ο αρκτικός καθεδρικός του Τρόμσο τραβηγμένος από τη γέφυρα

Αν θες να κάνεις κι εσύ ένα ταξίδι στον Αρκτικό κύκλο, αλλά η Λαπωνία σου φαίνεται απλησίαστη, τότε είσαι στο σωστό μέρος!

Το Τρόμσο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, στον Αρκτικό κύκλο. Αν και είναι μια μικρή πόλη με 73.000 κατοίκους, έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες, με πολλές δραστηριότητες για όλο το χρόνο.

Σε αυτό το ποστ θα βρεις όλες τις επικές δραστηριότητες στο Τρόμσο, ποιες από αυτές πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε, αλλά και τι να προσέξεις.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Νορβηγικά 🇳🇴

a Νόμισμα: Νορβηγική κορόνα (ΝΟΚ)

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Νορβηγία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

1. Δες το Βόρειο Σέλας

Το Τρόμσο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να δεις το Βόρειο Σέλας! Μερικές φορές είναι τόσο δυνατό που μπορείς να το δεις ακόμα και από το κέντρο της πόλης ή από το παράθυρο του ξενοδοχείου σου. Εμείς ήμασταν πραγματικά τυχεροί τότε που πήγαμε στο Τρόμσο και όντως το είδαμε να «χορεύει» πάνω από την πόλη.

Το να βλέπεις το Βόρειο Σέλας μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως το περιμένεις, καθώς δεν φαίνεται τόσο έντονο όσο το απαθανατίζει η κάμερα, αλλά είναι απίστευτο θέαμα που πρέπει οπωσδήποτε να το ζήσεις μια φορά στη ζωή σου.

Στο Τρόμσο μπορείς να δεις το βόρειο σέλας από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Απριλίου. Δεδομένου ότι ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ πάνω από τον ορίζοντα στο Τρόμσο από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 21 Ιανουαρίου, αυτοί είναι οι καλύτεροι μήνες για να δείτε το Βόρειο Σέλας.

Για να δεις το Βόρειο Σέλας υπάρχουν πολλοί τρόποι και εδώ είναι αυτοί που κάναμε εμείς.

ζευγάρι κάτω από το βόρειο σέλας

“Στην πραγματικότητα δεν φαινόταν καθόλου έτσι, ήταν πολύ πιο αχνό”

Κρουαζιέρα στο Βόρειο Σέλας με δείπνο

Εμείς, το πρώτο βράδυ επιλέξαμε να κάνουμε κρουαζιέρα για να δούμε το Βόρειο Σέλας και ήταν μια πολύ καλή επιλογή καθώς και το είδαμε, αλλά μας σέρβιραν και φαγητό. – Αυτή είναι η κρουαζιέρα που κάναμε.

Το φαγητό δεν ήταν και το καλύτερο που έχουμε φάει, αλλά ήταν παραδοσιακή Νορβηγική κουζίνα και δοκιμάσαμε κάποια πιάτα που δεν θα τα δοκιμάζαμε αλλιώς… Μπορείς όμως να κλείσεις και αυτή την κρουαζιέρα που δεν περιέχει φαγητό και είναι αρκετά πιο οικονομική.

Βόρειο Σέλας με mini bus

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δεις το Βόρειο Σέλας είναι με minibus. Έμπειροι οδηγοί σε παίρνουν με λεωφορειάκια λίγων ατόμων και σε οδηγούν έξω, μακριά από την πόλη για να δεις το Βόρειο Σέλας.

Με αυτή τη δραστηριότητα εμείς δυσκολευτήκαμε αρκετά, καθώς ήταν πάρα πολλές οι εταιρείες που την προσέφεραν και κάποιες είχαν πολύ καλές κριτικές και άλλες όχι. Έτσι μετά από πολύ έρευνα καταλήξαμε σε αυτήν εδώ. Δυστυχώς, λόγω καιρού η δραστηριότητά μας ακυρώθηκε και μας επιστράφηκε όλο το ποσό, έτσι δεν πήγαμε για να έχω ολοκληρωμένη άποψη του αν άξιζε ή όχι. Ωστόσο, έμαθα ότι άλλες εταιρείες, ενώ ήξεραν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να φανεί το Βόρειο Σέλας, δεν ακύρωσαν την δραστηριότητα και δεν επέστρεψαν τα χρήματα.

Επίσης, υπάρχουν και ξεναγήσεις με έλκηθρα για να δεις το Βόρειο Σέλας, το οποίο εγώ δεν θα στο πρότεινα. Είναι δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν ξεχωριστά και όχι να συνδυαστούν για να μπορέσεις να τις απολαύσεις. Επίσης, οι χώροι που γίνονται τα έλκηθρα με ταράνδους ή με σκυλιά είναι προκαθορισμένοι και αν είστε τυχεροί να δείτε το Βόρειο Σέλας από εκεί καλώς… δεν είναι ότι θα σε πάρουν και θα σε πάνε πιο έξω από την πόλη όπως τα λεωφορειάκια για να τα δεις.

“Το να τους ταϊζεις ήταν τόσο διασκεδαστικό”

2. Κάνε έλκηθρο με τάρανδους

Ένα από τα πιο μοναδικά πράγματα που κάναμε στο Τρόμσο ήταν να επισκεφτούμε μια φάρμα Σάμι. Οι Σάμι είναι οι ιθαγενής της Νορβηγίας και εκτροφείς ταράνδων.

Εμείς κλείσαμε την επίσκεψή μας από τους Tromsø Arctic Reindeer και ήταν πραγματικά πολύ καλοί. Είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε γύρω από τη φωτιά και να ακούσουμε ιστορίες των Σάμι για την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους, να ταΐσουμε ταράνδους, να δοκιμάσουμε στιφάδο από τάρανδο, αλλά και να κάνουμε βόλτα με έλκηθρο.

Εμείς κλείσαμε το «Long Reindeer Sledding, Feeding and Sami Culture» και είχε όλα τα παραπάνω, καθώς και μεταφορά από και προς την πόλη. Το έλκηθρο με τάρανδο επειδή δεν είναι πολύ γρήγορο είναι κατάλληλο και για μικρά παιδάκια, αλλά και για εγκύους. Ωστόσο νομίζω ότι θα πρότεινα να κάνεις τον μικρό γύρω και όχι τον μεγάλο και να περάσεις περισσότερη ώρα ταΐζοντας τους ταράνδους που ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικό.

3. Κάνε έλκηθρο με χάσκι

Το έλκηθρο με σκυλιά που κάναμε στο Τρόμσο ήταν η πιο επική δραστηριότητα που έχω κάνει ποτέ. Και έχω πετάξει με αερόστατα στην Καππαδοκία, έχω περπατήσει σε παγετώνα στην Ισλανδία, έχω κάνει sand boarding στην Σαχάρα, τέλος πάντων κατάλαβες…

Ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό και τα σκυλιά έβγαζαν τρομερή ενέργεια και όρεξη. Εδώ είχαμε κλείσει αυτή την δραστηριότητα και πραγματικά το μετανιώσαμε πολύ που δεν είχαμε κλείσει την μεγάλης διάρκειας έλκηθρο όπως και στους ταράνδους. Επίσης, θα σου πρότεινα να κλείσεις αυτή των 10:00. Εμείς είχαμε κλείσεις την πολύ πρωινή και ήταν λίγο δύσκολο γιατί δεν είχε ξημερώσει καθόλου, μέχρι και που φτάσαμε στο camp.

Κατά τη γνώμη μου είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις, ακόμα και αν κάνεις μόνο αυτό και τίποτα άλλο.

“Ότι πιο διασκεδαστικό έχω κάνει”

άνθρωποι ντυμένοι με θερμικές στολές επιπλέουν σε παγωμένη λίμνη στο Τρόμσο

“Δυστυχώς εμείς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε”

4. Κολύμπησε σε μια παγωμένη λίμνη

Το να κολυμπήσεις σε μια παγωμένη λίμνη σαν Αστακός στον Αρκτικό κύκλο είναι κάτι που πρέπει να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε, όταν βρεθείς εδώ. Αυτή είναι μια δραστηριότητα για την οποία ανυπομονούσα πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς μας ακυρώθηκε και αυτή λόγω του καιρού. Επομένως, δεν μπορώ να περιγράψω ούτε την αίσθηση, αλλά ούτε και πόσο επικό μπορεί να ήταν.

5. Κάνε snowmobile

Αν είσαι άτομο που σου αρέσει η δράση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις να κάνεις snowmobile. Στην Νορβηγία δεν επιτρέπεται παντού όπως στη Σουηδία και στη Φιλανδία, γι’ αυτό ο μόνος τρόπος είναι με κάποια περιήγηση.

Ένα από τα μέρη που επιτρέπεται το snowmobiling στην Νορβηγία είναι η κοιλάδα Tamokdalen. Είναι μια όμορφη κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά και βρίσκεται στην ενδοχώρα. Εδώ το κλίμα είναι διαφορετικό από το Τρόμσο και η πιθανότητα να έχει καθαρό ουρανό για να δεις το Βόρειο Σέλας είναι καλύτερη από ό,τι στην ακτή όπου βρίσκεται το Τρόμσο. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα σου πρότεινα να κοιτάζεις αυτή την ξενάγηση με snowmobile και το βόρειο σέλας.

ζευγάρι πάνω σε snowmobile στο Τρόμσο

“Επικό αλλά μπορείς να το βρεις παντού, κάνε πιο μοναδικά πράγματα”

6. Κάνε κρουαζιέρα στα Φιόρδ και ψάρεμα

Τα Φιορδ είναι μακρόστενα κομμάτια θάλασσας που περιτριγυρίζονται από απότομες πλαγιές. Δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια κατά το λιώσιμο των πάγων, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Επομένως, όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για άλλο ένα φυσικό εντυπωσιακό θέαμα που μπορείς να δεις στην Νορβηγία, και ο καλύτερος τρόπος είναι με μια κρουαζιέρα.

Αυτή τη δραστηριότητα μπορείς να την κάνεις με αμάξι ή και με πλοίο και είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.

Αν επιλέξεις να κάνεις την κρουαζιέρα, σίγουρα θα σου πρότεινα να κλείσεις αυτή με την επιλογή ψαρέματος. Το ψάρεμα αποτελεί μεγάλο μέρος της κουλτούρας της Νορβηγίας και ιδιαίτερα της Βόρειας Νορβηγίας για δεκαετίες και εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας. Μπορείς να ψαρέψεις από την ακτή οπουδήποτε στο Τρόμσο, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό να βγεις στη θάλασσα με μια βάρκα και να πας για ψάρεμα. Οι πιθανότητες είναι πολύ καλές να πιάσεις μερικά ψάρια, και σε ορισμένες κρουαζιέρες τα μαγειρεύουνε επί τόπου και μπορείς να τα φας για μεσημεριανό.

δωμάτιο ξενοδοχείου φτιαγμένο από πάγο

“Είχαμε κλείσει να πάμε και σε αυτό, αλλά μας το ακύρωσαν”

7. Πήγαινε σε ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο από πάγο

Περίπου 1,5 ώρα από το Τρόμσο βρίσκεται το μοναδικό Tromso Ice Domes. Όλο το το ξενοδοχείο, το μπαρ, ακόμα και το εστιατόριο είναι φτιαγμένο από πάγο.

Μια νύχτα στο Tromso Ice Domes είναι κάτι που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο. Μπορείς να κλείσεις αυτή την δραστηριότητα που περιλαμβάνει μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο, ξεναγήσεις με χιονοπέδιλα και ταξίδι στο Βόρειο Σέλας, δείπνο σε ανοιχτή φωτιά, ποτό στο Ice bar, πρωινό και εξοπλισμό για να σας κρατήσει ζεστούς. Σαν camp έχει πολλές ακόμα δραστηριότητες να προσφέρει όπως έλκηθρα με σκυλιά ή ταράνδους κα, που μπορείς να κλείσεις online.

Εναλλακτικά, μπορείς απλά να κλείσεις μια επίσκεψη στο Ice domes χωρίς διανυκτέρευση, που είναι πολύ πιο οικονομικό.

8. Κάνε πεζοπορία με χιονοπέδιλα

Μια από τις κλαύτερες δραστηριότητς στο Τρόμσο είναι το snowshoeing. Πολλά βουνά στο Τρόμσο είναι ιδανικά για πεζοπορία με χιονοπέδιλα. Έτσι το snowshoeing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Αυτή είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να την κάνεις και μόνος σου, νοικιάζοντας εξοπλισμό από το Tromsø Outdoor και πηγαίνοντας με το λεωφορείο στα βουνά Rødtind (λεωφορείο αρ. 42), Fløya (λεωφορείο αρ. 26 ή περπάτημα πάνω από τη γέφυρα) και τα βουνά κοντά στο Ersfjord (λεωφορείο αρ. . 425).

Αν όμως δεν είσαι τόσο εξοικειωμένος μπορείς να κλείσεις μια οργανωμένη εκδρομή για πεζοπορία από εδώ.

Αν θες να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα, σου προτείνω να κλείσεις αυτή την επιλογή που περιλαμβάνει και τα εισιτήρια για το τελεφερίκ της πόλης, τα οποία από μόνα τους είναι πολύ ακριβά (περίπου 37€).

9. Πήγαινε για παρατήρηση φαλαινών

Τα τελευταία χρόνια, φάλαινες και δελφίνια, εισέρχονται στα φιόρδ γύρω από το Τρόμσο σε μεγάλους αριθμούς για να τραφούν με ψάρια. Μία από τις καλύτερες δραστηριότητες στο Τρόμσο το χειμώνα είναι η παρακολούθηση φαλαινών.

Η περίοδος παρατήρησης των φαλαινών στο Τρόμσο είναι από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και αν είσαι τυχερός μπορείς να δεις πολλές από αυτές. Εμείς είχαμε κάνει την αντίστοιχη δραστηριότητα το καλοκαίρι στην Ισλανδία, οπότε αυτή τη φορά επιλέξαμε να μην το κάνουμε και να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα, νέα πράγματα για μας.

φάλαινα σε παγωμένα νερά κάπου στο Τρόμσο

“Η φωτογραφία δεν είναι από αυτό το ταξίδι”

Budget

Το Τρόμσο είναι μια πολύ ακριβή πόλη.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 220€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο κοστίζει 4,00€ και το ημερήσιο εισιτήριο 10,00€. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 120€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 30,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο τέλεια όσο πέρασα κι εγώ στο Τρόμσο. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για το Τρόμσο

Αν κλείσεις δραστηριότητα για να δεις το Βόρειο Σέλας, μην το αφήσεις για την τελευταία μέρα. Κλείσε αυτή την δραστηριότητα από την πρώτη μέρα, έτσι ώστε αν ακυρωθεί να έχεις ελπίδες να την προγραμματίσεις ξανά.
Προτίμησε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και όχι έξω από αυτό, γιατί το κόστος των μετακινήσεων είναι πολύ υψηλό.
Αν επισκεφτείς την πόλη για πάνω από τέσσερις μέρες και χρειάζεσαι καθημερινά εισιτήριο για μετακινήσεις με τα μέσα, δες μήπως σε συμφέρει καλύτερα να βγάλεις το 7ήμερο αντί για το ημερήσιο.
Πάρε θερμαινόμενους πάτους, γιατί όσο καλές κάλτσες και παπούτσια και να φοράς πάλι τα πόδια σου θα παγώνουν.
Κατέβασε την εφαρμογή Troms Billett για να αγοράζεις εισιτήρια για τα μέσα.


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα