ζευγάρι κάθεται αγκαλιά πάνω σε κόκκινο χαλί, μπροστά από το θησαυροφυλάκιο, στην Πέτρα στην Ιορδανία

Αν ετοιμάζεις ταξίδι στην Ιορδανία, τότε σίγουρα σχεδιάζεις να επισκεφτείς την Πέτρα. Το διάσημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Σε αυτό το post θα βρεις τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την Πέτρα για να μπορέσεις να οργανώσεις το ταξίδι σου, χωρίς να μπούμε σε βαρετές λεπτομέρειες ή να κάνουμε spoil τα καλά σημεία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Αραβικά 🇯🇴

a Νόμισμα: Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις τοπική Sim ή e-Sim από εδώ

Αν θες να γνωρίσεις την Ιορδανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Σύντομη ιστορική αναδρομή για την Πέτρα

Ξέχνα όλα όσα ξέρεις και έχεις ακούσει μέχρι τώρα για την Πέτρα. Ασ’ τα όλα πίσω και προσπάθησε να φανταστείς καθώς μπαίνεις στο φαράγγι Siq της Πέτρας, ότι βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο 3.000 χρόνια πριν.

Είναι δύσκολο για έναν ταξιδιώτη σήμερα, να καταλάβει πως σε ένα τόσο φαινομενικά αφιλόξενο περιβάλλον μπορούσε να υπάρχει ζωή, πόσο μάλλον να είναι μια ισχυρή εμπορική διαδρομή για σχεδόν μια χιλιετία.

Τα καραβάνια φορτωμένα με φορτία από μπαχαρικά, μέταλλα, αρώματα, τρόφιμα και υφάσματα από τη Μεσόγειο, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική, την Αραβία, ακόμη και εμπορεύματα από τον Δρόμο του Μεταξιού της Ινδίας και της Ασίας, ήταν υποχρεωμένα να περάσουν από εκεί – και η Πέτρα ήταν ο κόμβος αρκετών. Όλοι οι έμποροι έπρεπε να διασχίσουν το βασίλειο των Ναβατέων και την πρωτεύουσά τους και να πληρώσουν ένα τίμημα για τη διέλευση και την προστασία τους.

Με βάση αυτά, είναι περίεργο πως η Πέτρα μπόρεσε να ξεχαστεί από την ιστορία για 1.000 χρόνια και μόνο ένας τουρίστας που εισήλθε μεταμφιεσμένος κρυφά το 1800, μπόρεσε να την ανακαλύψει και να την επαναφέρει στη δημοσιότητα. Ωστόσο, αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους δεν είναι η ιστορία του μέρους, αλλά οι λαξευμένες στα βράχια προσόψεις της Μονής και του Θησαυροφυλακίου.

το θησαυροφυλάκιο στην Πέτρα πίσω από τα βράχια

“Τελειώνοντας το φαράγγι Siq”

Αν και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο το 15% της πόλης, καθώς το υπόλοιπο 85% είναι ακόμα υπόγειο, σου υπόσχομαι ότι θα εντυπωσιαστείς και θα θελήσεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό το μέρος.

Fun fact: Το όνομα «Πέτρα» το έχει πάρει από τους Έλληνες και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί.

Τι αξίζει να δω στην Πέτρα - τα κυριότερα σημεία

κορίτσι με κόκκινο φόρεμα στο φαράγγι Siq στην Πέτρα

“Το φαράγγι Siq”

Το φαράγγι Siq

Το φαράγγι Siq είναι η κύρια είσοδος που οδηγεί στην πόλη Πέτρα. Έχει μήκος 1200μ. και μέχρι 80μ ύψος. Το Siq ξεκινά από το Φράγμα και καταλήγει στο Θησαυροφυλάκιο, στο μεγαλύτερο μέρος του έχει δημιουργηθεί από φυσικό σχηματισμό και το υπόλοιπο είναι λαξευμένο από τους Ναβατέους.

Treasury – Θησαυροφυλάκιο

Το φαράγγι Siq καταλήγει στο Treasury, το διάσημο Υπουργείο Οικονομικών. Έχει ύψος σχεδόν 40 μέτρα και είναι διακοσμημένο με κορινθιακά κιονόκρανα. Το θησαυροφυλάκιο χρονολογείται κάπου στον 1ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από δύο ορόφους με πλάτος 25 μέτρα.

Το αμφιθέατρο

Το θέατρο σκαλίστηκε στην πλαγιά του βουνού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Αρέτας Δ’ (4 π.Χ.-27 μ.Χ.) και μπορεί να φιλοξενήσει 4000 θεατές. Λαξευμένο στην πλαγιά του βουνού, αποτελείται από τρεις σειρές καθισμάτων που χωρίζονται από περάσματα.

Μοναστήρι

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Πέτρας είναι το Μοναστήρι. Με πλάτος 47 μέτρα και ύψος 48 μέτρα, η κατασκευή χρονολογείται στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., επί της βασιλείας του βασιλιά Ράμπελ Β’. Η αίθουσα επαναχρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό παρεκκλήσι και χαράχτηκαν σταυροί στον πίσω τοίχο του, εξού και η ονομασία «Μοναστήρι».

Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες και για άλλα μέρη μέσα στην Πέτρα, εδώ.

Χρειάζομαι ξεναγό στην Πέτρα;

Οι ξεναγοί δεν είναι υποχρεωτικοί για να μπεις στην Πέτρα και να περπατήσεις τα κύρια μονοπάτια, αλλά αν θες να μπεις από διαφορετική είσοδο ίσως για να γλιτώσεις χρόνο, τότε είναι απαραίτητος.

Ωστόσο, η Πέτρα είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, χωρίς κανένα είδος υποδείξεων του τι είναι αυτό που βλέπεις. Εμείς δεν είχαμε ξεναγό, αλλά πιστεύω πως αν είχαμε θα είχαμε εκτιμήσει πολύ περισσότερο κάποια πράγματα. Επίσης, κατανοώ ότι το κόστος τον ξεναγών μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο, επομένως θα πρότεινα ως λύση να έχεις μαζί σου έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό με εικόνες (για να είσαι σίγουρος ότι βλέπεις και διαβάζεις για το ίδιο πράγμα).

Το κόστος τον ξεναγών από την επίσημη ιστοσελίδα είναι:

Για το κεντρικό μονοπάτι που είναι 4 χλμ. 50 JOD
Για το κεντρικό μονοπάτι και τον υψηλό τόπο μνημείο θυσίας που είναι 6 χλμ. 100 JOD και
Για το κεντρικό μονοπάτι και το μοναστήρι που είναι 8 χλμ. 100 JOD.

Η τιμή είναι ίδια είτε είσαι ένα άτομο είτε ολόκληρο group.

κορίτσι με κόκκινο φόρεμα και μαντήλι στα μαλλιά στέκεται στην άκρη στα βράχια στην Πέτρα

“Παντού ήταν το τέλειο spot για φωτογραφίες”

Το γραφείο τους βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, καθώς μπαίνεις στο Κέντρο Επισκεπτών από τον κεντρικό δρόμο. Θα βρεις ξεναγούς και σε άλλα σημεία στο δρόμο, στο parking και γύρω από την Πέτρα, όμως αυτοί δεν είναι αδειοδοτημένοι. Μπορεί να κλείσεις μια καλύτερη τιμή μαζί τους, αλλά ρισκάρεις να μην είναι και τόσο καλοί.

Που είναι η είσοδος για την Πέτρα;

Όταν σχεδίαζα το δικό μας ταξίδι για την Πέτρα δυσκολευόμουν να καταλάβω που είναι η είσοδος για την Πέτρα και πως μπορώ να μπω σε αυτήν. Επειδή και εσύ μπορεί να έχεις το ίδιο πρόβλημα η κύρια είσοδος για την Πέτρα βρίσκεται εδώ.

Υπάρχουν κι άλλοι είσοδοι για να μπεις στην Πέτρα όπως το Kharrubat al-Fajja, το Νεολιθικό χωριό Beidha και το Umm Qussa, αλλά για να πεις από αυτές τις εισόδους και να μην χαθείς πρέπει να έχεις μαζί σου αδειοδοτημένο ξεναγό. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά, εδώ.

η είσοδος στην Πέτρα και το μουσείο της

“Η είσοδος για την Πέτρα”

Πόσο κοστίζει το εισιτήριο εισόδου για την Πέτρα;

Οι κύριες επιλογές εισόδου και το κόστος των εισιτηρίων για την πέτρα είναι τα εξής:

Εισιτήριο μίας ημέρας | 50 JOD (περίπου 67 €)
Διήμερο εισιτήριο | 55 JOD (74 €)
Τριήμερο εισιτήριο | 60 JOD (περίπου 80 €)

Αυτές οι τιμές ισχύουν σε περίπτωση που δεν έχεις ή δεν θες να αγοράσεις το Jordan pass. Αν είσαι κάτοχος του Jordan pass, τότε το εισιτήριο για την Πέτρα είναι δωρεάν και για όσες μέρες έχεις επιλέξει με την αγορά του πάσου.

Η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών και 1 JOD για Ιορδανούς και κατοίκους. Εάν έρχεσαι στην Ιορδανία για μία μόνο μέρα (δηλαδή από το Ισραήλ) τα εισιτήρια κοστίζουν 90 JOD (περίπου 120€).

Από που μπορώ να αγοράσω το εισιτήριο για την Πέτρα;

Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αγοράσεις το εισιτήριο για την Πέτρα είναι μέσω του Jordan pass. Μπορείς όμως να το αγοράσεις και από την Πέτρα την μέρα στο εκδοτήριο εισιτηρίων στο visitor center από τις 6:00 π.μ.

Extra tip: Η ουρά για την αγορά του εισιτηρίου μπορεί να είναι μεγάλη, καθώς διαχωρίζεται από αυτές που έχουν ήδη το Jordan pass.

Extra tip2: Πρέπει να έχεις μαζί σου το διαβατήριο σου και στις δύο περιπτώσεις γιατί θα σου το ζητήσουν στον έλεγχο εισιτηρίων.

Επίσης, έχε στο νου σου πως αν αγοράσεις το εισιτήριο για την Πέτρα εκείνη την ώρα από τα ταμεία, υπάρχει χρέωση 2% για αγορές με κάρτα.

κορίτσι με κόκκινο φόρεμα χορεύει μπροστά από την Πέτρα

“Την ώρα που φτάσαμε στο θησαυροφυλάκιο είχε πολύ λίγο κόσμο”

Τι ώρα ανοίγει η Πέτρα;

Η Πέτρα και το κέντρο επισκεπτών ανοίγει καθημερινά από τις 6:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ. τους καλοκαιρινούς μήνες και από τις 6:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ. τους χειμερινούς.

Τι ώρα πρέπει να μπω στην Πέτρα;

Εμείς μπήκαμε στις 7:00 και πραγματικά ήταν η καλύτερη απόφαση που πήραμε. Ήταν ακόμα πολύ δροσερά έξω και ο κόσμος δεν είχε αρχίσει ακόμα εκείνη την ώρα. Προλάβαμε όλα τα τουριστικά γκρουπ και είχαμε αρκετό χρόνο μέσα για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες χωρίς καθόλου κόσμο. Ειλικρινά μακάρι να είχαμε μπει και ακόμα νωρίτερα – την ώρα που άνοιγε. Μία ώρα μετά γινόταν πανικός και δεν μπορούσες όχι φωτογραφία να βγάλεις, αλλά ούτε να μιλήσεις.

Που να μείνω στην Πέτρα

Αν έχεις σκοπό να μπεις τόσο πρωί όσο μπήκαμε κι εμείς, καλό είναι να μείνεις στο Wadi Musa το προηγούμενο βράδυ. Εμείς επειδή θα πηγαίναμε μόνο για ένα ύπνο, ψάχναμε ένα οικονομικό δωμάτιο, αλλά με καλές παροχές και έτσι βρήκαμε το Grandpa house.

Ήταν ένα πολύ συμπαθητικό δωμάτιο, σε ένα παραδοσιακό σπίτι, 5 λεπτά πιο έξω από το κέντρο του Wadi Musa. Το μόνο κακό ήταν ότι δεν είχε κλιματιστικό, αν και τελικά δεν το χρειαστήκαμε καθώς το βράδυ έπεσε αρκετά η θερμοκρασία. Επίσης, είχε μια πολύ ωραία βεράντα με θέα στην πόλη και parking.

Πως θα μετακινηθώ μέσα στην Πέτρα;

Ο κύριος τρόπος για να μετακινηθείς μέσα στην Πέτρα είναι με τα πόδια. Υπάρχουν όμως μερικές ακόμα λύσεις, για όσους δεν είναι και πολύ του περπατήματος, αλλά θέλουν να τα δουν όλα.

Golf cart μέσα στην Πέτρα

Για να καλύψεις το πρώτο μέρος από το tourist center μέχρι το Θησαυροφυλάκιο, υπάρχουν golf cart. Αυτή η απόσταση είναι 4χλμ και κοστίζει 15 JOD το άτομο. Αν θες να κλείσεις με επιστροφή τότε κοστίζει 25 JOD το άτομο. Δεν χρειάζεται να έχεις κάνει κράτηση εκ των προτέρων και μπορείς να κλείσεις ραντεβού μαζί τους για την ώρα που θέλεις να επιστρέψεις.

Extra tip: Αυτά τα αμαξάκια μπορείς να τα πληρώσεις μόνο με μετρητά και μόνο σε τοπικό νόμισμα.

4x4 μέσα στην Πέτρα

Αν επιλέξεις να πας από την πίσω διαδρομή (περισσότερες πληροφορίες παραπάνω) υπάρχουν και 4×4 που καλύπτουν την απόσταση από τη μικρή Πέτρα ως την αρχή του μονοπατιού για το Μοναστήρι και κοστίζουν 5 JOD ανά άτομο για μια διαδρομή.

Γαϊδούρια και μουλάρια μέσα στην Πέτρα

Για να φτάσεις στο μοναστήρι πρέπει να ανέβεις ένα μεγάλο μονοπάτι με πολλά σκαλοπάτια. Εκεί είναι αδύνατον να πάει το οποιοδήποτε αμάξι και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούν κάποια γαϊδούρια. Δεν υπάρχει στάνταρ τιμή για αυτά και μπορείς να κάνεις τα παζάρια σου με τους ντόπιους για μια καλύτερη τιμή.

Extra tip: Εκτός κι αν είναι πολύ μεγάλη ανάγκη και πραγματικά δυσκολεύεσαι πολύ με το περπάτημα, δεν θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τα γαϊδουράκια ως μεταφορικό μέσο.

Πόσο χρόνο χρειάζομαι στην Πέτρα;

Ξεκινώντας από το tourist center θα σου πάρει περίπου 30 λεπτά για να φτάσεις στο γνωστό Treasury και με αρκετές στάσεις για φωτογραφίες. Από εκεί θα χρειαστείς όμως κάνα δίωρο για να πας μέχρι το μοναστήρι και άλλο τόσο για να γυρίσεις πίσω. Στο σύνολο δηλαδή, καθαρό περπάτημα χωρίς στάσεις θα χρειαστείς 5 ώρες.

Χρειάζομαι ένα πολυήμερο εισιτήριο για την Πέτρα;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά από σένα και το τι θες να δεις από την Πέτρα. Αν αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα στην εξερεύνηση της Πέτρας είναι υπέρ αρκετή. Αν όμως ζορίζεσαι με τη ζέστη όπως εμείς και θες να έχει δροσιά για να την εξερευνήσεις, τότε νομίζω πως ένα διήμερο εισιτήριο για την Πέτρα είναι απαραίτητο.

Extra tip: Για να μπεις στην Πέτρα υπάρχουν διάφοροι είσοδοι οι οποίοι μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι. Εγώ αυτό που θα σου πρότεινα είναι να βγάλεις ένα διήμερο εισιτήριο και να μπεις την πρώτη μέρα από την κεντρική είσοδο, να δεις το θησαυροφυλάκιο, τους τάφους και το αμφιθέατρο και την επόμενη μέρα να μπεις από την πάνω είσοδο που είναι κοντά στο μοναστήρι και έτσι θα όλα τα «βασικά» της Πέτρας, χωρίς να ταλαιπωρηθείς πολύ.

@anna.trak

Τι θα ήθελα να ξέρω πριν πάω στην Πέτρα. Έχεις κάτι να προσθέσεις σε αυτά; 😊 Χρήσιμα tips για την Πέτρα. 🇯🇴 #petra #jordan#traveltips #mytravelgramgr #greektiktok #tiktokgreece #fy

♬ original sound - Anna Trakada ✈ My Travelgram

Τι παροχές υπάρχουν μέσα στην Πέτρα

Μέσα στην Πέτρα, υπάρχουν πολλά σουβενιράδικα, μερικά καφέ και εστιατόρια (ακόμα και κάτω από το treasury υπάρχει ένα καφέ) και τουαλέτες ανά τακτά διαστήματα.

Extra tip: Να έχεις μαζί σου νερό και ότι άλλο μπορεί να χρειαστείς, καθώς μέσα στην Πέτρα είναι όλα πολύ ακριβά.

Τι είναι το Πέτρα by night;

Το Πέτρα by night είναι ένα event που γίνεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη και φωτίζουν την Πέτρα με πάνω από 1500 κεριά. Ξεκινά στις 20:30 από το visitor centre και κρατάει περίπου μέχρι τις 22:30.

Η είσοδος για το Πέτρα by night κοστίζει 17 JOD και για παιδιά κάτω των 10 ετών είναι δωρεάν.

Extra tip: Για να αγοράσεις εισιτήριο Petra by night πρέπει να έχεις και ημερήσιο εισιτήριο, είτε κανονικό είτε το Jordan pass.

το θησαυροφυλάκιο στην Πέτρα και μπροστά του δύο καμήλες

“Πολύ νωρίς το πρωί ο κόσμος είναι ελάχιστος”

Αξίζει το Petra by night;

Η Πέτρα είναι πολύ μοναδικό μέρος, αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι αξίζει να πληρώσεις 23€ ανά άτομο απλά για να την δεις φωτισμένη με κεριά. Για να πω την αλήθεια δεν το έκανα, αλλά δεν το μετάνιωσα κιόλας. Ο κόσμος που μπορεί να μπει είναι απεριόριστος και αυτό πιστεύω πως το κάνει να χάνει οποιαδήποτε μαγεία προσπαθούν να αναδείξουν. Επίσης, μου ακούγεται πολύ υπερτιμημένο και κάπως τουριστικό – προτιμούμε πιο αυθεντικές εμπειρίες.

Αξίζει να κάνω ημερήσια εκδρομή στην Πέτρα από το Αμμάν;

Αν δεν έχεις σκοπό να νοικιάσεις αμάξι στην Ιορδανία και να γυρίσεις ολόκληρη τη χώρα, όπως κάναμε εμείς, τότε μάλλον η μόνη λύση για να επισκεφτείς την Πέτρα είναι μια ημερήσια εκδρομή από το Αμμάν.

Κατά τη γνώμη μου, μάλλον δεν είναι και η καλύτερη λύση, καθώς χρειάζεσαι χρόνο για να εξερευνήσεις την Πέτρα. Το λιγότερο που χρειάζεσαι με ένα γρήγορο ρυθμό και λίγες φωτογραφίες είναι 5 ώρες, και πολλές από αυτές τις εκδρομές σε αφήνουν μόνο τρεις. Αυτή εδώ η ημερήσια εκδρομή από το Αμμάν σε αφήνει 5 ώρες στην Πέτρα και είναι ευέλικτοι με τις ώρες.

Αν έχεις περιορισμένο χρόνο στην Ιορδανία, τότε μια συνδυαστική εκδρομή στην Πέτρα και τη Νεκρά θάλασσα θα ήταν επίσης χρήσιμη για σένα. Επίσης, αν επισκέπτεσαι την Ιορδανία για ένα τριήμερο μπορεί να βρεις χρήσιμη μια διήμερη εκδρομή στην Πέτρα με διανυκτέρευση στο Wadi Rum και στάση στη Νεκρά θάλασσα.

Τι να φορέσω στην Πέτρα;

Η περιοχή είναι μεγάλη και σε πολλά σημεία το έδαφος δεν είναι και τόσο ομαλό, οπότε σίγουρα θα χρειαστείς αθλητικά παπούτσια, άνετα για περπάτημα. Επίσης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ήλιο, θα πρότεινα να φορέσεις μακριά αέρινα ρούχα από ελαφριά υφάσματα, ώστε να καλύπτεσαι από τον ήλιο και να μην ζεσταίνεσαι – τα καφτάνια είναι μια καλή λύση για τις γυναίκες. Τα μαύρα ρούχα που φορούσε ο Μπιλ δεν θα τα πρότεινα, καθώς τραβάνε πολύ τον ήλιο και γίνονται χάλια με το κόκκινο χώμα που υπάρχει παντού.

Τι να πάρω μαζί μου στην Πέτρα

Φέρε οπωσδήποτε νερό μαζί σου και ίσως καμία μπάρα για να φας. Θα βρεις και τα δύο μέσα στην Πέτρα, αλλά οι τιμές είναι πολύ ανεβασμένες, επομένως δεν θα σου το πρότεινα. Επίσης, έχε μαζί σου αντιηλιακό, ένα καπέλο και cash. Τα μαγαζιά εκεί μέσα δεν δέχονται κάρτες και είναι λογικό, αφού στα περισσότερα μέρη θα δεις ότι δεν έχεις σήμα, άρα ούτε internet.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτώ την Πέτρα;

Η Πέτρα είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα παγκοσμίως, άρα όπως καταλαβαίνεις έχει πολύ κόσμο πάντα. Εμείς την επισκεφτήκαμε αρχές Οκτωβρίου και νομίζω ότι ήταν καλή περίοδος. Η ζέστη ήταν πάρα πολύ, αλλά είχε καλό καιρό, χωρίς συννεφιά και βροχές ώστε να μπορείς να την εξερευνήσεις ολόκληρη και ο κόσμος ήταν αρκετός, αλλά υποφερτός.

Ο Απρίλιος είναι μήνας αιχμής για τα πλήθη και Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο ετοιμάσου οι θερμοκρασίες να φτάνουν τους 40°C. Επίσης, οι χειμερινοί μήνες από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, είναι πιο χαλαροί, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βροχής και οι τουρίστες δεν το πολυπροτιμούν.

Budget

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 103€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το κόστος των εισιτηρίων θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που θες να πας. Εναλλακτικά μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 38€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 7,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις Sim από το αεροδρόμιο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Δεν επιτρέπεται να πετάξεις drone στην Πέτρα και είναι πολύ αυστηροί με αυτό. Μπορεί να σου το κατασχέσουν κιόλας.
Τράβα μια φωτογραφία τον χάρτη από το tourist center και κατέβασε στο κινητό σου τους χάρτες εκτός σύνδεσης της Google, γιατί σε πολλά σημεία ενδέχεται να μην έχεις σήμα.
Φτιάξε το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα στην Πέτρα.
Αξίζει να περάσεις το βράδυ σου στο Wadi Musa, έχει πολλά ωραία μαγαζιά για να εξερευνήσεις.
Το parking για τα αυτοκίνητα είναι δωρεάν.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να σου αρέσει όσο μου άρεσε και μένα η Πέτρα. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα