τα μπαλκόνια στη Μάλτα

Ναι η Μάλτα ανήκει στην Ερωπαική Ένωση και ναι οδηγούν ανάποδα… Όπως και οι Άγγλοι έτσι και οι Μαλτέζοι οδηγούν από την αριστερή μεριά του δρόμου. Είναι κι αυτό άλλο ένα κατάλοιπο της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.

Δες εδώ κάποια πράγματα για την οδήγηση στη Μάλτα και αποφάσισε μετά αν θες να νοικιάσεις μεταφορικό ή να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Μαλτέζικα 🇲🇹 και Αγγλικα 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

a Νόμισμα: Ευρώ 

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Μάλτα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Οδήγηση στη Μάλτα από τα αριστερά

Σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους, χωρίς τη νησίδα στη μέση είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι εδώ πρέπει να πηγαίνεις στην αριστερή πλευρά του δρόμου… Και θα το θυμηθείς μόνο όταν βρεθείς μούρη με μούρη με το άλλο αυτοκίνητο… Επίσης, προσοχή όταν έχεις αφήσει το αυτοκίνητο για το βράδυ και πας να ξεκινήσεις το επόμενο πρωί. Πάντα αριστερά!! Εμείς την πατήσαμε αρκετές φορές τις πρώτες μέρες.

Ντόπιοι μας έλεγαν, ότι πολλές φορές έχουν δει τουρίστες να μπαίνουν στο round about αριστερόστροφα. Τι πιο φυσιολογικό ε; ΟΧΙ! Η οδήγηση στη Μάλτα είναι ανάποδα, πάντα αριστερά! Επομένως η φορά στους κυκλικούς κόμβους είναι δεξιόστροφη.

οδήγηση στη Μάλτα, δεξιοτίμονο αυτοκίνητο

“Δεξιοτίμονο αυτοκίνητο.”

Χρήση φλας

Είπαμε ότι οδηγούν από τα αριστερά, δεν είπαμε κιόλας ότι είναι καλοί οδηγοί… Μην παραξενευτείς αν λοιπόν την ώρα που διασχίζεις έναν κυκλικό κόμβο, ο μπροστινός σου απλά στρίψει σε μια έξοδο χωρίς καμιά προειδοποίηση. Κι αν προσπαθήσεις να τους κάνεις κάποιου είδους παρατήρησης απλά θα γελάσουν και θα σου πουν ότι έτσι δουλεύει η οδήγηση στη Μάλτα.

Αν θες να δεις τι να κάνεις στη Μάλτα, πάτησε εδώ.

Μπλε, κίτρινες και λευκές θέσεις στάθμευσης

Αν επιχειρήσεις να παρκάρεις σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις, θα παρατηρήσεις ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και σε κάποια σημεία υπάρχουν στο δάπεδο χρώματα όπως μπλε και κίτρινο. Οι μπλε θέσεις προορίζονται για τους μόνιμους κατοίκους και στις κίτρινες απαγορεύεται να παρκάρεις. Αν σε γράψουν σε μια από αυτές τις θέσεις, το πρόστιμο είναι υψηλό.

Επίσης, ακόμα και στις λευκές θέσεις κοίταξε τριγύρω αν υπάρχει ταμπέλα που έχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο ή αν πρέπει να πληρώσεις.

Κίνηση στους δρόμους

Ω ναι, τα αυτοκίνητα είναι πολλά! Οι περισσότεροι Μαλτέζοι παίρνουν αυτοκίνητο μόλις γίνουν 18. Αγαπούν την ανεξαρτησία και θα οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους, ακόμα και αν μπορούν να περπατήσουν μέχρι εκεί ή να κάνουν ομαδική χρήση αυτοκινήτου. Σου θυμίζει κάτι όλο αυτό;

“Οδηγάμε πάντα από τα αριστερά!”

Κάμερες ταχύτητας

Στους κεντρικούς δρόμους της Μάλτας υπάρχουν κάμερες που ελέγχουν τα όρια ταχύτητας. Ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται η κάμερα το όριο ενδέχεται να διαφέρει… Αν έχεις το νου σου θα δεις ταμπέλες που σε προειδοποιούν ότι πλησιάζεις σε αυτές.

Τροχαία ατυχήματα

Αν το τροχαίο είναι σοβαρό, τότε βάση νόμου, πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο εκεί όπου βρίσκεται και να καλέσεις την αστυνομία. Δεν το μετακινείς, ακόμα κι αν δημιουργείς κίνηση… Αχρείαστη να είναι αυτή η πληροφορία.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν είναι η πρώτη φορά που θα οδηγήσεις δεξιοτίμονο, προτίμησε το αυτοκίνητο να είναι αυτόματο. Δεν αλλάζει θέση μόνο το τιμόνι, και το λεβιέ ταχυτήτων θα πρέπει να τον χειρίζεσαι με το αριστερό.
Φόρα πάντα κράνος! Μπορεί να μην σε σταματήσουν για απλό έλεγχο χαρτιών αλλά αν δεν φοράς κράνος θα σε σταματήσουν σίγουρα.
Αν θες να νοικιάσεις μηχανάκι για να γυρίσεις το νησί, πάρε από 125cc και πάνω. Υπάρχουν πολλές απότομες ανηφόρες που το 50cc δεν τις ανεβαίνει.
Στις μεγάλες πόλεις θα βρεις μηχανάκια που μπορείς να τα νοικιάσεις μέσω εφαρμογής, με το λεπτό. Είναι μια καλή λύση αν χρειαστείς μεταφορικό για μικρές αποστάσεις.
Μπροστά από την πύλη της Βαλέτας θα βρεις το δημόσιο parking και κοστίζει 3€ για όλη μέρα.
Η κίνηση στις πόλεις τις ώρες αιχμής μπορεί να γίνει ανυπόφορη.
Αν μετά απ’ όλα αυτά που διάβασες αποφάσισες να μετακινηθείς με λεωφορείο, πρέπει να γνωρίζεις ότι επιβιβάζεσαι μόνο από μπροστά και αποβιβάζεσαι μόνο από πίσω.

Το να οδηγήσεις ένα δεξιοτίμονο αυτοκίνητο στους δρόμους της Μάλτας μπορεί να μην είναι και το πιο εύκολο πράγμα που έχεις κάνει ποτέ… Παρ’ όλα αυτά, αν το τόλμησες, θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment