το ιστορικό τραμ της οδού Istiklal

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που όσες φορές και να την επισκεφτείς πάντα θα έχεις κάτι να κάνεις. Φταίει η τεράστια έκτασή της, φταίει η πολλών αιώνων ιστορία της… δεν είμαι σίγουρη, αλλά ξέρω πως σίγουρα δεν θα βαρεθείς.

Αν λοιπόν έχει ξαναβρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, ή ακόμα και αν απλά σου αρέσει να κάνεις διαφορετικά πράγματα από τα συνηθισμένα, τότε αυτός ο οδηγός για τα 7 μοναδικά πράγματα να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη, έχει φτιαχτεί για σένα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Τουρκικά 🇹🇷

a Νόμισμα: Τουρκική λίρα TL (₺)

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim

Αν θες να γνωρίσεις την Τουρκία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

1. Κάνε μια βόλτα με το νοσταλγικό τραμ στον δρόμο İstiklal Cd.

Το νοσταλγικό τραμ της Κωνσταντινούπολης έχει δύο γραμμές που λειτουργούν, αλλά αυτή που βρίσκεται στην οδό İstiklal είναι η πιο διάσημη.

Το τραμ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ιππικό τραμ το 1871, αλλά σταδιακά άλλαξε σε ηλεκτρικό. Κατασκευάστηκαν πολλές διαδρομές και το δίκτυο έφτασε στη μεγαλύτερη έκτασή του το 1956 με 108 εκατομμύρια επιβάτες σε 270 αυτοκίνητα σε 56 γραμμές. Αλλά όπως συνέβη στις περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, η υπηρεσία τραμ στην Κωνσταντινούπολη άρχισε να κλείνει το 1956 και έκλεισε εντελώς το 1966. Τα νοσταλγικά τραμ επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη το 1990, με το άνοιγμα του τραμ Taksim-Tünel Nostalgia (γραμμή Τ2).

Το εισιτήριο για το νοσταλγικό τραμ κοστίζει 2,6 Tl (περίπου 0,10€) και το αγοράζεις μέσω της Istanbul Kart, όπως και στα υπόλοιπα μέσα.

“Αυτό το retro τραμ είναι τόσο όμορφο”

2. Πήγαινε για ένα γλυκό και ψώνια στο Modern Istanbul

Αυτό το μέρος το ανακαλύψαμε τυχαία ψάχνοντας να βρούμε να κάτσουμε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο Hafiz Mustafa. Πρόκειται για ένα εμπορικό που μου θύμισε πολύ τη Μαρίνα Φλοίσβου και έχει πολλά μέρη για φαγητό/ γλυκό, μαγαζιά για ψώνια, ακόμα και αίθουσες τέχνης.

Για να μπεις στο χώρο, περνάς από ένα τυπικό security check και μετά είσαι ελεύθερος να απολαύσεις τη βόλτα σου. Εκτός κι αν θες να μπεις στην αίθουσα τέχνης, όπου θα περάσεις ένα δεύτερο security check κι αν έχεις backpack θα χρειαστεί να το αφήσεις στα lockers που βρίσκονται στο χώρο.

3. Πιες ένα Yeni Raki στην γειτονιά Kadıköy

Γενικά στην Τουρκία δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρεις αλκοόλ, αλλά για κάποιο λόγο σε αυτή τη γειτονιά είχε αρκετές μπυραρίες και ένα κάρο μεζεδοπωλεία με φρέσκο ψαράκι και yeni raki που θυμίζει αρκετά το ούζο γιατί έχει γλυκάνισο.

Πραγματικά όταν άκουγα ότι αξίζει να επισκεφτείς την Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δεν είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Πιο πολύ μου έμοιαζε με Ελληνικό νησί παρά με κάτι Ασιατικό.

Ασιατική πλευρά Κωνσταντινούπολης

“Πολύ όμορφη γειτονιά”

4. Κάνε κρουαζιέρα στο Βόσπορο με πολυτελές γιοτ

Η κρουαζιέρα στο Βόσπορο είναι πολύ διαδεδομένη και μπορείς να την απολαύσεις με διάφορους τρόπους. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε μια κρουαζιέρα με πολυτελές γιοτ και πραγματικά ήταν πολύ ωραία εμπειρία.

Πραγματικά όταν άκουγα ότι αξίζει να επισκεφτείς την Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δεν είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Πιο πολύ μου έμοιαζε με Ελληνικό νησί παρά με κάτι Ασιατικό.

Άννα Τρακάδα σε κρουαζιέρα με γιοτ στην Κωνσταντινούπολη

“Πολύ ωραία εμπειρία και μάθαμε πολλά για την πόλη από το προσωπικό.”

Γιατί να επιλέξεις να κάνεις κρουαζιέρα στο Βόσπορο με πολυτελές γιοτ

Αρχικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στο σκάφος είναι πολύ μικρότερος από τα πλοία της γραμμής ή τις πιο φθηνές κρουαζιέρες. Επίσης, η συγκεκριμένη κρουαζιέρα σου προσφέρει και hotel pick up, έρχονται και σε παίρνουν από το ξενοδοχείο σου και σε επιστρέφουν σε αυτό.

Άλλος ένας λόγος, είναι ότι η ξενάγηση είναι πολύ καλή και ο ήχος τέλειος. Γιατί έχουμε κάνει και άλλες φορές κρουαζιέρα με την απλή επιλογή, όπως στη Βενετία και πραγματικά δεν καταλαβαίναμε τίποτα από αυτά που έλεγαν για το τι βλέπαμε.

Τέλος, το προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό. Όλη την ώρα μας έφερναν πράγματα για να τσιμπάμε και να πίνουμε και μας έπιαναν κουβέντα για πράγματα που συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτη φορά σε κρουαζιέρα έμαθα τόσα πράγματα για την πόλη.

Εδώ μπορείς να κλείσεις την κρουαζιέρα που κάναμε κι εμείς.

5. Επισκέψου το ιδιωτικό νησί Galatasaray

Κάνοντας την κρουαζιέρα στο Βόσπορο, είδαμε αυτό το νησί. Πρόκειται για ένα μικρό νησί στα στενά του Βοσπόρου που ανήκει στην ομάδα Galata Saray, αλλά μπορεί να το επισκεφτεί ο οποιοσδήποτε.

Το νησί είναι διάσημο και για τη μέρα, αλλά και για τη νύχτα, καθώς πάνω σε αυτό υπάρχουν μπαρ, 6 εστιατόρια και 2 πισίνες. Για να φτάσεις σε αυτό, αρκεί να κατευθυνθείς προς το πάρκο Kuruçeşme (ακριβώς βόρεια της πρώτης γέφυρας του Βοσπόρου) και να επιβιβαστείς στο δωρεάν φέρι που εκτελεί δρομολόγια από/προς το νησί.

φάρος στην Κωνσταντινούπολη

“Μπορείς να τον επισκεφτείς και σαν βόλτα χωρίς να πας στο μουσείο”

6. Πήγαινε στο φάρο Maiden's Tower

Ο θρυλικός Πύργος του Maiden, γνωστός και ως Πύργος του Leander, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά ορόσημα της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι στην καρδιά του Βοσπόρου, στα ανοιχτά της ασιατικής ακτής του Üsküdar. Πλέον, ο πύργος λειτουργεί ως μουσείο και προσκαλεί τους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην πλούσια κληρονομιά και τους θρύλους του.

open-label  Το Maiden’s Tower Museum είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 09:00 έως τις 20:00. Η είσοδος στο Maiden’s Tower Museum είναι 400 TL και υπάρχει επιπλέον χρέωση 50 TL για τη μεταφορά.

Extra tip: Αν έχεις βγάλει την κάρτα μουσείων της Κωνσταντινούπολης, το μουσείο αυτό συμπεριλαμβάνεται στην κάρτα, άρα μπορείς να μπεις δωρεάν.

Πως θα πάω στο Maiden's Tower Museum

Από Üsküdar-Salacak: Καθημερινά, από τις 09:00 έως τις 19:00, αναχωρούν πλοία από το Üsküdar-Salacak. Αυτά τα ferry λειτουργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξασφαλίζοντας άνετη μεταφορά προς τον Πύργο του Maiden.

Από το Galataport: Υπάρχουν επίσης ferry που αναχωρούν από την προβλήτα του Galataport, σε βολική τοποθεσία μπροστά από το εκδοτήριο εισιτηρίων του Maiden’s Tower. Αυτά τα ferry λειτουργούν  καθημερινά, στις 11:00, 12:30, 14:15, 15:30 και 17:00.

πρόγραμμαΕδώ μπορείς να βρεις ένα πρόγραμμα 3 ημερών για την Κωνσταντινούπολη, που έχω φτιάξει εγώ, ώστε να σε βοηθήσω να δεις τα αξιοθέατα, να δοκιμάσεις καλά εστιατόρια και να ζήσεις τα καλύτερα της Κωνσταντινούπολης.

7. Κάνε μια βόλτα με το δεύτερο παλιότερο μετρό στον κόσμο

Ένας Γάλλος μηχανικός είδε ότι ο κόσμος πηγαινοερχόταν συνεχώς μεταξύ του Γαλατά, που ήταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής, και του Πέρα, όπου χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου και των τραπεζών εκείνη την εποχή. Έτσι επινόησε μια εναλλακτική διαδρομή προς την Yüksekkaldirm και την οδό Galipdede.

Επισκέφθηκε τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντουλαζίζ Χαν για να ζητήσει άδεια για το σχέδιό του, το οποίο ήταν ένα σύστημα τελεφερίκ που θα συνέδεε τα δύο κέντρα. Το έργο υλοποιήθηκε με το μοντέλο BOT (κατασκευή-λειτουργία-μεταφορά) με εκτιμώμενη περίοδο λειτουργίας 42 ετών.

Ο Γκαβάντ έλαβε την παραχώρηση στις 10 Ιουνίου 1869. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 1871. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1874 και το Tünel άρχισε να μεταφέρει κόσμο στις 17 Ιανουαρίου 1875.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το Tunel αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες της για τρεισήμισι μήνες. Με τον καιρό, ανακαινίστηκε από μια γαλλική εταιρεία και πήρε τη σημερινή του μορφή. Τα βαγόνια καλύπτουν μια απόσταση 573 μέτρων σε 90 δευτερόλεπτα χάρη σε ένα ηλεκτρικό σύστημα 350 HP και 170 επιβάτες μπορούν να ταξιδέψουν προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Το εισιτήριο για το μετρό του τούνελ κοστίζει 2,6 Tl (περίπου 0,10€) και το αγοράζεις μέσω της Istanbul Kart, όπως και στα υπόλοιπα μέσα.

BUDGET

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που μπορεί να κάνεις ένα αρκετά οικονομικό ταξίδι αλλά και ένα αρκετά ακριβό. Το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμάσεις εξαιρετικές γεύσεις και θα βρεις πολλά πράγματα να κάνεις ανάλογα με το budget.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 158€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο κοστίζει 15 TL και δεν υπάρχει ημερήσιο. Αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα ταξί, τα οποία είναι αρκετά οικονομικά. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  35€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο. Βρες εδώ μέρη για φαγητό.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα tips δεν είναι υποχρεωτικά, όμως στα περισσότερα μαγαζιά τα περιμένουν και συνηθίζεται να αφήνεις 2-3€.
Στα περισσότερα μέρη σου φέρνουν νερό με το που κάτσεις στο τραπέζι, όπως στην Ελλάδα.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να αποκτήσεις μοναδικές εμπειρίες από την Κωνσταντινούπολη. Αν έχεις κάτι να προσθέσεις στη λίστα με τα μοναδικά πράγματα να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη θα χαρώ να το δω στα σχόλια. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα