δρόμος σκαμμένος μέσα στα βουνά της Ιορδανίας

Η Ιορδανία είναι μια χώρα ειδικά διαμορφωμένη για road trip. Συμπαγής εύκολα προσβάσιμη και καλά συνδεδεμένη με τρεις αυτοκινητόδρομους σε περιμένει να την εξερευνήσεις. Με βάση αυτά η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία είναι απαραίτητη.

Αυτό το road trip ήταν από τα πιο ενδιαφέρον που έχουμε κάνει με έντονη εναλλαγή τοπίου και καθόλου δύσκολο όσο αφορά την οδική συμπεριφορά των ντόπιων – καμία σχέση με το Μαρόκο.

Εμείς νοικιάσαμε το αυτοκίνητο από τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού μας, καθώς θέλαμε να μείνουμε για μια μέρα και να εξερευνήσουμε το Αμμάν, μέχρι και την τελευταία. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την Ιορδανία και σου το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Μετά από τη δική μας εμπειρία με την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία ξεκινώντας από το Αμμάν και πηγαίνοντας στην Γέρασα, κατεβαίνοντας στην Πέτρα και το Wadi Rum και συνεχίζοντας για την Άκαμπα, περάσαμε από τη Νεκρά θάλασσα και κλείσαμε το ταξίδι μας εκεί άπ’ όπου ξεκινήσαμε. Είμαι πλέον σε θέση να σου δώσου ειλικρινείς πληροφορίες και συμβουλές για την οδήγηση και την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Αραβικά 🇯🇴

a Νόμισμα: Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)

o Έγγραφα: Διαβατήριο και Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης (IDP)

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις τοπική Sim ή e-Sim από εδώ

Αν θες να γνωρίσεις την Ιορδανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Είναι η ενοικίαση αυτοκίνητο στην Ιορδανία ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθώ;

Τα λεωφορεία στην Ιορδανία μπορεί να είναι οικονομικά, αλλά δεν είναι και πάρα πολλά. Μέσα στο Αμμάν μπορεί να μην δυσκολευτείς καθόλου, αλλά για να φτάσεις σε προορισμούς όπως η Πέτρα, το Wadi Rum και η Άκαμπα… καλή τύχη. Οπότε ναι! Η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεις την χώρα.

Extra tip: Αν δεν νιώθεις άνετος με την οδήγηση, θα σου πρότεινα να κλείσεις μια οργανωμένη εκδρομή για την Πέτρα από το Αμμάν, με διανυκτέρευση στο Wadi Rum και στάση στη Νεκρά θάλασσα.

Είναι ασφαλής η οδήγηση στην Ιορδανία;

Η οδήγηση στην Ιορδανία είναι ασφαλής. Όσο παραμένεις συγκεντρωμένος και σε εγρήγορση, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Το ότι είναι ασφαλές όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και απλό. Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει  να γνωρίζεις και να έχει στο νου σου.

Τι πρέπει να προσέξω όταν οδηγώ στην Ιορδανία;

Πολλές πινακίδες δυστυχώς είναι μόνο στα Αραβικά, επομένως θα πρέπει να έχεις το νου σου για να δεις την επόμενη, που μάλλον θα είναι στα Αγγλικά. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές λακκούβες, ειδικά στους εθνικούς δρόμους και αν πέσεις με ταχύτητα σε αυτές, θα κάνεις σοβαρή ζημιά στο αμάξι σου. Τέλος, θα πρέπει να τηρείς τα όρια ταχύτητας γιατί ελέγχονται με κάμερες και υπάρχουν πολύ συχνά μπλόκα της αστυνομίας.

Πως είναι οι δρόμοι στην Ιορδανία;

Πέρα από τις λακκούβες που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο αμάξι σου, αν πέσεις μέσα, καλό είναι να γνωρίζεις ότι υπάρχουν και πολλά σαμαράκια παντού. Όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού, ακόμα και στους εθνικούς δρόμους με όριο ταχύτητας 110 θα βρεις σαμαράκια τα οποία είναι πολύ ψηλά για να κόβουν ακόμα και τα jeep και τα ψηλά αγροτικά. Επομένως, προσοχή.

αγόρι με γυαλιά ηλίου οδηγάει αυτοκίνητο στην Ιορδανία

“Προσπαθεί να κρύψει τα νεύρα για το μικρό αμάξι που νοικιάσαμε”

Κανόνες οδήγησης στην Ιορδανία

Οι κανόνες οδήγησης στην Ιορδανία δεν διαφέρουν και πολύ από την Ευρώπη, αλλά ας επισημάνουμε τα βασικά ξανά.

Η οδήγηση είναι στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
Να φοράς πάντα ζώνη ασφαλείας!
Τα όρια ταχύτητας στις πόλεις είναι 60 χλμ., 80 χλμ. σε αγροτικές περιοχές και 120 χλμ. στους αυτοκινητόδρομους. Αν έχεις νοικιάσει κάποιο καινούριο αυτοκίνητο, μπορεί να αρχίσει να χτυπάει αν ξεπεράσεις αυτό το όριο.
Η ελάχιστη ηλικία οδήγησης στη Ιορδανάι είναι τα 18, αλλά για να νοικιάσεις αμάξι πρέπει να είσαι 25 ετών.

Γιατί κορνάρουν συνέχεια οι Ιορδανοί;

Στην Ελλάδα συνήθως κορνάρουμε σε περίπτωση που κάποιος μας ενοχλεί ή αν ανησυχούμε για τον τρόπο με τον οποίο οδηγεί. Στην Ιορδανία δεν ισχύει αυτό.

Όταν οι άνθρωποι κορνάρουν στην Ιορδανία, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να σε προσπεράσουν ή ότι σε αφήνουν να περάσεις. Αυτό μπορεί στην αρχή να σε ενοχλεί, αλλά να θυμάσαι ότι το κορνάρισμα στην Ιορδανία είναι καλό.

Τι χρειάζεται για να νοικιάσω αυτοκίνητο στην Ιορδανία;

Ήταν πολύ εύκολο να νοικιάσουμε αμάξι στην Ιορδανία. Εμείς κλείσαμε το αυτοκίνητό μας από την fun way, μέσω του Discover cars.

ταμπέλα προσοχή στις καμήλες στην Ιορδανία

“Προσοχή στις καμήλες, θα την δεις συχνά αυτή την ταμπέλα”

Χρειάζομαι διεθνές δίπλωμα οδήγησης στην Ιορδανία;

Όπου έψαξα πριν από το ταξίδι μας για το αν χρειαζόμαστε διεθνές δίπλωμα οδήγησης για την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία έλεγε πως ναι! Ακόμα και όταν έκανα την κράτηση του αυτοκινήτου, στα έγγραφα που έλεγε να έχουμε μαζί ήταν και το διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Παρ’ όλα αυτά όταν πήγαμε εκεί μας είπαν ότι δεν το χρειαζόντουσαν και ότι θέλανε μόνο το Ευρωπαϊκό μας δίπλωμα. Επίσης, δεν χρειάστηκε ποτέ να το δείξουμε σε κανένα μπλόκο της αστυνομίας, ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία;

Η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία είναι αρκετά οικονομική, αλλά πάντα εξαρτάται από το αμάξι που θα νοικιάσεις.

Εμείς νοικιάσαμε ένα μικρό αμάξι για 5 μέρες και μας κόστισε 100€ – πολύ οικονομικό. Ωστόσο, θα σου πρότεινα να νοικιάσεις ένα αμάξι μεσαίας κατηγορίας και πάνω και ας κοστίσει λίγο παραπάνω. Θα είσαι πολύ πιο άνετος και ασφαλής, απ’ ότι με ένα μικρό.

Τέλος, όταν πας να παραλάβεις το αμάξι σου αν δεν έχεις βάλει ασφάλεια θα προσπαθήσουν να σου πουλήσουν μία. Αν θες την γνώμη μου, άκουσέ τους και βάλε μια ασφάλεια πλήρης κάλυψης. Οι δρόμοι δεν είναι παντού τέλειοι και υπάρχουν πολλά χαλίκια που μπορεί να σου πεταχτούν από τα άλλα αυτοκίνητα. Επίσης, οι λακκούβες και τα σαμαράκια είναι αρκετά επικίνδυνα. Αν και δεν το προτείνουμε ποτέ, σε αυτό το ταξίδι καλό θα ήταν να κάνεις μια ασφάλεια πλήρους κάλυψης.

Τι αμάξι να νοικιάσω στην Ιορδανία;

Όπως είπα και πιο πάνω, εμείς νοικιάσαμε ένα μικρό αμάξι και ήταν λάθος, έπρεπε να νοικιάσουμε ένα μεσαίο και πάνω. Μπορεί να είναι δελεαστικό να διαλέξεις το φθηνότερο, αλλά δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Ιδανικό για την Ιορδανία θα ήταν ένα SUV ή ένα Jeep. Μπορεί να ανεβαίνει αρκετά το κόστος, αλλά θα είσαι πιο άνετος και ένα 4×4 μπορεί να σου φανεί χρήσιμο και στο Wadi Rum.

Τι πρέπει να ελέγξω πριν νοικιάσω αυτοκίνητο στην Ιορδανία;

Δεν χρειάζεται να ελέγξεις κάτι παραπάνω απ’ ότι ελέγχεις κάθε φορά που νοικιάζεις αμάξι από κάπου. Πρέπει να κοιτάξεις την βενζίνη, όλα τα ενοικιαστηκά σου λένε να το επιστρέψεις με όση βενζίνη το παρέλαβες. Επίσης, χρειάζεσαι οπωσδήποτε αμάξι με κλιματισμό στην Ιορδανία και καλό θα ήταν να έχει GPS γιατί μπορεί να μην έχεις Internet συνέχεια. Τέλος, δες τον χώρο τον αποσκευών αν είναι αρκετός, για να μην την πατήσεις σαν εμάς και δεν χωράνε οι βαλίτσες σου στο πορτμπαγκάζ.

Από που μπορώ να νοικιάσω αυτοκίνητο στην Ιορδανία;

Αν προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο του Αμμάν – Queen Alia, είναι το πιο βολικό και το πιο φθηνό μέρος για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία. Εκεί θα βρεις πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και αρκετές από αυτές είναι 24ώρες.

Μην χάσεις το The King’s highway αν έχεις χρόνο

Η οδήγηση στον King’s road είναι ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να κάνεις στο ταξίδι σου. Είναι ένας από τους πιο διάσημους δρόμους στη Μέση Ανατολή, με ιστορία χρόνων. Ξεκινούσε από την Αίγυπτο και διασχίζοντας την Άκαμπα, πέρναγε από τη Δαμασκό και έφτανε ως τον ποταμό Ευφράτη. Ένας δρόμος ζωτικής σημασίας για την αρχαία Εγγύς Ανατολή, εκτείνεται από το Βορά μέχρι το Νότο, με στροφές και πολλές σημαντικές στάσεις, όπως τη Μάνταμπα, την Πέτρα το Karak Castle κα.

Extra tip: Να θυμηθείς να ρωτήσεις που είναι το δίπλωμα του αυτοκινήτου. Αυτό απ’ ότι κατάλαβα είναι κάτι σαν την άδεια κυκλοφορίας που έχουμε στην Ελλάδα, αλλά μοιάζει με τα νέα διπλώματα οδήγησης. Σε περίπτωση που ξεχάσεις να ρωτήσεις κοίτα πρώτα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και στη συνέχεια στο σκίαστρο του οδηγού.

Μάθε πως λειτουργούν τα σημεία ελέγχου αστυνομίας και στρατού στην Ιορδανία

Η χώρα συνορεύει με πολλές χώρες όπου υπάρχει συνεχής σύγκρουση και πολιτικές ανησυχίες. Λόγω αυτού, υπάρχει ορατή στρατιωτική παρουσία σε ολόκληρη τη χώρα με τη μορφή συνεχών ελέγχων σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

περίπτερο που προσφέρει τσάι με φωτεινή επιγραφή στην οροφή του, τραβηγμένο μέσα από το αμάξι και φαίνεται λίγο ο καθρέφτης του αυτοκινήτου

“Υπήρχαν πολλά τέτοια μέρη από το Αμμάν μέχρι την Πέτρα”

Μπορεί να φαίνονται λίγο εκφοβιστικά μερικά από αυτά καθώς υπάρχει στρατός με όπλα και μερικά τεθωρακισμένα, όμως εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και όλοι ήταν πολύ φιλικοί.

Extra tip: Να έχεις κοντά σου το δίπλωμα οδήγησης και τα διαβατήρια καθώς μόνο αυτά μπορεί να σου ζητήσουν, με το δίπλωμα αυτοκινήτου (που είπαμε παραπάνω).

Μπορώ να περάσω τα σύνορα με το αυτοκίνητο που νοίκιασα στην Ιορδανία;

Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα, άρα η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, μπορείς να παρκάρεις κοντά σε αυτά και να περάσεις με τα πόδια. Εγώ όμως θα σου πρότεινα να πας με ταξί μέχρι τα σύνορα και μόλις περάσεις να χρησιμοποιήσεις ένα άλλο, γιατί αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να περπατήσεις πολύ.

Πρατήρια καυσίμων και ανεφοδιασμός στην Ιορδανία

Πως βάζω βενζίνη στην Ιορδανία;

Τα βενζινάδικα λειτουργούν όπως την Ελλάδα και όχι όπως την Ευρώπη. Δηλαδή, απλά μένεις μέσα στο αυτοκίνητό σου και σε εξυπηρετεί ο υπάλληλος του βενζινάδικου βάζοντας βενζίνη και πληρώνοντάς τον επί τόπου.

Extra tip: Έχε υπόψιν σου ότι τα βενζινάδικα δέχονται μόνο cash. Εμείς δεν βρήκαμε ούτε ένα βενζινάδικο να μπορούμε να πληρώσουμε με κάρτα.

ηλιοβασίλεμα στην έρημο της Ιορδανίας

“Η περισσότερη διαδρομή ήταν σαν να διασχίζουμε μια έρημο”

Είναι φθηνή η βενζίνη στην Ιορδανία;

Το καλό είναι ότι δεν θα χρειαστείς πολύ βενζίνη στην Ιορδανία. Εμείς γεμίσαμε το αμάξι μας δύο φορές στις 5 μέρες και γυρίσαμε όλη τη χώρα.

Στην Ιορδανία υπήρχαν τρία είδη καυσίμου:

Unleaded 90 – 0,8 JOD ανά λίτρο
Unleaded 95 – 1,10 JOD ανά λίτρο
Diesel – 0,595 JOD ανά λίτρο

Extra tip: Να θυμηθείς να ρωτήσεις την εταιρεία που θα νοικιάσεις το αυτοκίνητο τι καύσιμο θέλει το αμάξι. Γιατί εμάς πχ μας είπε μόνο αμόλυβδη 90 να του βάζουμε.

Προσοχή στις απάτες με τη βενζίνη

Εμείς δεν βιώσαμε κάτι από τα παρακάτω, αλλά καλό είναι να έχεις το νου σου. Μπορεί σε κάποιο βενζινάδικο να σου πουν ότι πρέπει να πληρώσεις έξτρα κάποια χρήματα πέρα από τη βενζίνη που έβαλες σαν φόρο για τα βενζινάδικα και ότι συμβαίνει παντού αυτό. Να ξέρεις ότι δεν ισχύει!

Επίσης, όταν θα σου γεμίζουν το ρεζερβουάρ, να στέκεσαι δίπλα τους και να κοιτάς τα νούμερα στην οθόνη ότι δεν ανεβαίνουν ακόμα αφού σταματήσει να ακούγεται η αντλία. Κάπου διάβασα ότι κάνουν και τέτοιες απάτες, αλλά δεν το πολυκατάλαβα. Ωστόσο, better safe than sorry.

Τα βενζινάδικα δεν είναι και τόσο συχνά

Υπάρχουν πολλά βενζινάδικα κοντά στις πόλεις, αλλά όσο απομακρύνεσαι από αυτές, δεν είναι και τόσα. Επίσης, σπάνια θα βρεις βενζινάδικο πάνω στους εθνικούς δρόμους, κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση. Γι’ αυτό καλό θα είναι να παρακολουθείς την βενζίνη σου και να μην το αφήνεις να αδειάσει.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την οδήγηση και την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία

Η οδήγηση στην Ιορδανία είναι από τη δεξιά πλευρά.
Με ένα καλό πρόγραμμα οι αποστάσεις οδήγησης είναι ιδανικές και δεν θα χρειαστεί να οδηγήσεις για πάνω από τρεις ώρες.
Απέφυγε την οδήγηση στο Αμμάν. Έχει πολύ κίνηση και το parking είναι δύσκολο.
Στο δρόμο να έχεις το νου σου για κατσίκες και καμήλες που μπορεί να πεταχτούν στην εθνική.
Οι Ιορδανοί δεν χρησιμοποιούν φλας για να αλλάξουν λωρίδα ή να στρίψουν και θα το διαπιστώσεις πολύ σύντομα.
Δεν υπάρχουν λωρίδες! Ειδικά στο Αμμάν οδηγούν σαν να μην τις βλέπουν καν…

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην δυσκολευτείς με την οδήγηση και την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ιορδανία. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα