Στο ταξίδι μου στο Λονδίνο, ένα από τα αγαπημένα μου μέρη ήταν η China town. Δεν υπήρξε μέρα που να μην την επισκεφθήκαμε και να μην θέλησα να φάω κάτι από εκεί.
Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο στην Πόλη του Westminster που συνορεύει με το Soho και με τη Theatreland. Εδώ μπορείς να βρεις κινέζικα εστιατόρια, αρτοποιεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα με σουβενίρ και άλλες κινέζικες επιχειρήσεις.
Η ιστορία της China town του Λονδίνου
Η ιστορία της China town ξεκινάει πολύ πριν εμφανιστεί η κινεζική κοινότητα εστιατορίων και επιχειρήσεων τη δεκαετία του 1950. Η αρχική China town βρισκόταν στο East End, όπου Κινέζοι υπάλληλοι ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα και εξυπηρετούσαν τους ναυτικούς.
Η ιστορία της σημερινής China town ξεκινά με την μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου. Με την έντονη ανάγκη για ανοικοδόμηση, η προσοχή στράφηκε σε μια στρατιωτική έκταση που ανήκε στον Λορδνο Τζέραρντ. Πρώτη ολοκληρώθηκε η οδός Gerrard το 1685 και συνέχει γεννήθηκε το Soho.
Μέσα σε έναν αιώνα ήταν ένα από τα hotspots του Λονδίνου. Στα τέλη του 1800 ακολούθησε νέο κύμα μεταναστών και άνοιξαν πολλά νυχτερινά κλαμπ και τζαζ μπαρ στην περιοχή. Η κινεζική κοινότητα του μεταπολεμικού Λονδίνου είχε έλλειψη εισοδήματος και ένα μέρος για να ζήσει. Όταν έφτασαν στην περιοχή τη δεκαετία του 1950, είχε ήδη αποκτήσει τη φήμη για την υπέροχη νυχτερινή ζωή και τα φθηνά εμπορικά ενοίκια. Για καλή τους τύχη όμως, οι στρατιώτες που επέστρεφαν από την Άπω Ανατολή είχαν μάθει την κινέζικη κουζίνα και έτσι ξεκίνησαν τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια. Η επιτυχία τους προσέλκυσε κι άλλους επαγγελματίες και έτσι διαμορφώθηκε η China town του σήμερα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η China town καθιερώθηκε ως το επίκεντρο της κινέζικης κοινότητας του Λονδίνου. Όλο και περισσότεροι εργάτες άρχισαν να συγκεντρώνονται εδώ από την Βρετανική επικράτεια του Χονγκ Κονγκ, μέχρι που άνοιξε και γραφείο για να εξυπηρετήσει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων σε εστιατόρια.
Τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή προστέθηκαν κινέζικες πύλες, έπιπλα δρόμου και κάποιοι δρόμοι πεζοδροδομήθηκαν.
Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.
“Χάρτης της China Town”
Που να φάω στην China town του Λονδίνου
Σαν λάτρης της Ασιατικής κουζίνας δεν γινόταν να μην δοκιμάσω όσα περισσότερα μπορούσα από αυτή τη γειτονιά. Παρακάτω θα βρεις τα μέρη που δοκίμασα και δεν πρέπει να χάσεις!
Bun House
Το Bun House είναι ένα μαγαζί που φτιάχνει εξαιρετικά bao buns και σε πολύ καλές τιμές. Μπορείς είτε να κάτσεις εκεί, είτε να τα πάρεις στο χέρι όπως κάναμε εμείς!
Εμείς δοκιμάσαμε το pig bun και μας κόστισε 3,80£.
“Το καλύτερο bao bun που έχω φάει”
“Δεν πρέπει να το χάσεις!”
Good Friend Chicken
Αυτό το μαγαζί όπως καταλαβαίνεις από το όνομα πουλάει τηγανητά κοτόπουλα. Αν και είχε και κάποια τηγανητά θαλασσινά εμείς επιλέξαμε να φάμε κοτόπουλο. Σίγουρα όμως, την επόμενη φορά θα δοκιμάσω το τηγανιτό χταπόδι.
Εμείς πήραμε το popcorn chicken και ήταν ότι καλύτερο! Μας ρώτησαν για σως και καρυκεύματα αλλά επειδή δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε το πήραμε σκέτο και πραγματικά δεν του έλειπε τίποτα. Για μια μερίδα πληρώσαμε 7£.
Τέλος, να προσθέσω ότι το μαγαζί δεν προσφέρει χώρο για να καθίσεις αλλά εξυπηρετεί μόνο takeaway.
Chinatown Bakery
Το Chinatown Bakery είναι ένας φούρνος – ζαχαροπλαστείο στην China town που πουλάει δικά τους γλυκά και ψωμιά. Εμείς πήραμε ένα ψαράκι με γέμιση κόκκινο φασόλι και ήταν τέλειο. Για αυτό πληρώσαμε 2,50£.
Extra tip: Μπορείς να αγοράσεις και φρέσκα ψαράκια, από τη βιτρίνα του καταστήματος (από την έξω δεξιά πλευρά) που κοστίζουν 2,00£ τα 4.
“Πολύ μοναδική γεύση το κόκκινο φασόλι”
Δοκίμασε έναν μπουφέ
Τέλος στην China town του Λονδίνου αξίζει να δοκιμάσεις έναν μπουφέ, αλλά πρέπει να έχεις μαζί σου μετρητά. Εμείς δεν είχαμε και βρήκαμε το μοναδικό που δεχόταν κάρτα αλλά δεν ήταν και πολύ καλό. Ήταν το Hong Kong Buffet και πληρώσαμε 28,49£ για δύο άτομα.
Πως ξέρω τι πιάτα έχει το κάθε μαγαζί στην China Town του Λονδίνου
Αν βρεθείς στην China Town θα διαπιστώσεις ότι όλες οι ταμπέλες αναγράφονται στα κινέζικα και μερικές και στα Αγγλικά. Πως όμως μπορείς να ξέρεις το χαρακτήρα του κάθε μαγαζιού και τι σερβίρουν; Πέρα από τους παλιομοδίτικους καταλόγους που μπορεί να βρεις έξω από κάθε μαγαζί, στην βιτρίνα του θα βρεις ένα όμορφα διακοσμημένο QR code. Αν το σκανάρεις με το κινητό σου θα δεις ένα σύντομο βίντεο της επιχείρησης που σε βοηθάει να καταλάβεις τις προσφορές του εστιατορίου και τα παραδοσιακά του πιάτα.
“Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το σκανάρεις με το κινητό σου”
Τι σημαίνουν οι υγειονομικές βαθμολογίες στην China Town του Λονδίνου
Οι τοπικές αρχές πραγματοποιούν τακτικά επιθεωρήσεις υγιεινής τροφίμων σε μπαρ, παμπ και εστιατόρια. Ο υπεύθυνος ασφαλείας τροφίμων που επιθεωρεί την επιχείρηση ελέγχει πόσο καλά συμμορφώνεται με τους κανόνες υγιεινής και της αποδίδει τον αντίστοιχο βαθμό.
Αυτά που ελέγχει είναι:
“Αυτή η υγειονομική βαθμολογία”
Είναι ασφαλές να φάω στην China Town του Λονδίνου
Γενικά είναι ασφαλές να φας οπουδήποτε στην China Town του Λονδίνου. Για να έχεις όμως το κεφάλι σου ήσυχο, σύμφωνα με τα παραπάνω, καλό θα ήταν να τρως στα εστιατόρια που συγκεντρώνουν hygiene rating από 3 και πάνω.
Εκδηλώσεις στην China Town του Λονδίνου
Ένα από τα γεγονότα που αξίζει να δεις, είναι ο εορτασμός της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται από τα μέσα Γενάρη έως τα μέσα Φλεβάρη, σύμφωνα με το κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο. (Το 2024 η πρωτοχρονιά πέφτει 10 Φεβρουαρίου.)
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή παρέλαση με άρματα και χορούς, καθώς και ζωντανές παραστάσεις στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Τι να δω στην China Town του Λονδίνου
Η China Town διαθέτει κτίρια και δρόμους διακοσμημένα με κινέζικα σύμβολα, όπως δράκους και φαναράκια. Επίσης, εδώ θα δεις ότι οι ταμπέλες στους δρόμους είναι γραμμένες στα Κινέζικα και στα Αγγλικά.
“Η πύλη κοντά στην πλατεία Trafalgar”
Πως θα μετακινηθώ στην China Town του Λονδίνου
Η μετακίνηση στην China Town του Λονδίνου είναι πάρα πολύ εύκολη. Η περιοχή δεν είναι πολύ μεγάλη και μπορείς εύκολα να την καλύψεις με τα πόδια. Μπορείς να βρεις λεωφορεία και ταξί στους κεντρικούς δρόμους που βρίσκονται γύρω από αυτήν, μέσα όμως όχι, καθώς είναι πεζόδρομος.
Ελπίζω να σε βοήθησα και να λατρέψεις την China Town του Λονδίνου όσο κι εγώ! Αν έχεις απορίες μην δυστάσεις να αφήσεις ένα σχόλιο ή να μου στείλεις προσωπικό μήνυμα στο instagram. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε…
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!