Λιουμπλίανα

Η Λιουμπλιάνα είναι μια πανέμορφη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης. Έχει όμορφη αρχιτεκτονική διαφορετικών στυλ, ζωντανή ατμόσφαιρα, πολλά καφέ και εστιατόρια και μεγάλη ιστορία. Αλλά η Λιουμπλιάνα προσφέρει επίσης, μερικά δροσερά εναλλακτικά σημεία, όπως το εμβληματικό Metelkova.

Η Λιουμπλιάνα μπορεί επίσης να είναι μια τέλεια βάση για να εξερευνήσεις ολόκληρη τη Σλοβενία, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα μέρη στα οποία μπορείς να πας ως ημερήσιες εκδρομές από τη Λιουμπλιάνα.

Σε αυτό το post θα βρεις όλα όσα πρέπει να κάνεις κατά την επίσκεψή σου στη Λιουμπλιάνα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Σλοβενικά 🇸🇮

a Νόμισμα: ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις τη Σλοβενία πάτησε εδώ.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λιουμπλιάνας

Το κάστρο της Λιουμπλιάνας

Αν κοιτάξεις στο λόφο πάνω από την πόλη, τότε σίγουρα θα δεις το κάστρο της Λιουμπλιάνας.

Αν είσαι θαρραλέος, μπορείς να επιχειρήσεις να ανέβεις το λόφο με τα πόδια. Αν και θα σου πρότεινα, αν έχει πολύ ζέστη να μην το κάνεις. Εγώ είχα ζοριστεί πολύ.

Το κάστρο χρονολογείται κάπου στον 11ο αιώνα, αν και φαίνεται να ξαναχτίστηκε το 12ο. Ενώ η σημερινή του μορφή φαίνεται να είναι από το 15ο αιώνα, με κάποια κτήρια να είναι του 16ου και του 17ου αιώνα.

Η κεντρική αυλή έχει ελεύθερη είσοδο και διαθέτει καφετέρια, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, γκαλερί και εστιατόριο. Αν όμως θες να ανέβεις στο παρατηρητήριο για να δεις όλη την πόλη, τότε θα πρέπει να πληρώσεις.

Εδώ μπορείς να κάνεις κράτηση για μια ξενάγηση στην πόλη και στο κάστρο.

η θέα από το κάστρο της Λιουμπλιάνας

“Η θέα από το πανόραμα του κάστρου”

Η τριπλή γέφυρα

Δίπλα στην πλατεία Prešeren θα βρεις τις τρεις γέφυρες, διακοσμημένες με πέτρινα κιγκλιδώματα και φανάρια.

Η κεντρική γέφυρα είναι η παλαιότερη και χρονολογείται στο 1842. Αυτή προοριζόταν για οδική κυκλοφορία, ενώ οι δύο δίπλα προστέθηκαν για τους πεζούς στις αρχές του 1930. Το έργο αυτό φέρνει την υπογραφή του Jože Plečnik, διάσημου αρχιτέκτονα της Λιουμπλιάνας.

Η πλατεία Prešeren

Η Prešeren είναι η κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνας και αποτελεί μέρος της πεζοδρομημένης ζώνης της παλιάς πόλης. Επίσης, είναι το κύριο σημείο συνάντησης των ντόπιων και σημείο όπου διεξάγονται τα περισσότερα φεστιβάλ, όπως το καρναβάλι του δράκου της Λιουμπλιάνας.

ο ναός, οι τρεις γέφυρες και η κεντρική πλατεία της Λιουμπλιάνας

“Η πλατεία, ο ναός και οι τρεις γέφυρες”

Φραγκισκιανός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ο ναός αυτός βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Prešeren από τα μέσα του 17ου αιώνα. Το παστέλ κόκκινο χρώμα της πρόσοψής του, συμβολίζει το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών.

Από το 2008, ο ναός προστατεύεται ως πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας της Σλοβενίας.

Η γέφυρα του δράκου

Η γέφυρα άνοιξε το 1901 και είναι σε βιεννέζικο αποσχιστικό στυλ, παρακλάδι της Art Nouveau. Το όνομά της οφείλεται στους 4 δράκους που «στέκονται φρουροί» σε κάθε γωνιά της.

Η γέφυρα αυτή αποτελούσε επίσης, ένα τεχνικό επίτευγμα για εκείνη την εποχή, ως μία από τις πρώτες γέφυρες από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ευρώπη.

ο δράκος της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία

“Ένας από τους δράκους της γέφυρας”

Τι να κάνω στη Λιουμπλιάνα

Νοίκιασε ένα ποδήλατο

Η Λιουμπλιάνα είναι μία από τις πιο καλύτερες πόλεις τις Ευρώπης για να την εξερευνήσεις με ένα ποδήλατο. Μπορείς να βρεις ένα στο τουριστικό γραφείο της πόλης, όπου με 2€ μπορείς να το έχεις για δύο ώρες, ή με 8€ για όλη μέρα.

Extra tip: Με την κάρτα της Λιουμπλιάνας, μπορείς να πάρεις ένα ποδήλατο για 4 ώρες εντελώς δωρεάν.

παλιά πόλη της Λιουμπλιάνας

“Όλη η παλιά πόλη ήταν τόσο όμορφη”

Περιπλανήσου στην παλιά πόλη

Όλα τα παραπάνω αξιοθέατα βρίσκονται στην παλιά πόλη, οπότε αν δεις αυτά στην ουσία έχεις κάνει μια βόλτα σε αυτήν. Εγώ όμως θα σου πρότεινα απλά να περπατήσεις στα σοκάκια της και να θαυμάσεις τα όμορφης αρχιτεκτονικής σπίτια της. Μπες σε στενάκια και ανακάλυψε όμορφες αυλές και street art.

Πως θα μετακινηθώ στη Λιουμπλιάνα

Η Λιουμπλιάνα είναι μια μικρή πόλη που μπορείς εύκολα να την περπατήσεις. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο λεωφορείων της εταιρίας Ljubljanski potniški promet (LPP).

Εισιτήρια για τα ΜΜΜ στη Λιουμπλιάνα – Τι είναι η κάρτα Urbana

Αν θες να χρησιμοποιήσεις τα αστικά λεωφορεία της Λιουμπλιάνα θα πρέπει να έχεις την κάρτα δημόσιας συγκοινωνίας Urbana.

Από που μπορώ να αγοράσω την κάρτα Urbana

Την  κάρτα Urbana  μπορείς να την αγοράσεις από εκδοτήρια εισιτηρίων LPP, κέντρα τουριστικών πληροφοριών και τα περισσότερα περίπτερα εφημερίδων και ταχυδρομεία της πόλης.

Πόσο κοστίζει η κάρτα Urbana για τη Λιουμπλιάνα

Η κάρτα Urbana κοστίζει 2€ και μπορεί να αποθηκεύσει πίστωση έως και 50€ που μπορείς να την αξιοποιήσεις στα αστικά λεωφορεία.

Extra tip: Αν αγοράσεις την κάρτα από τουριστικό γραφείο, μπορείς να κρατήσεις την απόδειξη και στη συνέχεια να την επιστρέψεις, παίρνοντας πίσω τα 2€ που έδωσες για την αγορά της.

Που μπορώ να γεμίσω την κάρτα Urbana στη Λιουμπλιάνα

Η κάρτα Urbana μπορεί να συμπληρωθεί με μετρητά σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πώλησης και στα πράσινα μηχανήματα εισιτηρίων Urbanomat που βρίσκονται σε όλη την πόλη, κυρίως δίπλα σε στάσεις λεωφορείων. Τα μηχανήματα εισιτηρίων δέχονται τόσο μετρητά όσο και κάρτες.

πλατεία στη Λιουμπλιάνα

“Πλατεία στη Λιουμπλιάνα.”

Μπορώ με μια κάρτα να βγάλω περισσότερα από ένα εισιτήρια

Μια κάρτα Urbana μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των ειστηρίων πολλών ατόμων. Τέτοιες πληρωμές πρέπει να γίνονται στον οδηγό, ο οποίος επιλέγει τον απαιτούμενο αριθμό ναύλων σε ειδικό τερματικό.

Πόσο κοστίζει το εισιτήριο για τα λεωφορεία στη Λιουμπλιάνα

Το μονό εισιτήριο για τη ζώνη 1, κοστίζει 1,30€ και διαρκεί για 90 λεπτά, ανεξάρτητα με το πόσα λεωφορεία μπορεί να αλλάξεις σε αυτό το χρόνο. Για τις ζώνες 1-2 κοστίζει 1,75€ και για τις ζώνες 1-3 2,70€.

Τι να φάω στη Λιουμπλιάνα

Σε κάθε χώρα πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω όσα περισσότερα μπορώ από τα παραδοσιακά τους φαγητά. Με αυτό τον τρόπο νομίζω πως μπορείς να καταλάβεις λίγα παραπάνω για την κουλτούρα τους.

Kranjska Klobasa (λουκάνικο καρνιόλας)

Το λουκάνικο Carniolan είναι το πιο γνωστό Σλοβενικό φαγητό. Προέρχεται από την περιοχή Gorenjska και έχει διαδοθεί σε ολόκληρη τη Σλοβενία. Αυτό το προστατευμένο σλοβενικό φαγητό είναι καπνιστό και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 68% χοιρινό, 12% βοδινό και όχι περισσότερο από 20% μπέικον.

παραδοσιακό Σλοβένικο λουκάνικο

“Τόσο νόστιμο”

Σλοβένικο κέικ

“Παραδοσιακό γλυκό σαν κέικ”

Potica

Το Potica είναι το πιο χαρακτηριστικό Σλοβενικό επιδόρπιο από ζύμη με διάφορες γεμίσεις. Υπάεχουν περισσότεροι από 80 διαφορετικοί τύποι γεμίσματος, από τους οποίους το εστραγκόν («πεχτράνοβα»), το καρύδι, τα κρακέλ («οτσβίρκι») και οι σπόροι παπαρούνας είναι οι πιο γνωστοί.

Štruklji

Το Štruklji είναι ένα άλλο παραδοσιακό σλοβενικό φαγητό που φτιάχνεται από ζύμη και έχει μεγάλη ποικιλία γεμίσεων. Μπορείς να το πάρεις ως ατομικό πιάτο ή ως συνοδευτικό. Παρασκευάζεται από διάφορα είδη ζύμης, ψημένα ή μαγειρεμένα, αλμυρά ή γλυκά. Τα πιο γνωστά Štruklji είναι φτιαγμένα από τυρί cottage, εστραγκόν («pehtranovi»), καρύδια, μήλο ή σπόρους παπαρούνας.

παραδοσιακό Σλοβένικο φαγητό

“Δυστυχώς αυτό δεν το δοκίμασα”

ρολό με κιμά, παραδοσιακό πασχαλινο Σλοβένικο πιάτο

“Όταν έμαθα ότι είναι Σλοβένικη συνταγή εντυπωσιάστηκα”

Štefani Pečenka

Το Štefani pečenka είναι ένα ρολό κρέατος γεμιστό με βραστά αυγά. Είναι ένα κλασικό Σλοβενικό φαγητό και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ορισμένες γιορτές (π.χ. διακοπές του Πάσχα). Εν τω μεταξύ το κάνουμε και στο σπίτι μας κάθε Πάσχα, αλλά δεν γνώριζα ότι ήταν Σλοβένικη συνταγή.

Εδώ μπορείς να κάνεις κράτηση για ένα παραδοσιακό show με φαγητό και ποτό.

Που να μείνω στη Λιουμπλιάνα

Στη Λιουμπλιάνα υπάρχουν πολλές επιλογές καταλυμάτων, από οικονομικά χόστελ μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία. Εγώ θα σου πρότεινα να βρεις ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, για να γλιτώσεις χρόνο και χρήματα από τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία.

Ιδανική εποχή να επισκεφθώ τη Λιουμπλιάνα

Εγώ επισκέφθηκα την Λιουμπλιάνα τον Ιούνιο και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές με αποτέλεσμα να δυσκολευτώ να φτάσω μέχρι το κάστρο.

Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη εποχή να επισκεφθείς την Λιουμπλιάνα είναι την Άνοιξη. Τότε οι θερμοκρασίες θα είναι ευνοϊκές και το πράσινο επικρατεί σε όλη την πόλη.

Πόσες μέρες χρειάζομαι στη Λιουμπλιάνα

Η Λιουμπλιάνα είναι ιδανική πόλη για μια μέρα. Μπορείς να δεις όλα τα κύρια πράγματα μέσα σε 24 ώρες, αλλά αν θες να την γνωρίσεις πραγματικά θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο παραπάνω.

Άννα Τρακάδα στη Λιουμπλιάνα

“Κάπου στη Λιουμπλιάνα”

Αν θες να επισκεφθείς κάτι περισσότερο από το κέντρο, να δεις όλα τα αξιοθέατα της Λιουμπλιάνα και να απολαύσεις τη δροσερή, ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης αφιέρωσε δύο μέρες και μία ακόμα για να πας στη λίμνη Bled.

Ολοήμερες εκδρομές από τη Λιουμπλιάνα

Λίμνη Bled

Αφού έχεις έρθει στη Σλοβενία μην χάσεις την ευκαιρία να την εξερευνήσεις λίγο παραπάνω και σίγουρα μην παραλείψεις τη λίμνη Bled. Είναι η τέλεια ημερήσια εκδρομή από τη Λιουμπλιάνα και σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις.

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια οργανωμένη ημερήσια εκδρομή στη Λίμνη Blade.

λίμνη Blade στη Σλοβενία

“Η λίμνη Blade με το χαρακτηριστικό νησάκι της”

Ζάγκρεμπ

Μαζί με το ταξίδι σου στη Λιουμπλιάνα μπορείς να κανονίσεις και μια ολοήμερη εκδρομή στο Ζάγκρεμπ της γειτονικής Κροατίας, ή και αντίστροφα. Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας και έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους. Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα: τα δύο παλαιότερα τμήματα που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο κι από την Ντόνι Γκραντ με εκτεταμένες σύγχρονες συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές.

Βρες εδώ όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια για Ζάγκρεμπ.

Εμπνεύσου για παραπάνω ημερήσιες εκδρομές από τη Λιουμπλιάνα

BUDGET

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 145€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο διαδρομής 90 λεπτών κοστίζει 1,30€.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 50€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 8,00€ το πιάτο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ μην ξεχάσεις να πάρεις την κάρτα Urbana.
Νοίκιασε ένα ποδήλατο για μια μέρα και κάνε βόλτα στην πόλη.
Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την λίμνη Bled.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ. Αν δοκίμασες κάποιες από τις προτάσεις μου θα χαρώ να δω την άποψη σου στα σχόλια. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα