το τζαμί Κουτούμπια στο Μαρακές

Όταν επισκέπτεσαι μια χώρα τόσο διαφορετική από τη δική σου, με τόσο διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία από τη δική σου, λογικό είναι να έχεις πάρα πολλές απορίες. Εδώ έχω συγκεντρώσει μερικές πληροφορίες για το Μαρόκο, τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους ώστε να αποφύγεις κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Σε αυτό το ποστ έχω συγκεντρώσει όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν επισκεφτώ το Μαρόκο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Μαροκινά Αραβικά

a Νόμισμα: Ντίραμ Μαρόκου MAD

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim

Αν θες να γνωρίσεις το Μαρόκο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Απέφυγε το νερό της βρύσης στο Μαρόκο

Ενώ το νερό της βρύσης στο Μαρόκο θεωρείται γενικά ασφαλές και πόσιμο, δεν θα το συνιστούσα. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα στο νερό της βρύσης μιας νέας τοποθεσίας και δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία να σε πειράξει το νερό.

Επομένως, θα σου πρότεινα να αποφύγεις οποιαδήποτε επαφή του νερού βρύσης με το στόμα σου. Ακόμα και τα δόντια σου θα πρέπει να τα βουρτσίζεις με εμφιαλωμένο νερό και να αποφεύγεις να τρως λαχανικά και φρούτα υψηλά σε περιεκτικότητα νερού ή που έχουν πλυθεί με νερό και δεν έχουν μαγειρευτεί.

Moroccan souks

“Στα σουκ πρέπει να έχεις υπομονή, θα περάσεις ώρες εκεί”

Χρειάζομαι εμβόλια για το Μαρόκο;

Από τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το Μαρόκο, είναι αν χρειάζεσαι εμβόλια. Αν ταξιδεύεις με παιδιά θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό πριν ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα. Ως ενήλικας, δεν χρειάζεσαι κανέναν υποχρεωτικό εμβολιασμό για να ταξιδέψεις στο Μαρόκο.

Ωστόσο, συνιστώνται εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Α και τον τυφοειδή, ειδικά εάν επισκέπτεστε μικρότερες πόλεις ή αγροτικές περιοχές ή εάν είστε λάτρης της περιπέτειας.

Φτιάξε ένα kit πρώτων βοηθειών για να πάρεις μαζί

Αντισηπτικά και τραυμαπλαστ

Γρατζουνιές και μικρά κοψίματα μπορούν εύκολα να συμβούν, γι’ αυτό θα πρότεινα να έχεις μαζί σου αντισηπτικά μαντηλάκια και αντισηπτικό, όπως επίσης και μερικά τραυμαπλάστ.

Ιμόντιουμ και χάπια

Το νερό και το φαγητό σε κάθε ήπειρο διαφέρει αρκετά και το σώμα χρειάζεται μερικές μέρες για να προσαρμοστεί σε αυτό. Συνεπώς θα σου πρότεινα να πάρεις μαζί σου μερικά ιμόντιουμ για παν ενδεχόμενο. Επίσης, το ντεπόν είναι κάτι που καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου.

tajine στα σουκ του Μαρόκο για σουβενίρ

“Εγώ πήρα ένα από αυτά τα μικρά κάτω δεξιά”

Τι πρέπει να φορέσω στο Μαρόκο

Καθώς ετοίμαζα το ταξίδι μου στο Μαρόκο με είχε προβληματίσει πάρα πολύ το τι ρούχα θα πρέπει να έχω μαζί μου και το τι πρέπει να φορέσω. Είχα διαβάσει ότι τα ρούχα θα πρέπει να καλύπτουν τα πόδια, τους ώμους και το στήθος και γενικά να είναι πολύ συντηρητικά.

Πηγαίνοντας εκεί είδα πολλές κοπέλες που φορούσαν αρκετά κοντά και αποκαλυπτικά ρούχα, ε λοιπόν αυτό δεν ήταν μια όμορφη εικόνα. Όταν επισκέπτεσαι μια χώρα πρέπει να σέβεσαι τους ντόπιους και τις παραδόσεις τους συνεπώς θα πρέπει να ακολουθείς όσο το δυνατόν περισσότερο τους κανόνες τους.

Βάλε ένα μπλουζάκι που αποκαλύπτει τους ώμους, αλλά μόνο αυτούς. Όχι λεπτό τιραντάκι που αφήνει ακάλυπτη πλάτη και στήθος. Επίσης, μπορείς να φορέσεις ένα φορεματάκι, αλλά να φτάνει μέχρι το γόνατο και κάτω, μην είναι υπερβολικά κοντό.

Extra tip: Ειδικά αν είσαι solo traveler ή ταξιδεύεις μόνο με τις φίλες συ καλό είναι να είσαι όσο πιο συντηρητικά ντυμένη γίνεται.

εμείς στο Μαρόκο - Άννα Τρακάδα

“Εμείς φτιάξαμε δικά μας μπλουζάκια και φοράγαμε αυτά”

Συχνές απάτες στο Μαρόκο

Θα βρεις ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα, αλλά αν δεν είσαι προσεκτικός, θα μπορούσες εύκολα να πέσεις σε μια απάτη ή tourist trap.

Κάποιος άγνωστος σου προσφέρει βοήθεια να σε οδηγήσει στον προορισμό σου

Μια από τις πιο συχνές απάτες στο Μαρόκο είναι να σε πλησιάζουν άγνωστοι και να σου προσφέρουν βοήθεια για να πας στο ξενοδοχείο σου ή όπου θέλεις και όταν φτάσεις στον προορισμό σου σου ζητάνε ένα εξωφρενικά ακριβό ποσό για την υπηρεσία που σου προσέφεραν.

Extra tip: Η καλύτερη λύση είναι να γνωρίζεις εξαρχής που πηγαίνεις και να το έχεις βάλει στο GPS. Επίσης, καλό θα ήταν να έχεις το What’s app του ξενοδοχείου σου και να καλέσεις αυτούς σε περίπτωση που χαθείς.

Μπορεί ακόμη και να επιμείνουν ότι μπορείς να κάνεις πολύ υψηλό κέρδος μεταπωλώντας το στη χώρα σου και στη συνέχεια θα μειώσουν την τιμή του μόνο για εσένα.

Μαροκινό souk

“Όλα τα μπαχαρικά θα τα βρεις έτσι, μην πάρεις συσκευασμένα”

Ψεύτικα προϊόντα που πωλούνται στις αγορές

Δημοφιλή αντικείμενα που πωλούνται στις αγορές, όπως λάδι Argan, αγγεία, χαλιά, σαφράν κ.λπ. συνήθως είναι ψεύτικα και υπερτιμημένα. Για παράδειγμα, οι πωλητές μπορεί να ισχυριστούν ότι ένα χαλί είναι άνω των 100 ετών ή ότι προήλθε από μια φυλή Βερβέρων στα βουνά και στη συνέχεια να ζητήσουν μια γελοία τιμή για αυτό.

Μπορεί ακόμη και να επιμείνουν ότι μπορείς να κάνεις πολύ υψηλό κέρδος μεταπωλώντας το στη χώρα σου και στη συνέχεια θα μειώσουν την τιμή του μόνο για εσένα.

Το έλαιο Argan αραιώνεται συχνά με άλλους πιο συνηθισμένους τύπους ελαίων, αλλά η τιμή του θα παραμείνει η ίδια.

Εάν θέλεις να αγοράσεις λάδι Argan, είναι καλύτερα να το προμηθευτείς από την περιοχή γύρω από την Εσαουίρα ή το Agadir. Εκεί είναι που παράγεται το λάδι παράγεται αυτό, επομένως οι πιθανότητες να αγοράσεις ψεύτικο λάδι Argan, είναι πολύ μικρές. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός σε πόλεις όπως το Μαρακές και η Φεζ .

Γυναίκες που κάνουν χέννα στην Jemna El-Fna

Στην συγκεκριμένη περίπτωση παίζουν πολλά σενάρια. Τα πιο συνηθισμένα:

Σενάριο 1: Στέκεσαι στην πλατεία και χαζεύεις τους πάγκους. Κάποια στιγμή νιώθεις κάτι ζεστό στο χέρι σου, γυρνάς και βλέπεις μια Μαροκινή κυρία η οποία έχυσε λίγο μελάνι χέννα στο χέρι σου «καταλάθος» και σου λέει να την αφήσεις να στο διορθώσει. Τότε σου κάνει ένα ολόκληρο τατουάζ και σου ζητάει 200 MAD τα οποία είναι ένα εξωφρενικά ακριβό ποσό.

Σενάριο 2: Σε πλησιάζει μια γυναίκα ταλαιπωρημένη και σου πιάνει το χέρι λέγοντάς σου τι όμορφη που είσαι και ότι θέλει να σου κάνει ένα τατουάζ. Εσύ φυσικά αρνείσαι και εκείνη σου λέει να σου κάνει ένα μικρό σαν δώρο. Τελικά σου κάνει ένα κανονικό τατουάζ και σου ζητάει 200 MAD. Εννοείται πως δεν τα πληρώνεις. Της δίνεις 20 MAD και της λες ότι μόνο αυτά είχες και αν επιμένει μπορείς να την «απειλήσεις» ότι θα φωνάξεις την αστυνομία.

Extra tip: Η καλύτερη λύση για να τα αποφύγεις (αν έχεις σκοπό να κάνεις χέννα) είναι να πας εσύ εκεί που κάθονται και να παζαρέψεις την τιμή εξαρχής. Τα 20 MAD είναι μια καλή τιμή και με λίγη δυσκολία θα τα δεχτούν. Μην δώσεις παραπάνω! Μετά όποια σε πλησιάζει, μόλις βλέπει ότι έχεις ήδη χέννα φεύγει.

γυναίκα που κάνει χένα στο Μαρόκο

“Εγώ πήγα από μόνη μου να κάνω και διάλεξα και ποιο σχέδιο ήθελα. Αυτό το σχέδιο μου το ξεκίνησε στα 200 MAD και τελικά με τα παζάρια το έριξα στα 20 MAD.”

Φωτογραφίες με ζώα και ερπετά

Στην κεντρική πλατεία του Μαρακές κυκλοφορούν άνθρωποι με ερπετά και ζώα που όταν περνάς από δίπλα τους τα τοποθετούν πάνω σου και σε προτρέπουν να βγάλεις μια φωτογραφία. Όταν βγάλεις τη φωτογραφία σου ζητάνε να πληρώσεις ένα εξωφρενικά μεγάλο ποσό γι’ αυτή.

Αυτός το κραγιόν προέρχεται από ένα βοτανικό μείγμα φλοιού ροδιού και αποξηραμένου πετάλου παπαρούνας ψημένο στον ήλιο σε μια κατσαρόλα. Για να το χρησιμοποιήσεις, απλά το βρέχεις και με ένα πινέλο για υγρό κραγιόν το απλώνεις. Έχε στο νου σου ότι στεγνώνει πολύ γρήγορα και είναι ανεξίτηλο. Κάπου είδα ότι αν βάλεις lip oil πρώτα και αυτό μετά δημιουργεί ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Κόστιζε 10 MAD

φίδια στο Μαρόκο

“Για αυτές τις φωτογραφίες πληρώνεις, εκτός κι αν πιάσετε την κουβέντα και γίνετε φίλοι”

Είναι ασφαλές το Μαρόκο

Μία από τις σημαντικότερες πληροφορίες για το Μαρόκο που πρέπει να ξέρεις, είναι αν το Μαρόκο είναι ασφαλές. Το Μαρόκο είναι μια πολύ ασφαλής χώρα χαμηλή σε τρομοκρατίες και ιδανική για ένα ταξίδι με την οικογένεια. Διάβασε εδώ πιο αναλυτικά πράγματα που θα ήταν καλό να προσέξεις και ποια περιοχή πρέπει να αποφύγεις να επισκεφτείς.

μαντήλες από το Μαρόκο για σουβενίρ

“Όλοι οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλικοί”

Ραμαζάνι στο Μαρόκο, τι ισχύει;

Αν έχεις ήδη κλείσει το ταξίδι σου στο Μαρόκο και τώρα συνειδητοποίησες ότι εκείνη την περίοδο είναι το Ραμαζάνι, μην ανησυχείς. Και εμείς επισκεφτήκαμε το Μαρόκο την περίοδο του Ραμαζανιού και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τις ώρες της προσευχής πολλά μαγαζιά κλείνουν και άλλα που μένουν ανοιχτά κινούνται πιο αργά, καθώς οι άνθρωποι προσεύχονται. Επίσης, τα χαμάμ ήταν fully booked και έκλειναν νωρίς, συνεπώς έπρεπε να έχεις κάνει κράτηση μερικές βδομάδες πριν.

Χρειάζομαι ξεναγό για το Μαρόκο;

Το Μαρόκο είναι εύκολη και ασφαλής πόλη. Το αν χρειάζεσαι ξεναγό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, αλλά εγώ θα σου πω ότι μπορείς εύκολα να ταξιδέψεις σε αυτή τη χώρα χωρίς ξεναγό. Εμείς κάναμε ένα ταξίδι 7 ημερών και δεν είχαμε ξεναγό.

Προσγειωθήκαμε στο Μαρακές και νοικιάσαμε μόνοι μας αμάξι για να επισκεφτούμε πόλεις όπως η Εσσαουίρα και η Καζαμπλάνκα και κλείσαμε μια τριήμερη οργανωμένη εκδρομή για την έρημο Σαχάρα.

χαλιά στις αγορές του Μαρόκο

“Μαροκινά χαλιά θα βρεις πραγματικά παντού”

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στο Μαρόκο

Αν ποτέ βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση στο Μαρόκο και χρειαστεί να καλέσετε την αστυνομία, μπορείτε να το κάνετε πληκτρολογώντας 190 ή 112 σε μεγάλες πόλεις.

Εάν βρίσκεστε εκτός πόλης, ο αριθμός που πρέπει να καλέσετε είναι 177 . Αυτό θα επικοινωνήσει με τη Βασιλική Χωροφυλακή .

Μερικοί άλλοι χρήσιμοι αριθμοί για όταν ταξιδεύετε στο Μαρόκο είναι 150 για να καλέσετε ένα ασθενοφόρο και 15 για την πυροσβεστική.

BUDGET

Τα ψώνια στο Μαρόκο είναι πολύ οικονομικά και με καλό παζάρι μπορούν να γίνουν ακόμα οικονομικότερα.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 158€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Προτίμησε τα ταξί, είναι αρκετά οικονομικά. Και μην ξεχνάς τα παζάρια.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  25€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προσοχή στα προσωπικά σου αντικείμενα όσο βρίσκεσαι στα σουκ.
Κάνε την έρευνά σου για το πόσο αξίζει κάθε τι που θες να αγοράσεις. Εμείς παρατηρήσαμε ότι οι τιμές που σου λένε αρχικά είναι περίπου 3 φορές κάτω από τν πραγματική αξία του προϊόντος.
Μπορεί κάποιοι πωλητές να σου φανούν επιθετικοί καθώς θα σου μιλάνε μέχρι να σε πείσουν να μπεις στο μαγαζί τους, αλλά με ένα χαμόγελο και ένα ευχαριστώ θα έρθω αργότερα σε αφήνουν στην ησυχία σου.

Αυτά είναι οι βασικότερες πληροφορίες για το Μαρόκο που θα ήθελα να γνωρίζω πριν το επισκεφτώ. Αν έχεις κι άλλες απορίες θα χαρώ να τις δψ στα σχόλια. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα