Καθολικό Πάσχα στη Ρώμη

Έχεις αποφασίσει να περάσεις το καθολικό Πάσχα στη Ρώμη; Θες να δεις και εσύ τα έθιμα και τις παραδόσεις των καθολικών; Ε τότε εδώ θα βρεις όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις πριν πας.

Αρχικά να σου πω ότι θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πάρα πολύ κόσμο. Όχι πολύ… πάρα πολύ!! Επίσης, θα πρέπει να έχεις οργανώσει το ταξίδι σου αυτό, αρκετό καιρό πριν. Να έχεις αποφασίσει τα μαγαζιά που θες να φας, τις δραστηριότητες που θες να κάνεις, ακόμα και τις τελετές που θες να παρακολουθήσεις. Όλα αυτά γιατί ο κόσμος θα είναι πάρα πολύς, πιστοί και μη, που θα θέλουν να κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα με εσένα.

Παρακάτω έχω καταγράψει όσα εγώ μπόρεσα να κάνω και να δω το Πάσχα των καθολικών στη Ρώμη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Καθολικό Πάσχα στη Ρώμη το κολοσσαίο το βράδυ της Βία Κρούσης

“Το Κολοσσαίο το βράδυ της Via Crucis.”

Το Πάσχα στη Ρώμη

Το Πάσχα των καθολικών ουδέ μία σχέση έχει με το δικό μας. Ναι μεν είναι η μεγαλύτερη γιορτή του καθολικισμού, και ναι μεν βρίσκεσαι στην πηγή, αλλά μην περιμένεις να δεις ότι γίνεται στην Ελλάδα. Τα σχολεία κλείνουν μόνο τρεις μέρες σε αντίθεση με τα δικά μας που κλείνουν δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τα καφέ είναι ανοιχτά κανονικά. Αυτό βέβαια είναι καλό για σένα που θα βρεθείς εκεί εκείνη την περίοδο, καθώς δεν θα χρειάζεται να σκοτίζεσαι περισσότερο με το που και τι θα φας.

Πως μπορώ να παρακολουθήσω την Πασχαλινή λειτουργία στο Βατικανό;

Ερχόμενος στη Ρώμη το διάστημα του καθολικού Πάσχα, πιστός και μη, σίγουρα θα θες να δεις έστω και για λίγο μια καθολική λειτουργία στο Βατικανό με τον Πάπα. Φυσικά και μπορείς να το κάνεις αρκεί να προετοιμαστείς σωστά και εγκαίρως.

Πως να κάνω κράτηση των εισιτηρίων

Όπως καταλαβαίνεις ο κόσμος που έρχεται το Πάσχα στη Ρώμη είναι υπερβολικά πολύς, συνεπώς για να παρακολουθήσεις μια τελετή στο Βατικανό, θα πρέπει να κλείσεις ένα εισιτήριο. Τα εισιτήρια αυτά είναι εντελώς δωρεάν, όμως κάνεις κράτηση για τη θέση.

Η διαδικασία του να κάνεις κράτηση είναι πολύ απλή, αλλά λίγο απαρχαιωμένη. Πρέπει να συμπληρώσεις σε αυτή τη φόρμα τα στοιχεία σου, το πλήθος των ανθρώπων που θα είναι μαζί σου και την τελετή που θες να παρακολουθήσεις. Έπειτα πρέπει να την στείλεις με φαξ στον παρακάτω αριθμό: +39 06 698 85863.

στη συνέχεια, θα λάβεις ένα email που θα σου λέει πότε και από που θα παραλάβεις τις προσκλήσεις. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να έχεις φαξ και για την απάντηση.

Καθολικό Πάσχα στη Ρώμη, οι προσκλήσεις που πήραμε για την τελετή στο Βατικανό

“Οι προσκλήσεις μας για την τελετή.”

Πότε πρέπει να κάνω κράτηση;

Μην περιμένεις τελευταία στιγμή να στείλεις την αίτηση για τις προσκλήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που τις στέλνουν μέχρι και ένα χρόνο πριν. Δυο με τρεις μήνες νωρίτερα, είναι ένα καλό διάστημα για να είσαι σίγουρος πως θα εξασφαλίσεις μια θέση.

EXTRA TIP: Ακόμα και αν έχεις καθυστερήσει να στείλεις την αίτηση, είναι πολύ πιθανόν να σου χορηγηθούν προσκλήσεις αρκεί να είστε λίγα άτομα.

Τι ώρα πρέπει να φτάσω για την τελετή;

Ανάλογα με το ποια τελετή θες να παρακολουθήσεις, πάνω στην πρόσκληση θα αναγράφεται η ώρα της λειτουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να πας εκείνη την ώρα. Θα πρέπει να φτάσεις αρκετά νωρίτερα, καθώς η πρόσκληση είναι και λίγο ενδεικτική, όπως διαπιστώσαμε εμείς. Παρ’ όλο που είχαμε πρόσκληση και περιμέναμε στην ουρά, λίγο πριν μπούμε μέσα στο ναό, μας ενημέρωσαν πως οι θέσεις είχαν καλυφθεί και δεν θα έμπαινε άλλος κόσμος.

Βατικανό ο χάρτης του κρατιδίου

“Χάρτης του κρατιδίου.”

Παραλαβή εισιτηρίων

Στο email επιβεβαίωσης που θα λάβεις, θα αναγράφονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για την παραλαβή εισιτηρίων. Επειδή όμως εμείς μπερδευτήκαμε λιγάκι και τριγυρίζαμε στην πλατεία του Βατικανό ρωτώντας κόσμο που δεν είχε ιδέα, θα σου δώσω μια μικρή κατεύθυνση.

Οι οδηγίες που θα λάβεις θα λένε πως μπορείς να παραλάβεις τα εισιτήρια σου μία έως δύο μέρες πριν (από την τελετή που έχεις επιλέξει) από την χάλκινη πόρτα. Η χάλκινη πόρτα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της πλατείας του Αγίου Πέτρου. Μπαίνεις μέσα στη σειρά με τους κίονες και ακολουθείς τη διαδρομή έως ότου συναντήσεις αστυνομικούς να κλείνουν το δρόμο και τον κλασικό έλεγχο του αεροδρομίου. Εκεί θα τους πεις ότι έχεις πάει να παραλάβεις τα εισιτήρια και θα σε καθοδηγήσουν ανάλογα.

η μπρονζέ πόρτα στο Βατικανό το Καθολικό Πάσχα

“Η χάλκινη πόρτα.”

Ποιες λειτουργίες μπορώ να παρακολουθήσω;

Οι λειτουργίες που μπορείς να παρακολουθήσεις είναι αυτή της Μεγάλης Πέμπτης, Μ. Παρασκευής, Μ. Σάββατο και της Κυριακής του Πάσχα. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείς να παρακολουθείς το πρόγραμμα από την επίσημη ιστοσελίδα.

Τι να δω οπωσδήποτε το Πάσχα στη Ρώμη

Αν πας το Πάσχα στη Ρώμη, αλλά δεν θες να παρακολουθήσεις κάποια λειτουργία, μπορείς να παρευρεθείς στη Via Crucis. Είναι η μεγαλύτερη τελετή των καθολικών και πραγματοποιείται την Μ. Παρασκευή μπροστά από το Κολοσσαίο. Η εκδήλωση αυτή είναι ανοιχτή στο κοινό και όπως καταλαβαίνεις ο κόσμος που έρχεται για να την παρακολουθήσει είναι αρκετά πολύς και συγκεντρώνονται αρκετά νωρίς.

EXTRA TIP: Η καλύτερη θέση για να παρακολουθήσεις, έστω και για λίγο την τελετή, είναι από το πλάι του Κολοσσαίου πάνω στο λόφο.

Καθολικό Πάσχα στη Ρώμη ο σταυρός μπροστά από το Κολοσσαίο

“Φωτογραφία από την τελετή.”

Αν σε έπεισα και θες να παρευρεθείς το Καθολικό Πάσχα στη Ρώμη, αλλά δεν ξέρεις τι άλλο μπορείς να κάνεις στην πανέμορφη πρωτεύουσα, ρίξε μια ματιά εδώ.

η βίλα Μποργκέζε στη Ρώμη το καθολικό Πάσχα

“Αντί να τρέχεις στην εξοχή κάνε πικ-νικ στην Βίλα Μποργκέζε..”

Δευτέρα του Πάσχα

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι ιδιαίτερη γιορτή για τους Ιταλούς. Είναι έθιμο γι’ αυτούς να αφήνουν πίσω τους την πόλη και να πηγαίνουν στην εξοχή. Κανονίζουν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, πικ-νικ, κ.α. Συνεπώς, μην αναρωτηθείς που είναι όλοι αν η πόλη είναι λίγο πιο ήσυχη απ’ ότι συνήθως.

EXTRA TIP: Μην σε αγχώνει το γεγονός ότι οι ντόπιοι φεύγουν στην εξοχή αυτή τη μέρα, καθώς σε μια τουριστική πόλη η ζωή συνεχίζεται και όλα τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά. Μην βάλεις μουσεία στο πρόγραμμά σου εκείνη τη μέρα, καθώς μπορεί να είναι κλειστά. Μπορείς όμως να ενημερωθείς και από το επίσημο site τους για το ωράριο λειτουργίας και τις διαφοροποιήσεις που ενδέχεται να υπάρχουν.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επειδή κάποιες από τις τελετές γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως η Via Crucis, μερικοί δρόμοι κλείνουν, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και να υπάρχουν καθυστερήσεις.
Αγόρασε τα εισιτήρια για τα μουσεία του Βατικανό εκ των προτέρων και μην περιμένεις τελευταία στιγμή. Πολύ πιθανόν να μην βρεις καν.
Να έχεις αποφασίσει από πριν μέχρι και σε ποια μαγαζιά θες να φας. Μην μείνεις να παλεύεις με όλους τους άλλους πεινασμένους τουρίστες, για μια θέση.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να απολαύσεις το καθολικό Πάσχα όσο κι εγώ. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα