Πορτογαλικά ταρτάκια σε μπλε Πορτογαλικά πλακάκια

Η Πορτογαλική κουζίνα μπορεί να μην είναι και τόσο γνωστή, αλλά έχει πολλά ωραία πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στο ταξίδι σου στη Λισαβόνα. Η κουζίνα τους βασίζεται στα θαλασσινά και στο κρέας με κύριους πρωταγωνιστές τον μπακαλιάρο, το χταπόδι, το κουνέλι και τα χοιρινό.

Στη Λισαβόνα υπάρχουν άπειρα μαγαζιά για φαγητό και όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις, κάποια από αυτά είναι πολύ καλά και κάποια όχι και τόσο.

Σε αυτό το ποστ θα βρεις όλα τα μέρη που αξίζει να πας για φαγητό στη Λισαβόνα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Πορτογαλικά 🇵🇹

a Νόμισμα: ευρώ (€)

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Πορτογαλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Που θα φάω τα καλύτερα pastel de Nata στην Λισαβόνα

Τα Pasteis de Nata (εν. pastel de nata) είναι το πιο διάσημο παραδοσιακό γλυκό της Πορτογαλίας. Είναι ταρτάκια φτιαγμένα από σφολιάτα γεμιστά με μια κρέμα αυγού που μοιάζει κάπως με κρέμα καραμελέ – ανάλογα από που θα το φας.

Αυτό το γλυκάκι φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 18ο αιώνα, από μοναχούς στο μοναστήρι του Ιερώνυμου. Η συνταγή παρέμενε μυστική για πάρα πολλά χρόνια μέχρι που την έδωσαν στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Pastéis de Belém, που εξακολουθεί να τα παράγει ακόμα και σήμερα. Πιο κάτω θα βρεις την άποψή μας γι’ αυτό το ζαχαροπλαστείο.

Manteigaria

Άλλο ένα διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Λισαβόνα που φτιάχνει τα δημοφιλή pastel de Nata. Είναι αλυσίδα και μπορείς να το βρεις σε πολλά μέρη, αλλά νομίζω το πιο εύκολο είναι στην Rua Augusta.

Κοστίζει 1,20€ το κομμάτι και αξίζει να έρθεις εδώ για πρωινό καφέ στο πόδι και ένα γλυκάκι.

Marie Blachère Boulangerie

Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το καλύτερο Pastel de Nata που έφαγα στην Λισαβόνα! Αν δεις το μαγαζί δεν σου γεμίζει και πολύ το μάτι, γιατί είναι ένας φούρνος και απλά πουλάει και pastel de nata, αλλά ήταν το καλύτερο με διαφορά και όχι τόσο εμπορικό όσο τα άλλα. Για να καταλάβεις τα άλλα μαγαζιά τα είχαν ήδη σε πακέτα των 2, 4 κλπ. και ανάλογα με το πόσα ζητούσες σου έδιναν το παστάκι. Εδώ όμως ήταν στην βιτρίνα και σου το έδιναν από εκεί.

Αυτό ήταν το πιο ακριβό απ’ όλα με το κομμάτι να στοιχίζει 1,80€, αλλά τα άξιζε!

το διάσημο ποροτγαλικό γλυκό pastel de nata μπροστά σε γαλάζια πλακάκια στη Λισαβόνα

“Θα μπορούσα να ζήσω με αυτά”

Fábrica da Nata

Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται πάνω στην Rua Augusta μπορείς να δεις ολόκληρη την διαδικασία παρασκευής των pastei de Nata. Επίσης, μπορείς να βρεις διάφορα combo του γλυκού με λικέρ ή με παγωτό. Για να είμαι ειλικρινής δεν δοκίμασα κάποιο από αυτά και το έχω ήδη μετανιώσει.

Το κομμάτι εδώ κοστίζει 1,20€ και αξίζει μια δοκιμή. Ειδικά αν θέλεις να καθίσεις για έναν πρωινό καφέ, βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία.

κορίτσι κρατάει δύο ταρτάκια μπροστά από το πρόσωπό της σαν μάτια

“Πραγματικά απογοητεύτηκα από αυτά”

Pastéis de Belém

Αυτό το μαγαζί λέγεται ότι φτιάχνει τα πιο παραδοσιακά και τα καλύτερα pastel de nata στην Πορτογαλία. Κατά τη γνώμη μου ήταν τα χειρότερα που δοκιμάσαμε, ακόμα και από αυτά που πήραμε από το σταθμό του τρένου στο Φάρο.

Η τιμή τους δεν ήταν πιο υψηλή από τα άλλα, αλλά η γεύση τους ήταν η πιο απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και χρειαζόταν οπωσδήποτε κανέλα για να το φας.

πρόγραμμαΑν επισκέπτεσαι την Λισαβόνα μόνο για 4 μέρες και αναρωτιέσαι πως να χωρέσεις όλα αυτά τα αξιοθέατα στο πρόγραμμά σου, δες το τετραήμερο πρόγραμμα που έχω φτιάξει για την Λισαβόνα.

Τα καλύτερα εστιατόρια στην Λισαβόνα

Taberna Sal Grosso

Αυτό το μαγαζί βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο αλλά είναι αρκετά γνωστό και πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση αν θες να φας εκεί. Εμείς το επισκεφτήκαμε την πρώτη μέρα και πραγματικά ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά.

Ο κατάλογος βρίσκεται σε όλο τον τοίχο του μαγαζιού, διαλέγεις αυτά που θέλεις και σου τα φέρνουν. Εμείς πήραμε διάφορα, αλλά αυτά που πραγματικά μας εντυπωσίασαν ήταν το Burras που ήταν χοιρινά μάγουλα με γλιστρίδα και πορτοκάλι – από τα καλύτερα πιάτα που έχω δοκιμάσει – και το Pastel bacalhau που είναι κροκέτες μπακαλιάρου.

Ας μην μιλήσουμε για την σαγκρία… Καταλάθος μας έφεραν λευκή αντί για κόκκινη που ζητήσαμε και ήταν η καλύτερη σαγκρία που έχω πιει ποτέ – και μια από τις πιο φθηνές στην Λισαβόνα. Γενικά στην Ισπανία δεν είχα ενθουσιαστεί και τόσο, αλλά εδώ έπινα παντού. Την φτιάχνουν διαφορετική από την Ισπανική επομένως αν είχες δοκιμάσει εκεί και δεν σου άρεσε, δώσε μια δεύτερη ευκαιρία εδώ.

Σε αυτό το μαγαζί πληρώσαμε 48€ και άξιζαν και το τελευταίο σεντς.

κορίτσι κρατάει ποτήρι με λευκή σαγκρία

“Δεν ξαναπίνω κόκκινη σαγκρία”

ποτήρι με λευκή σαγκρία

“Τα πιάτα δεν ξεχάσαμε να τα βγάλουμε”

Alpendre

Το μαγαζί αυτό το ανακαλύψαμε τυχαία και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό της Λισαβόνας και έχει κυρίως ντόπιους μέσα. Σερβίρει μόνο παραδοσιακή Πορτογαλική κουζίνα κι αν και έχει και κρεατικά και ψαρικά όλοι προτιμούσαν τα δεύτερα και είπα να τους εμπιστευτώ.

Πήραμε λοιπόν ένα μιξ ψητών ψαριών στα 30€ – το οποίο μου φάνηκε πολύ φθηνό για φρέσκο ψάρι – μερικά ορεκτικά και την πιο φθηνή σαγκρία της Λισαβόνας στα 15€ το 1,5 λίτρο.

Ήταν από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες που είχαμε στην Λισαβόνα και τόσο κοντά στο κέντρο που πραγματικά απορώ το πόσο οικονομικό και καλό ήταν.

Sant'Avó

Το Sant’Avó είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί Πορτογαλικής κουζίνας όχι πολύ έξω από το κέντρο. Οι σερβιτόροι φοράνε όμορφες στολές και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα μαγειρικά σκεύη. Τα πιάτα έρχονται στο τραπέζι σου μέσα στο σκεύος που μαγειρεύονται και αυτό δίνει μια πολύ μαμαδίστικη αίσθηση.

Εμείς δοκιμάσαμε την κροκέτα λουκάνικο, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που λέει, την πάπια με το ρύζι και το βραστό κατσίκι. Αν και δεν τρώω αρνιά, κατσίκια κλπ, το συγκεκριμένο ήταν πολύ καλό και εξαιρετικά μαγειρεμένο.

Εδώ δεν δοκιμάσαμε κάποια σαγκρία, αλλά ένα ποτήρι Πορτογαλικού κρασιού και ήταν πολύ κακό. Για το φαγητό του όμως, αξίζει μια επίσκεψη.

κροκέτες με γεύση λουκάνικου στην πορτογαλία

“Αυτές οι κροκέτες είχαν όντως γεύση λουκάνικο”

Παραδοσιακές γεύσεις στη Λισαβόνα

σφηνάκι με παραδοσιακό Πορτογαλικό λικέρ μπροστά από το μαγαζί

“Σαν λικέρ δεν είναι και πολύ δυνατό”

Ginjinha Sem Rival

Οι Πορτογάλοι παρασκευάζουν ένα δικό τους λικέρ από κεράσια και αυτό το μαγαζί πουλάει μόνο αυτό. Ο καθένας φτιάχνει το δικό του με διαφορετική ένταση ή γεύση, όπως οι Κρητικοί με την ρακή.

Είναι πολύ κοντά στο κέντρο και αξίζει να έρθεις να δοκιμάσεις ένα σφηνάκι χειροποίητη Ginja. Κοστίζει 1,5€ το σφηνάκι και βάζει και κερασάκια μέσα, τα οποία είναι πολύ δυνατά…

Time Out Market

Αν και όλα τα παραπάνω μαγαζιά είναι με Πορτογαλική κουζίνα, αν θες να δοκιμάσεις λίγο απ’ όλα, αξίζει να επισκεφτείς την αγορά Time out. Έχει διάφορα μαγαζιά γύρω γύρω, στα οποία παραγγέλνεις, σου δίνουν μπάζερ και όταν βαρέσει μπορείς να πάρεις το φαγητό σου και να κάτσεις σε ένα τραπέζι στο κέντρο για να φας.

Εμείς δοκιμάσαμε από το μαγαζί με τις κροκέτες, όλες τις κροκέτες, αλλά δεν μας είπαν ποια ήταν ποια, άρα δεν ξέρω να σου πω ποια ήταν καλύτερη και από το Henrique Sá Pessoa – Mercado da Ribeira δοκιμάσαμε το sandwich με το χοιρινό και ήταν η καλύτερη εκδοχή του bifanas, αν και κάπως τσιμπημένο στην τιμή.

κροκέτες σε ένα πιάτο

“Μερικές από τις κροκέτες που πήραμε”

Budget

Η Λισαβόνα μπορεί να έχει ακριβά αεροπορικά και διαμονή, αλλά η ζωή εκεί μπορεί να είναι αρκετά οικονομική. Παρ’ όλα αυτά δεν θα την χαρακτήριζα ως ένα φθηνό ταξίδι…

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 193€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο κοστίζει 1,80€ και το ημερήσιο εισιτήριο 6,00€. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 100€ τη βραδιά, στο κέντρο της πόλης. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 7,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Η Πορτογαλία ανήκει στις χώρες με δωρεάν περιαγωγή δεδομένων.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να αγαπήσεις τη Λισαβόνα όσο κι εγώ. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε

Άλλα μαγαζιά για φαγητό που αξίζει να δοκιμάσεις στην Λισαβόνα

Προσπαθήσαμε δύο φορές να φάμε στο O Velho Eurico, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε χωρίς κράτηση. Φαίνεται να έχει πιο ιδιαίτερα πιάτα από τα υπόλοιπα Πορτογαλικά και πολύ καλές τιμές.
Αν ψάχνεις να δοκιμάσεις ένα αυθεντικό Bifanas (sandwich με χοιρινό) σε πολύ οικονομική τιμή, αξίζει να περιμένεις στην ουρά του The Bifanas of Afonso.
Αν δεν βρεις πουθενά αυτές τις κροκέτες μπακαλιάρου, υπάρχει το Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau πάνω στην Rua Augusta και αξίζει να το δοκιμάσεις. Μην κάτσεις εκεί για φαγητό γιατί είναι πολύ τουριστικό, αλλά πάρε μια κροκέτα στο χέρι. Είναι πιο ακριβή απ’ ότι σε μερικά εστιατόρια, αλλά επειδή δεν το βρίσκεις εύκολα, αξίζει να το δοκιμάσεις.


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα