Όταν έφτασα στην Καζαμπλάνκα Μαρόκο, η πρώτη μου εντύπωση ήταν περίεργη. Δυστυχώς δεν είχα δει την διάσημη ταινία Καζαμπλάνκα για να ξέρω τι να περιμένω.
Ήμουν περικυκλωμένη από τεράστιους ουρανοξύστες, πολλή κίνηση, ήχους από κορναρίσματα και περαστικούς που πήγαιναν να δουλέψουν.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γλώσσα: Μαροκινά Αραβικά
Νόμισμα: Ντίραμ Μαρόκου MAD
Έγγραφα: Διαβατήριο
Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις Sim
Αν θες να γνωρίσεις το Μαρόκο μπορείς να διαβάσεις εδώ.
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζω πριν επισκεφτώ την Καζαμπλάνκα
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η Καζαμπλάνκα είναι τεράστια! Πρόκειται για την μεγαλύτερη πόλη στο Μαρόκο και μία από τις πιο σημαντικές σε ολόκληρη την Αφρική. Τόσο οικονομικά όσο και δημογραφικά.
Από την δική μου εμπειρία, η Καζαμπλάνκα είναι λιγότερο τουριστική (φαντάσου ούτε μαγνητάκι που να γράφει Καζαμπλάνκα δεν βρήκαμε), με έντονο αστικό τοπίο και ο κόσμος όχι τόσο φιλικός όσο στο Μαρακές.
Λίγη ιστορία για την Καζαμπλάνκα
Η Καζαμπλάνκα ιδρύθηκε από τους Βέρβερπυς τον 7ο αιώνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι από τους Φοίνικες και τους Ρωμαίους. Hπόλη ονομαζόταν Anfa, μέχρι που την κατέκτησαν οι Πορτογάλοι το 1468, και της έδωσαν το όνομα Καζαμπλάνκα (δηλαδή λευκό σπίτι).
Η πόλη αποτελούσε σημαντικό λιμάνι της Πορτογαλίας, μέχρι που έπεσε στα χέρια του Ισπανικού στέμματος. Οι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν την πόλη το 1755, έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό που έγινε και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της.
Η πόλη τελικά ανακατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Μοχάμεντ μπεν Αμπντάλα, εγγονό του Μουλάι Ισμαήλ και σύμμαχο του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Η πόλη ονομαζόταν ad-Dār al-Bayḍāʼ (η αραβική μετάφραση της πορτογαλικής λέξης Casa Branca).
Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω στην Καζαμπλάνκα
Επισκέψου το Τζαμί Χασάν ΙΙ
Αυτό το τζαμί είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της πόλης. Αυτό το τεράστιο κτήριο χτίστηκε για να τιμήσει τα 60α γενέθλια του πρώην βασιλιά και αποτελεί το μεγαλύτερο τζαμί στην Αφρική και το έβδομο μεγαλύτερο τζαμί σε όλο τον κόσμο.
Ο μιναρές του φτάνει τα 210 μέτρα ενώ το κτήριο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 105.000 πιστούς για προσευχή: 25.000 μέσα στην αίθουσα του τζαμιού και άλλους 80.000 στον εξωτερικό χώρο.
Οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκεφθούν το τζαμί σε δωρεάν ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνει το τζαμί μεταξύ των προσευχών. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν από τη δυτική είσοδο του τζαμιού αρκετές φορές την ημέρα.
Ωράριο επισκέψεων στο τζαμί
Σάββατο – Πέμπτη: 9 π.μ., 10 π.μ., 11 π.μ. και 2 μ.μ. Παρασκευή: 9 π.μ. και 10 π.μ. και 2 μ.μ.
Εδώ μπορείς να κλείσεις μια οργανωμένη ξενάγηση με τοπικό οδηγό για το Τζαμί.
“Πολύ εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές τζαμί”
“Πολύ όμορφος ναός και διαφορετικός για το Μαρόκο”
Πήγαινε στον Καθεδρικό Ναό της Sacre Coeur της Καζαμπλάνκα
Αυτός ο καθεδρικός ναός χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 και η αρχιτεκτονική του είναι ένα αρμονικό μείγμα τόσο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Art Deco όσο και του μαροκινού στυλ.
Ο ναός έμεινε να μαραζώνει για δεκαετίες, με το εσωτερικό του να ερειπώνεται σοβαρά, αλλά αυτή τη στιγμή αναστηλώνεται. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά αν σε ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, αξίζει να να δεις τη μεγαλοπρεπή λευκή πρόσοψη.
Εάν ο χρόνος σου στην Καζαμπλάνκα είναι περιορισμένος, μπορείς να απολαύσεις τα σημαντικότερα σημεία της πόλης σε μια ξενάγηση μισής μέρας στην πόλη της Καζαμπλάνκα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει το τζαμί Hasan II, το Ricks café, δοκιμή μαροκινών αρτοπαρασκευασμάτων και τσάι μέντας, τη συνοικία Habous και τη Μεδίνα.
Χαλάρωσε στην πλατεία Μωάμεθ Ε’
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η πλατεία είναι η καρδιά της πόλης της Καζαμπλάνκα. Είναι το διοικητικό κέντρο της πόλης και η πλατεία περιβάλλεται από κτίρια που χτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Είναι το τέλειο μέρος για να καθίσεις και να παρακολουθήσεις τους ντόπιους να κάνουν ό,τι κάνουν καλύτερα στην Καζαμπλάνκα – να διασκεδάζουν παλιομοδίτικα με τις οικογένειές τους!
“Το απόγευμα αυτή η πλατεία έχει περισσότερο κόσμο”
Πήγαινε για ψώνια στην παλιά Μεδίνα
Τα ψώνια του Μαρόκο είναι παγκοσμίου φήμης! Είναι αδύνατον να περπατήσεις σε ένα από τα πολλά παζάρια της χώρας και να μην σταματήσεις για μια ματιά. Κασκόλ, πολύχρωμα χαλιά, δερμάτινα αξεσουάρ, ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά θα σε κάνουν να εύχεσαι να είχες φέρει μια ακόμα βαλίτσα μαζί σου.
Διάβασε εδώ τι σουβενίρ να αγοράσεις από το Μαρόκο.
Σε αντίθεση με τα παζάρια στο Μαρακές που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες, τα καταστήματα στην παλιά Μεδίνα της Καζαμπλάνκα πωλούν τα πάντα για τους ντόπιους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν πολλοί τουρίστες εκεί και όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν μόνο εμείς πανικοβληθήκαμε λίγο…
“Η παλιά Μεδίνα απευθύνεται κυρίως στους ντόπιους”
“Ένα έργο τέχνης. Πρέπει να το επισκεφτείς!”
Δες την απίστευτη αρχιτεκτονική του Mahkama du Pacha
Αυτό το κτίριο ήταν παλαιότερα κατοικία πασά, αλλά τώρα στεγάζει κυβερνητικό γραφείο. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείς να μπεις στο κτίριο μόνο με οδηγό, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Extra tip: Μπορείς να πάρεις έναν οδηγό για να επισκεφθείς αυτό το κτίριο από το εκδοτήριο εισιτηρίων στο τζαμί Mohammad Hassan II.
Αυτό το κτήριο αποτελεί εκπληκτικό παράδειγμα μαροκινής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα τέλειο παράδειγμα αρχαίων μαυριτανικών κατασκευαστικών τεχνικών. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με όμορφα πλακάκια, οι πόρτες και τα ταβάνια παρουσιάζουν μια περίπλοκη σειρά από σκαλιστή πέτρα και οι γύψινοι τοίχοι ενσωματώνουν σχέδια λουλουδιών και καλλιγραφίες.
Το εισιτήριο κοστίζει 50 MAD ανά άτομο και μπορείς να το αγοράσεις από εδώ, είτε από το ταμείο εκείνη την ώρα.
Είναι η Καζαμπλάνκα ασφαλής;
Η Καζαμπλάνκα είναι μια πολύ ασφαλής πόλη για να επισκεφτείς. Λόγω των μεγάλων εταιρειών και του πολύ κόσμου, η παρουσία της αστυνομίας είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη του Μαρόκο.
Αν και οι pickpockets δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου στα πράγματά σου και να μην τα αφήνεις ακάλυπτα.
BUDGET
Η Καζαμπλάνκα είναι πιο οικονομική από το Μαρακές και τη Φες. Επίσης, τα κυριότερα αξιοθέατά της έχουν δωρεάν είσοδο.

ΜΜΜ: Προτίμησε τα ταξί, είναι αρκετά οικονομικά. Και μην ξεχνάς τα παζάρια.
Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 25€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.
Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.
Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έφτασες μέχρι εδώ;
Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu!