Άννα Τρακάδα στη Σαχάρα

Πριν επισκεφτώ την έρημο Σαχάρα είχα πάρα πολλές απορίες. Κάποιες μου λύθηκαν εύκολα με μια αναζήτηση στο Google, κάποιες με δυσκόλεψαν αρκετά και κάποιες δεν μου λύθηκαν ποτέ μέχρι που βρέθηκα εκεί.

Γι’ αυτό το λόγω έχω συγκεντρώσει σε αυτό το post όλα όσα θα ήθελα να ξέρω πριν επισκεφτώ την έρημο Σαχάρα για να μην χάνεις χρόνο στην αναζήτηση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Μαροκινά Αραβικά

a Νόμισμα: Ντίραμ Μαρόκου MAD

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim

Αν θες να γνωρίσεις το Μαρόκο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Πως είναι να μένεις το βράδυ στη Σαχάρα

Πως είναι ο καταβολισμός των Βερβερίνων

Στον καταβολισμό υπήρχαν σκηνές οι οποίες είχαν πάνω τους νούμερα για να ξέρεις πιο είναι το δωμάτιό σου και μία μεγάλη κεντρική σκηνή που ήταν η τραπεζαρία. Μεταξύ αυτών υπήρχαν μερικά τραπεζάκια και σκαμπό σε υπαίθριο χώρο όπου μπορούσες να καθίσεις για ένα ζεστό τσάι.

Πίσω από την κεντρική σκηνή της τραπεζαρίας ήταν οι σκηνές για τις τουαλέτες. Όπως καταλαβαίνεις στην έρημο δεν υπάρχει πολύ νερό, ούτε αποχέτευση. Συνεπώς, δεν υπήρχαν ντουζιέρες για να κάνεις μπάνιο, αλλά μόνο λεκάνες στις οποίες «τράβαγες» καζανάκι παίρνοντας νερό από ένα βαρέλι και με ένα κουβαδάκι το έριχνες στη λεκάνη.

Extra tip: Αν κλείσεις το luxury camp θα έχεις τουαλέτα και ντους μέσα στην σκηνή σου.

Οι σκηνές των Βερβερίνων στη Σαχάρα

“Ο καταυλισμός που περάσαμε το βράδυ”

Πως είναι οι σκηνές στην έρημο

Οι σκηνές ήταν πολύ μεγάλες και στρωμένες με χαλιά και κανονικά κρεβάτια μέσα. Άλλοι είχαν ιδιωτικές σκηνές και άλλοι κοινές. Εμείς ευτυχώς με το να είμαστε 6 πήραμε μία δίκλινη και μία τετράκλινη. Η δίκλινη είχε διπλό κρεβάτι ενώ η τετράκλινη 4 μονά.

Εμένα το μεγαλύτερο μου άγχος ήταν αν θα κρυώνουμε το βράδυ, αλλά πραγματικά δεν καταλάβαμε τίποτα. Οι σκηνές ήταν πολύ ζεστές! Βέβαια δεν υπήρχε καθόλου ηχομόνωση και η μουσική το βράδυ αν και έξω από τον καταβολισμό ήταν ενοχλητική.

Extra tip: Αν ξυπνάς εύκολα, πάρε μαζί σου ωτοασπίδες, θα τις χρειαστείς!

η σκηνή στην έρημο Σαχάρα από μέσα

“Αυτή ήταν η σκηνή μας”

Τι να πακετάρω για τη Σαχάρα

Άννα Τρακάδα στην έρημο Σαχάρα

“Τα μαντήλια αναβάθμιζαν όλες τις φωτογραφίες”

Powerbank

Στις σκηνές δεν υπάρχουν πρίζες, παρά μόνο ένα πολύμπριζο για όλους στην κεντρική σκηνή. Συνεπώς αν δεν θες να ξεμείνεις, ένα power bank είναι άκρως απαραίτητο για μια διανυκτέρευση στην έρημο.

Αντιηλιακό

Ο ήλιος καίει αρκετά στην έρημο, ακόμα κι αν φτάσεις εκεί απόγευμα. Επομένως ένα αντιηλιακό θα ήταν καλό να υπάρχει για να αποφύγεις το ανεπιθύμητο έγκαυμα.

Μαντήλι

Το μαντήλι είναι απαραίτητο για δύο λόγους. Αρχικά, αν σηκώσει αέρα όσο είσαι στην έρημο, κάπως πρέπει να προστατεύσεις τα μάτια σου και το πρόσωπό σου από την άμμο. Κάν’ το όπως οι ντόπιοι και φόρα ένα μαντήλι για τον αέρα.

Δεύτερον, οι φωτογραφίες που θα βγάλεις θα είναι μοναδικές. Για μένα ακόμα και να μην υπάρχει η μοναδική πιθανότητα αέρα, το μαντήλι πρέπει να υπάρχει!

Ωτοασπίδες

Οι ωτοασπίδες δεν είναι κάτι απαραίτητο, εκτός κι αν θες απόλυτη ησυχία για να κοιμηθείς. Οι σκηνές δεν είναι καθόλου ηχομονωτικές και όταν είστε 40 άτομα στον ίδιο χώρο είναι αδύνατον να μην ακούγεται μονίμως κάτι, από τη μουσική που παίζουν οι Βερβερίνοι, μέχρι το ροχαλητό του δίπλα.

Extra tip: Έχε όμως ένα τρόπο για να ακούσεις το ξυπνητήρι το πρωί!

Ζακέτα

Μπορεί να είσαι στην έρημο και να κάνει απίστευτη ζέστη το πρωί, όμως το βράδυ η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και κάτω από το 0 °C, συνεπώς μια ζακέτα θα σου φανεί απαραίτητη.

Βαζάκι για να πάρεις άμμο

Σε όλα τα μαγαζιά με τα souvenir από το Μαρρακές μέχρι τη Σαχάρα θα βρεις μικρά γυάλινα μπουκαλάκια για να πάρεις άμμο για το σπίτι. Εγώ το δικό μου το πήρα από το χωριό Ait Ben- Haddou γιατί ήθελα να λέει πάνω Σαχάρα και όχι Μαρόκο. Στα άλλα μέρη που το έβρισκα έλεγε μόνο Μαρόκο.

βαζάκι με άμμο από την έρημο Σαχάρα

“Αυτό είναι το βαζάκι με την άμμο που πήρα”

Τι να φορέσω στη Σαχάρα

Το τοπίο στη Σαχάρα είναι μοναδικό και είναι το απόλυτο background για φωτογραφίες. Ότι και να βάλεις βγαίνει τέλειο, αλλά αν θες επαγγελματική δουλειά τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξεις κάτι λευκό ή ανοιχτό μπεζ.

Η επιλογή λινών ρούχων είναι επίσης η καλύτερη, καθώς και οι ντόπιοι φοράνε λινά, άρα οι φωτογραφίες είναι πιο αυθεντικές, αλλά και είναι το πλέον κατάλληλο ύφασμα γι’ αυτές τις θερμοκρασίες.

Τέλος, προτίμησε οπωσδήποτε παντελόνι (για τα κορίτσια), γιατί ανεβαίνεις σε καμήλες, κάνεις sandboarding, κλπ. και πρέπει να είσαι άνετη. Επίσης, επέλεξε μακριά ρούχα (μπατζάκια, μανίκια) γιατί η άμμος μπορεί να σου προκαλέσει φαγούρα και όπως είπαμε στον καταυλισμό δεν έχει ντους.

Extra tip: Μην φοβηθείς να παίξεις και να κυλιστείς στην άμμο, αλλά να ξέρεις ότι τα ρούχα σου μετά από αυτή την επίσκεψη πάνε κατευθείαν για πλύσιμο. Επομένως, υπολογίζεις ένα outfit για τη Σαχάρα που θα το φορέσεις εκεί και πουθενά αλλού μετά, μέχρι να πλυθεί.

οικογένεια στην έρημο Σαχάρα

“Όλα τα χρώματα ταιριάζουν τέλεια με την έρημο”

Μπορώ να πάρω μαζί μου την βαλίτσα μου στην Έρημο;

Όχι δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου βαλίτσα στην έρημο. Μπορείς να την έχεις μαζί σου στην τριήμερη εκδρομή, αλλά όταν φτάσεις στο καταφύγιο (εκεί που σε ετοιμάζουν για την έρημο) θα πρέπει να την αφήσεις στο mini bus. Όπως καταλαβαίνεις είναι αδύνατον να φορτώσεις πάνω στην καμήλα και την βαλίτσα σου. Μπορείς όμως να έχεις ένα backpack μαζί σου.

Υπάρχουν πρίζες στις σκηνές;

Στην φθηνή επιλογή camp (όχι luxury) δεν υπήρχαν πρίζες στον καταυλισμό. Μόνο στην κεντρική σκηνή της τραπεζαρίες υπήρχε ένα πολύμπριζο για όλους και δεν είχε και μεγάλη ισχύ. Εγώ βρήκα κενή θέση και έβαλα το κινητό μου για να φορτίσει και τρεις ώρες μετά είχε γεμίσει μόνο κατά 20%.

Πως να διαλέξω σωστά μια οργανωμένη εκδρομή στη Σαχάρα;

Το να διαλέξεις σωστά μια οργανωμένη εκδρομή στη Σαχάρα πιστεύω είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να διαβάσω αναλυτικά όλα τα σχόλια από την εμπειρία που ήθελα να κλείσω, είδα όλες τις στάσεις που έλεγαν ότι κάνουν και τις έβαλα στο χάρτη για να δω τις αποστάσεις και πόσο κουραστικό θα ήταν το ταξίδι. Επίσης, έστειλα mail στις εταιρίες και ζητούσα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ξενοδοχεία κλπ. Και εννοείται πως εμπιστεύτηκα το get your guide για να κλείσω αυτή την εκδρομή. Αν εσύ δεν έχεις όλο αυτό το χρόνο ή δεν θες να ασχοληθείς, σου προτείνω να κλείσεις την εκδρομή που κάναμε κι εμείς και να διαβάσεις το post μου για την οργανωμένη εκδρομή στη έρημο Μερζόυγκα – Σαχάρα, που περιγράφω όλες τις στάσεις που κάναμε και την εμπειρία μας.

κάνοντας sandboarding στη Σαχάρα

“Ήταν διασκεδαστικό να κατέβεις το λόφο, αλλά πολύ δύσκολο να ανέβεις”

BUDGET

Το Μαρακεές είναι μια οικονομική πόλη. Τα αξιοθέατα έχουν προσιτά εισιτήρια και μπορείς να βρεις φαγητό για όλα τα budget.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 158€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Προτίμησε τα ταξί, είναι αρκετά οικονομικά. Και μην ξεχνάς τα παζάρια.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  25€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μην πάρεις μαζί σου πολλά πράγματα. Θα είναι αδύνατον να τα κουβαλήσεις.
Μην ξεχάσεις το powerbank σου!
Μην περιμένεις να έχεις σήμα στην έρημο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στη Σαχάρα. Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη απορία γράψε την στα σχόλια και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα