πόλεις στην Τρανσυλβανία

Η Τρανσυλβανία είναι μια περιοχή στην κεντρική Ρουμανία συνδεδεμένη με μυθικά πλάσματα όπως βρικόλακες και λυκανθρώπους. Εννοείται πως τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό, αλλά η περιοχή είναι και πραγματικά αξίζει να την επισκεφτείς!

Σε αυτό το ποστ θα βρεις τι να κάνεις στην Τρανσυλβανία, με ποιους τρόπους μπορείς να πας και αν αξίζει.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ρουμανικά 🇷🇴

a Νόμισμα: Λέου Ρουμανίας RON

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ρουμανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Γεωγραφία

Η Τρανσυλβανία στα ανατολικά συνορεύει με τα Καρπάθια Όρη και στα δυτικά με τα Όρη Απουσένι. Οι ευρύτεροι ορισμοί της Τρανσυλβανίας περιλαμβάνουν επίσης τις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ρουμανίας Crișana και Maramureș και περιστασιακά το Banat. Η ιστορική Τρανσυλβανία περιλαμβάνει επίσης μικρά τμήματα της γειτονικής Δυτικής Μολδαβίας και ακόμη και ένα μικρό τμήμα της νοτιοδυτικής γειτονικής Μπουκοβίνας στα βορειοανατολικά της.

χάρτης της Τρανσυλβανίας σε μορφή καρτούν

“Χάρτης της Τρανσυλβάνιας”

Οργανωμένη εκδρομή στην Τρανσυλβανία

Ξεκινάω με αυτό γιατί είναι αυτό που κάναμε εμείς, και αυτό που πιστεύω ότι θα επιλέξει ο περισσότερος κόσμος, λόγο χρόνου. Αν θες να οργανώσεις τη δική σου εκδρομή στην Τρανσυλβανία προσπέρασε αυτή την ενότητα και διάβασε παρακάτω.

Extra tip: Αν έχεις περισσότερο χρόνο, τότε αφιέρωσε δύο μέρες στο Βουκουρέστι και από 5 και πάνω στην Τρανσυλβανία.

Εμείς κάναμε αυτή την οργανωμένη εκδρομή στην Τρανσυλβανία, και θα σου την αναλύσω παρακάτω. Αν και επειδή είναι κάτι που το έψαξα πολύ, όλες οι εκδρομές σου προσέφεραν τα ίδια πράγματα και η τιμή άλλαζε ελάχιστα. Οπότε επιλέξαμε αυτή με τις καλύτερες κριτικές.

Τι περιλαμβάνει η οργανωμένη εκδρομή στην Τρανσυλβανία

Αυτή η εκδρομή που κλείσαμε εμείς περιλάμβανε μια μεταφορά με το λεωφορείο σε δύο κάστρα της Τρανσυλβανίας και στην πόλη Brasov. Ξεκινήσαμε 7:00 το πρωί για να προλάβουμε την κίνηση και τα υπόλοιπα τουριστικά γκρουπ που θα ήθελαν να κάνουν τα ίδια πράγματα με μας.

Η παραλαβή δεν έγινε από το ξενοδοχείο μας, αλλά είχε τρία κεντρικά σημεία στο Βουκουρέστι και μπορούσες να επιλέξεις αυτό που σε εξυπηρετεί καλύτερα.

Πρώτη στάση ήταν το κάστρο Peles. Στην τιμή που είχαμε πληρώσει για την εκδρομή δεν συμπεριλαμβανόντουσαν τα εισιτήρια για τα κάστρα και έτσι επιλέξαμε να μην μπούμε στο πρώτο, γιατί γενικά βαριόμαστε αυτού του είδους τα μουσεία. Έτσι ήπιαμε ένα καφέ, με θέα το κάστρο στην καφετέρια που βρισκόταν εκεί. Στη συνέχεια, κάναμε μια βόλτα γύρω γύρω το κάστρο, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και πήγαμε να δούμε και το κάστρο Pelișor που βρισκόταν εκεί δίπλα.

το κάστρο Peles στην Τρανσυλβανία

“Το κάστρο Peles”

Extra tip: Επειδή η τιμή του εισιτηρίου εισόδου στο κάστρο δεν περιλαμβάνεται στην τιμή, δίνεις τα λεφτά στον ξεναγό και αγοράζει αυτός το εισιτήριο για σένα, για να γλιτώσεις χρόνο στην ουρά. Δεν προσπαθεί να σε κλέψει, τσέκαρα εγώ τις τιμές εισόδου για σένα.

Αν επιλέξεις να μπεις στο κάστρο, και πάλι θα έχεις ελεύθερο χρόνο μετά για φωτογραφίες και λίγη εξερεύνηση, αλλά όχι και τόσο πολύ.

Δεύτερη στάση ήταν το κάστρο Bran, το διάσημο κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Αρχικά να πούμε ξανά ότι τα βαμπίρ είναι μυθικά πλάσματα, άρα ποτέ δεν υπήρξε κόμης Δράκουλας όπως τον ξέρουμε, αλλά ένα πάρα πολύ καλό μυθιστόρημα του Μπράμ Στόκερ.

Πολλοί λοιπόν λένε (χωρίς βάσιμες αποδείξεις), ότι το κάστρο που ενέπνευσε τον Στόκερ να γράψει το μυθιστόρημά του, είναι το Bran castle. Αν επισκέπτεσαι το κάστρο για τον κόμη δράκουλα, δεν θα δεις τίποτα που να θυμίζει αυτόν, οπότε θα σου πρότεινα να μην πληρώσεις καν το εισιτήριο για να μπεις μέσα. Αν όμως σε ενδιαφέρει η ιστορία του πραγματικού ιδιοκτήτη και θες να δεις άλλο ένα κάστρο – μουσείο, τότε αξίζει την επίσκεψη.

Extra tip: Αν θες να μπεις μέσα, πρέπει να αγοράσεις το εισιτήριο σου online από εδώ. Όταν κάνεις κράτηση της εκδρομής θα σου έρθει ένα email που θα το λέει. Αλλά επειδή ούτε εγώ διάβασα εκείνο το email, γι’ αυτό το αναφέρω.

Να πω ότι ο guide που είχαμε, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής ήταν πολύ κατατοπιστικός και μας έλεγε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα μέρη που περάσαμε.

Στο Bran είχαμε επιπλέον ελεύθερο χρόνο για να φάμε. Σύμφωνα με τον guide μας, αυτή η περιοχή φημίζεται για το Street food και τις καμινάδες. Ναι! τις καμινάδες της Ουγγαρίας. Αν θες τη γνώμη μου, μην φας τίποτα από εκεί! Είναι όλα πολύ κακά, μαγειρεμένα ώρες και περιμένουν τους τουρίστες.

Επίσης, ήταν πολύ ακριβά. Εμείς δοκιμάσαμε την παραδοσιακή φασολάδα με το χοιρινό, δύο κομμάτια χοιρινό παστράμι και ένα λουκάνικο και πληρώσαμε 25€.

Extra tip: Περίμενε μέχρι την επόμενη στάση για να φας κάτι στο χέρι ή έχε κάποιο sandwich μαζί σου.

Στο bran θα βρεις και ένα ωραίο escape room με θέμα τον Δράκουλα που είναι πιο διασκεδαστικό και πιο οικονομικό από το κάστρο. Μπορείς να κάνεις κράτηση εδώ.

Τελευταία στάση αυτής της εκδρομής ήταν η πόλη Brasov. Πολύ όμορφη, χρωματιστή, καθαρή και πλούσια πόλη. Ο χρόνος που είχαμε εκεί ήταν λίγος και δεν μπορέσαμε να την εξερευνήσουμε καλά, αλλά άξιζε την επίσκεψη.

η πόλη Brasov στην Τρανσυλβανία

“Πανέμορφη πόλη!”

Γιατί να κάνω μια οργανωμένη εκδρομή στην Τρανσυλβανία

Όταν κλείνεις μια οργανωμένη εκδρομή δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για πολλά, παρά μόνο να είσαι στα σημεία συνάντησης την ώρα που πρέπει. Επίσης, έχεις έμπειρο ξεναγό που σου δίνει χρήσιμες πληροφορίες, που μπορεί να μην διάβαζες και ποτέ. Τέλος, το κόστος είναι πιο μικρό απ’ ότι να νοικιάσεις αμάξι και να πληρώσεις τις βενζίνες.

Τα αρνητικά της οργανωμένης εκδρομής για την Τρανσυλβανία

Τα αρνητικά μιας τέτοιας εκδρομής, είναι ότι δεν μπορείς να δεις τα μέρη που επισκέπτεσαι με τον δικό σου ρυθμό. Επίσης, η συγκεκριμένη εκδρομή ήταν πολλών ωρών και χιλιομέτρων, πράγμα κουραστικό. Ειδικά στην επιστροφή, ήταν τρεις ώρες καθαρής οδήγησης και αυτό μας κούρασε πάρα πολύ.

Extra tip: Ο δρόμος ειδικά στα Καρπάθια Όρη ήταν γεμάτος στροφές, αν το λεωφορείο σε ζαλίζει τότε αυτό θα είναι ένα πρόβλημα.

Extra tip2: Κάνε κράτηση online από πριν, γιατί στην πόλη δεν είδα κάπου που να μπορείς να κλήσεις μια τέτοια εκδρομή (δεν έψαξα όμως κιόλας).

Άλλες οργανωμένες εκδρομές στην Τρανσυλβανία για να πάρεις έμπνευση

Τα πιο διάσημα μέρη στην Τρανσυλβανία

Κάστρο Corvin – Hunedoara (Κομητεία Hunedoara) ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Τρανσυλβανίας.

Άλμπα Καρολίνα – Άλμπα Ιούλια (Κομητεία Άλμπα) με 7 πορμαχώνες και 12 χλμ τείχη, είναι η μεγαλύτερη Ακρόπολη στη Ρουμανία. Αν την επισκεφτείς μην χάσεις την αλλαγή φρουράς, όπου ντυμένοι Αυστριακοί στρατιώτες κάνουν μια αυθεντική αλλαγή φρουράς.

Εθνικό Πάρκο Retezat – (Κομητεία Χουνεντοάρα) με πάνω από 50 παγετώνες, λίμνες, καταρράκτες και ψηλές κορυφές, αυτό το εθνικό πάρκο είναι το τέλειο μέρος για να ξεφύγεις από τον πολιτισμό και να δεις τη φύση. Εδώ θα βρεις και διαδρομές φιλικές προς τα παιδιά.

Αλατωρυχείο Turda – Turda (κομητεία Cluj) αυτό το παλιό αλατορυχείο που κάποτε χρησίμευσε και ως καταφύγιο βομβών, σήμερα λειτουργεί ως πάρκο ψυχαγωγίας και είναι από τα πιο ωραία πράγματα να κάνεις στην Τρανσυλβανία.

Sibiu, Sighisoara & Medias Μεσαιωνικές πόλεις οι Μεσαιωνικές πόλεις στην Τρανσυλβανία είναι μοναδικές. Οι τρεις αυτές πόλεις είναι οι πιο γνωστές λόγω της αρχιτεκτονικής τους που έμεινε σχεδόν αναλλοίωτη όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, εδώ διεξάγονται πολλά μεσαιωνικά φεστιβάλ που αξίζει να παρευρεθείς.

Οχυρωμένη Εκκλησία Biertan – Biertan (κομητεία Sibiu) αυτή η εκκλησία αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς οικισμούς της Τρανσυλβανίας. Χτισμένη το 16ο αιώνα σε υστερογοτθικό ρυθμό, περιβάλλεται από τρία σετ τειχών, έξι πύργους και τρεις προμαχώνες. Μαζί με όλες τις οχυρωμένες εκκλησίες της Τρανσυλβανίας, το Biertan αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πόσες μέρες χρειάζομαι για να εξερευνήσω την Τρανσυλβανία

Η Τρανσυλβανία είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή και αν θες να την εξερευνήσεις ολόκληρη θα σου πάρει πολύ χρόνο. Εγώ θα πρότεινα να βρεις τα μέρη (κάστρα – πόλεις) που σου αρέσουν περισσότερο και να βγάλεις ένα πρόγραμμα με βάση αυτά, αφιερώνοντας μια μέρα στο καθένα.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για ένα ταξίδι στην Τρανσυλβανία

Η Τρανσυλβανία είναι υπέροχη όλους τους μήνες του χρόνου, αλλά καλό είναι να επιλέξεις προσεκτικά την περίοδο που θες να πας για να μπορέσεις να την ευχαριστηθείς στο έπακρο.

Οι θερμότεροι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος με τον πιο κρύο να είναι ο Ιανουάριος. Επίσης, θα σου πρότεινα να αποφύγεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς είναι οι πιο βροχεροί μήνες. Τέλος, οι καλύτεροι μήνες είναι ο Απρίλιος, ο Ιούλιος, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης.

η Άννα Τρακάδα στο κάστρο Peles στην Τρανσυλβανία

“Δεν το μετανιώσαμε που δεν μπήκαμε μέσα”

BUDGET

Η Τρανσυλβανία μπορεί να είναι ακόμα πιο οικονομική από το Βουκουρέστι, αρκεί να αποφύγεις τα πολύ τουριστικά μέρη. Τα αξιοθέατα έχουν προσιτά εισιτήρια και μπορείς να βρεις αρκετά οικονομικό φαγητό.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 75€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το εισιτήριο των 90 λεπτών κοστίζει 0,60€ ενώ το ημερήσιο πολλαπλών διαδρομών κοστίζει 1,60€.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  20€ τη βραδιά. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια Google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην Τρανσυλβανία βρίσκεται και το Νέβερμορ, η σχολή της Wednesday από την σειρά του Netflix. Με την οργανωμένη εκδρομή περνάς απ’ έξω και το βλέπεις στο βάθος.
Είτε κάνεις road trip είτε την οργανωμένη εκδρομή, πάρε μαζί σου κάποιο σνακ.
Οι δημόσιες τουαλέτες είναι παντού δωρεάν.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο καλά όσο πέρασα κι εγώ στην Τρανσυλβανία. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε με follow στο Instagram ή  subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

Comments:

 • Κατερινα

  24 Φεβρουαρίου, 2024

  Καλησπέρα ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Μια ερώτηση. Υπαρχει τροπος για τις εκδρομες να βρουμε Ελληνα ξεναγο; καθως ο συζυγος δεν το εχει με τα Αγγλικα και ειναι λάτρης της ιστορίας. Θελει να καταλαβαίνει τα πάντα.

  reply...

post a comment

0
  0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα