H κεντρική πλατεία του Γκντάσκ και ο βασιλικός δρόμος

Και κάπως έτσι ξεκινάει άλλο ένα ταξίδι… Δεν είναι η πρώτη φορά που αποφάσισα να επισκεφτώ την Πολωνία, όμως είναι η πρώτη μου φορά στο Gdansk. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ακούσει ποτέ για αυτή την πόλη πριν να έρθω. Ο προορισμός αυτός προέκυψε από την ανάγκη για ένα κοντινό προορισμό και μια μικρή, ξαφνική απόδραση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a  Γλώσσα: Πολωνικά 🇵🇱

a Νόμισμα: Ζλότι / Złote

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Το Gdansk είναι μια πόλη με μεγάλο ιστορικό παρελθόν. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σημαντικό θαλάσσιο λιμένα και στη συνέχεια ήταν μέλος της Χανσεατικής ένωσης. Από το 1793 έως το 1919, αποτελούσε τμήμα του Βασιλείου της Πρωσίας, όσπου με τη συνθήκη των Βερσαλιών ανακυρήχθηκε αυτόνομο κράτος. Το 1939 προσαρτήθηκε στη ναζιστική Γερμανία, γεγονός που σήμανε την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Μετά τον πόλεμο ενώθηκε με την Πολωνία όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Παρακάτω έχω κάνει μια λίστα με πράγματα που είδα και έκανα στο Gdansk και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσεις, αν ο δρόμος σου σε βγάλει σε αυτή την πόλη.

Το ταπεινό ψαροχώρι του 9ου αιώνα εξελίσσεται σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή πόλη.

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω στο Gdansk

Περιπλανήσου στα σοκάκια της πολης

Το να κάνεις βόλτα στην πόλη, ανεξάρτητα με τον καιρό που θα συναντήσεις (καλό ή κακό) σου προκαλεί ένα απίστευτο συναίσθημα χαλάρωσης. Οι άνθρωποι εδώ είναι πάρα πολύ φιλικοί και πολύ πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν σε ότι κι αν χρειαστείς. Η παλιά πόλη είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση και αποτελείται από πολλούς μικρούς και μεγάλους δρόμους με παραδοσιακά κτήρια σε εντυπωσιακά χρώματα.

Ένας από τους αγαπημένους μου δρόμους στο Γκντάνσκ”

Κάνε βόλτα στο Dlugi Trag

Ο Dlugi Trag γνωστός και ως long market ή βασιλικός δρόμος αποτελεί έναν τεράστιο πεζόδρομο 500 μέτρων με πολλά μαγαζιά όλων των ειδών. Ο δρόμος αυτός ξεκινάει απο την Golden Gate και εκτείνεται έως την Green Gate. Αν κοιτάξεις μέσα από τις πύλες θα μπορέσεις να δεις μια τεράστια πλατεία, που την περιβάλουν χρωματιστά σπιτάκια και τον επιβλητικό πύργο του δημαρχείου. Καθώς περπατάς σε αυτόν το δρόμο, θα βρεις τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης.

“Η Green Gate”

Θα συναντήσεις το δημαρχείο του 14ου αιώνα και το ιστορικό μουσείο της πόλης. Επίσης, μια χρήσιμη πληροφορία είναι ότι μπορείς να ανέβεις στον πύργο του δημαρχείου και να απολαύσεις την πανοραμική θέα της πόλης.

ο κεντρικός πεζόδρομος του Γκντάνσκ

“Το δημαρχείο της πόλης”

Στη συνέχεια, θα συναντήσεις το συντριβάνι του Ποσειδώνα, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του πεζοδρόμου και αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφιζόμενα σημεία της πόλης. Πίσω από αυτό θα δεις Artus Court. Ένα κτήριο, που κάποτε ήταν τόπος συνάντησης εμπόρων και αξιωματούχων, ενώ τώρα πια λειτουργεί ως μουσείο.

Το συντριβάνι του Πωσειδώνα στο Γκντάνσκ

“Το συντριβάνι του Ποσειδώνα”

Θαύμασε το γερανό (Zuraw)

Αυτό που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σου περπατώντας δίπλα από το ποτάμι, είναι ο πλήρως ανακατασκευασμένος ξύλινος μεσαιωνικός γερανός, ή αλλιώς Zuraw. Πλέον, αποτελεί μόνο αξιοθέατο και είναι το σύμβολο της πόλης, αλλά όταν λειτουργούσε μπορούσε να σηκώσει φορτίο 4 τόνων σε ύψος 11 μέτρων.

“Ο γερανός Zuraw είναι το πρώτο κτήριο από τα δεξιά”

Δες την εκκλησία της St. Mary's

Μπορείς να επισκεφθείς την εκκλησία της Αγίας Μαρίας, που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο και να θαυμάσεις την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το εσωτερικό της εκκλησίας ασβεστώθηκε, κρύβοντας έτσι όλες τις τοιχογραφίες της με ένα μονότονο λευκό χρώμα. Αν θες να απολαύσεις μια πανοραμική θέα της πόλης, με 2,5€ μπορείς να ανέβεις στο καμπαναριό του ναού. Αν και τα σκαλιά για να φτάσεις στην κορυφή είναι αρκετά, 408 για την ακρίβεια, η θέα σίγουρα θα σε ανταμείψει.

η θέα από το καμπαναριό της εκκλησίας

“Η θέα από το καμπαναριό της εκκλησίας”

Οι καλύτερες δραστηριότητες για να κάνω στο Γκντάνσκ

Κάνε μια παραποταμίσια βόλτα ή ακόμα και βαρκάδα στον ποταμό Μοτλάβα

Την πόλη την διασχίζει ο ποταμός Motlaw και οι ντόπιοι το έχουν εκμεταλλευτεί αυτό, καθώς έχουν φτιάξει μια πολύ όμορφη προβλήτα, γεμάτη εστιατόρια και μπαράκια δεξιά και αριστερά από αυτήν. Ενώ περπατάς πλάι από το ποτάμι, θα συναντήσεις πέρα από τα παραπάνω και μαγαζιά που πουλούν σουβενίρ καθώς και το καρουσέλ της πόλης, τη ρόδα με τη φωτεινή επιγραφή του Gdansk και το ναυτικό μουσείο με το ιστορικό πλοίο Soldek αγκυροβολημένο έξω από αυτό. Αν ο καιρός είναι καλός αξίζει επίσης, να κάνεις μια βόλτα με το black pearl. Ένα πειρατικό πλοίο που θα το βρεις στην προβλήτα και προσφέρει περιηγήσεις στο ποτάμι.

το πειρατικό πλοίο black pearl στο Gdansk

“To Black Pearl”

Εδώ μπορείς να κλείσεις μια κρουαζιέρα με καταμαράν στον ποταμό Μοτλάβα. Είναι πιο οικονομική από το Black Pearl.

Ανέβα στη ρόδα και βγάλε selfie στην επιγραφή της πόλης

Στο λιμάνι θα βρεις μια ακόμη τουριστική πινελιά. Στην απέναντι όχθη του ποταμού, υπάρχει μια τεράστια ρόδα με μικρά βαγόνια στην οποία μπορείς να ανέβεις και να απολαύσεις την πανοραμική θέα της πόλης και του ποταμού. Λίγο πιο δίπλα θα βρεις την επιγραφή της πόλης, σημείο που επισκέπτονται όλοι οι τουρίστες, σταματούν, σκαρφαλώνουν στα γράμματα και απαθανατίζουν τη στιγμή.

Gdansk πόλη

“Η ρόδα από την απέναντι όχθη.”

Που να κάνω ψώνια στο Gdansk

Αγόρασε κοσμήματα από κεχριμπάρι

Το κεχριμπάρι θεωρείται ο χρυσός της Βαλτικής και στο Gdansk υπάρχει σε αφθονία. Από κοσμήματα μέχρι είδη για το σπίτι, όπως κουταλάκια και διάφορα διακοσμητικά, θα τα βρεις στον δρόμο Mariacka. Πρόκειται για έναν στενό πλακόστρωτο δρόμο πίσω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίας. Εκεί θα βρεις πολλά μαγαζάκια με μικρές βιτρίνες στην άκρη του δρόμου, που προσπαθούν να σε “πείσουν” να ψωνίσεις από εκεί.

Extra tip: Αν αποφασίσεις να ψωνίσεις από αυτά τα μαγαζάκια, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου μετρητά, καθώς τα περισσότερα δεν δέχονται κάρτες.

στενάκια της πόλης του Gdansk

“Mariacka”

Πήγαινε για ψώνια στο εμπορικό του Γκντάνσκ

Είτε θέλω να κάνω ψώνια είτε όχι, πάντα μου αρέσει η βόλτα στο εμπορικό, ειδικά αν ο καιρός είναι βροχερός. Το Forum Gdansk είναι ένα εμπορικό διαφορετικό από όλα τα άλλα που έχω επισκεφθεί… Στο κτήριο θα βρεις πολλά επώνυμα αλλά και μη μαγαζιά, γνωστές αλυσίδες, αλλά και πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό. Αυτό που με εντυπωσιάσε και με έκανε να θεωρώ αυτό το εμπορικό αρκετά διαφορετικό απ’ όσα έχω επισκεφθεί μέχρι σήμερα, ήταν η αρχιτεκτονική του και ο τρόπος με τον οποίο το είχαν διακοσμήσει. Το εμπορικό ήταν σαν τρεις λωρίδες ενωμένες μεταξύ τους στις άκρες, με το κεντρικό διάζωμα να το διασχίζει ένα τεχνητό ποταμάκι.

Gdansk Εμπορικό κέντρο

“Forum Gdansk”

Πολωνικό φαγητό

Δοκίμασε τοπικές γεύσεις

Αυτό που σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστο από αυτό το ταξίδι και θα το θυμάμαι για πολύ καιρό είναι το φαγητό. Οι Πολωνοί έχουν απίστευτα ωραία κουζίνα, με πολλά παραδοσιακά πιάτα και γλυκά. Δεν γίνεται λοιπόν να επισκεφθείς την χώρα και να μην πάρεις μια γεύση απ’ όλα. Μερικά από τα παραδοσιακά τους πιάτα είναι pierogi, bigos, borscht, żurek, kopytka, gołąbki, placki ziemniaczane and zapiekanka. Εδώ θα δεις πιο αναλυτικά τι φάγαμε στο ταξίδι μας στο Gdansk.

Φαγητό Πολωνία Βαρσοβία Gdansk

“Παραδοσιακό Πολωνικό zureck”

Περιπλανήσου στα Christmas Markets

Αν επισκεφθείς κι εσεύ το Gdansk την περίοδο των γιορτών (από τέλος Νοέμβρη εώς τέλος Δεκέμβρη) όπως και εμείς, μην παραλείψεις να κάνεις βόλτα στο Christmas Market. Αυτό που επισκεφθείκαμε εμείς, ήταν αρκετά μεγάλο με πάρα πολλά κιόσκια. Το Market λάμβανε χώρα από την Golden Gate και πίσω. Μπορούσες να βρεις κιόσκια που πουλούσαν παραδοσιακά εδέσματα και το δικό τους παραδοσιακό ποτό Grzane Wino. Πέρα από αυτά, υπήρχαν και κιόσκια με χριστουγεννιάτικα στολίδια ακόμα και μαγαζάκια με γούνες.

πίνοτας grzane wino στο Gdansk στην Πολωνία

“Grzane wino”

Ιδανική εποχή για να επισκεφθώ το Gdansk

Το Gdansk μπορεί να είναι ένας παραθαλάσσιος προορισμός, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να το επισκεφθείς άνοιξη ή φθινόπωρο. Το καλοκαίρι τόσο Βόρεια δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι που γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Συνεπώς θα ήταν κρίμα να πακετάρεις τα μαγιό σου και όλα τα σορτσάκια και να μην δεις καν τον ήλιο.

Από την άλλη, αν αντέχεις το κρύο και σου αρέσουν οι Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις, θα σου πρότεινα να πας στο Γκντάνσκ από τέλος Νοέμβρη μέχρι μέσα Δεκέμβρη. Το κρύο είναι πολύ εκείνο το διάστημα, αλλά η πόλη βρίσκεται σε ένα γιορτινό κλίμα και τα christmas markets αποσπούν την προσοχή σου από τον κρύο καιρό.

Extra tip: Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς τις Χριστουγεννιάτικες αγορές του Γκντάνσκ, πάρε ένα grzane wino στο χέρι και περιπλανήσου στα στολισμένα δρομάκια.

Μετακινήσεις στο Gdansk - λεωφορεία, τραμ, εισιτήρια

Το δίκτυο μεταφορών στο Gdansk βασίζεται στα λεωφορεία και τα τραμ. Καλό είναι βέβαια να γνωρίζεις ότι κανένα από τα δύο δεν μπαίνει μέσα στην  παλιά πόλη. Σε αφήνουν απ’ έξω και περπατάς μέχρι τα τείχη.

Επίσης, τα λεωφορεία καλύπτουν ολόκληρη την πόλη και μέχρι το Σόποτ (άλλη πόλη εκεί κοντά).

Από που βγάζω εισιτήρια για τα ΜΜΜ

Στις μεγάλες στάσεις τραμ και λεωφορείων θα βρεις μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, στα οποία μπορείς να πληρώσεις με μετρητά ή κάρτα. Τα μετρητά που δέχονται αυτά τα μηχανήματα είναι μόνο pln, όλα τα κέρματα και χαρτονομίσματα των 10 και 20 pln.

Εισιτήρια θα βρεις επίσης σε περίπτερα και σημεία πώλησης της ZTM Gdańsk.

Extra tip: Εξώ θα σου πρότεινα να κατεβάσεις την εφαρμογή Jakdojade, με την οποία μπορείς να έχεις όλα τα εισιτήρια στο κινητό σου. Αυτή η εφαρμογή είναι κατάλληλη και για άλλες πόλεις της Πολωνίας όπως Βαρσοβία και Κρακοβία.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια των λεωφορείων στο Gdansk

Τα εισιτήρια μονής διαδρομής στο Gdansk κοστίζουν 3,20 pln, δηλαδή 0,68€. Αν όμως θες να χρησιμοποιήσεις τα νυχτερινά δρομολόγια, τότε το εισιτήριο κοστίζει 4,20 pln, δηλαδή 0,99€.

Εδώ θα βρεις όλες τις τιμές εισιτηρίων, ακόμα και από Γκντάνσκ για Σόποτ.

Εδώ, θα βρεις όλα τα δρομολόγια των τραμ και των λεωφορείων.

Που να μείνω στο Gdansk

Όπως είπα και πιο πάνω, τα μέσα δεν μπαίνουν στην παλιά πόλη. Επίσης, το παλιό κέντρο είναι μεγάλο, αλλά περπατιέται πολύ εύκολα. Συνεπώς, θα σου πρότεινα να κλείσεις ένα ξενοδοχείο μέσα στο παλιό κέντρο.

Μην σε τρομάζει όταν λέω να μείνεις μέσα στην παλιά πόλη. Λόγω του ότι βρίσκεσαι στην Πολωνία, οι τιμές εδώ είναι πού προσιτές. Εμείς μείναμε σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 45€ τη βραδιά. Αν σου φαίνεται ακριβό, μπορείς να βρεις ακόμα φθηνότερα ξενοδοχεία.

Το ξενοδοχείο μας στο Γκντάνσκ

Έχουμε επισκεφθεί το Gdansk δύο φορές και έχουμε μείνει σε διαφορετικά ξενοδοχεία κάθε φορά οπότε θα σου τα παρουσιάσω και τα δύο.

Το ένα ήταν το Hotel Grano Gdánsk. Το συγκεκριμένο δεν ήταν μέσα στην παλιά πόλη, αλλά ήταν πάρα πολύ κοντά.  ήταν πολύ όμορφο ξενοδοχείο, με ωραίες παροχές, αλλά το καλύτερο ήταν η θερμαινόμενη πισίνα που βρισκόταν στο υπόγειο. Ιδανικά, σε ένα τόσο παγωμένο μέρος θα ήθελα να υπήρχε τζάμι και να βλέπω προς τα έξω, αλλά και πάλι ήταν πολύ ωραία.

Άλλο ένα highlight σε αυτό το ξενοδοχείο ήταν ότι μας έκαναν δωρεάν up grate και μας έδωσαν την σουίτα, η οποία ήταν τεράστια και έβλεπε στην πίσω μεριά της πόλης.

Το ξενοδοχείο στο Gdansk

“Το δωμάτιο του ξενοδοχείου Hotel Grano Gdánsk”

Το άλλο ξενοδοχείο που μείναμε στο Gdansk ήταν το Radisson Hotel & Suites, Gdansk. Αυτό το ξενοδοχείο για μένα παίρνει 10 στα 10. Ήταν πάνω στο λιμάνι και δίπλα σε όλα τα ωραία μέρη για φαγητό και ποτό.

Το δωμάτιο ήταν αρκετά πιο μικρό από το προηγούμενο, αλλά αισθητικά πιστεύω ότι ήταν πολύ καλύτερο. Ακόμα και ο χώρος της πισίνας, ήταν απίστευτος!

Budget

Αν τα λεφτά αποτελούν ένα εμπόδιο για σένα στο να οργανώνεις ταξίδια, τότε σίγουρα αυτός ο προορισμός θα σταθεί αντάξιος της τσέπης σου.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 65€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο της μονής διαδρομής κοστίζει 0,77€ και το ημερήσιο 3,42€.

o Ξενοδοχεία: Μείναμε σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων πάνω στο ποτάμι με 39,00€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με τρία ευρουλάκια google, κόστιζε περίπου 5,00€ το πιάτο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Το αεροδρόμιο του Γκντανσκ απέχει 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης με το λεωφορείο.
Αν επισκεφθείτε την πόλη χειμώνα, μην ξεχάσετε να πάρετε την ομπρέλα σας.
Κατεβάστε την εφαρμογή εισιτηρίων Jakdojade στο κινητό σας για μεγαλύτερη ευκολία.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να περάσετε ένα αξέχαστο ταξίδι στο μαγευτικό αυτό ψαροχώρι. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα