Η έρημος Σαχάρα είναι ένα μέρος που πραγματικά δεν μπορείς να παραλείψεις όταν επισκέπτεσαι το Μαρόκο. Είναι μια έκταση 9,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία έχει το ίδιο μέγεθος με τις Ηνωμένες Πολιτείες! Περπάτα στην έρημο, δες τους κυματιστούς κόκκινους αμμόλοφους και κατασκήνωσε κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό γεμάτο αστέρια!
Οι εκδρομές στην έρημο Σαχάρα διοργανώνονται από πολλές εταιρείες και υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για να βρεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο δρομολόγιό σου στο Μαρόκο. Ετοιμάσου να ζήσεις την περιπέτεια της ζωής σου, σε μια περιήγηση στην έρημο Σαχάρα!
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Μαροκινά Αραβικά
Νόμισμα: Ντίραμ Μαρόκου MAD
Έγγραφα: Διαβατήριο
Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim
Αν θες να γνωρίσεις το Μαρόκο μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Περιήγηση στην έρημο του Μαρόκο
Η περιήγησή μας ξεκίνησε από το Μαρακές νωρίς το πρωί και θα τελείωνε στο ίδιο μέρος τρεις μέρες μετά.
Καλό είναι να γνωρίζεις ότι η ίδια περιήγηση μπορεί να ξεκινήσει από τη Φες και να τελειώσει πάλι εκεί ή να ξεκινήσει σε μία από τις δύο και να τελειώσει στην άλλη.
Οπλίσου με υπομονή και ετοιμάσου για πολλές ώρες οδήγησης, αν και τα τοπία και τα αξιοθέατα που θα επισκεφτείς αξίζουν τον κόπο!
Περιήγηση στην έρημο Σαχάρα – Ημέρα 1
Σημείο και ώρα συνάντησης στο Μαρακές
Από το Μαρακές φύγαμε περίπου στις 7:30 και κατευθυνθήκαμε προς τα Βουνά του Άτλα.
Αν και η ξενάγηση έλεγε παραλαβή από το ξενοδοχείο μας, έπρεπε να τους συναντήσουμε στην κεντρική πλατεία El Fnaa γιατί οι δρόμοι μέσα στη Μεδίνα ήταν πολύ στενοί και δεν χώραγε το mini bus. Ωστόσο, είμασταν τυχεροί γιατί το ξενοδοχείο μας βρισκόταν μόλις δύο λεπτά από την πλατεία και δεν χρειάστηκε να περπατήσουμε πολύ.
Σύντομες στάσεις για φωτογραφίες
Πρώτη στάση μας ήταν το ορεινό πέρασμα Tizi n’Tichka. Εκεί σταματήσαμε για μερικά λεπτά να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες και συνεχίσαμε το ταξίδι μας. Σαν στάση δεν άξιζε, αλλά σίγουρα χρειαζόταν γιατί είχαμε ανακατευτεί πολύ μέχρι εκείνο το σημείο.
Επόμενη στάση ήταν το χωριό Zerkten. Και αυτή ήταν μια σύντομη στάση για φωτογραφίες και τίποτα παραπάνω. Κάπου εδώ είχε γίνει και μια στάση για καφέ, αλλά δεν θυμάμαι σε πιο ακριβώς σημείο.
“Το πέτρινο χωριό Zerkten”
Το χωριό Ait Ben Haddou
Το highlight αυτής της μέρας ήταν το Ait ben Haddou. Εδώ μας άφησε το λεωφορείο στην αρχή του χωριού και μας παρέλαβε στο τέλος μερικές ώρες μετά. Ένας ξεναγός μας παρέλαβε από αυτό το σημείο και μας έκανε μια βόλτα στο χωριό.
Extra tip: Αν θες τη γνώμη μου, παρέλειψε τον ξεναγό (έτσι κι αλλιώς τον πληρώνεις ξεχωριστά) και δες το χωριό μόνος σου. Θα το ευχαριστηθείς πολύ περισσότερο. Δες εδώ τι να κάνεις στο χωριό Ait Ben Haddou και που να φας.
Εμείς δυστυχώς ακολουθήσαμε τον ξεναγό και μας πήγε σε όλο το χωριό τρέχοντας. Μας έκανε μεγάλες στάσεις μόνο εκεί όπου μπορούσαμε να αγοράσουμε κάτι και να βγάλει προμήθεια. Επίσης, δεν μας άφησε να δούμε κανένα μαγαζί με σουβενίρ και μας πήγε σε ένα που είχε τα χειρότερα πράγματα και δεν επιτρεπόταν και το παζάρι.
Extra tip: Ακόμα κι αν τον ακολουθήσετε, ρίξτε μια ματιά στα σουβενίρ που περνάτε στον δρόμο και μην αρκεστείτε στο γεγονός ότι θα σας πάει αυτός σε ένα «καλό».
Τέλος, μας πήγε σε ένα εστιατόριο, ίσως το πιο τουριστικό του χωριού το οποίο είδαμε ότι είχε πολύ κακές κριτικές στο Google. Έτσι τον ρωτήσαμε την ώρα αναχώρησης και πήγαμε να φάμε σε ένα άλλο εκεί κοντά και αποδείχτηκε εξαιρετικό.
“Όλα τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από πηλό”
“Εδώ ήταν ο χώρος που καθίσαμε για βραδινό και πρωινό”
Διανυκτέρευση σε σπίτι Βερβερίνων
Η επόμενη στάση μας ήταν το «ξενοδοχείο» όπου θα περνούσαμε το βράδυ μας. Αν και το φοβόμασταν πολύ, τελικά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας, γιατί μείναμε μαζί με μια οικογένεια Βέρβερων (η πρώτη φυλή του Μαρόκο).
Μας σέρβιραν ζεστό τσάι και αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας, πήγαμε για φαγητό, όπου μας περίμενε ένας τεράστιος μπουφές με παραδοσιακά πιάτα και μια έκπληξη. Όταν τελειώσαμε το φαγητό μας εμφανίστηκε ο μεγαλύτερος της οικογένειας και μας είπε αν θέλουμε να συζητήσουμε λίγο για τον πολιτισμό και την ιστορία των Αμαζίρ (στη γλώσσα τους σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος και είναι αρχαία φυλή του Μαρόκο).
Αυτή η κουβέντα εξελίχθηκε σε μια μοναδική εμπειρία που κανείς μας δεν περίμενε εκείνο το βράδυ και θα το θυμόμαστε όλοι για όλη μας τη ζωή.
Περιήγηση στην έρημο Σαχάρα – Ημέρα 2
Το χωριό Tinghir
Την Τρίτη μέρα ξυπνήσαμε πάλι νωρίς το πρωί και κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Tinghir. Εκεί επισκεφτήκαμε ένα μαγαζί που έφτιαχνε χειροποίητα χαλιά από το τρίχωμα καμήλας, κατσίκας, ακόμα και από μετάξι κάκτου. Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία και όλοι τους εκεί πολύ ευγενικοί, αλλά εμείς δεν βλέπαμε την ώρα να φτάσουμε στη Σαχάρα.
“Εδώ ξύνω μαλλί κάκτου για να μαλακώσει και να μπορούν να το επεξεργαστούν για να φτιάξουν χαλιά.”
Το φαράγγι Dadès και ο ποταμός Todra
Η επόμενη στάση ήταν το φαράγγι Dadès και ο ποταμός Todra. Εκεί μας άφησαν μόνο μερικά λεπτά ίσα ίσα για μερικές φωτογραφίες και δεν είδαμε καθόλου το φαράγγι. Στη συνέχεια μας πήγαν για φαγητό σε ένα μαγαζί πάνω στο δρόμο και δεν είχαμε την επιλογή να πάμε σε κάποιο άλλο. Έτσι φάγαμε σε αυτό και προς έκπληξή μας ήταν καλό.
“Οι άμαξες ήταν ένα συνηθισμένο μέσο μεταφοράς”
Η έρημος Σαχάρα και η διανυκτέρευση σε αυτή
Επόμενη στάση ήταν επιτέλους η έρημος Σαχάρα! Το λεωφορείο μας άφησε λίγα μέτρα πριν ξεκινήσει η άμμος. Εκεί μας περίμενε μια ομάδα Βερβερίνων, οι οποίοι μας βοήθησαν να φτιάξουμε τα μαντήλια μας και μας οδήγησαν στις καμήλες. Αφού ανεβήκαμε στις καμήλες, ξεκίνησε το ταξίδι μας για τη Σαχάρα.
Ήμασταν περίπου μισή ώρα πάνω στις καμήλες, όταν μας άφησαν σε ένα σημείο με μεγάλους αμμόλοφους για να βγάλουμε φωτογραφίες και να κάνουμε sandboarding. Ήταν η καλύτερη ώρα όλου του ταξιδιού και μια από τις εμπειρίες που θα θυμάμαι για πάντα!
Μετά από καμία ώρα, ίσως και παραπάνω (έχασα τον χρόνο όσο βρισκόμουν εκεί), μας ανέβασαν πάλι στις καμήλες και μας οδήγησαν στον καταβολισμό των Βερβερίνων όπου θα περνούσαμε το βράδυ μας.
Αφού μας οδήγησαν στις σκηνές όπου θα κοιμόμασταν είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο μέχρι το φαγητό. Σε όλο αυτό το διάστημα μπορούσες είτε να ξεκουραστείς, είτε να κάτσεις στα τραπέζια που βρισκόντουσαν στο κέντρο των σκηνών και να πιείς τσάι που έφτιαχναν εκείνη τη στιγμή.
“Αυτή ήταν η καμήλα μου”
“Η Σαχάρα είναι το τέλειο μέρος για φωτογραφίες μιας ζωής”
Διάβασε το post όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν επισκεφτώ τη Σαχάρα, για να δεις πως ήταν οι σκηνές και ο καταυλισμός.
Έπειτα μας οδήγησαν στον χώρο όπου θα τρώγαμε και μας έβαλαν σε τραπέζια ανάλογα με τα άτομα που ήμασταν στο λεωφορείο. Ουσιαστικά σε αυτό τον καταβολισμό μείναμε τρία διαφορετικά γκρουπ, αλλά ο κόσμος δεν φαινόταν τόσος πολύς. Ήταν όσοι έπρεπε για να μην είναι και τρομακτικά το βράδυ…
Αφού τελειώσαμε το βραδινό μας, οι Βερβερίνοι μας περίμεναν έξω από τον καταβολισμό όπου είχαν ανάψει φωτιά και είχαν στρώσει χαλιά γύρω από αυτήν για να καθίσουμε. Έπαιζαν δική τους μουσική και τραγουδούσαν και το σκηνικό ήταν απολύτως μοναδικό καθώς πετύχαμε και πανσέληνο. Εγώ με το να έχω ξυπνήσει πολύ νωρίς το πρωί, δυστυχώς δεν άντεξα πολύ και πήγα νωρίς για ύπνο, βέβαια αυτοί συνέχισαν μέχρι αργά, πράγμα λίγο εκνευριστικό γι’ αυτούς που είχαν πάει για ύπνο, καθώς δεν υπήρχε καθόλου ηχομόνωση στις σκηνές.
Διάβασε εδώ τι να δω και τι να κάνω στο Μαρρακές, αλλά και τα 7 καλύτερα μέρη για φαγητό στο Μαρρακές.
Περιήγηση στην έρημο Σαχάρα – Ημέρα 3
Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε επίσης νωρίς για να προλάβουμε την ανατολή του ηλίου στην έρημο. Για να είμαι ειλικρινής απ’ όλα αυτά που είχα ακούσει και είχα διαβάσει περίμενα κάτι πολύ πιο μοναδικό από αυτό που όντως ήταν…
Αφού ο ήλιος ανέτειλε, μας ανέβασαν πάλι στις καμήλες και μας οδήγησαν εκεί όπου μας είχε αφήσει το λεωφορείο. Εκεί μας προσέφεραν πρωινό και όποιος ήθελε μπορούσε να κάνει μπάνιο (πετσέτες σου έδιναν αυτοί).
Αφού ετοιμάστηκαν όλοι ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής που ήταν πραγματικά ατελείωτο. Κάναμε πολύ λίγες στάσεις και οι ώρες μέσα στο λεωφορείο ήταν πάρα πολλές. Όμως μας είχε μείνει μόνο η ανάμνηση της Σαχάρας και αυτό ήταν καθησυχαστικό.
Extra tip: Το λεωφορείο έκανε πάλι στάση σε ένα εστιατόριο το οποίο δεν είχε καθόλου καλές κριτικές και τιμές έτσι εμείς πήγαμε στο Haddou Fast Food. Ένα καφενείο που βρισκόταν λίγο πιο κάτω και ήταν πολύ καλό. Πήραμε ομελέτες και σάντουιτς και ήταν όλα πεντανόστιμα! Εμπιστεύσου με και πήγαινε εκεί για φαγητό.
Επιστρέψαμε στο Μαρρακές γύρω στις 19:00 και είχαμε χρόνο και βραδινό.
“Η ανατολή στη Σαχάρα”
Επέλεξε την περιήγησή σας στην έρημο Σαχάρα με σύνεση
Οι εκδρομές στην έρημο ποικίλουν ανάλογα με τις μέρες, την αφετηρία και τον τερματισμό. Με βάση αυτά επέλεξε ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Επίσης, ένα tour προς την έρημο Σαχάρα είναι και μια καλή ευκαιρία να δεις περισσότερα από το τοπίο του Μαρόκου, να γνωρίσεις χωριά και ανθρώπους.
Πόσο κοστίζει η περιήγηση στην έρημο Σαχάρα
Η τιμή εξαρτάται πραγματικά από την περιήγηση που θα επιλέξεις. Εμείς κάναμε μια οργανωμένη περιήγηση τριών ημερών στην έρημο Σαχάρα, με αφετηρία και τερματισμό το Μαρρακές, η οποία κόστισε 125€ το άτομο. Αυτό περιλάμβανε την μεταφορά μας (έμπειρο οδηγό, βενζίνες, κλιματιζόμενο mini bus), δύο διανυκτερεύσεις (μία σε ξενοδοχείο, μία στην έρημο), δύο πρωινά, δύο βραδινά, βόλτα με καμήλες και sandboarding.
Εδώ μπορείς να κλείσεις κι εσύ την εκδρομή που κάναμε κι εμείς.
Η έρημος Σαχάρα και η έρημος Μερζούγκα είναι το ίδιο μέρος
Η έρημος Σαχάρα και η έρημος Μερζόυγκα είναι ακριβώς το ίδιο μέρος όταν βρίσκεσαι στο Μαρόκο. Σαχάρα ονομάζεται η αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Ενώ Μερζόυγκα το κομμάτι που βρίσκεται στο Μαρόκο.
“Οι Βερβερίνοι μας έπαιζαν μουσική το βράδυ γύρω από τη φωτιά”
Να πάω στην έρημο Agafay που είναι πιο φθηνά;
Η έρημος Agafay βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαρρακές και μπορείς να την επισκεφτείς σαν ολοήμερη εκδρομή και να μην ταλαιπωρηθείς καθόλου. Πρέπει όμως να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν είναι έρημος. Έχει λίγη άμμο και καθόλου αμμόλοφους. Είναι πολύ πιο luxury από την κανονική, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε την λέξη έρημος.
Αν δεν έχεις πολλές μέρες στη διάθεσή σου, τότε ναι, να πας στην Agafay dessert, αλλά αν έχεις πέντε μέρες και πάνω στο Μαρόκο, τότε σίγουρα πρέπει να πας στην Μερζούγκα.
BUDGET
Το Μαρακεές είναι μια οικονομική πόλη. Τα αξιοθέατα έχουν προσιτά εισιτήρια και μπορείς να βρεις φαγητό για όλα τα budget.

ΜΜΜ: Προτίμησε τα ταξί, είναι αρκετά οικονομικά. Και μην ξεχνάς τα παζάρια.
Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 25€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.
Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.
Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!