η παλιά πόλη του Ζαντάρ

Το Ζαντάρ όσο και αν δεν φαίνεται από τις φωτογραφίες που βρίσκεις στο Internet, είναι μια πανέμορφη πόλη. Μπορεί οι άνθρωποι, να μην είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, και πολλές από τις επιχειρήσεις να μην έχουν καλά και ενημερωμένα site (ακόμα και καθόλου)… Όμως εκεί θα ζήσεις απίστευτες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Γι’ αυτό το λόγο, παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Ζαντάρ προτού το επισκεφθείς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το 2016 κέρδισε το βραβείο ως ο καλύτερος τουριστικός προορισμός.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Κροάτικα 🇭🇷

a Νόμισμα: Κροάτικη Κορόνα kn

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Κροατία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Μετακινήσεις στο Ζαντάρ

Λεωφορεία

Το δίκτυο μετακινήσεων του Ζαντάρ βασίζεται αποκλειστικά στα λεωφορεία. Υπάρχουν 11 γραμμές και 16 λεωφορεία, συνεπώς καταλαβαίνεις ότι τα περισσότερα από αυτά κάνουν τον κύκλο, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να μην είναι πολύ συχνά. Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων του Ζαντάρ.

Extra tip: Το χρονοδιάγραμμα του επόμενου μήνα εκδίδεται στο τέλος κάθε μήνα.

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ: Τα δρομολόγια των λεωφορείων για το αεροδρόμιο ξεκινούν από πάρα πολύ νωρίς το πρωί. Αν η πτήση σου είναι αρκετά νωρίς όσο και η δική μας (5:50π.μ.), μην πανικοβληθείς, το λεωφορείο έρχεται ακριβώς στην ώρα του (4:30π.μ.) και δεν καθυστερεί καθόλου να σε πάει στο αεροδρόμιο.

ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων του Ζαντάρ

“Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων στο Ζαντάρ.”

Από που βγάζω εισιτήριο για το λεωφορείο στο Ζαντάρ;

Το εισιτήριο του λεωφορείου μπορείς να το προμηθευτείς από τον οδηγό του λεωφορείου, αν πρόκειται για δρομολόγιο μιας διαδρομής, ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων αν θες να βγάλεις και επιστροφή. Εκδοτήρια θα βρεις μόνο στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Μπορείς όμως να βρεις και συνεργάτες όπως τα περίπτερα Tiska, Pikolo, Petrici και Arena. Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να πληρώσεις ΜΟΝΟ με μετρητά, σε τοπικό νόμισμα αλλά και σε ευρώ.

Extra tip: Μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν την εφαρμογή Smartica και να κλείνεις τα εισιτήριά σου μέσω αυτής. Μην ξεχάσεις όμως να επικυρώσεις το εισιτήριο μόλις μπεις στο λεωφορείο!

Ενοικίαση σκούτερ

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την πόλη είναι να νοικιάσεις μεταφορικό. Εγώ θα σου πρότεινα να νοικιάσεις μηχανάκι, γιατί δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με το parking και οι βενζίνες και τα εισιτήρια των ferry είναι φθηνότερα.

Extra tip: Στην Κροατία μέχρι 50cc σκούτερ μπορείς να το νοικιάσεις και μόνο με δίπλωμα αυτοκινήτου.

το ενοικιαζόμενο μηχανάκι μας στο Ζαντάρ

“Το σκούτερ που νοικιάσαμε.”

Συμφέρει να πάρω ταξί;

Στο Ζαντάρ δεν υπάρχουν καθορισμένοι ναύλοι ταξί, γι’ αυτό φροντίστε να συμφωνήσετε για την τιμή με τον οδηγό πριν μπεις σ’ αυτό. Η προκράτηση του ταξί, είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζεις την τελική τιμή εκ των προτέρων.

Extra tip: Εγώ θα σου πρότεινα να μην χρησιμοποιήσεις ταξί για τις μετακινήσεις αλλά Uber ή Bolt. Είναι πολύ πιο οικονομικά.

Επίσης, αν θες να πας στο αεροδρόμιο τις πρώτες πρωινές ώρες, πρέπει να ξέρεις ότι τα ταξί χρεώνουν διπλή ταρίφα, ενώ τα παραπάνω όχι. Επίσης, πολλοί θα σου πουν ότι αυτά δεν εκτελούν δρομολόγια τις καθημερινές παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα, πράγμα που δεν ισχύει.

Ένα ταξί μας ζήτησε 178kn (25€) για να μας πάει στο αεροδρόμιο εκείνη την ώρα, όταν το Bolt κόστιζε 141.1kn (18,8€) και το Uber 78,74kn (10,50€).

η εφαρμογή Bolt το κόστος για το αεροδρόμιο του Ζαντάρ

“Η τιμή του Bolt”

η εφαρμογή Uber το κόστος για το αεροδρόμιο του Ζαντάρ

“Η τιμή του Uber”

Επέλεξε σωστά την τοποθεσία του ξενοδοχείου

Το Ζαντάρ είναι μια μεγάλη πόλη, όμως το κέντρο της διασκέδασης βρίσκεται στην παλιά πόλη. Συνεπώς θα σου συνιστούσα να μείνεις όσο πιο κοντά μπορείς σε αυτή. Καταλαβαίνω ότι το κόστος μπορεί να είναι αρκετά ανεβασμένο σε αυτά τα δωμάτια και να ψάχνεις για κάτι πιο οικονομικό.

Οικονομικά καταλύματα μπορείς να βρεις στην απέναντι μεριά της γέφυρας. Αλλά όσο πιο κοντά μείνεις σε αυτήν τόσο καλύτερο για σένα. Δες καλά την τοποθεσία του ξενοδοχείου και πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να πας στην παλιά πόλη, πριν το κλείσεις.

Αν πάλι αυτή τη στιγμή που διαβάζεις το post έχεις ήδη κλείσει το ξενοδοχείο σου και βρίσκεται από την μαρίνα Tankerkomerc και πάνω, μπορείς να γλιτώσεις χρόνο περπατήματος χρησιμοποιώντας αυτό το βαρκάκι. Κοστίζει 7kn (περίπου 1€) και σε μεταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην απέναντι όχθη. Δρομολόγια έχει καθημερινά από τις 7:00π.μ.  – 12:00μ.μ.

χάρτης της πόλης του Ζαντάρ

“Εδώ βλέπεις τις πιθανές διαδρομές για την παλιά πόλη, αν το ξενοδοχείο σου βρίσκεται κοντά ή μέσα στον κύκλο.”

Οργανωμένες περιηγήσεις στα νησιά

Πηγαίνοντας κανείς στο Ζαντάρ πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί έστω και ένα από τα νησιά του. Οι οργανωμένες περιηγήσεις που προσφέρονται είναι πολλές, αλλά και αρκετά ακριβές κατά τη γνώμη μου. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά αν έχεις περιορισμένο budget, θα σου πρότεινα να επισκεφθείς τα νησιά από μόνος σου χρησιμοποιώντας τα croatian ferries.

Εμείς για να επισκεφτούμε το Dugi Otok, δύο άτομα και ένα μηχανάκι, πληρώσαμε 37,10€ πήγαινε έλα, όταν μια οργανωμένη ξενάγηση κόστιζε περίπου 50€ το άτομο. Και για το Uglijan Otok πληρώσαμε 27,68€.

Χρήματα

Τι νόμισμα έχουν στην Κροατία;

Η Κροατία είναι από τις χώρες που δεν έχει ευρώ (€), το τοπικό της νόμισμα είναι η Κροατική κορόνα (kn). Επομένως για να μπορείς να κινείσαι στην Κροατία θα πρέπει ή να έχεις κάνει συνάλλαγμα ή να πληρώνεις παντού με κάρτα.

Extra tip: Οι Κροάτες λατρεύουν τα cash και στα περισσότερα μέρη δεν μπορείς να πληρώσεις με κάρτα. Πριν κάτσεις σε ένα μαγαζί, καλό θα ήταν να ρωτήσεις αν δέχονται κάρτες. Ακόμα και αν έχει το σύμβολο POS, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις.

Κροάτικο νόμισμα, Ζαντάρ

“Κροατικό νόμισμα”

Πως μπορώ να κάνω συνάλλαγμα;

Ανταλλακτήριο συναλλάγματος  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνεις συνάλλαγμα και ο πιο διαδεδομένος είναι να πας σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο εύκολος καθώς βρίσκεις ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι σου και έχεις τα χρήματα πριν καν πας το ταξίδι σου.  Δεν θα στο πρότεινα όμως καθώς αυτές οι εταιρείες κρατάνε προμήθεια, η οποία αφαιρείται από εσένα.

Extra tip: Δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου μετρητά όπως παλιά. Μπορείς να πληρώσεις με την κάρτα σου και αυτοί σου δίνουν cash.

τοπική τράπεζα Κροατίας, ATM στο Ζαντάρ

“Προτίμησε να σηκώσεις λεφτά από αυτό το ATM, γιατί δεν κρατάει προμήθεια!”

ATM Ο δεύτερος τρόπος είναι να σηκώσεις χρήματα κατευθείαν από ένα ATM μόλις βρεθείς εκεί. Η χρέωση θα γίνει σε ευρώ στην κάρτα σου, αλλά το μηχάνημα θα σου δώσει χρήματα στο τοπικό νόμισμα. Βέβαια πρώτα θα πρέπει να κοιτάξεις τις προϋποθέσεις της τράπεζάς σου. Ο καλύτερος τρόπος για να κινείσαι στο εξωτερικό είναι η Revolut ή η N26. Έχεις δωρεάν αναλήψεις στις τοπικές τράπεζες κάθε μήνα, χωρίς καμία προμήθεια.

Extra tip: Εμείς με τη N26 στο Ζαντάρ σηκώσαμε χρήματα από αυτό το ATM (τοπική τράπεζα), γιατί τα άλλα κρατούσαν προμήθεια.

Extra tip 2: Όταν πληρώνεις με κάρτα, θα ερωτηθείς σε ποιο νόμισμα θέλεις να πληρώσεις – κούνα ή ευρώ. Επέλεξε να πληρώσεις σε τοπικό νόμισμα, καθώς θα εξοικονομήσεις χρήματα στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Κόστος ζωής

Συνήθως οι χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ευρώ αλλά το δικό τους νόμισμα… είναι πιο φθηνές για εμάς. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη στο Ζαντάρ. Ήταν μια αρκετά ακριβή πόλη μπορώ να πω… Τα εστιατόρια στην πόλη είχαν τα πιάτα από 18 – 25€ και μόνο στα fast food έβρισκες πιο οικονομικές επιλογές. Καφές, νερό και αλκοόλ ήταν στις ίδιες τιμές με την Ελλάδα.

Παραλίες

Σίγουρα έχεις ακούσει κάπου για τις παραλίες της Κροατίας και για τις γαλάζιες σημαίες που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε μια από αυτές. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και πανέμορφα. Οι περισσότερες παραλίες είναι μη οργανωμένες, όμως σίγουρα θα βρεις έστω και μία καντίνα για να προμηθευτείς ότι χρειάζεσαι. Οι παραλίες γύρω από το Ζαντάρ είναι όλες με βότσαλο, όμως στα νησιά μπορείς να βρεις πιο αμμουδερές παραλίες όπως το Sakarun beach.

Extra tip: Πρόσθεσε παπουτσάκια θαλάσσης στην packing list σου! Thank me later…

Η παραλία Κολοβάρε στο Ζαντάρ

“Η παραλία Κολοβάρε στο ηλιοβασίλεμα.”

Έγγραφα που πρέπει να έχω μαζί κατά την είσοδο στη χώρα

Η Κροατία αν και ανήκει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν. Η συμφωνία Σένγκεν επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, δηλαδή δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στα αεροδρόμια. Συνεπώς για να ταξιδέψεις στην Κροατία θα υποβληθείς σε έναν έλεγχο των προσωπικών σου στοιχείων στο αεροδρόμιο. Για να δεις πιο αναλυτικά τι χαρτιά χρειάζεσαι ο ίδιος αλλά και τα παιδιά που ταξιδεύουν μαζί σου, δες εδώ.

Για να δεις περισσότερες πληροφορίες για το Ζαντάρ, αξιοθέατα και παραδοσιακές γεύσεις, πάτησε εδώ.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην ταλαιπωρηθείς καθόλου στις διακοπές σου. Αν έχεις κάποια ερώτηση που δεν απαντήθηκε με τα παραπάνω θα χαρώ να σου απαντήσω αν γνωρίζω. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα