σουκ στο Μαρόκο

Καθώς πρόκειται για μια χώρα εκτός Ευρώπης (και είναι κάτι πιο διαφορετικό απ’ όσα έχουμε συνηθίσει) λογικό είναι να αναρωτιέσαι αν το Μαρόκο είναι ασφαλές.

Σε αυτό το ποστ θα δεις ότι το Μαρόκο είναι ασφαλές αρκεί να ακολουθείς κάποιους κανόνες κοινής λογικής.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Μαροκινά Αραβικά

a Νόμισμα: Ντίραμ Μαρόκου MAD

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim

Αν θες να γνωρίσεις το Μαρόκο μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Είναι το Μαρόκο ασφαλές για τουρίστες;

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν το 2019, πριν την πανδημία επισκέφτηκαν το Μαρόκο 10 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας το μία από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στην Αφρική. Παρ’ όλο το μεγάλο αριθμό επισκέψεων, το μέγεθος της εγκληματικότητας παραμένει χαμηλό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα.

Το έγκλημα στο Μαρόκο είναι ως επί το πλείστων μικροεγκλήματα, όπως απάτες, πορτοφολάδες κλπ. Σπάνια υπάρχει βίαιο έγκλημα στο Μαρόκο και σχεδόν ποτέ δεν στοχεύει ξένους. Οι Μαροκινοί είναι πολύ φιλόξενοι και αγαπούν να μοιράζονται τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους με ξένους τουρίστες.

Σαν τουρίστας οφείλεις να έχεις το νου σου στα προσωπικά σου αντικίμενα, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως το Μαρρακές και την Καζαπλάνκα. Στις μεγάλες πλατείες και τις αγορές συχνάζουν μικροκλέφτες και πορτοφολάδες. Είναι μια θλιβερή εμπειρία να αισθάνεσαι εξαπατημένος, και μπορεί εύκολα να σου αλλάξει την χαρούμενη διάθεση ενός ταξιδιού.

εμείς στο Μαρόκο - Άννα Τρακάδα

“Εμείς δεν νιώσαμε ανασφάλεια ούτε ένα λεπτό”

Τι μπορώ να κάνω για να μην με κλέψουν στο Μαρόκοκο;

Η καλύτερη λύση για να μην σε κλέψουν στο Μαρόκο, είναι να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να αφήσεις τα πολύτιμα αντικείμενά σου στο ξενοδοχείο. Έχε τα χρήματά σου και το κινητό σου στις μπροστινές τσέπες ή σε εσωτερικές. Ακόμα καλύτερα είναι να προμηθευτείς με μια αντικλεππτική τσάντα ή ένα τσαντάκι μέσης.

Extra tip: Μπορείς να αγοράσεις πολύ οικονομικό δερμάτινο τσαντάκι μέσης από τις αγορές του Μαρόκο.

Είναι το Μαρόκο ασφαλές για οικογενειακά ταξίδια;

Αν σκοπεύεις να επισκεφτείς την πόλη με παιδιά πρέπει να ξέρεις ότι είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος γι’ αυτά. Οι Μαροκινοί θεωρούν τα παιδιά ιερά και κατέχουν πολύ ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό τους.

Επίσης, οι μικροκλέφτες και οι απατεώνες αποφεύγουν τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Οπότε θα είσαι ακόμα πιο ασφαλής.

Είναι το Μαρόκο ασφαλές για solo γυναίκες;

Το να ταξιδεύει μια γυναίκα μόνη της σε μια χώρα πάντα μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Το να ταξιδέψεις μόνη στο Μαρόκο είναι ασφαλές αλλά είναι σημαντικό να είσαι λίγο πιο προσεκτική απ’ ότι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Catcalling

Το catcalling είναι πολύ συνηθισμένο στο Μαρόκο. Είναι μια χώρα όπου φημίζεται για την παρενόχληση στο δρόμο. Για να καταλάβεις το 2017 μια έρευνα ανέφερε ότι το 73% των γυναικών στο Μαρόκο έχει βιώσει παρενόχληση σε δημόσιους χώρους.

Η πλειονότητα της παρενόχλησης θα είναι απλώς άντρες που θα κάνουν κομπλιμέντα για το πόσο όμορφη είσαι. Απλώς αγνόησε τελείως τους άντρες που σε πλησιάζουν και τραβούν την προσοχή σου.

Ενδυματολογικός κώδικας στο Μαρόκο

Είναι πολύ σημαντικό για solo γυναίκες στο Μαρόκο να ντύνονται κατάλληλα. Απέφυγε να φορέσεις ρούχα που είναι αποκαλυπτικά και προτίμησε ρούχα που καλύπτουν τους ώμους και τα πόδια, για να αποφύγεις να τραβήξεις την ανεπιθύμητη προσοχή.

η κεντρική πλατεία στο Μαρακές

“Η κεντρική πλατεία το βράδυ, φαίνεται χαοτική αλλά είναι πολύ ασφαλής”

Οι πιο συνηθισμένες απάτες στο Μαρόκο

Θα βρεις ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα, αλλά αν δεν είσαι προσεκτικός, θα μπορούσες εύκολα να πέσεις σε μια απάτη ή tourist trap.

Κάποιος άγνωστος σου προσφέρει βοήθεια να σε οδηγήσει στον προορισμό σου
Ψεύτικα προϊόντα που πωλούνται στις αγορές, όπως σαφράν, χαλιά και νοθευμένο Argan oil.
Γυναίκες που κάνουν χέννα στην Jemna El-Fna.
Φωτογραφίες πλανόδιων με ζώα και ερπετά.

Είναι ασφαλές να κάνεις καμήλα στο Μαρόκο;

Η ιππασία με καμήλες στο Μαρόκο είναι αρκετά ασφαλής. Αυτά τα ζώα είναι πολύ ευγενικά και ήρεμα από τη φύση τους. Περιστασιακά μπορεί να πάθεις κάποιο που είναι λίγο νευρικό ή κουρασμένο, αλλά σπάνια είναι επικίνδυνο.

Είναι ασφαλές να κάνεις βόλτα με καμήλα στο Μαρόκο

“Όλοι κάνουν ιππασία καμήλας στη Σαχάρα”

Είναι ασφαλής η οδήγηση στο Μαρόκο;

Η οδήγηση στο Μαρόκο είναι ασφαλής. Οι άνθρωποι γενικά δεν οδηγούν πολύ γρήγορα. Εκτός από το νότιο τμήμα της χώρας κοντά στο Merzouga και στα ψηλά βουνά του Άτλαντα κοντά στο Toubkal , οι δρόμοι είναι γενικά καλοί και καλά συντηρημένοι.

Εάν έχεις δικό σας αυτοκίνητο, η οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους στο Μαρόκο είναι συνήθως αρκετά ασφαλής, ωστόσο, εάν οδηγείς σε μεγάλες πόλεις όπως το Ραμπάτ , η Ταγγέρη , η Καζαμπλάνκα ή το Μαρακές , μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Η οδήγηση σε πόλεις του Μαρόκου μπορεί συχνά να είναι πολύ χαοτική και σίγουρα θα νιώσεις μεγάλη διαφορά μεταξύ των πόλεων, των μικρότερων πόλεων και των αγροτικών περιοχών.

Extra tip: Εμείς νοικιάσαμε αμάξι από την Αster. Αλλά μπορείς να νοικιάσεις αμάξι απευθείας από εδώ.

Extra tip2: Οι αστυνομικοί στο Μαρόκο δεν είναι τόσο διεφθαρμένοι όπως σε άλλες χώρες. Αν σε σταματήσουν όμως και σου κόψουν πρόστιμο θα πρέπει να το πληρώσεις επιτόπου. Εμάς μας σταμάτησαν γιατί ξεπεράσαμε το όριο ταχύτητας κατά δύο χλμ και πληρώσαμε κάπου στα 15€.

Υπάρχει τρομοκρατία στο Μαρόκο;

Πολλές κυβερνητικές πηγές και διαδικτυακά ιστολόγια δίνουν μικτές κριτικές σχετικά με την τρομοκρατία στο Μαρόκο, και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Το Μαρόκο δεν είναι μια χώρα ανέγγιχτη από την τρομοκρατία. Όμως, οι τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα είναι λίγες και μεταξύ τους.

Το 2011, ένα μικρό καφέ στην κεντρική πλατεία του Μαρακές έγινε στόχος τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν τουρίστες.

Η μαροκινή κυβέρνηση απάντησε σε αυτήν την απειλή της τρομοκρατίας με μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα και σήμερα το Μαρόκο είναι πολύ πιο ασφαλές από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Το Μαρόκο είναι ένας πολύ πιο ασφαλής προορισμός από πολλά άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Η χαμηλή επίπτωση της τρομοκρατίας επιβεβαιώνεται από τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας (GTI).

Καζαμπλάνκα

“Σε πολυσύχναστους χώρους όπως τα τζαμιά, υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας”

Υπάρχουν μέρη στο Μαρόκο που πρέπει να τα αποφύγω;

Το Μαρόκο είναι πολύ ασφαλές, αλλά υπάρχει ένα μέρος της χώρας που πρέπει να το αποφύγεις. Αυτή είναι η Δυτική Σαχάρα κοντά στα σύνορα της Αλγερίας και της Μαυριτανίας.

Extra tip: Μην μπερδεύεις την έρημο Σαχάρα με την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας του Μαρόκου. Η Δυτική Σαχάρα είναι μια περιοχή στο νοτιότερο τμήμα του Μαρόκου όπου το νομικό καθεστώς της επικράτειας και το ζήτημα της κυριαρχίας της παραμένουν άλυτα. Τα βόρεια σύνορα της Δυτικής Σαχάρας εκτείνονται από την ακτή ακριβώς βόρεια της Ντάχλα μέχρι τα ανατολικά σύνορα με τη Μαυριτανία.

Η περιοχή ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ο τόπος ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των μαροκινών κυβερνητικών δυνάμεων και του Μετώπου POLISARIO, το οποίο εξακολουθεί να επιδιώκει την ανεξαρτησία της επικράτειας.

Ένα άλλο γεγονός που κάνει αυτή την περιοχή επικίνδυνη για τους απρόσεκτους ταξιδιώτες είναι ότι υπάρχουν ακόμα χιλιάδες νάρκες που δεν έχουν εκραγεί θαμμένες στη Δυτική Σαχάρα.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στο Μαρόκο

Αν ποτέ βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση στο Μαρόκο και χρειαστεί να καλέσετε την αστυνομία, μπορείτε να το κάνετε πληκτρολογώντας 190 ή 112 σε μεγάλες πόλεις.

Εάν βρίσκεστε εκτός πόλης, ο αριθμός που πρέπει να καλέσετε είναι 177 . Αυτό θα επικοινωνήσει με τη Βασιλική Χωροφυλακή .

Μερικοί άλλοι χρήσιμοι αριθμοί για όταν ταξιδεύετε στο Μαρόκο είναι 150 για να καλέσετε ένα ασθενοφόρο και 15 για την πυροσβεστική.

BUDGET

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 158€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Προτίμησε τα ταξί, είναι αρκετά οικονομικά. Και μην ξεχνάς τα παζάρια.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  25€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προσοχή στα προσωπικά σου αντικείμενα όσο βρίσκεσαι στα σουκ.
Κάνε την έρευνά σου για το πόσο αξίζει κάθε τι που θες να αγοράσεις. Εμείς παρατηρήσαμε ότι οι τιμές που σου λένε αρχικά είναι περίπου 3 φορές κάτω από τν πραγματική αξία του προϊόντος.
Μπορεί κάποιοι πωλητές να σου φανούν επιθετικοί καθώς θα σου μιλάνε μέχρι να σε πείσουν να μπεις στο μαγαζί τους, αλλά με ένα χαμόγελο και ένα ευχαριστώ θα έρθω αργότερα σε αφήνουν στην ησυχία σου.

Αν έχεις κι άλλες απορίες σχετικά με την ασφάλεια στο Μαρόκο θα χαρώ να τις δω στα σχόλια. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα