German Christmas Market

Κάθε χρόνο οι πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης γεμίζουν με ξύλινα σπιτάκια, Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, αρώματα κανέλας, ξύλου και μήλου και κόσμο που παρά το κρύο πηγαίνει από καλύβα σε καλύβα για να δει τι έχουν.

Μόνο στη Γερμανία, απ’ όπου ξεκίνησε το έθιμο, χτίζονται κάθε χρόνο πάνω από 2.500 Χριστουγεννιάτικες αγορές.

Τι είναι τα Christmas Markets

Τα Christmas Markets είναι υπαίθριες αγορές, που χτίζονται στις κεντρικές πλατείες των Ευρωπαϊκών πόλεων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Συνήθως ξεκινούν στα τέλη Νοεμβρίου και τελειώνουν λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.

Η ιστορία των Christmas Markets από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα

Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους, τα Christmas Markets έχουν προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες πολιτικές και κοινωνικές συνήθειες κάθε νέας εποχής—από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι την άνοδο του ναζιστικού κόμματος.

Τα Christmas Markets κατά τον Μεσαίωνα

Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Οι πρώτες αγορές της Γερμανίας εντοπίζονται γύρω στον 15ο και 16ο αιώνα. Η αγορά της Δρέσδης άνοιξε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1434, ενώ της Νυρεμβέργης 1628.

Σύμφωνα με τον Spennemann (αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt της Αυστραλίας) δεν ξέρουμε αν τα πρώτα παζάρια γίνονταν για τα Χριστούγεννα ή απλώς γίνονταν την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπάρχουν ελάχιστες γραφές που να αναφέρουν την ατμόσφαιρα εκείνων των αγορών ή πότε άρχισαν να πουλούν Χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια.

Το glüwein μπορώ να το πίνω συνέχεια

“Το αγαπημένο μου πράγμα στα Christmas Markets είναι το Glühwein”

Τα Christmas Markets κατά την βιομηχανική επανάσταση

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των Christmas Markets έπαιξε και η βιομηχανική επανάσταση στις αρχές του 19ου αιώνα. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου είχε ως αποτέλεσμα, στο Βερολίνο οι πάγκοι από 303 που ήταν το 1805 να αυξηθούν σε 600 το 1840.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι καπιταλιστικές δυνάμεις στράφηκαν εναντίων των Christmas Markets. Οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων έκαναν εκστρατεία για να μετακινηθούν οι αγορές από το κέντρο στα περίχωρα της πόλης, όπου και παρέμειναν για πολλά χρόνια.

Fun fact: Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τα Christmas Markets της Γερμανίας πρέπει να εγγραφούν στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της UNESCO.

Τα Christmas Markets και το Ναζιστικό κόμμα

Στη διάρκεια του 1930 τα Christmas Markets επέστρεψαν στα κέντρα των πόλεων σε όλη τη Γερμανία με τη βοήθεια του Ναζιστικού κόμματος. Τα χρησιμοποίησαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν τα Χριστούγεννα από μια θρησκευτική γιορτή αφιερωμένη στην ειρήνη, σε μια εθνικιστική που εξυμνούσε την γερμανική κληρονομιά.

Πολλά έθιμα και παραδώσεις αναδιαμορφώθηκαν εκείνη την περίοδο για να ταιριάζουν με τις αντικαπιταλιστικές ή αθεϊστικές τους τάσεις. Στελέχη του κόμματος εισήγαγαν ναζιστικές εικόνες στις σκηνές της Γέννησης και ξαναέγραψαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα όπως το «Silent Night».

Οι ηγέτες των Ναζί πίστευαν ότι οι πωλήσεις προϊόντων Γερμανικής κατασκευής, θα βοηθούσαν την οικονομία και θα τόνωναν το πνεύμα των πολιτών. Έτσι και έγινε… Το 1934 επισκέφθηκαν την αγορά του Βερολίνου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ δύο χρόνια μετά έφτασαν τα 2 εκατομμύρια επισκέψεις.

Όλα αυτά σταμάτησαν με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και το 1941 πολλές από τις αγορές έκλεισαν οριστικά.

Τα Christmas markets της Γερμανίας είναι τα καλύτερα

“Ο κόσμος πραγματικά τα λατρεύει τα Christmas markets”

Τα Christmas Markets τα τελευταία χρόνια

Το 1960 και το 1970 η οικονομική άνθιση και η άνοδος του καταναλωτισμού τροφοδότησαν την ανάπτυξη των Christmas Markets. Αυτές οι οικονομικές αλλαγές μετέτρεψαν τις χριστουγεννιάτικες αγορές σε μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας είχαν γίνει τόσο αγαπητές που έγιναν πολιτιστική εξαγωγή.

Πόλεις σε όλο των κόσμο άρχισαν να φιλοξενούν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες αγορές Γερμανικού τύπου γεμάτες με bratwurst και glühwein. Ενώ στη Γερμανία τα τελευταία 50 χρόνια οι αγορές έχουν αυξηθεί από 950 που ήταν το 1970 σε 3.000 το 2019. Πολλά τουριστικά γραφεία εκμεταλλεύονται το γεγονός για να προσεγγίσουν πελάτες το διάστημα των γιορτών. Πολλοί, οργανώνουν ακόμα και κρουαζιέρες κατά μήκος του Δούναβη, με στάσεις στη Γερμανία και την Ουγγαρία αποκλειστικά για τα Christmas Marktes.

αεροπλανάκι Δες όλες τις επιλογές εισιτηρίων εδώ.

Ποια είναι η παλιότερη Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Ευρώπη

Το πιο παλιό Christmas Market είναι το Striezelmarkt στη Δρέσδη και χρονολογείται από το 1434. Είναι μία από τις πιο όμορφες και πιο μεγάλες αγορές στη Γερμανία, μπορεί και στον κόσμο.

Σήμερα, η τρέχουσα αγορά βρίσκεται στο Altmarkt, η πιο παλιά πλατεία της πόλης. Εδώ γίνονταν κάποτε τα τουρνουά ιπποτών. Η αγορά έχει πάνω από 240 περίπτερα, που προσφέρουν τοπικά προϊόντα, και εκτείνεται σε μήκος πάνω από 800 μέτρα, μεταξύ Prager Strasse και Hauptstrasse .

Εδώ, μπορείς να κλείσεις μια ξενάγηση στην πιο παλιά αγορά της Γερμανίας.

Γερμανικό Christmas Market

“Το παραδοσιακό lebkuchen”

Τι μπορώ να βρω στα Christmas Markets

Χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Στις μεγάλες αγορές, πέρα από τα καλυβάκια με τα φαγώσιμα και τα μπαρ, θα βρεις και πάγκους με χειροποίητα πράγματα. Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κασκόλ και σκούφοι, ακόμα και διακοσμητικά είδη, είναι μερικά από αυτά που μπορείς να αγοράσεις σε ένα Christmas Market.

Φαγητά και ποτά

Όταν επισκέπτομαι ένα Christmas Market δεν βλέπω την ώρα μέχρι να βρω το ξύλινο καλυβάκι στο οποίο θα κρατάω στο ένα χέρι ζεστό glüwein και στο άλλο ένα bratwurst. Μπορείς να διαβάσεις εδώ, τι να φας σε ένα Christmas Market.

Τα Christmas Markets είναι μία από τις αγαπημένες μου Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες και κάθε χρόνο ανυπομωνώ πολύ γι’ αυτά. Αν δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα κάποιο, ελπίζω φέτος να το κάνεις! Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment