ζευγάρι κάτω από το νερό κάνει κατάδυση και κρατιέται από το χέρι

Η Άκμαπα είναι μια παράκτια πόλη στην Ερυθρά θάλασσα που από το 1965 ανήκει στην Ιορδανία. Ο βασιλιάς Χουσεϊν αντάλλαξε τότε 6.000 τ.χλμ. ερήμου της Ιορδανίας για να πάρει από τους Άραβες 12 χλμ. παραλιακά στην Ερυθρά θάλασσα.

Τέσσερις ώρες νότια του Αμμάν , ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, και με την Αίγυπτο ακριβώς απέναντι, η σύγχρονη Άκαμπα προσπαθεί να γίνει το καλύτερο μέρος για διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα στην Μέση Ανατολή. Εκτός από τον ήλιο όλο το χρόνο, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τον μοναδικό χαρακτηρισμό του ως «ειδική» οικονομική ζώνη χαμηλής φορολογίας, έχει δύο μεγάλους άσσους στο μανίκι του. Η Πέτρα και το Wadi Rum βρίσκονται μόλις δύο ώρες μακριά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Αραβικά 🇯🇴

a Νόμισμα: Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις τοπική Sim ή e-Sim από εδώ

Αν θες να γνωρίσεις την Ιορδανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τι να δω και τι να κάνω στην Άκαμπα

Πέρα από τα αξιοθέατα που μπορείς να δεις στην Άκαμπα, υπάρχουν και πολύ ωραία πράγματα να κάνεις. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το Aqaba Fort και το τζαμί Sharif Hussein bin Ali.

Κάνε μια βόλτα στην παραλία της πόλης

Εμείς επισκεφτήκαμε την παραλία στο ηλιοβασίλεμα μιας καθημερινής και το vibe ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Παρέες καθόντουσαν στην άμμο, παιδάκια παίζανε στο νερό και γυναίκες καλυμμένες από το κεφάλι μέχρι τα νύχια τους επέβλεπαν. Παρέες μεγαλύτερων αντρών είχαν ανάψει ναργιλέδες και έφηβοι έκαναν σαν ένα μικρό πάρτι και όλα αυτά σε συνδυασμό με το ηλιοβασίλεμα – μια εικόνα που μου θυμίζει γιατί ταξιδεύω.

η παραλία της Άκαμπα

“Η παραλία της Άκαμπα στο ηλιοβασίλεμα”

Πήγαινε σε ένα beach club

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Άκαμπα, ειδικά τα πολυτελή, προσφέρουν ιδιωτική παραλία, αλλά ακόμα κι αν το ξενοδοχείο σου δεν έχει, μπορείς να πας σε ένα από τα beach bar της πόλης.

Εδώ βέβαια πρέπει να σε ενημερώσω πως τα beach bar έχουν είσοδο και πολλά από αυτά αρκετά ακριβά. Εμείς θέλαμε να πάμε για φαγητό στο «B12 Beach Club» για φαγητό, αλλά μας είπαν ότι πρέπει να πληρώσουμε 40 JOD είσοδο το άτομο, ακόμα κι αν θέλαμε να πάμε μόνο στο εστιατόριο. Όπως καταλαβαίνεις δεν μπήκαμε ποτέ. Ευτυχώς είχε ιδιωτική παραλία το ξενοδοχείο μας.

ζωγραφισμένες βάρκες μέσα στο νερό, με μπλε τέντες και πίσω το ηλιοβασίλεμα

“Εμείς δεν κάναμε, αλλά είναι καλή εναλλακτική αν δεν θες να βουτήξεις”

Κάνε μια βόλτα με glass boat

Η Άκμαπα είναι διάσημος καταδυτικός προορισμός λόγω του πλούσιου βυθού της. Αν δεν είσαι λοιπόν και τόσο της κατάδυσης ή δεν θες να κολυμπήσεις, μπορείς να κλείσεις ένα tour με ένα glass boat. Είναι μια βάρκα με γυάλινο πάτο ώστε να μπορείς να δεις τον βυθό χωρίς να χρειάζεται να βουτήξεις.

Extra tip: Ωστόσο, αν θελήσεις να επιλέξεις ένα ATV tour στην ανατολή του ηλίου, όπως εμείς, σιγουρέψου τι ώρα είναι η ανατολή και τι ώρα ξεκινάει το tour, γιατί εμείς ξεκινήσαμε νύχτα και χάσαμε πολλά από τη διαδρομή. Να ξεκινήσεις το πολύ μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, για να βλέπεις και κάτι στην διαδρομή.

Κάνε μια κατάδυση ή ένα snorkeling

Η Άκαμπα είναι ο τέλειος προορισμός για καταδύσεις και για snorkeling λόγω του ότι διαθέτει έναν πολύ ωραίο βυθό με πολύχρωμα κοράλλια και πολλών ειδών ψάρια. Επίσης, το νερό είναι αρκετά ζεστό όλο το χρόνο και βοηθάει στην εξερεύνηση του βυθού. Εμείς είχαμε την πρώτη μας εμπειρία κατάδυσης στην Άκαμπα και ήταν πραγματικά πολύ μοναδική εμπειρία, γι’ αυτό θα σου την αναλύσω περισσότερο παρακάτω.

Scuba Diving και σχολές κατάδυσης στην Άκαμπα

H κατάδυση ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο συμπεριέλαβα την Άκαμπα στο πρόγραμμά μας για την Ιορδανία. Αν και δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν κατάδυση δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και κλείσαμε αυτή την κατάδυση, η οποία ήταν για αρχάριους.

Πήγαμε εκεί και δεν υπήρχε γραφείο, παρά μόνο ένα mini van όπου μέσα είχαν στολές και τον εξοπλισμό. Άλλο ένα θετικό που είχε αυτή η εμπειρία κατάδυσης, ήταν ότι σου έδιναν αυτοί όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν χρειαζόταν ούτε να πληρώσεις έξτρα για την ενοικίασή του, ούτε να έχεις δικό σου.

Extra tip: Πήγαινε φορώντας το μαγιό σου, γιατί δεν έχει κάπου να αλλάξεις, παρά μόνο τις δημόσιες τουαλέτες που ήταν πραγματικά πολύ άβολο να αλλάξεις εκεί.

Αφού ντυθήκαμε ο εκπαιδευτής μας εξήγησε κάποια βασικά πράγματα και μετά μας μας έντυσε με τον υπόλοιπο εξοπλισμό και μας οδήγησε στο νερό, για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή μας. Η εκπαίδευση κράτησε περίπου μια ώρα και άλλη μια ώρα η κατάδυση, σύνολο 2 ώρες.

Ήταν πάρα πολύ καλός και πολύ βοηθητικός, και ακόμα σε μια μικρή κρίση πανικού που αντιμετώπισα αργότερα, ήξερε πως να αντιδράσει σωστά και γρήγορα ώστε να με ηρεμήσει και να μπορέσω να συνεχίσω. Αν είναι η πρώτη φορά που κάνεις κατάδυση και έχεις έστω και την παραμικρή αμφιβολία, θα σου πρότεινα να κλείσεις την ίδια με μας, γιατί ήταν ότι καλύτερο. Επίσης, σου δίνουν και υλικό της κατάδυσης μέχρι την επομένη μέρα, με φωτογραφίες και βίντεο.

@anna.trak

Κάναμε scuba diving για αρχάριους στην Άκαμπα στην Ιορδανία και ήταν φοβερό! 🤿 #aqaba #jordan #scubadiving #travelexperience #greektiktok #mytravelgramgr #greekstravel

♬ original sound - Anna Trakada ✈ My Travelgram

Χρειάζομαι πιστοποιητικό κατάδυσης για να κάνω κατάδυση στην Άκαμπα;

Η εμπειρία που κλείσαμε εμείς ήταν για εντελώς αρχάριους και δεν χρειαζόταν να έχεις πιστοποιητικό καταδύσεων. Φτάσαμε μέχρι 8 – 9 μέτρα βάθος και πάντα συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτή μας.

Extra tip: Αν είσαι έμπειρος δύτης, μπορείς να κλείσεις μια κατάδυση στο “υποβρήχιο μουσείο” της Άκαμπα, όπου μπορείς να δεις κάποια πολεμικά οχήματα. Εμείς επειδή ήμασταν αρχάριοι, πήγαμε μόνο μέχρι το τανκς.

Ιορδανικό φαγητό στην Άκαμπα

“Το δωμάτιο μας είχε γυάλινη οροφή για να βλέπεις τα αστέρια”

Που να φάω στην Άκαμπα

Η Άκαμπα έχει πολλά μέρη για φαγητό κάθε είδους. Εμείς μείναμε εδώ μόνο μια μέρα έτσι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μόνο δύο μαγαζιά.

خبزة وصينية khubza & Seneya

Το khubza & Seneya είναι ένα εστιατόριο με Ιορδανικό φαγητό στο κέντρο της πόλης. Ήταν πολύ καλό και πολύ οικονομικό, αν σκεφτείς ότι για τρία πιάτα, ένα νερό και δύο αναψυκτικά πληρώσαμε 26 JOD. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το κοτόπουλο με το βασιλικό! Το καλύτερο αλά κρεμ κοτόπουλο που έχω φάει.

Wazzup Dog

Το μεσημέρι θέλαμε να φάμε κάτι ελαφρύ και λίγο γιατί σε λίγες ώρες είχαμε την κατάδυση και δεν γινόταν να μείνουμε νηστικοί. Έτσι βρήκαμε αυτό το μαγαζί που έφτιαχνε corn dog και είπαμε να φάμε εκεί. Ήταν πάρα πολύ νόστιμα και οικονομικά. Για δύο corn dog και ένα hot dog πληρώσαμε 5 JOD.

corn dogs και ένα hot dog σε πλαστικά τάπερ

“Ωραίο το Ιορδανικό φαγητό, αλλά σαν αυτό δεν είναι”

Πως να πάω από το αεροδρόμιο της Άκαμπα στην Άκαμπα

Το Διεθνές αεροδρόμιο της Άκαμπα King Hussein απέχει περίπου 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης και θες περίπου 20 λεπτά με το αμάξι για να φτάσεις στο κατάλυμά σου.

Αν δεν έχεις νοικιάσει αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο, τότε ο καλύτερος τρόπος για να πας στο ξενοδοχείο σου είναι να πάρεις ταξί για 10 – 12 JOD και έξτρα χρέωση 1 JOD ανά βαλίτσα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο δημόσιο λεωφορείο, αλλά μπορείς να κλείσεις αυτή την ιδιωτική μεταφορά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

λεωφορείο δημόσιας συγκοινωνίας στο Αμμάν, φορτωμένο με πράγματα στην οροφή

“Τα mini bus που πάνε από την Άκαμπα στην Πέτρα είναι κάπως έτσι”

Χρειάζομαι βίζα για την Άκαμπα;

Αν έχεις Ελληνικό διαβατήριο, για να πας στην Ιορδανία χρειάζεσαι τουριστική βίζα. Τι γίνεται όμως αν προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο της Άκαμπα;

Επειδή η Άκαμπα χαρακτηρίζεται ως ειδική οικονομική ζώνη, δεν χρειάζεται να έχεις τουριστική βίζα, επομένως, απαλλάσσεσαι από αυτό το έξοδο. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Άκαμπα σου σφραγίζουν το διαβατήριο και σου δίνουν δωρεάν βίζα για ολόκληρη τη χώρα.

Extra tip: Επομένως, αν φτάνεις στο αεροδρόμιο της Άκαμπα, επειδή δεν χρειάζεται να αγοράσεις τουριστική βίζα, δεν σε συμφέρει να αγοράσεις και το Jordan pass εκτός κι αν πρόκειται να επισκεφτείς πάνω από 8 αξιοθέατα στη χώρα.

Που να μείνω στην Άκαμπα

Τα καταλύματα στην Άκαμπα είναι πάρα πολλά και σίγουρα θα βρεις κάτι να σου ταιριάζει. Εμείς επειδή πήγαμε εκεί μόνο για ένα βράδυ, επιλέξαμε να μείνουμε σε ένα μέτριο ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο, αν και δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα  να πηγαίνουμε οπουδήποτε με το αμάξι μας.

Το ξενοδοχείο που μείναμε ήταν το The Palm. Είχε χώρο parking και 24ωρη ρεσεψιόν, σημαντικό πράγμα για μας, γιατί θέλαμε να κάνουμε το check out νωρίς το πρωί. Επίσης, είχαν και δωρεάν πρωινό, αν και δεν αναφερόταν όταν κάναμε την κράτηση, αλλά επειδή δεν είχε αρχίσει ακόμα την ώρα που θέλαμε να φύγουμε, μας έφεραν στο δωμάτιο λίγο πριν φύγουμε, 4 πολύ νόστιμα σάντουιτς με φαλάφελ, χυμούς και νερά.

μια πέτρινη πύλη του Φρουρίου της Άκαμπα και μια Ιορδανική σημαία

“Το φρούριο της Άκαμπα”

αγόρι κάνει κατάδυση και χαιρετάει την κάμερα

“Ο Μπιλ ευχαριστήθηκε πολύ την κατάδυση”

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτώ την Άκαμπα

Η Άκαμπα είναι ένας προορισμός που έχει ήλιο όλο το χρόνο και αυτό την κάνει τέλειο προορισμό για λίγο ήλιο. Από Νοέμβρη μέχρι Φεβρουάριο η Άκαμπα έχει τέλειες θερμοκρασίες περίπου 23 °C και σταθερή ηλιοφάνεια. Αν θες όμως να επισκεφτείς την Πέτρα και το Wadi Rum, αυτούς τους μήνες θα πρέπει να περιμένεις βροχές και ακόμα και χιόνι.

Το καλοκαίρι στην Άκαμπα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές με 39 °C, γεγονός που κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Εμείς επισκεφτήκαμε την Άκαμπα την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη και η θερμοκρασία, τόσο του περιβάλλοντος όσο και του νερού, ήταν τέλεια! Επίσης, οι θερμοκρασίες ήταν ιδανικές και στην υπόλοιπη χώρα.

Αξίζει να επισκεφτώ την Άκαμπα

Κατά τη γνώμη μου η Άκαμπα είναι ένα μέρος για πολύ συγκεκριμένο σκοπό και αν δεν πας γι’ αυτό το λόγο εκεί, δεν αξίζει να την επισκεφτείς καθόλου. Αν και περάσαμε πολύ ωραία στην Άκαμπα την θεωρούμε πολύ τουριστική και αξίζει να την επισκεφτείς μόνο αν θες να κάνεις «καλοκαιρινές διακοπές» μέσα στο Χειμώνα σε κάποιο από τα θέρετρά της ή αν θες να κάνεις κατάδυση.

Αν και ήταν ωραίο να δεις μια ακόμα πλευρά της Ιορδανίας, αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις scuba diving, δεν αξίζει να επισκεφτείς την Άκαμπα.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτώ την Άκαμπα

Η Άκαμπα είναι ένας προορισμός που έχει ήλιο όλο το χρόνο και αυτό την κάνει τέλειο προορισμό για λίγο ήλιο. Από Νοέμβρη μέχρι Φεβρουάριο η Άκαμπα έχει τέλειες θερμοκρασίες περίπου 23 °C και σταθερή ηλιοφάνεια. Αν θες όμως να επισκεφτείς την Πέτρα και το Wadi Rum, αυτούς τους μήνες θα πρέπει να περιμένεις βροχές και ακόμα και χιόνι.

Το καλοκαίρι στην Άκαμπα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές με 39 °C, γεγονός που κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Εμείς επισκεφτήκαμε την Άκαμπα την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη και η θερμοκρασία, τόσο του περιβάλλοντος όσο και του νερού, ήταν τέλεια! Επίσης, οι θερμοκρασίες ήταν ιδανικές και στην υπόλοιπη χώρα.

Budget

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 103€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το κόστος των εισιτηρίων θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που θες να πας. Εναλλακτικά μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 30€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 10,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις Sim από το αεροδρόμιο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

To parking στην Άκαμπα είναι εύκολο παντού. Επιτρέπεται παντού στο δρόμο και έχει πάρα πολλές θέσεις.
Αν είσαι αρχάριος δύτης, μην κλείσεις με όποια σχολή να ‘ναι. Έλεγξέ την πρώτα.
Μην φύγεις από την Άκαμπα χωρίς να έχεις βουτήξει στην Ερυθρά θάλασσα.
Δεν χρειάζεσαι βίζα αν προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο της Άκαμπα.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στην Άκαμπα και να έχεις μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment