ζευγάρι με το αυτοκίνητό τους μπροστά από την πινακίδα welcome to Utah

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αμερική, είναι σίγουρα οδικώς. Μπορείς να εξερευνήσεις πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, ή να κάνεις ένα οδικό ταξίδι όπως το διάσημο route 66.

Η οδήγηση στην Αμερική δεν διαφέρει και πολύ από την Ευρώπη, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Προσωπικά, μου αρέσει η οδήγηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δρόμοι είναι μεγάλοι και καλοσυντηρημένοι, οι σημάνσεις είναι ξεκάθαρες και ακόμα και στις μεγάλες πόλεις, όπως το Λος Άντζελες, η κίνηση δεν είναι ποτέ σαν της Αθήνας.

Σε αυτό το ποστ θα βρεις χρήσιμες συμβουλές, αν πρόκειται να οδηγήσεις στην Αμερική για πρώτη φορά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Αγγλικά 🇺🇸

a Νόμισμα: Δολάριο $

o Έγγραφα: Διαβατήριο και ESTA

o Roaming: Πρέπει να αγοράσεις SIM και η καλύτερη λύση είναι αυτή η eSIM

Αν θες να γνωρίσεις την Αμερική μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Κανόνες οδήγησης στην Αμερική, διαφορετικοί από της Ευρώπης

Πρόσεχε στα STOP!

Αρχικά, μαθημένοι από την Ελλάδα – και γενικά από την Ευρώπη – δεν κοκαλώναμε το αμάξι στα STOP και συνειδητοποιήσαμε γρήγορα ότι είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να κοκαλώνεις το αμάξι σε όλα τα STOP και θα καταλάβεις γιατί.

Σε όλες τις διασταυρώσεις υπάρχουν 4 STOP, ένα για κάθε δρόμο που μπαίνει στη διασταύρωση. Άρα ποιος έχει η προτεραιότητα; Αυτό που γνωρίζουμε από την Ευρώπη ότι πάντα ο δεξιά έχει προτεραιότητα δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει λοιπόν στις ΗΠΑ είναι ότι προτεραιότητα έχει αυτός που θα φτάσει πρώτος στην διασταύρωση, αυτός δηλαδή που θα έχει σταματήσει πρώτος στο δικό του STOP.

Αν τώρα φτάσετε δύο οχήματα ταυτόχρονα στην διασταύρωση, τότε προτεραιότητα έχει αυτό που είναι στα δεξιά.

Στην έρημο της Νεβάδα

“Ένας από τους δρόμους που περάσαμε κάπου στη Νεβάδα”

Δεξιά στροφή στο κόκκινο φανάρι

Ένας ακόμα κανόνας που διαφέρει στην Αμερική από την Ευρώπη, είναι ότι όταν έχεις κόκκινο φανάρι η δεξιά στροφή επιτρέπεται, εκτός κι αν υπάρχει ταμπέλα που σου λέει συγκεκριμένα να μην το κάνεις.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συμπεριφερθείς στο κόκκινο φανάρι σαν να είναι STOP. Πλησιάζεις την γραμμή σταματάς εντελώς, ελέγχεις και περνάς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει στην Νέα Υόρκη. Εκεί συμπεριφέρεσαι στα φανάρια όπως και στην Ευρώπη, κανονικά.

Λωρίδες car pool

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις όπως το Λος Άντζελες, υπάρχουν κάποιες λωρίδες στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που γράφουν ότι είναι μόνο για car pool. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε μέσα στο όχημα από δύο άτομα και πάνω για να την χρησιμοποιήσετε.

ζευγάρι μπροστά από την ταμπέλα Utah στην Αμερική

“Από την εκδρομή που είχαμε κάνει στη Γιούτα”

Ενοικίαση αυτοκινήτου στην Αμερική

Αν έχεις δίπλωμα οδήγησης από τη χώρα σου δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα στο να νοικιάσεις αυτοκίνητο στην Αμερική. Εμάς δεν μας ζήτησαν καν το διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι οι περισσότερες πολιτείες έχουν όριο ηλικίας τα 25 χρόνια. Αν είσαι κάτω από αυτό, μπορεί να σου δώσουν, αλλά θα σε χρεώσουν ένα έξτρα ποσό.

Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες χρειάζονται πιστωτική κάρτα για την ενοικίαση αυτοκινήτου. Εμείς που είχαμε, μπορούσαμε να παραλείψουμε και το check in desk κατά την παραλαβή και γλιτώσαμε πολύ χρόνο. Απλά πήγαμε στο parking του αεροδρομίου και βρήκαμε το αμάξι εκεί. Το πήραμε και φύγαμε.

Η εταιρεία που το νοικιάσαμε ήταν η Alamo και την βρήκαμε μέσω του discover cars.

Γενικά η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι πολύ πιο οικονομική απ’ ότι θα περίμενες, καθώς και το κόστος της βενζίνης. Μπορείς να δεις τιμές εδώ.

Τι να κάνεις αν σε σταματήσει η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αμερική

Στην χειρότερη περίπτωση θα σε σταματήσουν για τροχαία παράβαση, αλλά μπορεί να σε σταματήσουν απλά και γιατί δεν έχεις αναμμένα φώτα, όπως συνέβη σε μας.

Αν σου κάνουν σήμα να σταματήσεις – το οποίο είναι πολύ ξεκάθαρο, είναι πίσω σου ο σερίφης ή η αστυνομία και σου αναβοσβήνει τα φώτα – πρέπει να κάνεις γρήγορα στο πλάι, με ασφάλεια.

Αφού σταματήσεις θα πρέπει να παραμείνεις καθισμένος στη θέση σου με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη και τα χέρια στο τιμόνι. Αν είναι βράδυ θα πρέπει να ανάψεις και τα εσωτερικά φώτα. Τότε κατεβάζεις το παράθυρο και περιμένεις να πλησιάσει. Μην βγεις από το όχημα και μην λύσεις τη ζώνη!

Η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνει είναι αν ξέρεις γιατί σε σταμάτησε και η καλύτερη απάντηση είναι να πεις ότι δεν ξέρεις, γιατί αλλιώς ενοχοποιείς τον εαυτό σου. Στη συνέχεια θα σου ζητήσει τα χαρτιά σου και εσύ για να πάρεις τα χέρια από το τιμόνι θα πρέπει να του περιγράφεις κάθε σου κίνηση, όπως θα πιάσω το πορτοφόλι μου που είναι μέσα στο ντουλαπάκι, και θα κάνεις αργές κινήσεις.

Πινακίδες στάθμευσης στην Αμερική

Γενικά το parking επιτρέπεται σχεδόν σε όλους τους δρόμους, τουλάχιστον στην Καλιφόρνια, πληρώνοντας πάντα το παρκόμετρο. Πρέπει όμως πάντα να ελέγχεις τις ταμπέλες γιατί πολλές φορές, ανάλογα με τη μέρα και την ώρα, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που σου απαγορεύουν το παρκάρισμα.

Αυτές οι ταμπέλες λοιπόν δεν είναι και οι πιο εύκολες να τις ερμηνεύσεις αν δεν έχεις εξασκηθεί λίγο πρώτα. Για παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση, η πράσινη ταμπέλα μας ενημερώνει για το πότε επιτρέπεται η στάθμευση και λέει ότι μπορούμε να παρκάρουμε και να πληρώσουμε για μια ώρα. Επίσης, με το except Sunday σημαίνει ότι τις Κυριακές μπορείς να παρκάρεις δωρεάν.

Τώρα όμως πρέπει να ελέγξεις και την κόκκινη πινακίδα, η οποία λέει ότι απαγορεύεται να σταματήσεις εδώ τις σχολικές μέρες. Δηλαδή Δευτέρα με Παρασκευή από τις 7:00 – 16:00.

πινακίδες που υποδεικνύουν την στάθμευση στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αμερική

Άρα σύμφωνα με όλα αυτά πρέπει να καταλήξεις στο συμπέρασμα, ότι η στάθμευση επιτρέπεται:

Δευτέρα έως Παρασκευή: από τις 16:00 έως τις 19:00 – μπορείς να πληρώσεις και να παρκάρεις μόνο για μια ώρα.
Δευτέρα έως Παρασκευή: από τις 19:00 έως τις 7:00 είναι δωρεάν, χωρίς μέγιστη διάρκεια στάθμευσης.
Σάββατο: οι ώρες καθαρισμού του δρόμου είναι 8:00 – 8:30 και εκτός αυτού του χρονικού πλαισίου μπορείς να σταθμεύσεις ελεύθερα, αλλά μόνο για μια ώρα πληρώνοντας το παρκόμετρο από τις 8:30 έως τις 19:00. Μετά τις 19:00 είναι πάλι δωρεάν, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Τέλος, τις Κυριακές είναι δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό.

Υπάρχουν διόδια στην Αμερική;

Φυσικά και υπάρχουν όμως δεν είναι παντού και διαφέρουν από αυτά στην Ελλάδα. Στις Ηνωμένες πολιτείες στην Αμερική οι δρόμοι που έχουν διόδια, διαβάζουν τις πινακίδες σου με κάμερες και σε χρεώνουν αντίστοιχα. Στη συνέχεια, πρέπει να μπεις στο επίσημο site και να πληρώσεις online. Έχεις ένα περιθώριο 10 ημερών το οποίο είναι αρκετό σε περίπτωση που ξεχαστείς.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για την οδήγηση στην Αμερική

Τα περισσότερα αμάξια στην Αμερική και ειδικά τα ενοικιαζόμενα χρησιμοποιούν βενζίνη, το πετρέλαιο είναι μόνο για τα φορτηγά. Διευκρίνισέ το όμως πριν φύγεις από το πρακτορείο.
Μην οδηγείς εάν υπερβείς το νόμιμο όριο αλκοόλ στο αίμα, σε όλες τις πολιτείες αυτή είναι η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα πάνω από 0,08 τοις εκατό. Οι ποινές διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία , αλλά βασικά, δεν θέλετε να το κάνετε.
Πρέπει να σταματήσεις αν υπάρχει σταματημένο σχολικό ή όχημα με αλάρμ.
Όλοι τηρούν τα όρια ταχύτητας και είναι πολύ αυστηροί με αυτά. Μπορείς άτυπα να τα υπερβείς χωρίς πρόβλημα μέχρι 10 μίλια την ώρα.
Η προσπέραση δεν γίνεται απαραίτητα από τα αριστερά. Αν και λίγο άτυπο, στην Αμερική οι οδηγοί διαλέγουν λωρίδα και πάνε, επομένως μπορείς να τους περάσεις και από τα δεξιά αν κάθετε στην αριστερή λωρίδα και δεν πάει στα δεξιά.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην δυσκολευτείς με την οδήγηση στην Αμερική. Αν έχεις και κάποια άλλη απορία θα χαρώ να την δω στα σχόλια. Αν σε βοήθησαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα