η πόλη Μπρνο της Τσεχίας

Το Μπρνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, και ενώ πολλοί δεν το ξέρουν καν, είναι ο τέλειος προορισμός για διακοπές στην πόλη. Βρίσκεται λίγες μόνο ώρες από την Πράγα ή τη Βιέννη και είναι μια μικρή γραφική πόλη, με πολλά μέρη για καφέ, φαγητό και ποτό.

Εμείς κάναμε μια στάση στο Μπρνο κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου roadtrip που κάναμε στην Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Τσέχικα 🇨🇿

a Νόμισμα: ευρώ (€)

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Τσεχία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσω στο Μπρνο

Το Οστεοφυλάκιο του Μπρνο

Παλιά, για θρησκευτικούς λόγους, δεν επιτρεπόταν η καύση των ανθρώπων, έτσι τους έθαβαν σε κάποιο κοντινό νεκροταφείο. Ωστόσο, μετά τον Τριακονταετή πόλεμο και το ξέσπασμα της πανώλης και της χολέρας, που πέθανε πολύς κόσμος, άρχισαν να ξεμένουν από χώρο. Έτσι τέθηκε σε ισχύ ένα νέο διάταγμα, που απαγόρευε την ταφή ανθρώπων σε κατοικημένες περιοχές. Τότε ξέθαψαν όλα τα πτώματα και μετέφεραν τα οστά τους στο οστεοφυλάκιο.

Το μέρος αυτό, με τα χρόνια ξεχάστηκε, μέχρι το 2001, όταν το ανακάλυψαν καταλάθος κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στα υπόγεια του Μπρνο. Για να καταλάβεις λίγο για την έκταση του μέρους που μιλάμε, αυτό που μπορείς να δεις τώρα είναι μόνο το 10 – 15% της αρχικής ανακάλυψης. Τα υπόλοιπα λείψανα τα έθαψαν στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης, ενώ πολλά από τα οστά έχουν αναδιαταχθεί και υπάρχει μόνο ένα μέρος που έμεινε ακριβώς όπως το βρήκαν.

Η είσοδος κοστίζει 160CZK (περίπου 6,5€) και είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Μπρνο.

κρανία και οστά στο οστεοφυλάκιο του Μπρνο

“Το οστεοφυλάκιο του Μπρνο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης”

10-Z Bunker

Το 10 Z-Bunker κατασκευάστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ως καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών. Μετά τον πόλεμα λειτούργησε για λίγο ως κατάστημα κρασιού, μέχρι που το ανέλαβε η CSSR και το μετέτρεψε σε πυρηνικό καταφύγιο για την elite.

Είναι τρομερά ενδιαφέρον ότι παραμένει άκρως λειτουργικό ακόμα και σήμερα, με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 500 άτομα.

Extra tip: Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να περάσεις το βράδυ σε αυτό το καταφύγιο, καθώς υπάρχει ένας ξενώνας και ένα milk bar σαν αυτά της Πολωνίας.

Ωστόσο, αν το να μείνεις εκεί δεν σου ακούγεται τόσο δελεαστικό, αλλά θα ήθελες να το επισκεφτείς, μπορείς να κλείσεις εδώ το εισιτήριο σου με skip the line.

το πηρινικό καταφύγιο του Μπρνο

“Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να περάσω το βράδυ μου εδώ...”

Ο δράκος του Μπρνο

Σύμφωνα με ένα τοπικό μύθο, ένας δράκος τριγυρνούσε στο Μπρνο σκοτώνοντας τους κατοίκους και τα ζώα. Κανείς δεν ήξερε πως να βάλει τέλος σε αυτό, μέχρι που ήρθε ένας χασάπης από μακριά για να τους σώσει. Γέμισε, λοιπόν, ένα κουφάρι ζώου με καυστικό ασβέστη και ξεγέλασε τον δράκο ώστε να το φάει. Αφού το θηρίο το έφαγε, δίψασε και ήπιε πολύ νερό, με αποτέλεσμα ο ασβέστης στο στομάχι του να διογκωθεί και ο δράκος να σκάσει.

Το ξέρω ότι όλο αυτό μπορεί να σου θυμίζει το διάσημο παραμύθι του δράκου του Wawel, και ενώ η Κρακοβία έχει ένα μεταλλικό γλυπτό δράκου στην είσοδο της σπηλιάς το Μπρνο έχει έναν πραγματικό δράκο για να το αποδείξει…

Εντάξει μπορεί να μην είναι δράκος, αλλά κροκόδειλος, αλλά αυτό κάνει και το μύθο πιο πιστευτό. Η αλήθεια βέβαια δεν είναι καθόλου μυθική, καθώς ο κροκόδειλος που κρέμεται στο παλιό δημαρχείο είναι μια δωρεά ενός αξιωματούχου επισκέπτη στην πόλη. Επομένως, μπορείς να καταλάβεις από που ξεκίνησε ο μύθος… Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα αστείο – ενδιαφέρον τουριστικό αξιοθέατο της πόλης.

Το κάστρο Špilberk

Σε μόλις λίγα λεπτά από το 10 Z-Bunker θα βρεις το κάστρο Spilberkτου 13ου αιώνα και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Μπρνο.

Όλα αυτά τα χρόνια το κάστρο εξυπηρέτησε αρκετούς σκοπούς, από μια οχυρή βασιλική κατοικία, μέχρι την πιο σκληρή φυλακή της Αυστριακής αυτοκρατορίας. Σήμερα στο χώρο του στεγάζεται το μουσείο της πόλης.

κάστρο στο Μπρνο της Τσεχίας

“Το κάστρο της πόλης”

κορίτσι μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Πέτρου και Παύλου στο Μπρνο στην Τσεχία

“Όταν πήγαμε εμείς ήταν όλα χιονισμένα”

Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου και Παύλου

Ο καθεδρικός ναός του Πέτρου και Παύλου στο Μπρνο, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Τσεχίας. Αυτός ο επιβλητικός ναός είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, λόγω της αρχιτεκτονικής του. Το κύριο μέρος του κτηρίου χρονολογείται από τα μέσα του 1700, ενώ οι δίδυμοι πύργοι ύψους 84 μέτρων, προστέθηκαν στην αρχή του 20ου αιώνα.

Πως θα μετακινηθώ στο Μπρνο

Το Μπρνο διαθέτει μια μεγάλη γκάμα μέσων μεταφοράς, έχοντας τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, ακόμα και βάρκες.

Πόσο κοστίζουν και πως αγοράζω εισιτήρια για τα μέσα στο Μπρνο

Τα εισιτήρια στο Μπρνο διαφέρουν ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως και στην Πράγα. Το συντομότερο και φθηνότερο είναι ένα εισιτήριο 15 λεπτών για 20 CZK. Ένα εισιτήριο 60 λεπτών κοστίζει 25 CZK και για μεγαλύτερα ταξίδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα εισιτήριο 90 λεπτών για 27 CZK.

Μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο από αυτόματους πωλητές, εφημεριδοπωλεία, αλλά το πιο εύκολο είναι απευθείας από τα βαγόνια. Μπαίνοντας στο βαγόνι, απλά ακουμπάς την κάρτα σου στον επικυρωτή και σε χρεώνει αυτόματα το ωριαίο εισιτήριο, αν θέλεις να αγοράσεις πιο μικρό εισιτήριο, ξαναχτυπάς την κάρτα σου κατά την έξοδο και σε χρεώνει ανάλογα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια μπορείς να δεις εδώ.

τραμ στο Μπρνο

“Τραμ στο Μπρνο”

eggs benedict με twist

“Eggs benedict με twist”

Που να φάω στο Μπρνο

Πρωινό στο Eggo Truck Brno

Εμείς βρεθήκαμε στο Μπρνο για μερικές ώρες συνεπώς πήγαμε μόνο για πρωινό και επιλέξαμε το Eggo Truck Brno. Είναι ένα μαγαζί στο κέντρο της πόλης που σερβίρει πιάτα μόνο με αυγό.

Καθώς ο Μπιλ είναι μεγάλος λάτρης των αυγών, δεν γινόταν να μην το επισκεφτούμε. Πήραμε δύο καφέδες (πολύ καλοί), τα eggs benedict και ένα brioche με ζαμπόν και εννοείται αυγό. Ήταν όλα πολύ νόστιμα και πληρώσαμε περίπου 25€.

Που να μείνω στο Μπρνο

Εμείς επειδή επισκεφτήκαμε το Μπρνο στη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικού μας road trip με τροχόσπιτο μέναμε σε αυτό, συνεπώς δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ξενοδοχείο να σου προτείνω.

o Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα καταλύματα στο Μπρνο.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάω στο Μπρνο

Το Μπρνο μπορεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Τσεχίας, όμως δεν παύει να είναι μια μικρή πόλη. Όπως σε όλες τις μικρές πόλεις, τους Χειμερινούς μήνες επικρατεί ησυχία και τα πράγματα κυλάνε πολύ πιο αργά, σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς που η πόλη είναι γεμάτη κόσμο, τα μαγαζιά μένουν περισσότερες ώρες ανοιχτά, κλπ.

Συνεπώς, η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το Μπρνο είναι τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Budget

Το Μπρνο είναι μια από τις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης. Λόγω της τοποθεσίας του όμως, μπορεί να μην είναι και τόσο οικονομικό το να φτάσεις εκεί.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 130€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο των 15 λεπτών κάνει 0,80€ και το 90λεπτο 1,10€. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα  50€ τη βραδιά, λίγο έξω από την πόλη. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 6,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Μπορείς να αγοράσεις eSIM από εδώ ή να πάρεις από το αεροδρόμιο.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο τέλεια όσο πέρασα κι εγώ στο Μπρνο. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε

Άλλες χρήσιμες συμβουλές

Τα Christmas market της πόλης ανοίγουν μετά τις 10:00, σε αντίθεση με της Πράγας που ανοίγουν από τις 6:00.
Μην υποτιμάς το Μπρνο, καθώς είναι το τέλειο μέρος για χαλαρές διακοπές στην πόλη.
Το Μπρνο είναι μια μικρή πόλη, συνεπώς δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πάνω από δύο μέρες εδώ για να το εξερευνήσεις.


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα