ταμπέλα μετρό στο Παρίσι

Το μετρό του Παρισιού είναι ένα από τα καλύτερα δίκτυα μετρό της Ευρώπης και επιτρέπει στους ντόπιους και τους επισκέπτες να μεταβαίνουν γρήγορα και φθηνά από το ένα σημείο στο άλλο.

Το Μετρό του Παρισιού, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1900 για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Από τότε προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της πόλης, αναπτύσσεται οργανικά και γι’ αυτό τον λόγο, το μετρό του Παρισιού είναι χαοτικό για όσους επισκέπτονται το Παρίσι για πρώτη φορά.

Αν πρόκειται να επισκεφθείς το Παρίσι σύντομα ή βρίσκεσαι ήδη εκεί και δυσκολεύεσαι, ρίξε μια ματιά σε αυτό το post για το πως να χρησιμοποιήσεις το μετρό του Παρισιού.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Γαλλικά 🇫🇷

a Νόμισμα: ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις τη Γαλλία, πάτησε εδώ.

Οι γραμμές του μετρό του Παρισιού και ο χάρτης

Το μετρό του Παρισιού καλύπτει όλα τα διαμερίσματα της πόλης και ορισμένα από τα γύρω προάστια. Έχει μήκος 220 χλμ. και αν και μετρό δεν είναι πάντα υπόγειο. Υπάρχουν 16 γραμμές μετρό, αριθμημένες από το 1 έως το 14, συν τη γραμμή 3bis και τη γραμμή 7bis. Το μετρό του Παρισιού έχει 302 σταθμούς, με 62 από αυτούς να προσφέρουν μεταφορά μεταξύ των γραμμών.

Μπαίνοντας στο μετρό θα δεις ότι υπάρχουν διάφορα σταντ με χάρτες, όπως αυτό της φωτογραφίας.

Extra tip: Οι πιο χρήσιμοι χάρτες για εσένα είναι ο Plan du Métro (Χάρτης του μετρό του Παρισιού) και ο Plan du Quartier (Χάρτης γειτονιάς).

Στον χάρτη του μετρό του Παρισιού , μπορείς να δεις όλες τις γραμμές του μετρό με τα αντίστοιχα χρώματα, τους σταθμούς του μετρό και τις μεταξύ τους συνδέσεις.

Στον Χάρτη της Γειτονιάς, μπορείς να δεις σε μεγαλύτερη κλίμακα τους δρόμους της γειτονιάς όπου βρίσκεται ο σταθμός του μετρό και όλες τις εξόδους για αυτόν τον σταθμό. Ένας σταθμός του μετρό μπορεί να έχει πολλαπλές εξόδους, οπότε αν πρόκειται να πας σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση, ρίξε μια ματιά σε αυτό το Plan du Quartier πριν φύγεις από το μετρό και επέλέξε την έξοδο πιο κοντά στο σημείο που σε ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει πολύ περπάτημα!

Επίσης, μπορείς να βρεις έναν δωρεάν μίνι χάρτης του μετρό του Παρισιού στα περίπτερα πληροφοριών που βρίσκονται στην είσοδο του μετρό. Σε αυτό, μπορείς να δεις τις ζώνες του μετρό, όλες τις γραμμές, τους σταθμούς και τις συνδέσεις τους. Εάν προτιμάς να έχεις τον Χάρτη του μετρό στο κινητό σου, μπορείς να τον κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

χάρτης του μετρό του Παρισιού

“Ο χάρτης του μετρό του Παρισιού”

Ζώνες του Μετρό του Παρισιού

Αν αναρωτιέσαι για το πόσο κοστίζει το εισιτήριο για το μετρό του Παρισιού, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου το είδος του εισιτηρίου και τις ζώνες.

Στον χάρτη του μετρό του Παρισιού, θα παρατηρήσεις ότι το φόντο έχει δύο διαφορετικά χρώματα: ανοιχτό κίτρινο και σκούρο κίτρινο. Αυτά τα δύο χρώματα αντιστοιχούν στις ζώνες του Παρισιού.

Το ανοιχτό κίτρινο αντιστοιχεί στις ζώνες 1-3. Η ζώνη 1-3 είναι η φθηνότερη επιλογή και σου επιτρέπει να ταξιδέψεις εντός του Παρισιού.

Με τη ζώνη 4-5 (σκούρο κίτρινο), μπορείς να κινηθείς σε όλο το Παρίσι και πιο έξω από αυτό. Για παράδειγμα, αν θες να πας στη Disneyland Paris ή τις Βερσαλλίες θα πρέπει να βγάλεις εισιτήριο γι’ αυτές τις ζώνες.

Extra tip: Αν θέλεις να πας στα αεροδρόμια, θα χρειαστείτε τη ζώνη 4-5. Δες εδώ πως θα πας στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle ή στο αεροδρόμιο Orly.

μια στάση του μετρό του Παρισιού

“Σε κάθε στάση θα βλέπεις αυτά που έχω σημειώσει για να ξέρεις ότι βρίσκεσαι σωστά.”

Ωράριο λειτουργίας του μετρό του Παρισιού και ώρες αιχμής

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του μετρό του Παρισιού; Τι ώρα κλείνει το μετρό στο Παρίσι;

Οι ώρες λειτουργίας του μετρό του Παρισιού εξαρτώνται από την ημέρα της εβδομάδας. Το μετρό λειτουργεί από τις 5.30 π.μ. έως τη 1.00 π.μ. τις καθημερινές και από τις 5.30 π.μ. έως τις 2.00 π.μ. την Παρασκευή, το Σάββατο και τις επίσημες αργίες.

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής του μετρό του Παρισιού;

Οι ώρες αιχμής του μετρό του Παρισιού είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Ο κόσμος εκείνη την ώρα είναι πολύς και υπάρχουν πολλοί pick pockets που θα εκμεταλλευτούν το πόσο στρυμωγμένοι είστε στο μετρό.

Εισιτήρια για το μετρό του Παρισιού (2023)

Τα εισιτήρια του μετρό ονομάζονται επίσης εισιτήρια T+. Η τιμή των εισιτηρίων του μετρό του Παρισιού είναι 2,10 € και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο για τις ζώνες 1-3, για 120 λεπτά μετά την επικύρωση (χωρίς έξοδο από το δίκτυο). Με αυτά τα εισιτήρια του μετρό, μπορείς επίσης να ταξιδέψεις με λεωφορείο, τραμ, RER (εντός Παρισιού) και το τελεφερίκ της Μονμάρτρης.

Τα εισιτήρια T+ ισχύουν μόνο για περιήγηση στο Παρίσι. Για να πας από το Παρίσι στις Βερσαλλίες ή στο Παρίσι Fontainebleau, είναι απαραίτητο  ένα Billet Ile de France , ενώ ένα Billet Aéroport είναι το εισιτήριο που πρέπει να αγοράσετε για να ταξιδέψετε στα αεροδρόμια Charles de Gaulle ή Orly.

Οι τιμές του μετρό του Παρισιού αλλάζουν συνήθως κάθε χρόνο. Προσπαθώ να ενημερώνω τις τιμές όταν αλλάζουν.

εισιτήρια για το μετρό του Παρισιού

“Εισιτήρια για το μετρό του Παρισιού”

Πως θα αγοράσω εισιτήριο για το μετρό του Παρισιού;

Εισιτήρια για το μετρό του Παρισιού μπορείς να αγοράσεις σε όλους τους σταθμούς του μετρό, μόνο από τους αυτόματους πωλητές. Τα περίπτερα που βρίσκονται στην είσοδο του μετρό συνήθως δεν πωλούν εισιτήρια. Είναι περισσότερο για πληροφορίες και για να σε βοηθήσουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το εισιτήριο ή την κάρτα σου.

Το εισιτήριο T+ συνοδεύεται από μερικές εκπτώσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

> Ένα πακέτο 10 εισιτηρίων (που λέγεται carnet de dix στα γαλλικά) κοστίζει 16,90 €, που σημαίνει 1,69 € /εισιτήριο.

> Ένα πακέτο 10 εισιτηρίων με μειωμένη τιμή (ονομάζεται carnet de dix tarif réduit  στα γαλλικά), είναι διαθέσιμο για παιδιά από 4 έως 9 ετών και κοστίζει 7,45 €. Δεν υπάρχει ενιαίο εισιτήριο με μειωμένη τιμή για παιδιά.

Extra tip: προτίμησε να αγοράσεις αυτά τα εισιτήρια από το μετρό καθώς η τιμή τους απ’ οπουδήποτε αλλού, είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.

Extra tip2: Να κρατάς πάντα το εισιτήριό σου για το μετρό του Παρισιού μέχρι να φύγεις από το μετρό. Οι έλεγχοι των εισιτηρίων είναι συχνοί στο μετρό του Παρισιού, ειδικά στις αρχές και στο τέλος του μήνα.

Navigo Easy: Το καλύτερο πάσο του μετρό του Παρισιού για τουρίστες

Το Navigo easy είναι μια κάρτα που απευθύνεται στους τουρίστες ή τους περιστασιακούς επισκέπτες του Παρισιού. Πρόκειται για μια ευέλικτη και βολική κάρτα του μετρό του Παρισιού που μπορεί να φορτωθεί με εισιτήρια T+, εισιτήρια λεωφορείου Orly, εισιτήρια λεωφορείου Roissy ή ημερήσιο πάσο του μετρό του Παρισιού. Κατά τη γνώμη μου, το Navigo Easy Pass είναι το καλύτερο πάσο για το μετρό του Παρισιού για τους τουρίστες.

Extra tip: Σε αντίθεση με άλλες κάρτες του μετρό του Παρισιού, το Navigo Easy Pass δεν έχει όριο ισχύος. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να το φορτώσεις όσες φορές θέλεις για δέκα χρόνια!

Θα το βρεις σε σταθμούς του μετρό και κοστίζει 2 €. Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις, πως το Navigo Easy Pass αν και δεν είναι προσωποποιημένο, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το χρησιμοποιούν δύο άτομα ταυτόχρονα. Ωστόσο, μπορείς να το δανείσεις ή να το δώσεις σε κάποιον άλλο εάν δεν το χρειάζεσαι πια.

Extra tip: Το πακέτο των 10 εισιτηρίων T+ κοστίζει 16,90 €. Αν όμως φορτώσεις την Navigo Easy με αυτό το πακέτο θα σου κοστίσει 14,90 €.

το μετρό του Παρισιού

“Η γραμμή 3 του μετρό είναι εξωτερική και έχει ωραία θέα στον πύργο του Eiffel.”

Άλλα εισιτήρια για το μετρό του Παρισιού

Το Navigo Daily Pass – εισιτήριο του μετρό του Παρισιού

Το εισιτήριο αυτό ισχύει για μία ημέρα, από τις 12 το πρωί έως τις 23.59 το βράδυ. Μπορείς να αγοράσεις αυτό το πάσο έως και 6 ημέρες νωρίτερα και θα αρχίσει να λειτουργεί μετά την πρώτη επικύρωση και μέχρι το τέλος της υπηρεσίας του μετρό την ίδια ημέρα. Το κόστος αυτού του πάσου είναι 8,45 € για τις ζώνες 1-2, 2-3, 3-4, 4-5.

Το Navigo Weekly Pass – για το μετρό του Παρισιού

Το εβδομαδιαίο πάσο Navigo ισχύει για μία εβδομάδα, από Δευτέρα έως Κυριακή. Μπορείς να αγοράσεις το πάσο από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι την Πέμπτη της εβδομάδας που θέλεις να το χρησιμοποιήσεις. Εάν αποφασίσεις να το αγοράσεις την Πέμπτη, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσεις αυτό το πάσο μόνο για τέσσερις ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή της ίδιας εβδομάδας). Το κόστος αυτού του πάσου είναι 30€ για όλες τις ζώνες ή μόνο για μετακινήσεις στο κέντρο του Παρισιού.

Πώς να κινηθείς στο μετρό του Παρισιού

Κατέβασε την εφαρμογή Paris Metro

Ο καλύτερος τρόπος για να πλοηγηθείς στο Παρίσι με το Μετρό είναι να κατεβάσεις μια εφαρμογή Paris Metro στο τηλέφωνό σου. Εγώ θα σου πρότεινα να κατεβάσεις την εφαρμογή Next Stop Paris της RATP.

Αυτή η εφαρμογή για το μετρό του Παρισιού είναι ένας προγραμματιστής ταξιδιών στο δίκτυο μετρό. Η εφαρμογή έχει έναν χάρτη του μετρό του Παρισιού και υπολογίζει το καλύτερο δρομολόγιο από το σημείο που βρίσκεσαι προς το σημείο που θες να πας. Επίσης, σου δείχνει τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό με βάση την τοποθεσία σου.

Το Next Stop Paris λειτουργεί και εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, εάν είσαι εκτός σύνδεσης, δεν θα λαμβάνεις ζωντανά νέα για την κυκλοφορία του μετρό.

Γνώριζε την κατεύθυνσή σου και ακολούθησε τους πίνακες του μετρό

Κάθε γραμμή του μετρό έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα και έναν αριθμό. Οι πίνακες στους τοίχους του μετρό και οι ηλεκτρονικοί πίνακες στις πλατφόρμες δείχνουν τον αριθμό γραμμής και την κατεύθυνση (πρώτη και τελευταία στάση). Για παράδειγμα, αν πάρεις τη γραμμή 2, θα δεις πίνακες με τη γραμμή 2 Porte Dauphine και τη γραμμή 2 Nation .

Οι έξοδοι ονομάζονται SORTIE στα γαλλικά και ένας σταθμός του μετρό μπορεί να έχει παραπάνω από μία. Για να επιλέξεις τη σωστή έξοδο, κοίταξε τον Χάρτη της Γειτονιάς, ψάξε τον προορισμό σου και πάρε την πλησιέστερη έξοδο για τον προορισμό σου.

Extra tip: Οι σταθμοί του μετρό κοντά σε ένα τουριστικό αξιοθέατο περιλαμβάνουν πάντα ένα καφέ πάνελ με ένα σκίτσο του συγκεκριμένου τουριστικού αξιοθέατου.

Απέφυγε τους μεγάλους σταθμούς του μετρό του Παρισιού

Εκτός κι αν είναι ζωτικής σημασίας, απέφυεγε τους μεγάλους σταθμούς του μετρό όπως το Châtelet , το Montparnasse ή το Gare de Lyon . Αυτοί οι σταθμοί μπορεί να έχουν έως και 15 διαφορετικές πλατφόρμες και μπορεί να χρειαστείς μέχρι και 10 λεπτά για να πας από τη μια γραμμή στην άλλη.

Έλεγξε ότι ο σταθμός του μετρό λειτουργεί

Το μετρό του Παρισιού κάνει πολλά έργα και ανακαινίσεις στους σταθμούς ώστε να το κάνει προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες. Συνεπώς, πολλοί από τους σταθμούς είναι συχνά κλειστεί. Στο επίσημο site της RATP μπορείς να ελέγξεις αν ο σταθμός που χρειάζεσαι λειτουργεί.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όταν θα γεμίζεις την Navigo Easy κάρτα σου μην την πάρεις αν δεν σου πει το μηχάνημα.
Στο ίδιο μηχάνημα που γεμίζεις την Navigo Easy μπορείς να δεις και το υπόλοιπο των εισιτηρίων σου.
Στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων μπορείς να πληρώσεις είτε με μετρητά είτε με κάρτα.
Αν θες να έχεις τα εισιτήρια στο κινητό σου, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή ``Bonjour RATP`` δωρεάν.
Τα μη χρησιμοποιημένα εισιτήρια του μετρό του Παρισιού, δεν λήγουν ποτέ. Εκδίδονται χωρίς ημερομηνία και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κατά την επόμενη επίσκεψή σου στο Παρίσι.
Προσοχή στους pick pockets, ειδικά στις στάσεις Τροκαντερό, Λούβρο ή Ηλύσια Πεδία.
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το μετρό για να πας κάπου, τσέκαρε πρώτα και πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να φτάσεις εκεί με τα πόδια. Καμιά φορά είναι πιο γρήγορο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην δυσκολευτείς καθόλου στο μετρό του Παρισιού. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες, κάνε subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα