η πόλη του Lübeck

Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Lübeck ως Σαββατιάτικο road trip. Είχα διαβάσει και είχα ακούσει πολλά γι’ αυτή την Χανσεατική πόλη του Βορρά και ήθελα να την εξερευνήσω και μόνη μου. Έτσι ένα Σάββατο πρωί πήραμε τα backpack μας και κατευθυνθήκαμε προς το κεντρικό σταθμό του Αμβούργου ή αλλιώς Hauptbahnhof, για τους γερμανόφωνους φίλους μας. Επιβιβαστήκαμε στο RE8 και σε λιγότερο από μια ώρα είχαμε φτάσει στον προορισμό μας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a  Γλώσσα: Γερμανικά 🇩🇪

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Το Lübeck είναι μια μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας και το μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής. Βρίσκεται στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και για πολλούς αιώνες ήταν η πρωτεύουσα της πανίσχυρης χανσεατικής ένωσης. Η πόλη φέρεται να ιδρύθηκε γύρω στο 1000 ως σλάβικος οικισμός. Για πολλά χρόνια αποτελούσε εμπορικό κόμβο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να συγκεντρώνει πολλά χρόνια ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Το 1987 ολόκληρη η πόλη ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Μονοήμερη στη βασίλισσα της Βαλτικής.

Κατεβήκαμε από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κατευθυνθήκαμε προς το κέντρο της πόλης. Πριν την είσοδό μας στην πόλη βρήκαμε

1

ΤΗΝ ΠΥΛΗ HOLSTENTOR

Η πύλη Holstentor είναι μια από τις δύο διασωθέντες πύλες της πόλης και φρουρεί τη δυτική είσοδο της παλιάς πόλης. Η Γοτθική πύλη χτίστηκε μεταξύ 1464 – 1478 και πλέον αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Στο κτήριο στεγάζεται επίσης, ένα μουσείο για το Lübeck ως Χανσεατική και Ελεύθερη Αυτοκρατορική Πόλη.

η πύλη στο Lübeck, Γερμανία

“Πύλη Holstertor”

Στη συνέχεια ανηφορίσαμε προς την

2

ALTSTADT

Η Altstadt ή αλλιώς παλιά πόλη είναι σίγουρα κάτι το οποίο δεν πρέπει να χάσετε. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της πόλης, τα οποία θα σας φέρουν στην πόρτα πολλών μνημείων και θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια άλλη εποχή. Από την άλλη αν έχετε όρεξη για ψώνια μπορείτε να μείνετε στον κεντρικό δρόμο Breite Straße και στον Königstraße, εκεί θα βρείτε πολλά επώνυμα μαγαζιά δίπλα σε τοπικές μπουτίκ και ζαχαροπλαστεία.

Lübeck στενό στην παλιά πόλη

“Get lost”

Lübeck στενάκια στην πόλη

“Explore the Altstadt”

Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρήκαμε και το παλιό δημαρχείο

3

RATHAUS

Το δημαρχείο χρονολογείτε γύρω στο 1225 και ξεκίνησε ως ένα ρωμανικό κτήριο. Στα μέσα του 13ου αιώνα το κτήριο καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά και μόνο οι αιχμηρές στοές του Markt είναι εκείνης της εποχής. Το 1570 έγιναν στο κτήριο αναγεννησιακές προσθήκες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς ψαμμίτης και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διχρωμία στο εξωτερικό του κτηρίου.

Lübeck το δημαρχείο της πόλης

“Rathaus”

Επίσης, πίσω από το δημαρχείο υπάρχει η

4

MARIENKIRCHE

Όπως για την πύλη Holstertor έτσι και για την εκκλησία της Αγίας Μαρίας δεν έχουν ανακαλύψει την ακριβή χρονολογία οικοδόμησής της. Χρονολογείται μεταξύ του 13ου και του 14ου αιώνα. Η εκκλησία έχει δύο πύργους τους οποίους είναι αδύνατον να μην τους εντοπίσεις από οποιοδήποτε σημείο της πόλης, καθώς ξεπερνούν τα 120 μέτρα. Αν μπεις στο εσωτερικό της εκκλησίας θα παρατηρήσεις πως στα τζάμια της απεικονίζονται εικόνες της κόλασης και νεκροκεφαλές δημιουργώντας έτσι μια γκοθ ατμόσφαιρα. Αν περπατήσετε γύρω από την εκκλησία θα δείτε ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα, που αναπαριστά τον διάβολο και το συνοδεύει μια ιστορία.

η εκκλησία στο Lübeck

“Marienkirche”

το τζάμι του ναού στο Lübeck

“Τζάμι του ναού”

H ιστορία πηγαίνει κάπως έτσι… όταν είχαν ξεκινήσει τα έργα για την εκκλησία ο διάβολος ρώτησε κάποιους από τους εργάτες τι θα έφτιαχναν εκεί. Εκείνοι του απάντησαν ότι θα έφτιαχναν μια παμπ και ο διάβολος προσφέρθηκε να τους βοηθήσει, γιατί θεωρούσε πως θα είχε όφελος από αυτή την επιχείρηση. Σύντομα όμως κατάλαβε πως είχε εξαπατηθεί και επιχείρησε να γκρεμίσει την εκκλησία με τη δοκό στην οποία κάθεται ακόμα και σήμερα.

ο διάβολος στην πόλη του Lübeck

“Lübeck devil”

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το

5

HEILIGEN GEIST HOSPITAL

Στην πλατεία Koberg θα βρείτε το νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματος το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα κοινωνικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Το νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1286 και αποτελεί σημάδι της κοινωνικής συνείδησης του μεσαιωνικού Lübeck. Πρόσφερε βοήθεια σε φτωχούς, ηλικιωμένους και άρρωστους της πόλης με την προϋπόθεση ότι θα ζούσαν μια σχεδόν μοναστική ζωή. Το νοσοκομείο συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι και το 1960. Αν βρεθείτε στην πόλη τα Χριστούγεννα, τότε σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε καθώς εκεί θα βρείτε μια διεθνή αγορά τεχνών και χειροτεχνίας.

το νοσοκομείο στο Lübeck

“Νοσοκομείο του Αγίου Πνεύματο”

Αφού είδαμε και το νοσοκομείο της πόλης κατηφορίσαμε προς το σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Εκεί συναντήσαμε το

6

SALZSPEICHER

Το Salzspeicher είναι μια σειρά από έξι αποθήκες που τις χρησιμοποιούσαν για την φύλαξη αλατιού, το οποίο θα το εξήγαγαν αργότερα στη Σκανδιναβία για το εμπόριο ρέγκας. Η πιο παλιά αποθήκη από αυτές, χτίστηκε το 1579 ενώ η πιο καινούρια το 1745.

οι αλαταποθήκες στο Lübeck

“Salzspeicher”

Τέλος κλείσαμε τη βόλτα μας με έναν περίπατο στο

7

AN DER OBERTRAVE

Είναι ο περίπατος 720 μέτρων δίπλα από τον ποταμό Trave. Ο δρόμος είναι γεμάτος με διατηρητέα σπίτια με μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, τα οποία κατάφεραν και γλίτωσαν από τις καταστροφές που υπέστη η πόλη το 1942. Το καλοκαίρι αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος ζωή. Καφέ και μπυραρίες που βρίσκονται εκεί βγάζουν τραπέζια κατά μήκος του ποταμού, ουρές σχηματίζονται στα παγωτατζίδικα και παιδάκια τρέχουν ανέμελα απολαμβάνοντας τις ηλιόλουστες μέρες.

Lübeck πόλη

“Θέα από τη γέφυρα στη μέση του περίπατου”

Αν θες να δεις που να φας καλά στο Lübeck, πάτησε εδώ.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να περάσετε όμορφα. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα