερβίρεται με ένα είδος δικού τους ζυμαρικού, το οποίο συνηθίζουν να το λένε νούντλς. Θα το βρεις όμως και με ρύζι ή πουρέ.

Pörkölt

Είναι ένα Ουγγρικό στιφάδο με κρέας χωρίς κόκαλα. Η διαφορά που έχει από το goulash είναι ότι το δεύτερο έχει περισσότερη σάλτσα και το κρέας που βράζουν έχει κόκαλα. Αυτό μαζί με το paprikash αποτελούν τα εθνικά πιάτα της Ουγγαρίας.

Kolbász

Είναι το Ουγγρικό λουκάνικο φτιαγμένο από χοιρινό ή μοσχάρι και πολλά μπαχαρικά. Για να κρατήσει το κυλινδρικό σχήμα του λουκάνικου τους βάζουν ένα περίβλημα άλλοτε φυσικό και άλλοτε τεχνητό. Συνεπώς πριν το φας βεβαιώσου ότι δεν χρειάζεται να το αφαιρέσεις.

Lángos

Το λάνγκος είναι για την Ουγγαρία ότι το σουβλάκι για την Ελλάδα. Πλέον είναι ένα τηγανιτό ψωμί με sour cream και τυρί, αλλά μπορείς να βρεις και πολλές παραλλαγές αυτού. Παλιότερα, φτιαχνόταν από τα ψωμιά που περίσσευαν και το ζέσταιναν στο μπροστά μέρος του φούρνου για να το φάνε το πρωί.

Καμινάδα

Η καμινάδα αν και δεν είναι Ουγγρική, αλλά Τσέχικη, εδώ έχει την τιμητική της. Πρόκειται για ένα γλυκό ζυμάρι, ψημένο στα κάρβουνα και το πασπαλίζουν με κανέλα ή βανίλια. Την είχα δοκιμάσει και παλιότερα στην Ελλάδα αλλά δεν είχα καταλάβει γιατί την έλεγαν καμινάδα… Εδώ όμως που είχε κρύο κατάλαβα. Γιατί πολύ απλά κάπνιζε σαν καμινάδα.

Θα την βρεις παντού, ακόμα και στους σταθμούς του μετρό. Θα σε συμβούλευα όμως να προσέξεις από που θα την αγοράσεις, γιατί εμείς την πήραμε από το Christmas market 7€ ενώ πιο κάτω την βρήκα 4€. Επίσης, μία είναι υπεραρκετή για δύο άτομα.

Άννα Τρακάδα - τρώγοντας καμινάδα στη Βουδαπέστη

“Εδώ παλεύω με την καμινάδα μου...”

retes ή αλλιώς stroudel

Τα στρούντελ είναι αρτοσκευάσματα με φύλο και γέμιση. Η παραδοσιακή συνταγή είναι με μήλο, κουκουνάρι και σταφίδες. Θα το βρεις και με φύλο σφολιάτας, αλλά κανονικά φτιάχνεται από μια ζύμη ειδική για στρούντελ.

Palinka

Το Παλινκα είναι παραδοσιακό ποτό στην Ουγγαρία που ανακαλύφθηκε το μεσαίωνα. Μοιάζει με τη δική μας ρακή, αλλά αυτό φτιάχνεται από την απόσταξη διάφορων φρούτων, με το πιο γνωστό, αλλά και πιο ακριβό φτιαγμένο από δαμάσκηνα.

Το καλύτερο καφέ στη Βουδαπέστη

Επειδή είχαμε πρωινό στο ξενοδοχείο δεν ήπιαμε καφέδες έξω εκτός από το New York café.

New York café

Σίγουρα το ξέρεις και έχεις ήδη διαβάσει πολλά γι’ αυτό. Αν όχι, ρίξε μια ματιά σε αυτό το post. Κατά τη γνώμη μου, δεν επιτρέπεται να πας στη Βουδαπέστη και να μην πας στο New York café! Η επίσκεψη σου στην πόλη θα είναι μισή.

Για δύο εσπρέσο διπλά πληρώσαμε 6.727 HUF, δηλαδή 16,45€.

καφέ στη Βουδαπέστη

“Πολύ καλός καφές.”

Street food – παραδοσιακό langos

λανγκος με τυρί για φαγητό στη Βουδαπέστη

“Langos με τυρί και sour cream”

Retró Lángos Budapest

Επειδή αυτό το μαγαζί βρίσκεται σε κεντρικό σημείο σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι τουριστικό, παρ’ όλα αυτά είπα να το δοκιμάσω. Ήταν πεντανόστιμο και ολόφρεσκο.

Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο για να κάτσουμε και για να παραγγείλουμε (είναι self-service) αλλά άξιζε τον κόπο. Εμείς πήραμε ένα κλασικό με τυρί και sour cream. Το ζυμάρι ήταν πολύ τραγανό και το τυρί άφθονο. Ιδανικά, θα ήθελα να το είχαν ζεστάνει λίγο αφού πρόσθεσαν το τυρί, για να λιώσει, αλλά έτσι το τρώνε αυτοί.

Για ένα langos πληρώσαμε 1.500 HUF, δηλαδή 3,69€.

Lángosom

Αυτή τη λανγκερία την βρήκαμε στο δρόμο για το ξενοδοχείο μας και ήταν νομίζω καλύτερη από την από πάνω. Είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί, με δύο σκαμπό ίσα ίσα για να μην στέκεσαι.

Πήραμε πάλι το ίδιο langos με τυρί και sour cream για να μπορούμε να το συγκρίνουμε με το προηγούμενο. Αυτό ήταν ακόμα πιο τραγανό και αφράτο. Είχε περισσότερη sour cream και λιγότερο τυρί, πράγμα που το έκανε καλύτερο, γιατί μπορούσες να καταλάβεις τη γεύση της ζύμης. Τρωγόταν σαν αφρός και δεν σου έμενε μόνο η γεύση του τυριού.

Για δύο langos πληρώσαμε 890 HUF το καθένα και 200 HUF για το κουτί, γιατί τα πήραμε πακέτο. Σύνολο δηλαδή 1980 HUF – 4,78€.

Τα καλύτερα εστιατόρια στη Βουδαπέστη

Sir Lancelot Medieval Restaurant

Αυτό το εστιατόριο όπως προδίδει το όνομά του είναι ένα μεσαιωνικό εστιατόριο και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία από μόνο του. Αν δεν θες να φας spoil για το τι θα συναντήσεις, απλά προσπέρασε την υπόλοιπη παράγραφο και πήγαινε στο επόμενο εστιατόριο.

Μπαίνοντας στο χώρο έβλεπες πανοπλίες, σερβιτόρους ντυμένους, λάβαρα και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς που θα σε έκανε να νομίζεις ότι βρίσκεσαι όντως στο μεσαίωνα. Καθίσαμε, παραγγείλαμε από μια μεγάλη ποικιλία πιάτων και περιμέναμε το φαγητό μας.

Τότε η σερβιτόρα ήρθε με κάτι σαλιάρες, μας τις φόρεσε και έφυγε να μας φέρει το φαγητό μας. Όταν επέστρεψε κρατούσε δύο τεράστιες πιατέλες με κρέας (λες και θα τάιζε λιοντάρια) και ένα μικρό πιατάκι με δύο κουτάλια και δύο μαχαίρια. Μέχρι να της πούμε ότι είχε ξεχάσει να μας φέρει τα πιρούνια, συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι γύρω μας έτρωγαν με τα χέρια. Επίτηδες δεν είχε πιρούνια!

Εν το μεταξύ, είχαμε πάρει ένα κότσι και ένα πλευρό χοίρου, επομένως δεν θα περιγράψω το θέαμα, καταλαβαίνεις… Για να επιστρέψω στις σαλιάρες που μας φόρεσε πριν, ήταν εκεί για να σκουπίζεις τα χέρια σου… Επίσης, ακριβώς δίπλα από κάθε τραπέζι υπήρχε και μια πέτρινη βρύση για να ξεπλύνεις τα χέρια σου όταν τελειώσεις.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία και άλλο να στα λέω και άλλο να το βλέπεις. Κατά τη γνώμη μου πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις, αν έχεις μέρες στην πόλη. Το φαγητό ήταν καλό, αλλά πάρα πολύ. Επομένως, για δύο άτομα θα πρότεινα μόνο μια σούπα ή ένα ορεκτικό και μόνο ένα κυρίως.

Για τα δύο πιάτα και δύο λίτρα μπύρα πληρώσαμε 20.698 HUF, δηλαδή 50,97€.

Extra tip: Είναι πολύ διάσημο εστιατόριο, επομένως πρέπει να κάνεις κράτηση, αλλιώς δεν θα βρεις.

γκούλας σούπα για φαγητό στη Βουδαπέστη

“Στο σουπλά σου έγραφαν και την παραδοσιακή συνταγή.”

Lunch Restaurant Fakanal

Αυτό εδώ, είναι ένα εστιατόριο μέσα στην αγορά, που σερβίρει μαγειρευτό φαγητό και εξαιρετική goulash soup. Μπαίνοντας στο εστιατόριο μπορείς να κατευθυνθείς μόνο προς μία κατεύθυνση. Παίρνεις δίσκο και διαλέγεις φαγητό όπως γινόταν στη σίτιση της σχολής (η σούπα βρίσκεται στο τέλος) πληρώνεις και βρίσκεις που θες να κάτσεις.

Το αποκορύφωμα σε αυτό το μαγαζί ήταν η διακόσμηση και τα τσιγγάνικα βιολιά. Όσο εσύ έτρωγες ένας βιολιστής έπαιζε μουσική, πηγαίνοντας από τραπέζι σε τραπέζι.

Για μία σούπα πληρώσαμε 1.690 HUF, δηλαδή 4,15€.

Ildikó Konyhája

Αυτό το εστιατόριο βρίσκεται στη μεριά της Βούδας και το είχαμε βάλει στο πρόγραμμά μας την μέρα που επισκεφτήκαμε το κάστρο και τον προμαχώνα των ψαράδων.

Είναι ένα παραδοσιακό Ουγγρικό εστιατόριο με λίγα τραπεζάκια που σερβίρει μαγειρευτό φαγητό. Δεν έχει μεγάλη ποικιλία, αλλά και τα δύο πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικά!

Πήραμε το παραδοσιακό Pörkölt και ένα πιάτο με κοτόπουλο και σάλτσα μανιταριών. Για αυτά τα δύο και 3 ποτήρια κρασί, μαζί με 13% για το σέρβις, πληρώσαμε 8.790 HUF, δηλαδή 21,60€.

Βουδαπέστη φαγητό παραδοσιακό

“Αυτό το ζυμαρικό στο πλάι, αυτοί το λένε νούντλς”

το καλύτερο παπρικας κοτόπουλο για φαγητό Βουδαπέστη

“Τόσο όμορφο μαγαζί.”

Retek Bisztro

Το Retek ήταν ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό εστιατόριο κοντά στο ναό του Αγίου Στεφάνου και κατά τη γνώμη μου, από τα πιο ωραία μέρη για φαγητό στη Βουδαπέστη. Ήταν ακριβώς το είδος των εστιατορίων που μου αρέσει. Παραδοσιακά πιάτα με μοντέρνα προσέγγιση.

Πήραμε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και δύο πιάτα, το τηγανιτό κοτόπουλο και το παραδοσιακό Paprikash. Το πρώτο ήταν απίστευτα νόστιμο πιάτο και καμία σχέση με το σνίτσελ που φανταζόμασταν ότι θα είναι. Το δεύτερο, είχε πολύ νόστιμο κοτόπουλο αλλά ο πουρές με την τρούφα δεν μου άρεσε καθόλου, και είμαι από αυτούς που την λατρεύουν!

Επίσης, μας έφεραν ένα amus bush στην αρχή και κέρασμα στο τέλος. Για όλα τα παραπάνω πληρώσαμε 22.253 HUF, δηλαδή 55,26€.

Extra tip: Οπωσδήποτε κράτηση, όταν πήγαμε εμείς είχε ταμπέλα στην είσοδο ότι ήταν reserve για όλη τη μέρα.

Που να φάω παραδοσιακό strudel στη Βουδαπέστη

Strudel House Budapest, Első Pesti Rétesház

Η αλήθεια είναι πως δοκίμασα strudel για πρώτη φορά και πραγματικά δεν μου άρεσε καθόλου. Το βάζω όμως στη λίστα αυτό το μαγαζί γιατί έχει εξαιρετικές κριτικές και μου το πρότειναν κιόλας ως πολύ καλό strudel. Επομένως, αν έχεις φάει και σου άρεσε ή θες να το δοκιμάσεις κι εσύ για πρώτη φορά πήγαινε εδώ. Επίσης, στο χώρο μπορείς να φας και φαγητό.

Για δύο strudel και δύο ποτήρια ζεστό κρασί πληρώσαμε 4.881 HUF, δηλαδή 12,12€.

Extra tip: Μην ξεχάσεις να κάνεις κράτηση.

IMG_4655

“Αυτό είναι με γέμιση βερίκοκο και ήταν πολύ ξινό.”

Ωραία μέρη για ποτό στη Βουδαπέστη

Briós

Σε αυτό το μαγαζί κάναμε μια στάση πριν πάμε στην κρουαζιέρα στο Δούναβη για να πιούμε ένα ζεστό κρασί forralt bor. Είναι το αντίστοιχο Gluhwein, αλλά κατά τη γνώμη μου καλύτερο. Για δύο από αυτά πληρώσαμε 2.690HUF, δηλαδή 6,62€.

Ruins bar

Τα Ruins bar είναι ένα σύμπλεγμα μπαρ, που βρίσκονται σε κάτι ερείπια της Βουδαπέστης. Στα χαλάσματα ενός παλιού κτηρίου έχουν μοιράσει χώρους και έχουν ανοίξει διάφορα μπαράκια. Όλα μοιράζονται τον ίδιο DJ αλλά σε καθένα από αυτά, θα βρεις διαφορετικά ποτά για να πιείς. Δεν είμαι πολύ της φάσης αυτής, αλλά για ένα ποτό ήταν ωραία εμπειρία.

Για δύο ποτήρια κρασί πληρώσαμε 2400 HUF,δηλαδή 5,98€.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στα εστιατόρια σου προσθέτουν 12-15% τέλος εξυπηρέτησης. Επομένως, μην αφήνεις tips.
Να έχεις βρει τα εστιατόρια που θες να φας από πριν. Η πόλη δεν διαθέτει πολλά μέρη για φαγητό και είναι κάπως απλωτά.
Αν έχεις σκοπό να πας στο New York Café, μόνο με κράτηση! Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες. Τέτοια ουρά είχα δει μόνο στο μουσείο του Βατικανό στη Ρώμη.
Μην φας langos για βράδυ, είναι πολύ βαρύ.
Μπες σε ένα σούπερ μάρκετ και πάρε από τα ψυγεία ένα Tuto Rudi. Είναι Ουγγρική σοκολάτα όπως τα δικά μας Kinder pingui αλλά πιο νόστιμη!

Το φαγητό στη Βουδαπέστη δεν ήταν πολύ φθηνό και σε πολλά μαγαζιά δεν ήταν καν καλό. Στα παραπάνω μαγαζιά εμείς φάγαμε καλά και γι’ αυτό είπα να τα μοιραστώ μαζί σου…

Ελπίζω να σε βοήθησα και να φας καλό φαγητό στη Βουδαπέστη. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment