το νησί Μουράνο στη Βενετία

Όταν επισκεφθείς τη Βενετία, αν έχεις περισσότερο χρόνο θα σου πρότεινα να προγραμματίσεις μια επίσκεψη στα νησάκια Μουράνο και Μπουράνο.

Το Μουράνο είναι μια συλλογή από 7 διαφορετικά νησιά, ενωμένα μεταξύ τους με γέφυρες. Το νησί αυτό είναι διάσημο για τα γυαλιά Μουράνο και το εργοστάσιο γυαλιού. Το Μπουράνο από την άλλη, είναι γνωστό για τη δαντέλα του και τα πολύχρωμα σπιτάκια του δημιουργούν μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή της Βενετίας.

Σε αυτό το ποστ θα δεις τι να κάνεις στο Μουράνο και το Μπουράνο της Βενετίας και αν αξίζει να τα επισκεφθείς.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ιταλικά 🇮🇹

a Νόμισμα: Ευρώ

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ιταλία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Πως θα πάω στο νησί Μουράνο και Μπουράνο

Για να πας στο νησί Μουράνο υπάρχουν δύο τρόποι. Μπορείς είτε να πας μόνος σου, είτε να κλείσεις μια ολοήμερη εκδρομή που σε πάει και στο Μπουράνο.

Με δημόσια συγκοινωνία από τη Βενετία στο νησί Μουράνο

Το δημόσιο σύστημα βαπορέτο της ATCV εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τη Βενετία προς το Μουράνο και πίσω. Οι γραμμές που κάνουν αυτό το δρομολόγιο είναι η 4.1 και η 4.2.

Τα φέρη αναχωρούν από την στάση F.Te Nove “B” κάθε 15 λεπτά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 10’. Το εισιτήριο της μονής διαδρομής κοστίζει 10€ και μπορείς να το αγοράσεις από εδώ.

Μια άλλη επιλογή, είναι το φέρη της Alilaguna Lines, η γραμμή Β. Αυτό το δρομολόγιο ξεκινάει από την San Marco κάθε μισή ώρα και το ταξίδι διαρκεί 50 λεπτά. Το εισιτήριο αυτό κοστίζει 4€ (η μία διαδρομή) και μπορείς να το αγοράσεις από τα εκδοτήρια στην προβλήτα San Marco.

το νησί Μπουράνο στην Ιταλία

“Το μεγάλο κανάλι στο νησί Μπουράνο”

Με δημόσια συγκοινωνία από το νησί Μουράνο στο Μπουράνο

Η γραμμή 12 είναι η μόνη που σε μεταφέρει και στα δύο νησιά. Συνεπώς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παραπάνω γραμμές για να πας στο Μουράνο και από εκεί να πάρεις το φέρη 12 για το Μπουράνο.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι 25 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 10€.

Extra tip: Αν επιλέξεις να πας με τη δημόσια συγκοινωνία τότε σε συμφέρει να βγάλεις ένα ημερήσιο εισιτήριο για τα μέσα που κοστίζει 25€ αντί να αγοράσεις 3 μονής διαδρομής. Επίσης, το ημερήσιο εισιτήριο θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και αργότερα, όταν επιστρέψεις στη Βενετία. Επίσης, εδώ μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο για το μουσείο γυαλιού αν θέλεις να το επισκεφθείς.

Extra tip2: Ανάλογα με την εποχή και τη μέρα που θα επιλέξεις να κάνεις την επίσκεψη σου, τα δρομολόγια μπορεί να διαφέρουν. Γι’ αυτό σου προτείνω να τα ελέγξεις πρώτα εδώ.

Με ιδιωτική κρουαζιέρα από τη Βενετία στο Μουράνο και το Μπουράνο

Η άλλη επιλογή για να πας στο νησί Μουράνο, είναι να κλείσεις μια οργανωμένη ξενάγηση στα νησιά Μουράνο και Μπουράνο, με επίδειξη κατασκευής γυαλιού, ή Μουράνο, Μποράνο και Τορτσέλο πάλι με επίδειξη κατασεκευής γυαλιού. Αυτές θα σου κοστίσουν 20 και 25€ αντίστοιχα.

Εμείς επιλέξαμε την ιδιωτική κρουαζιέρα καθώς ήταν πιο οργανωμένη και έβγαινε πιο οικονομική. Με 25€ επισκεφθήκαμε 3 νησιά και είχαμε δωρεάν επίδειξη κατασκευής γυαλιού.

Για να είμαι ειλικρινής, αν θα το ξαναέκανα θα επέλεγα την κρουαζιέρα με τα 20€ γιατί το νησί Torcelo δεν άξιζε και πολύ. Είχε μόνο μία εκκλησία και ο χρόνος που είχαμε ήταν πολύ λίγος.

το μουσείο γυαλιού στο Μπουράνο

“Αυτό είναι το μέρος που είδαμε την επίδειξη γυαλιού”

Πόσο χρόνο χρειάζομαι στα νησιά Μουράνο και Μπουράνο

Και τα δύο νησιά είναι πολύ μικρά και μπορείς γρήγορα να τα γυρίσεις ολόκληρα σε μερικές ώρες. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν την τέλεια ημερήσια εκδρομή από τη Βενετία.

Εγώ προτείνω να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί από τη Βενετία (08:00 – 9:00π.μ.) και να αφιερώσεις τουλάχιστον 4 ώρες σε κάθε νησί. Φυσικά ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του χρόνους και όλα αυτά αποτελούν μία υπόδειξη.

Φτάνοντας στο νησί Μουράνο μπορείς να πιεις ένα καφέ και να αφιερώσεις τις υπόλοιπες 3 ώρες για να εξερευνήσεις το νησί. Στη συνέχεια φτάνοντας στο Μπουράνο, μπορείς να καθίσεις για φαγητό και στη συνέχεια να κάνεις μια βόλτα στο υπόλοιπο νησί.

Τι να κάνω στο Μουράνο για μια μέρα

Το νησί Μουράνο είναι μια μικρογραφία της Βενετίας. Τα σπίτια έχουν τα ίδια χρώματα και είναι χτισμένα με τον ίδιο τρόπο. Το νησί όμως είναι γνωστό για τα γυαλιά Μουράνο.

επίδειξη φισήματος γυαλιού

“Απ' όλη την εκδρομή αυτό είναι που άξιζε περισσότερο”

Πήγαινε στο μουσείο γυαλιού

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής γυαλιού και να δεις ιστορικά κομμάτια, κάνε μια επίσκεψη στο μουσείο γυαλιού. Διατηρούν μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές της πόλης, με κομμάτια γυαλιού από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 έως τις 17:00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 11 €, με μειωμένη επιλογή για παιδιά και ηλικιωμένους επισκέπτες. Αγόρασε το εισιτήριο σου από εδώ.

Δες μια επίδειξη γυαλιού

Αφού βρίσκεσαι στο Μουράνο μην χάσεις την ευκαιρία να δεις μια επίδειξη φυσήματος γυαλιού. Κατά τη γνώμη μου αξίζει πολύ περισσότερο από το μουσείο. Μπορείς να επισκεφθείς το Murano Glass Factory όπου πραγματοποιούνται παρουσιάσεις από 5€, ή να βρεις κάποιο πιο μικρό εργαστήριο που θα σου κάνει παρουσίαση δωρεάν.

Στη συνέχεια θα έχεις το χρόνο να ρίξεις μια ματιά στο κατάστημά τους και να αγοράσεις κάτι αν θέλεις.

Κάνε μια βόλτα στα μικρά κανάλια

Τα κανάλια του Μουράνο είναι μικρά και ήσυχα. Εδώ θα βρεις διάφορα μαγαζάκια με γυαλιά Μουράνο για να αγοράσεις και μερικά ήσυχα καφέ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Τι να κάνω στο Μπουράνο

Το Μπουράνο βρίσκεται πιο μακριά στην Ενετική λιμνοθάλασσα, αλλά είναι από τα πιο ακριβά νησάκια.

Το Μπουράνο είναι ένα ψαράδικο χωριό γνωστό για τα πολύχρωμα σπιτάκια του και την παραδοσιακή δαντέλα. Η δεξιοτεχνία της δαντέλας είναι μια τέχνη που ασκείται στο νησί από το 16ο αιώνα. Πλέον όμως, οι τεχνίτες που φτιάχνουν δαντέλες με την παραδοσιακή τεχνική, είναι δύσκολο να βρεθούν.

Τα πολύχρωμα σπιτάκια του Μπουράνο που πλέον αποτελούν μια πολύ όμορφη εικόνα, παλιότερα είχαν πιο πρακτικό λόγο. Όταν οι ψαράδες επέστρεφαν στα σπίτια τους με τις βάρκες, ήταν δύσκολο να τα εντοπίσουν μέσα στην ομίχλη, έτσι τα έβαφαν με έντονα χρώματα για να τα ξεχωρίζουν. Στις μέρες μας, τα χρωματιστά σπίτια έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης και για να βάψει κανείς το σπίτι του πρέπει να κάνει ειδική αίτηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

η κεντρική πλατεία στο νησί Μπουράνο

“Η κεντρική πλατεία του νησιού ήταν το καλύτερο σημείο!”

Πήγαινε στο μουσείο δαντέλας

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη δαντέλα, επισκέψου το μουσείο της δαντέλας που βρίσκεται στο νησί. Το μουσείο είναι καθημερινά ανοιχτό, εκτός τις Δευτέρες, από τις 10:00 έως τις 16:00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 5€. Μπορείς να αγοράσεις τα εισιτήριά σου εδώ.

Πήγαινε για φαγητό στο Devil’s pizza

Γενικά ψάξαμε αρκετά για το που να φάμε γιατί όλα ήταν αρκετά τουριστικά και δεν είχαν και τις καλύτερες κριτικές στο Google Maps. Έτσι βρήκαμε την πιτσαρία Devil’s pizza και καθίσαμε εκεί. Είναι self-service και πουλάει πίτσα σε κομμάτι. Βγάζουν συνεχώς καινούργιες και η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με το ποια pizza θα επιλέξεις.

Αξίζει να επισκεφτώ το Murano και το Burano

Εγώ την πρώτη φορά που είχα πάει στη Βενετία δεν είχα το χρόνο να επισκεφτώ κανένα από τα δύο νησιά, έτσι είχα πει στον εαυτό μου ότι θα γυρίσω πίσω κάποια μέρα για να τα δω. Αυτή τη φορά είχα το χρόνο και το έκανα και να η άποψη μου:

Κατά τη γνώμη μου η Βενετία χρειάζεται δύο μέρες για να την δεις όλη και να την ευχαριστηθείς. Συνεπώς, άμα έχεις τρεις και πάνω μέρες στο Ιταλικό νησί, τότε αξίζει να πας μέχρι το Μουράνο και το Μπουράνο. Αν έχεις λιγότερες μέρες ή έχεις επισκεφθεί τη Βενετία για μια ολοήμερη, δεν χρειάζεται καν να σε στεναχωράει το γεγονός ότι δεν πρόλαβες να πας στα νησιά.

Η επίσκεψη στο Μουράνο και στο Μπουράνο αξίζει αν θες να γνωρίσεις καλύτερα τη Βενετία και να εξερευνήσεις κάθε γωνιά της. Θα φύγεις λίγο από τα τουριστικά πλήθη και θα δεις μια διαφορετική πλευρά της πόλης. Τέλος, θα μάθεις περισσότερα για την τέχνη της υαλουργίας και της δαντέλας.

μια γέφυρα στο νησί Μπουράνο

“Το Μπουράνο ήταν πολύ όμορφο νησί”

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο Μουράνο θα βρεις δημόσιες βρύσες που μπορείς να γεμίσεις το μπουκάλι σου με νερό.
Στο Μπουράνο υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες στην κεντρική πλατεία και κοστίζουν 1,50€.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην δυσκολευτείς να πας στα νησιά, όποιο τρόπο και αν επιλέξεις. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες, κάνε subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τα νέα. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα